ÉLETJÁRADÉKI SZERZÕDÉS

Arrius # 2005.09.10. 19:11

Üdvözletem mindenkinek!

Egy nagy kérésem lenne...
A szakdolgozatomat az életjárádéki szerződésből írom, viszont eddig igen kevés anyagot találtam hozzá.
Mivel a beadási határidő vészesen közelít, kérek mindenkit küldjetek anyagokat, publikációkat vagy könyvcímeket vagy mindegy...bármit:)
Előre is nagyon köszönöm.
Sanya

ObudaFan # 2005.09.02. 09:42
ObudaFan # 2005.09.02. 09:18

Ld.: jogifórum publikációk, "Feltűnő értékaránytalanság és szerencseszerződések"

mekkmester # 2005.09.01. 13:54

Kedves Jaffolino!
A birói gyakorlat nem fogadja el a feltűnő értékaránytalaságra (Ptk. 201. § (2)) való hivatkozást tartási ill. életjáradéki szerződések esetében. Ez azt jelenti, hogyha az ismerősöd megköti a szerződést a hölggyel, tulajdonjogát bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba, akkor a rokonoknak semmi esélye sincs a megtámadásra. Életében mindenki olyan szerződést köt, amilyet akar.
Természetesen a járadék mértékét úgy kell megállapitani, hogy az mindkét fél számára megfelelő legyen, de ez sok mindentől függ: egyrészt az ingatlan értékétől, másrészt attól, hogy a járadék csak kiegésziti az eltartott jövedelmét, vagy megélhetését ez biztositja. Én matematikai formulát nem ismerek.

Jaffolino # 2005.08.29. 08:30

Ismerősöm szeretne egy kb 9 millió Ft értékű lakás esetében egy kb 55 éves hölggyel életjáradéki szerződést kötni.
KÉRDÉS: Létezik-e olyan matematikai formula, amellyel ki lehet számítani kor és lakás-érték alapján a fizetendő havi járadék mértékét, úgy, hogy az ne legyen támadható a rokonok által, a hölgy halála után?
(Azzal tisztában vagyok, hogy a szerződés szerencseszerződés jellegű.)