albérleti kaució visszajár?


alcfree # 2011.03.10. 11:05

Kedves Segítőkész Fórumozó!

A helyzetem kissé komplikált, próbálom rövidre fogni. Szeptember óta ketten bérlünk egy albérletet, külön bérleti szerződésünk van, ám a beköltözéskor én álltam a kéthavi kauciót, csaknem 100e Ft-ot. A bérleti szerződés határozatlan időre szólt, nem volt olyan kikötés, hogy idő előtti felmondás esetén a bérbeadó megtarthatja a kauciót.
Február végén beadtam a felmondást, a 30 napos felmondási időre való tekintettel, amit a szerződésben rögzítettünk a bérbeadóval. Én szeretném, ha a márciusi bérleti díj és a rezsi rám eső részét a kaucióból írhatnánk le, mert őszintén szólva nem értem, hova fizessek még 40e Ft-ot, ha így is van már nála 100e. Mindent figyelembe véve a bérbeadó semmiképpen sem járhat rosszul, mert a rám jutó költségek (febr.-márc. rezsi fele plusz márciusi bérleti díj) biztosan nem fogják meghaladni a 60e Ft-ot.
Utánaolvastam a Ptk. óvadékról szóló rendelkezései között is, és sekélyes áskálódásom során arra jutottam, hogy nincsen jogi probléma a kérésemmel (és az övével sincs), ugyanakkor ő nem akarja elfogadni a lelakós megoldást. Ismer, tudja, hogy nem rongálom meg a berendezést vagy ilyesmi, és a rezsit egyszerűen képtelenség lenne 20e/fő-nél feljebb vinni márciusban.
Tehát azért írtam ide, mert kíváncsi lennék rá, mit gondol erről valaki olyan, aki járatos a jogban. (És mivel ez egy patthelyzet, nekem hol a biztosíték arra, hogy visszakapom a kauciót? Mert pereskedni nyilván nem fogunk, drágább lenne a leves, mint a hús...)

A válasz(oka)t előre is köszönöm!

szota # 2011.03.10. 12:11

Én szerencsére nem voltam még ilyen helyzetben és remélem nem is leszek, és nem is vagyok jogász, de úgy gondolom, a kaució nem a bérbeadó pénze, így nem kezelheti sajátjaként mintaddig, míg a bérleti díj és a rezsi fizetve van.
Ennek megfelelően azt gondolom, hogy a kauciót nem is a bérbeadónak kellene átadni - ismerem a valóságot, tudom, hogy neki szokták átadni - hanem pl. egy közjegyzőnek vagy ügyvédnek, aki azt egy külön számlán tartja.
A baj ugyanis ott szokott lenni, hogy a bérbeadó elkezdi használni azt a pénzt - ingyen -, rossz esetben el is költi és amikor a bérlő részéről - felmondásra kerül a sor, akkor nem tudja visszafizetni vagy nem akarja visszafizetni (mert pl. a lekötött betét kamata emiatt elveszik).


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

matthiasi # 2011.03.10. 14:12

alcfree -nak !
Miért vagy annyira biztos benne ,hogy az útólsó nap kárt nem csinálsz ?? Az lehet akaratlan is.
Tüzet csinálsz, rállsz a mosdóra, elárasztod alakást stb.
Tehát szigorúan véve a kaució csak az un. végelszámoláskor vehető át. Csináltok egy egyenleget. Egyébként az ,hogy kettőhavi kauciót fizettél a lakotársad részét is álltad - azt vele kellene lerendezni.
Tehát ahogy kiveszem a bérletidíj 50eft / lakás, ebből a Te részed 25 eft, amit afelmondáskor már nem fizetsz, aztána februári rezsi díjat, ami mindig késleltetve érkezik szintén nem fizeted.
Márc végén az egyenleg : 25 eft bérleti díj és 2 x 20 eft rezsi az már 65 eft. Megkapod a magmaradó 35 eft-ot ami jogos. Viszont abérbeadó a maradó féltől kérheti a 100 eft kauciót a maradó bérlőtől, vagy le is út fel is út nekie.
Egyébként ha mind a ketten mentek akkor gyakorlatilag Ti vagytok nyeregben.
Márc havi bérleti díj 50 eft + a kéthavi rezsi az 80 eft. Tehát ez az egész csak nyafogás !!

matthiasi # 2011.03.10. 14:22

szota !
A pénz márcsak arra való, hogy használják - a neve is az fizető eszköz és nem kincs !!
Tehát a bérbeadó azt csinál a kaucióval amit akar, persze korrekt elszámolásnál annak a kamata is jár a kaució letevőjének. Igen ám, de a bérlők olyan madarak a akik repkednek - jönnek mennek, így gyakorlatilag csak az un. látra szóló betét kamata jár - az meg a magyari gyakorlat szerint elhanyagolható - hála, vagy nem hála a mi bankszektorunknak.
Lakásbérletet kötni közjegyzőnél vagy ügyvédnél ? Hát lehet, csak nem praktikus. Többe kerülne e leves mint a hús.
Ja és a letétbe helyezett pízzel mit csinálna az ügyvéd - hát egy mint írtam nyomorúságos vagy inkább nevetséges kamatot nyújtó számlára tenné.
vagy lenyúlná !!
Todod az árvák pízét igaz nem az ügyvédek hanem az állam nyúlja le - nevetséges kamatokat ad a pézükért !!

Úgyhogy ha kiskorú örököl pízt, azt a 'gondos' állam megőrzésre magánál tartja (nehogy szegény árva pízét a megmaradó szülő elverje ) - az állam igaz nem elveri hanem elinflálja !!

alcfree # 2011.03.10. 18:59

@matthiasi:
Mindketten megyünk, mert a lakótársam egymagában nem valami megbízható (remek példa a kaució esete), ezért a bérbeadó felmondott neki. (Amit teljesen megértek.)
A bérleti díjból az én részem egyébként 30e, de a februári rezsi összege már biztos, rám eső része durván 11e. Ha csak egyhavi kaució lenne az enyém, azt mondanám, fizetek, de így azért kicsit húzós. Főleg, hogy bárhova megyek, kérni fognak kauciót, ami meg akkor még nem lesz a kezemben, hiszen nyilván csak április közepén kapom vissza, a számlák rendezése után... (Eddig egyébként a legmagasabb rezsirészem is 15e körül alakult.)
A másik bajom ezzel a megoldással az, hogy a lakótársam márciusi bérleti díját és a februári rezsijét még tuti megkapja, ergo ~31e Ft az enyém nélkül is lesz nála, amiből bőven be tudja fizetni a márciusban esedékes számlákat (közös költséggel együtt). :/
Mindenesetre köszönöm a választ, reméljük, nem csinálok semmi kárt... :)

Serendipity # 2011.04.16. 18:09

Kedves Fóromuzók!
Segítséget szeretnék kérni.
2009. márciusa óta bérlünk egy lakást a párommal, a bérleti szerződést egy évre kötöttük, és egy havi kauciót fizettünk. A szerződésben benne volt, hogy annak lejártakor a felek kötelezik magukat újabb szerződés megkötésére, amely meg is történt 2010. dec 31-ig, illetve jelenleg 2011. jan. 1-től dec 31-ig érvényes szerződésünk van. Ebben a szerződésben már nem esik szó a kaucióról.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben szeretnénk elköltözni, és ezt idejében jelezzük is (15 nap a felmondási idő), visszajár-e a kaució, vagy a határozott időre megkötött szerződés miatt nem?
Előre is köszönöm a válaszokat.

hunfrakk # 2011.04.16. 20:03

Serendipity, (szerintem) visszajár az óvadék (kaució).

Jogalap: Polgári Törvénykönyv 271. § (3) bekezdés

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

ágika1987 # 2011.04.18. 08:16

Kedves Fórumozók.Tanácsot szeretnék kérni töletek.November óta lakunk albérletben és sajnos sok adósságot halmoztunk fel a tulajdonosnál,amivel kapcsolatban megegyeztünk vele hogy a férjem felújítja a lakást és eljár neki füvet nyírni.Mi tartottuk magunkat ehhez.Mult hét pénteken közölte velünk hogy hétfön 6 órára jön a kulcsokért,erre megkértem hogy hónap elejéig várjon mert csak akkor lesz pénzem.Szombaton hozott egy 8 napos felmondási szerzödést amit nem írtam alá mert nekem 15 nap kéne.Elismerem hogy tényleg végtelenül türelmes és megértö volt velünk,és ha ketten lennénk a férjemmel nem is szolnék egy szót sem de van egy 5 és egy 1 éves gyermekem.A férjem most talált csak munkát.Albérleti szerzödésünk nincs.Felhívtam a rendörséget hogy tanácsot kérjek ahol azt mondták hívjak járört ha valami gond van mert ilyen esetben a szóbeli szerzödés is számít és reális idöt kell adnia.Rokonokhoz és barátokhoz sem tudunk menni és nem hagyom hogy a gyermekeimet elvegyék tölem.Kérlek titeket ha valaki tudja mennyi a minimum kilakoltatási idö ilyen esetben írjon vagy keressen meg emailben.gereferencne@hotmail.hu

Gabicsek # 2011.04.18. 19:31

Én ehhez csak annyit tudok, hogy a rendőrség nem avatkozhat bele polgári jogi ügyletbe, úgyhogy őket ne is hívd.
Próbáld a 8 napot betartani, amit kért, elvégre elismered, hogy eddig is rendes volt Veletek. Nem hiszem, hogy a normális kapcsolat ezen a 7 napon múlik.

ágika1987 # 2011.04.19. 13:23

Kedves Gabicsek.Nekem ezen mulik mert akkor kapok pénzt amiböl el tudnék költözni a családommal.Sajnos még azt sem tudom hogy az élelmiszert és a gyerekeknek szükséges dolgokat(pelenka ,óvodabefizetés)miböl oldom meg.És ha tényleg utcára kerülünk még a gyermekeimet is elveszíthetem,amit nem bírnék ki.

Gabicsek # 2011.04.19. 19:01

Kedves Ágika!
Teljes mértékben megértem a nehéz helyzeted, nekem is vannak gyerekeim. Csak gondolataimat írtam le, hogy meg kéne valahogy próbálni megegyezni, és mivel tényleg rendesek voltak veletek, valahogy megoldani a határidőre kiköltözést. Nincs senki rokon, aki arra az egy hétre kölcsönadná az összeget, hogy el tudj költözni? Hátha van valami megoldás, drukkolok.

ágika1987 # 2011.04.20. 04:58

Sajnos nincs mert ök is nehéz helyzetben vannak.Próbáltam a Providentet is de ök gyesre nem adnak .A férjemnek meg nincs bejelentett munkahelye.

manocs.ka # 2011.04.30. 15:39

Tisztelt Hozzáértők!
Lányom kb. 3 hete költözött albérletbe. A tulajnak most hirtelen szüksége lett a lakásra, így onnan mennie kell. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a helyzet a kaucióval, és milyen felmondási határidőt kell elfogadni a kiköltözéshez.
Köszönöm a választ!
manocs.ka

Arcos # 2012.02.13. 10:26

Tisztelt Forum!

Az ügyben volna kérdésem, hogy határozott 1 évre szóló szerződést kötöttünk 100e ft kaucióval. Be is költöztünk az albérletbe és nincs semmi problémánk vele.
Viszont a tulajdonos szeretné eladni a lakást, nekünk pedig még fél év van a szerződésben megadott 1 évből. Megteheti e a tulajdonos minden jogi következmény nélkül, hogy eladja a lakást a bérleti szerződés lejárta előtt, illetve tehetünk e mi valamit az ügybe, hogy letölthessük a fenn maradó félév bérleti időt? Nem szeretek félévente albérletet keresni.

Válaszukat előre is köszönöm.

guba" # 2012.02.13. 19:03

Ha nem lakottan kívánja eladni a lakást, akkor cserelakást köteles felajánlani.

Linda1983 # 2012.04.28. 10:40

Kérdése, hogy ha albérlőinkkel 1 éves határozott szerződésünk volt és ők 2 hónap után felmondják a szerződést, akkor a kaució összege visszajár e nekik? Sajnos a bérleti szerződés erre részletesen nem tért ki!

materdolor # 2012.05.12. 03:53

Kedves fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni.Május 1-től(papíron)béreltem egy lakás,45 ezer+45 ezer kaucióval.8.án költöztem be,és 19-én ki kell költöznöm anyagi okok miatt.Édesanyámmal ketten költöztünk,de neki közben befutott a nyugdíjára letiltás,ami a felét elviszi.Így nem biztosított hogy fenn tudjuk tartani a bérleményt.A havi bérleti díjat otthagyom a tulajnál,a rezsit a pár napra kifizetem a kaucióból,a fennmaradó összeg visszajár nekem?6 hónapra írtuk alá a szerződést,ez sajnos nem volt betervezve.
Köszönöm a válaszokat!

mave80 # 2012.06.15. 09:08

Üdvözlöm,

Én jelenleg keresek a fővárosban albérletet. Sok helyen (főként ingatlanügynököknél) hallottam, hogy a szerződésben alá akarnak iratni minimum 1 évet. Ha ezt nem töltöm ki (előbb eljövök) akkor a 2 havi kauciómat elbukom. Ez mennyire jogos? Vagy ha már valaki aláírt ilyet és megszegi akkor ez nem olyan kitétel (nem értek a joghoz, de tudom van ilyen dolog), hogy annak ellenére is szabálytalan és a pénz visszajár ha alá is írta az ember.
Végülis ezzel egy olyan fogyasztásra köteleznek amit az ember nem feltétlenül akar ilyen hosszú ideig.
Én 3 hónapja még vidáman éltem az életem vidéken és 3 hónap alatt gyökerestől megváltozott minden. 1 év irreálisan hosszú időnek tűnik lekötnie magát az embernek pláne egy ilyen összegű elkötelezettségnél (nem egy 3e forintos internet számla). Arról nem is beszélve, hogy semmi "teljesítés" nincs a levont 2 havi kaució mögött és kárt sem okoz a bérlő hiszen akár pár napon belül ki tudja adni a tulajdonos újra a lakást. Sok ember meg nem engedheti meg magának szerintem, hogy 100-150e forintot kidobjon az ablakon, pláne ha a következő albérletnél is kell kaució.
Köszönöm a válaszát.
mave80

ObudaFan # 2012.06.15. 11:06

Teljesen jogos.

wers # 2012.06.15. 11:15

nem kötelező aláírni. keress olyan albérletet, ahol határozatlan időre szerződnek, felmondási idővel.

001Manó # 2012.07.26. 13:43

Tisztelt Fórum!
Ha egy albérletnek kettő havi kaucióját kifizettem előre, nem költöztem még be, de találtam egy jobbat, akkor visszakaphatom-e a kauciót?
Köszönöm

001Manó # 2012.07.27. 07:36

Tisztelt Fórum!

Egy albérletre két hónapi kauciót tettem le, de még nem költöztem be. Közben kaptam egy jobb lehetőséget és visszaigényelném a kauciót. Vissza lehet jogosan kapni, vagy elfelejthetem?
Köszömöm
001Manó

hendrixx66 # 2012.08.17. 18:07

Hali!
Én is ide kell folyamodnom sajnos,
kivettünk egy lakást a párommal hivatalosan, ügynökségen keresztűl, szerződést írtunk minden. A helyzet az hogy mi amikor szerződést kötöttünk egy berendezett lakást láttunk és meg is beszéltük hogy berendezett is marad, 2x is visszahívtuk az ügynököt hogy kihangsúlyozzuk: nekünk csakis úgy kell a lakás ahogy láttuk, beleírattuk ezt a szerződésbe is hogy a megtekintett állapotban vesszük ki a lakást, ennek ellenére az addig ott lakó lány elvitte a bútorok 50%át annak ellenére hogy megbeszéltük hogy a tulajdonos átveszi a bútorait. Így jóformán egy elég üres maradt, félig berendezett, amibe nem vagyok hajlandó költözni mivel nem ebben eggyeztünk meg.
Az ingatlan ügynök szerint neki semmi köze már a dologhoz mert az ő szerepe a szerződés kötésnél lejárt, ő "teljesítette a megbízást".
Mit tehetünk ilyenkor?
Köszönöm

Nemes Krisztián # 2013.01.13. 00:48

Tisztelt Fórum!
Szeretném a segítségüket kérni,mert a minap 2013 01 11-én letettünk egy albérletre kéthavi kauciót majd családi okok miatt vissza kellett mondanunk másnap az albérletet de nem akarják visszadni a pénzünket!Írtunk bérletiszerződést,de mivel csak 30-án költöztünk volna ezért a főbérlő azt mondta hogy nem ad kulcsot sem, ezek mellet azt mondta hogy írjunk egy írásos lemondást de akkor biztosan elveszítenénk a pénzt szóval ezt nem tettük meg!Egy percet sem laktunk abban a lakásban és még csak kulcsot sem kaptunk szeretnénk visszakapni a pénzünket!Mit tudunk tenni?Kérem segítsenek!
Köszönettel:Nemes Krisztián

Zoltanuss # 2013.01.14. 16:18

Krisztián Krisztián !

Bérletet úgy kell kivenni, hogy alaposan megnézzük - lehet többször is. A mennyiben megfelel megszerkesztjük a szerződést - aláírjuk és a kulcsok egy idejű átvételével lerakjuk a kialkudott bérleti díjat és a kauciót !!
Azután ,hogy mikor költöztök az már a ti magánügyetek !!
Amúgy mindenben úgyvagytok, hogy az egyik napról a másikra fontos döntéseket csak úgy megváltoztattok ???
!Mit tudunk tenni?
Tárgyalni a bérbeadóval és kölcsönösen megegyezni !
Gondolod a bérbeadót nem érte semmi féle kár sem ??