Kétes ügynöki jutalék


ilus # 2005.09.29. 20:23

Csak még annyit, hogy a páromat egy ismeretlen felhívta és egy ismert közintézményben egy óriási felületű burkolási munkát ajánlott, ill. kérdezte, hogy vállalná-e. Lehet, hogy rémeket látok, de nem az ismert közintézménybe hívta a munkát megnézni, hanem egy címet adott meg a városban, ahol úgymond megismerkednek egymással. Lehet, hogy női ösztönöm ott is összeesküvést sejt, ahol nem kéne, de lehet, hogy megint egy szélhámos környékez meg minket? Vagy még rosszabb következik?

ilus # 2005.09.29. 20:14

Köszönöm a hozzászólásaitokat. A párom időpontot egyeztetett egy jogásszal, felkeresi. Utána szívesen megírom, hogy mi volt a megbeszélés lényege, másnak is okulásul.

ObudaFan # 2005.09.29. 19:56

Teljesen igazad van, hogy nem másolsz be ide egy szerződést, viszont enélkül bármilyen tippet kapsz itt, az nem lesz megbízható. Véleményem szerint ha értelmes tanácsot akarsz, személyesen kell a szerződéssel jogászt felkeresned.

Sasfioka # 2005.09.29. 06:49

ilus!

A szerződés ismerete nélkül nehéz ezzel kapcsolatosan állást foglalni, mert biztos írnak valamit a szerződés felbontására vonatkozóan.
A számla visszaküldésével kapcsolatosan pedig sokkal kedvezőbb a helyzeted, ha a számlát a befogadást követően azonnal, de a számla fizetési határidején belül küldöd vissza.

Ha az adott szerződést nem is akarod bemásolni (bár nem hiszem, hogy titkos lenne...), akkor legalább linkeld azt, amit találtál a neten.

SF

ilus # 2005.09.28. 20:50

Köszönöm a hozzászólásokat, de még mindig nem tudom, hogy mit tegyünk ténylegesen?! Mi meggondoltuk magunkat, sok rosszat hallottunk az ilyen cégekről, nem bízunk a sikeres együttmüködésben és a nyomásgyakorlás, fenyegetőzés, hangnem-váltás is egyre ellenszenvesebb. Most már a párom is tudja, hogy nem lett volna szabad aláírnia, de késő bánat, most szeretnénk kimászni a csávából. A szerződést nem merem bemásolni, félek, nehogy ők is erre az IN-es oldalra tévedjenek és akkor végképp végünk! A neten találtam kereskedelmi ügynöki szerződést, szinte szóról szóra megegyezik a miénkével. Segítsetek abbban, hogy tippeket adtok, mire hivatkozzunk, a számlát még nem küldtük vissza, ha visszaküldjük, végképp ránk szállnak?

ObudaFan # 2005.09.28. 16:55

Jutalékos szerződéseknél általában vagy a szerződés megkötésekor, vagy legkésőbb a szerződés teljesítésekor kell kifizetni a közvetítőt. A kereskedelmi ügynöki tv. is ezt a két esetet ismeri, ugyanakkor diszpozitív a szabályozás, így nem tekinyhető semmisnek ez a megoldás sem. Ugyanakkor az biztos, hogy a jutalék kiszámításához magát az elvégzendő munkát és a költségeket, valamint a megkereshető pénzt ismerni kell, illetve azt a közvetítőnek igazolnia kell, erre megoldást neki kell találnia.

Sücy # 2005.09.28. 11:06

LEhet, hogy csak megint a józan paraszti ész tombol bennem, amikor azt mondom, hogy jutalékot csak mindkét fél által teljesített ügylet után fizetnek? Vagy ennek van valami jogi megfogalmazása is?
ilus, szerintem mondjátok azt, hogy ütemezzék át a befizetést akkorra, amikorra kifizeti a megrendelő a munkát. Vagy ha ő közvetíti, akkor a ő köt vele szerződést, tehát ő kapja meg a pénzt, amiből 10%-ot vonjon le...
A szerződésben is szerepel, hogy előre kell kifizetni a 150.000 Ft jutalékot? vagy ez a szám nem is szerepel a szerződésben? Szerintem nagyon hasznos lenne, ha a szerződés szövegét be tudnád másolni.
Ja, az első hozzászólásban évi 1,5M Ft összeghatárról van szó, a másodikban pedig 10 hónapról. visszaszámolva az nem 10%, hanem több...

ilus # 2005.09.28. 10:06

Sasfiók,
1.azért irta alá a szerződést és faxolta el a párom, mert elmondása szerint minden kérdésére nagyon is hihető, meggyőző válaszokat adtak, papírokat mutogattak, hogy másnak is közvetítenek,
2. másrészt ő tényleg ilyen jóhiszemű, bizott benne, hogy őszre, télre lesz munkája, nem hitte el nekem, hogy ez valószínűleg egy átverés lesz.
3. Jutalékra úgy tartanak igényt a szerz. szerint, hogy az általuk hozott, közvetített, 3. személynek kifizetett pénz után kérik a 10% jutalékot, vagyis 1,5 M ft után 150.000-et és minden további kifizetett munka után is, merthogy időbeni megkötésük is volt, 10 hónapig vagyunk velük szerződve.
4. Most piszkálják a páromat, hogy ugyan küldje el már a 150.000-et vagy, még arra is hajlandóak, mondják ők, hogy ütemezzék át közösen a fizetés idejét, csak pénzt akarnak látni tőlünk.
5. Aztán az ismerősök szerint kapunk majd egy vacak, ráfizetéses munka címét, hogy a megbizott cég le legyen fedve, mondjuk, már 20 burkoló sem vállalta el, mert olyan olcsón akarják megcsináltatni vagy olyan rövid határidővel, amit képtelenség betartani, ill. egyáltalán adnak egy címet, hogy a maguk részéről meglegyen a teljesítés.
6. Minden beszélgetés után közlik nagyon "kedvesen", hogy jogi útra terelik a dolgot, de még adnak újabb három napot a fizetésre. Na, mármost, bármilyen hihetetlen is, a párom tényleg egy rém jóhiszemű valaki, de az már neki is feltűnt, hogy a munkavégzésről egy szó sem esik, csak a fizetésről. Eddig ugyanis etették azzal, hogy sürgős burkolnivalójuk van, de hol van az a megrendelő, 3. személy, aki ennyi ideig vár egy burkolóra, (tőlünk, rólunk nem kértek referenciát, ami nekem fel is tűnt) hiszen kinyitja az újságot és minden második burkoló hirdeti magát. Köszi a válaszod!

Sasfioka # 2005.09.28. 08:48

Mindenesetre talán jogos az a kérdésem, hogy ha nem voltatok ebben az egészben biztosak, akkor miért írtátok alá a szerződést???

Amúgy nem igazán tiszta az, hogy most a párod burkol, és egy szolgáltató cég kereste meg, hogy évi 150.000 Ft-ért ad 1,5 mio forintnyi munkát? Vagy miről szól ez a szerződés? Vagy hol van itt a jutalékos rendszer?

SF

ilus # 2005.09.27. 20:57

Tisztelt Jelenlévők! A páromat egy cég kereste meg azzal, kössenek szerződést burkolási munkák elvégzésére, évi 1,5 M Ft értékhatárig, ennek 10%-át kérik előre, egy összegben. A trükkösen és homályosan fogalmazott szerződés szerint a pénz, a 150.000 Ft kifizetése után adják a címeket, ahol ezeket a munkákat el lehet vállalni, tárgyalni a megrendelővel, egy általuk közvetített 3. személlyel vagy céggel. Referenciaként ők adtak, állítólag, náluk ilyen módon foglalkoztatott burkolók címét, akik azt mondták, hogy mi is nyugodtan kössünk velük szerződést, fogunk címeket kapni. A szerződés aláírása után meggondoltuk magunkat, nem bízunk az egészben. Most ott tartunk, hogy egy fillért sem fizettünk még, ők meg erre fenyegetőznek kártérítési perrel és a vállalkozás azonnali felszámolásával jó hírük csorbulása és a munkaszerzésre hivatkozva.
Kérdésünk a következő, hallottak-e ilyen jutalékos rendszerrell dolgozó cégekről, mennyire megbízhatóak, korrektek ezek? Elegendő-e részünkről, hogy nem válaszolunk leveleikre? Tudnak-e ártani nekünk? Nem szélhámosság-e ez az egész? Mit tegyünk most?