albérleti kaució visszajár?


NeStric # 2010.06.29. 10:35

Arról, hogy az éves elszámolás mikor van, fogalmam sincs. Nem kötötte az orromra. Kicsit belemenve a részletekbe: Ez egy hatalmas ház, több kiadó lakással (ha jól számoltam 6-7et ad ki összesen). Ebből bérlem az egyiket. A főbérlő a földszinten lakik. Ha mindegyik lakásra külön szabja meg az átalánydíjat, akkor korrekt a meglátásod, de én ezt kötve hiszem. Előző lakók fogyasztásáról szintén fogalmam sincs. Szerintem önkényesen szabta meg az árat, bár persze ezt bizonyítani nem tudom - hogyan is tudnám? -.

Zummike # 2010.06.29. 12:30

Kedves NeStric,

Azt, hogy mennyi költség merült fel, amint az előző hozzászólásomban is írtam, a bérbeadónak kell bizonyítani, mégpedig hitelt érdemlően, azaz egy általa írt "sajtcetli" nem felel meg ennek a követelménynek. Itt elkövettél egy hibát, mégpedig, hogy az ingatlan átvételénél a mérőórák állását nem rögzítettétek, illetve ezt kizárólag a vízórára tettétek meg.

Ezt esetben a vízfogyasztás elszámolása egyszerű, az ingatlan visszaadásakor jegyzőkönyvet kell felvenni és abban rögzíteni az óraállásokat, ez alapján pedig kiszámolható a vízfogyasztás. A többi esetében azonban nehéz a helyzet, pláne úgy, hogy ő van "birtokon belül", azaz nála van a kaució.

Véleményem szerint a bérleti jogviszony kétféleképpen zárható le:

  1. a felek megállapodnak, hogy a kaució, illetve annak egy része visszajár, stb.
  2. ha a felek nem tudnak megállapodni, peres eljárás keretében kérheti a bérlő, hogy a bérbeadó fizesse vissza a kaució összegét. Ennek a pernek az időtartama igen könnyen elhúzható, hiszen a bérbeadó mindenféle elszámolást fog bemutatni, alátámasztandó, hogy ő jogosult a kaució megtartására. Ezeket vitatni kell/lehet, stb. A lényeg szerintem, hogy mire visszakerül - HA visszakerül - a kaució a bérlőhöz, 1, de akár 2 év is eltelhet!

üdv,
zummike

MajorDomus # 2010.06.29. 21:21

A bérbeadó ezt könnyen tudja bizonyitani az elszámoló számlákkal
Amennyiben a lakás üres volt néhány hétig,honapig, akkor a záró álásokból kell kiindulni.

A tulaj hivatásos kiadó, tehát évek alatt tudja az átlagos rezsi mértékét. Amennyivel többet fogyasztasz azt ki kell fizetned.
Ameddig nincs saját lakásod, addig ezt el kell fogadnod.

Stewie75 # 2010.06.30. 09:44

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek! Határozott idejű szerződéssel bérbe adtam a lakásomat. A szerződés a kaució kifizetésének napján vált HATÁLYOSSÁ, a határozott idő 2010.07.01-től 2011.07.01-ig tart. A szerződésben benne van, hogy amennyiben a határozott idő lejárata előtt felmondja a bérlő a szerződést, úgy a kauciót elbukja. Most ez történt, azonban még a határozott idő "nem kezdődött el", annak ellenére, hogy a szerződés hatályos.

Kérdésem, van-e jogalapom arra, hogy megtartsam a kauciót, avagy sem.
Aki, tud, kérem segítsen! Köszönöm

Stewie

MajorDomus # 2010.06.30. 20:59

Nincs.
Fizesd vissza.

xgombix # 2010.07.08. 19:10

Szasztok! Abban a kérdésben tudna e valaki segíteni,hogy kiakartam bérelni egy lakást,megirtuk a szerzödést is határozatlan idöre,és a kauciot adtam oda eddig csak,és még be se költöztem,de meggondoltam magam és az úriember nem akarja visszadni? Követelhetem én ez töle vissza?

MajorDomus # 2010.07.08. 22:03

Lásd elözö beirásomat!

Visszajár

guba # 2010.07.09. 06:21

Attól függ, a szerződésben hogyan állapodtatok meg a felmondás feltételeiről. Ha az van benne, hogy a bérlő azonnal minden további nélkül felmondhatja a szerződést, akkor követelheted vissza. Ellenkező esetben a felmondási időre eső lakbért levonhatja a kaucióból, akkor is, ha addig sem kívánsz ott lakni.

Zoltanuss # 2010.07.09. 20:22

Amúgy egy 32 négyzetméteres lakásról beszélünk, nem hiszem hogy meghaladtam a havi 22.000-et.

Sokat kell még tapasztalnia a Bencének !

Zoltanuss # 2010.07.09. 20:25

Szerintem önkényesen szabta meg az árat, bár persze ezt bizonyítani nem tudom – hogyan is tudnám? -.

Pl úgy hogy megnézed a mérőórákat, figyeleda fogyasztásokat !

Ily egyszerű!

MajorDomus # 2010.07.09. 22:35

Guba
Igazad lenne, de itt nem lépett életbe a szerzödés !
Visszajár neki a pénz.

MajorDomus # 2010.07.09. 22:38

Nestric
Zoltanussnak igaza van.

A tulaj csak ismeri a lakása rezsijét,mennyi fogy télen és nyáron, de neked sem tilos odafigyelni a fogyasztásodra.

guba # 2010.07.10. 07:07

Igazad lenne, de itt nem lépett életbe a szerzödés !
Visszajár neki a pénz.

Ugyan már! A szerződés érvényesen létrejött, a felek későbbi teljesítési időben állapodtak meg. Jogász érvényességről és hatályosságról beszél, a szülész meg életbe lépésről. :-)

MajorDomus # 2010.07.10. 20:13

A szerzödés - itt - akkor jön létre ha a tulaj átadta a kulcsot, s a bérlő beköltözött. Ez nem történt meg. A pénz visszajár.

( ha veszel egy lakást, akkor lesz a tiéd ha aláirtad a szerzödést ?
Dehogy ! Amikor a földhivatal azt bejegyzi ! Nagy különbség !)

guba # 2010.07.11. 06:32

A szerződést a felek egybehangzó akaratnyilatkozataikkal hozzák létre, és annak tartalmát is javarészt akaratkijelentéseikkel határozzák meg. Az azonnali teljesítés nem feltétele egy szerződés érvényességének.

( ha veszel egy lakást, akkor lesz a tiéd ha aláirtad a szerzödést ?

Te itt a tulajdonátszállásról beszélsz, ami nem igazán idevágó példa. Szerintem rakd rendbe ezt a fejedben, aztán vitatkozzál. (kötelmi jog, szerződések joga, szerződések létszakaszai, aztán, dologi jog, tulajdonszerzés)

MajorDomus # 2010.07.11. 09:34

Nem vitatkozom csak a véleményemet fejtem ki, ugy hogy jelenleg is 2 lakást adok ki, már több mint 10 éve. Tehát én a gyakorlatból beszélek arrol, amiről te hallottál.

A szerzödés alá lett irva, de a bérbeadó részéről nem lett teljesitve.

guba # 2010.07.11. 21:25

Jogászokkal vitatkozom, te bérbeadó vagy.

guba # 2010.07.11. 21:39

Ki a faszt érdekel mit adsz ki meg hány éve?

kadaj01 # 2010.07.12. 07:29

"A szerzödés – itt – akkor jön létre ha a tulaj átadta a kulcsot, s a bérlő beköltözött."

Természetesen ez egy hülyeség.

Zoltanuss # 2010.07.12. 08:56

guba guba !
Miért kell hergelni magad !
Hátha más kiváncsi a tapasztalatára !!

guba # 2010.07.12. 10:04

Akkor mégis sikeres volt a casting, ezek szerint van ilyen. Ez egy tárgyilagos kérdés volt, amivel arra kívántam utalni, hogy egy bérlet jogi megítélése nem attól függ, hogy van-e kiadó lakásod. ( pl. Attól még hogy nincsen lovad, még be tudod látni egy ló eladásának minden részletét.)

guba # 2010.07.12. 10:11

Ez az érv a bíróságon igazán ütős a felperes szájából, amikor megkérdezi a bírótól, hogy adott-e már bérbe lakást. Ha nem, akkor azt sem tudja miről ítélkezik. :-)

Titiána # 2010.08.11. 13:47

xgombix kérdéséhez, nem értem, miért járna vissza, ha egyáltalán tényleg visszajár. A dátum a lényeg, hogy ő beköltözött-e vagy sem, az másodlagos. Ha szerződés dátuma vagy a szerzdős szövegében lévő dátum előtt mondja vissza, akkor a tulajd kár éri, mert kereshet új albérlőt, vissza kellett mondani az újabb jelentkezőket, szóval nem értem, miért járna vissza. Ha a tulaj az időpontok előtt mégsem őt választja, nem adja ki neki, akkor duplán jár vissza?

Titiána # 2010.08.11. 13:58

Azt szeretném még kérdezni, hogy ha a bérlőnk nemfizetés miatt elhagyja az ingatlant a határozott idő lejárta előtt, akkor a kaucióját nem kell beleszámolnom a tartozásába, igaz? A szerződésben benne van, hogy azonnali felmondás, de hát nyilván akkor hagyja el az ingatlant, amikor ő úgy gondolja...

Erről jutott az eszembe, hogy a bérlő önként megy el a határozott előtt és pl. nem csinál tartozást, akkor a kaucióval mi lesz? Végül is, a a bérlő önszántából nem tölti ki az időt, ott marasztalni nem lehet, viszont a tulaj nem ülhet a babérjain, mert újra takarítani kell, új bérlőt keresni, szóval ebben az esetben mi a kaució sorsa? Szerintem egyszeresen, de visszajár, még ha a tulajnak "kára" keletkezik.

SolnesM # 2010.08.11. 20:43

Titiána!

hogy ha a bérlőnk nemfizetés miatt elhagyja” Annak akkor örülni kell. Jó ha a kaució fedezi a tartozást.

Egyébként határozott idejű bérlés esetén járna a bérleti idő végéig a lakbér, de ki az a bérlő aki ezt kifizeti ?
Ilyen esetben mint írtam, örülni kell, annk hogy a megszabadultunk tőle.
Fordított esetben bezzeg vinnyognak !!

Ezért a határozott idejű bérlés nem járható M.o-on. Minden bérlő mondja, hogy hosszú ideig maradna, aztán ha mehetnékje támad, az megy !!

Egy hónap felmondási idő mind a két félnek és kész.

Régi elavult szemlélet szerint persze mondják többnek kell lenni a felmondási időnek - csak azt nem teszik hozzá mind a két fél részre.

Ezek még a régi szabósándori időket tükrőzik !!