Válás utáni névváltozás


ObudaFan # 2005.09.19. 21:08

"A házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettôl el kívánnak térni, ezt a házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetônek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással ,ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte."

Tehát ha a házasság alatt Gipsz Jakabné volt, most gond nélkül használhatja a Gipsz Jolánt.

Sasfioka # 2005.09.19. 20:42

ÓbudaFan!

Igazából szerintem elbeszéltek egymás mellett.

Mert itt volt a feleség, aki volt Ragasztó Jolán. Õ megházasodott, és hivatalosan a neve lett Gipsz Jakabné.
Most Gipsz Jakab válik a feleségétől, és Gipsz Jakabné nem Gipsz Jakabné maradt, hanem módosított a nevét Gipsz Jolánra. Az általad idézett rész arról nyilatkozik, hogyha a házasság alatt ő Gipsz Jolán nevet vett fel és nem Gipsz Jakabnét, akkor a válást követően nem használhatja a Gipsz Jakabné nevet.
Remélem érthető :o)

SF

ObudaFan # 2005.09.19. 17:06

Névhasználatának jogtalanságát semmilyen eljárásban nem tudod érényesíteni jelenleg, mert azt csak akkor tudnád, ha szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélnék - vagy ha újraházasodna. Lényegtelen, hogy a házasság ideje alatt hogy írt alá. Hogy elhidd:

Csjt. Csjt. 26. § (1) A házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettôl el kívánnak térni, ezt a házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetônek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont], ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.
(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a 25. § (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti névviseléstôl, ha a feleséget szándékos bûncselekmény miatt jogerôsen szabadságvesztésre ítélték.
(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség volt férje nevét a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont] nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszûnt.

svejk # 2005.09.19. 14:44

Névhasználatának jogos avagy jogtalanságát csak per útján tudnám érvényesíteni? Jelen helyzetben két perünk van folyamatban, pedig becsszóra békés, normális ember vagyok!


Svejk

Sücy # 2005.09.19. 13:14

Hogy tényleg így van-e, azt nem tudom...
A névváltozást elvileg a Belügyminisztériumnál kell kérvényezni, de lehet, hogy ez is átkerült az okmányirodák hatáskörébe.

svejk # 2005.09.19. 12:38

Köszi a válaszokat! Férjhezmenni nem akar, ez tuti. Valakitől azt hallottam, hogy ha nem használta a házasságkötéskor felvett asszonynevét, hanem másként írt alá, van esélyem arra, hogy a jelenlegi névhasználatot megtámadjam. Ez tényleg így van? Kinek az engedélyeztetése kell egyébként a névváltozáshoz? Anyakönyvvezető vagy magasabb rangú személyé? Azt tartottam roppant erkölcstelennek, hogy válás közben tette meg a névváltozást. Persze, aki az engedélyt kiadta, az nem tudott arról, hogy válunk, ha tudja, esetleg nem ad rá engedélyt...


Svejk

ObudaFan # 2005.09.18. 22:18

Ha szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélik (!) , akkor tudsz tenni ellene. Sok sikert. :)

Viszont adott esetben ha a Te szakmai sikereid alapján saját hasonló nevét használja fel jobb gazdasági eredmény elérésére, az tisztességtelen piaci magatartás, az ellen fel tudsz lépni.

Sücy # 2005.09.18. 18:40

Próbáld meg újból megférjeztetni, akkor el kell hagynia a nevedet.
Amit tesz, az rosszhiszemű ugyan, de jogszerű...

svejk # 2005.09.18. 18:29

Amikor megnősültem, feleségem a hagyományos módon vette fel asszony nevét xyné lett.
Ezt a nevet sosem használta házasságunk 7 éve alatt, mindig az én vezetékemet és az ő keresztnevét tüntette fel bemutatkozáskor illetve iratok aláírásakor.
Válóperünk kellős közepén (4 évig váltunk), kb. a második évnél nevet változtatott és az előzőekben említett módon - az én vezetéknevem + az ő keresztneve - vette föl hivatalosan az új nevet.
Megjegyzem, elég különleges vezetéknevem van, amellyel ő rangot szerzett a szakmájában.
Engem felháborított a dolog, mert nem járultam hozzá nevem ilyen formán történő használatára. Arról nem is beszélve, hogy tőlem szabadulni akart , mert igen csalfa volt a lelkem, de a nevemtől nem.
Jeleztem is ügyvédjének aggályaimat, de közölte velem, hogy nem tudok az ügy ellen tenni.
Utána érdeklődtem a témában és annyit sikerült kinyomoznom, hogy a válás után megtartja az asszonynevét - ami ugye nálunk nem áll fenn - az teljesen ok. ne kerüljön hátrányos megkülönbözetésbe, pl leányanya stb.
Összefoglalva mit tudok tenni, hogy nevemet ne használja, különös tekintettel arra, hogy a válás kellős közepén történt a név változtatás?


Svejk