albérleti kaució visszajár?


Ms.Kiss # 2009.02.17. 13:48

Kedves drága Dr. Grád András Tanár Úr !

Csak vicceltem. Habár férj nevelési technikát valóban választhatnék másikat, így 38 év múlva. :) A "cihológusról" elég annyi, hogy többségük nem azért választotta a pályát, hogy emberekkel foglalkozzanak, hanem azért, mert saját maguk "nem egészségesek". Lassan már érdemes lenne staisztikát csinálni, hogy hány százalékuk komplett.
Egyszer kipróbálhatná egy makk egészséges jó humorú vidám ember, hogy körbejár egy 12 rendelős diligondozót - garantáltan halálra fogja magát nevetni. Ez a tréfás motívum csak akkor válik komollyá, ha tényleg oda viszek egy nagyon komolyan beteget, és kiderült, hogy még a gyógyszereket sem ismerik, felelni nem tudnak semmiért.
Van ugyan kevés kivétel.., általában a "gyerek pszichósok" nagyon jók (jobbak)

Sok jogi szakembert láttam már életemben, de olyan nagyon édeset mint Grád Dr.már nagyon régen láttam. Öröm elolvasni Önnek minden sorát.
Mi a titka annak, hogy valakiből "olyan igazán jó személyiség legyen" mint a Grád Dr.!(?) A megbölcsesedésen túl, ennek nagyon sok titka lehet még.:) De örülnék ha az én gyerekem is egyszer (majd...) ilyen lenne/lehetne...de szép is lenne...
Üdvözlettel : Ms. Kiss (a csodálkozó)

Gaius # 2009.02.18. 10:59

Nem értem miért kell tönkretenni a fórumot ezekkel az idióta üzenetekkel. Ez jogi fórum kisasszony, nem az OPNI!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 11:59

OFF
Álláspontom Grád Úréhoz hasonló:” - mondta Csipke; majd részletezte a guba (Tanár úréval nem éppen egybevágó) álláspontját.
Bájos. :)
ON

Csipke # 2009.02.18. 14:51

Kbs,

OFF
fuss neki még egyszer, hogy a véleményem kiéhez közelít... nem gubáéhoz... :)

ON


Csipke

lili12 # 2009.02.18. 14:54

Tisztelt Grád úr!
Albérletbe költöznénk július 1.-vel.A bérleti díj X, plusz 2 havi kaució. A szerződést most kéne megírnunk, de (remélem) fizetnünk csak akkor kell majd. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a helyünket, most 1havi összeget mégis kifizetnénk, de mi legyen ez? Előleg v foglaló? Ha minden ok lesz és beköltözünk, akár az előleg, akár a foglaló az 1havi bérleti díjnak fog megfelelni és már csak a 2 havi kauciót kell kifizetnük.Ez rendben is van.
Kérdéseim:1. Ha a mi hibánkból a beköltözés meghiúsul, a foglalót elveszítjük, az előleget visszakaphatjuk? 2.Abban az esetben, ha a bérbeadó beköltözés előtt mondja vissza, az előleg 1X-e, a foglaló 2x-e járna nekünk vissza, ugye?
3.A szerződés határozatlan időre szól,de mi történik akkor, ha a bérbeadó fél év múlva eladja az ingatlant?Mi van a 30 napos felmondási idővel,a bérleti díjjal és a kaucióval?Azonnal kiköltözünk és a 2 havi kaució visszajár?
Egyáltalán milyen szerződést érdemes most megírni, hogy egyik fél se járjon rosszul?
Köszönettel
lili

nandy # 2009.02.18. 16:07

A felmondási időig járó bérleti díjat megfizeti a bérbeadónak, plussz, ha az Ön dolga, a számlákat is kiegyenlíti.

Mondjuk ez az, amit én nem tennék meg. Mert a végkimenetel az lenne, hogy a bérbeadó nem fogja visszaadni a kaukciót (valljuk be, nagyon is életszerű)... Aztán lehet perelni...
Sokkal egyszerűbb az, hogy a bérbeadónál marad a kaukció, a bérlő nem fizet többet, és a bérleti idő lejártával elszámolnak. Legalábbis kevesebbet bukna így a kérdező. Mondom én, a nem jogász.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.18. 17:16

A nem jogász, akinek azért megvan a józan esze. :) Ami azért általában a jogban is eligazít.
Ahogy Kiss tanár úr mondta volt: "a jog mindig logikus. Ha nem, akkor is." :))

guba # 2009.02.19. 17:16

Kbs,

OFF
fuss neki még egyszer, hogy a véleményem kiéhez közelít… nem gubáéhoz… :)

ON

Kedves Csipke, Béla tényleg jól meglátta, mert amit leírtál, az lényegében teljesen egybevág azzal amit korábban én leírtam (annyi különbséggel, hogy a pluszt én egy "sz"-szel írom)és alapvetően ellentmond annak amit Grád úr írt a kaució visszatartásának jogáról. De nem baj, a lényeg, hogy jól tudod! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.19. 17:19

Szerintem itt a világvége. :) Ez már a harmadik dolog zsinórban, amiben egyetértünk. Illetve a negyedik, mert az óvadékról általad mondottak is egybevágnak az én értelmezésemmel.

guba # 2009.02.19. 17:23

Szerintem a pécsi kocsmák voltak azok a kiváló szakmai műhelyek...:)

Grád András # 2009.02.19. 19:55

Kedves Lili12!

Bocsánat, azóta egyfolytában dolgoztam, csak most tudtam feljönni a fórumra. Menjünk sorjában!

1. Ha a mi hibánkból a beköltözés meghiúsul, a foglalót elveszítjük, az előleget visszakaphatjuk?

Ez pontosan így van, ezért általában ha az ember választhat, az előleg a szerencsésebb.

2.Abban az esetben, ha a bérbeadó beköltözés előtt mondja vissza, az előleg 1X-e, a foglaló 2×-e járna nekünk vissza, ugye?

Ez is így van, de az előttem hozzászólók joggal hivatkoztak arra, hogy ha a bérbeadó nem akarja a dupláját visszaadni, elvben lehet perelni, a gyakorlatban hosszú és macerás.

3.A szerződés határozatlan időre szól,de mi történik akkor, ha a bérbeadó fél év múlva eladja az ingatlant?Mi van a 30 napos felmondási idővel,a bérleti díjjal és a kaucióval?Azonnal kiköltözünk és a 2 havi kaució visszajár?

Ha a bérbeadó eladja az ingatlant, a szerződésük folytán köteles a felmondási időt akkor is betartani, és a kaució - természetesen ha a rezsiszámlákat kifizették, nem okoztak kárt stb. - visszajár. A bérleti díj azonban a felmondási időre is jár neki.

Egyáltalán milyen szerződést érdemes most megírni, hogy egyik fél se járjon rosszul?

Ilyen esetekben általában előszerződést szoktak kötni, aminek a lényege, hogy a felek abban állapodnak meg, hogy egy későbbi időben szerződést (esetükben bérleti szerződést) fognak kötni. Ebben lényegében bármiről rendelkezhetnek, lehet benne pl. előlegről is rendelkezni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Csipke # 2009.02.20. 08:20

Guba írta:

"Nem tartozol viszont a kaució mellett még a felmondási időre szóló bérleti díj kifizetésével."

Grád Úr írta:

"A kauciónak és a bérbeadót megillető bérleti díjnak tehát ilyen értelemben semmi köze egymáshoz, egymástól függetlenül járnak."

Én írtam:

"Ha Ön felmondja a bérleti szerződést, akkor a felmondási időre jár a bérleti díj, mivel a bérleti jogviszony a felmondási idő végével szűnik meg."

A vitát ezzel én lezártnak tekintem.

Üdvözlettel,


Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.20. 10:49

Guba nem állította, hogy a felmondási időre nem jár bérleti díj. Sőt kifejezetten az ellenkezőjét állította: „A felmondási idő március végén jár le, addig fizetned kell a bért, ha lakod a lakást, ha nem.

De a vitás momentum egyébként sem ez volt, hanem az, hogy a kaució visszajár-e a konkrét esetben vagy nem. Ebben a kérdésben pedig te ugyanazt mondtad, amit guba: visszajár. (Csak emlékeztetőül, mit mondott a Tanár úr: „Az értelme tehát az, hogy az azt nyújtó fél teljesítse a szerződéses kötelezettségeit, pl. azt, hogy hosszú távra bérli az ingatlant. Ennek megszegése a kaució elvesztésével jár, ön e kikötést megszegte. A bérleti díj ettől független,”)

No, de ahogy guba írta: a fő hogy jól tudod.

guba # 2009.02.20. 12:34

Kedves Csipke!

Az általad beidézett mondatom annyit jelent, hogy nem kell a visszatartott kaució mellett még a felmondási időre szóló bérleti díjat pluszban megfizetnie a kötelezettnek, mivel a kaució a szerződésből eredő bármilyen pénztartozás fedezetéül szolgál. De ha értelmezni is megpróbáltad volna az írásomat, akkor a szövegösszefüggés alapján ez számodra is nyilvánvaló lett volna, bár szerintem inkább arról van szó, hogy szándékosan magyaráztad félre. Ezt a mondatomat azért talán értetted:

guba # e-mail 2009.02.17. 07:52
A kauciót a felmondási időre járó kifizetetlen bérleti díj miatt keletkezett pénztartozás kiegyenlítéseként tarthatja meg a bérbeadó.

Shinichi # 2009.03.03. 19:49

Tisztelt szakértők!

A következőben kérem a segítségüket. Április elsejétől egy új albérletbe költözünk, az ok anyagi. A szerződés határozatlan idejű, szokásos 30 napos felmondás.

Ami érdekelne: Tavaly júliusban beköltözéskor nem tudtunk két havi kauciót adni egyben, csak 2 részletben, amiért cserébe a szerződést egy alponttal egészítették ki, mely a következő:

"Bérlők két havi kauciót fizetnek, mely tisztasági festés, rezsi, illetve eredeti állapot helyreállítási költség címén elszámolandó." A fennmaradó rész csak arról szól, mikor fizettük meg a kauciót.

Az alapkérdés a következő: jogszerű-e elszámolni valamit amit nem biztos, megtesz? Én úgy tudom, a lakás természetes amortizációja nem bennünket terhel. Kisebb hibák már a beköltözésünkkor is voltak, de nem kerültek javításra.

A másik: jól értelmezem, rezsiköltségként számolják el? Akkor eszerint az utolsó rezsi költségét kétszer kérné el...

Ide tartozó kérdés: A 30 napos felmondás írásban beadható-e még akkor is, ha csak 31-ig leszünk itt?

Az utolsó kérdés: Természetesen tiszteletben tartjuk a magántulajdont, és az érdeket a bérbeadásra, de nem voltak egységesek abban a kérdésben, mi a teendő, ha nehéz kompromisszumot kötni abban, mikor mutathatják be a lakást? Azért kérdezem, mert a párom egész hónapban éjszakás lesz, és egyikőnk sem rúgatja ki magát csak azért, hogy ők akkor mutassák be, amikor ők szeretnék. Más kérdés, hogy szerintem egy potenciális albérlő sem venne ki egy helyet amit akkor mutatnak, amikor valaki alszik, persze láttam rá példát, az öregem úgy hirdette a volt lakásunkat, hogy csak a fele volt az övé...

monalisa1 # 2009.03.03. 20:44

Ajánlott, tértivevényes levélben kell felmondani az albérletet. Ha a 30 nap előtt mennek el az saját magánügy.

Az aukcióban a rezsiköltség arra vonatkozik, ha a bérlő esetleg tartozást hátrahagyva távozna...

A bérleményt tisztán, rendeltetésszerűen kell visszaadni, a lakás újra kifestésének költsége nem követelhető. (A bérbeadó x hónap alatt bőven megkereste annak költségét.)

A kisebb hibák miatt lehet hogy vita támad majd, és főleg akkor, ha a beköltözéskor jegyzőkönyvileg nem lett ugyanaz rögzítve...

A közmőórák állása is legyen közösen leírva, elszámolva.

Ami az új lakónak történő lakásbemutatás dolgát illeti, a tulajdonossal egyeztessenek egy délutáni időpontot és/vagy hétvégít, amikor a férje biztosan ébren van már. (Egyébíránt valóban mondhajták: akármikor nem lehet jönni, zavarni.)

Ha a bérlővel nem volt különösebb probléma, a kaukció visszajár - csak épp az a bökkenő, hogy azt a bérbeadó szinte mindig szeretné megtartani...

Monalisa
laikus hozzászóló

hradvice # 2009.03.04. 12:40

Tisztelt Fórum!
Segítséget kérnék szépen az alábbi helyzettel kapcsolatban:

  • testvérem albérlőknek kiadta lakását, lakásbérleti szerződéssel, kaucióval.
  • bérlők több havi bérleti díjjal és rezsiköltséggel tartoznak, majd
  • egyik napról a másikra távoznak, szomszéd néninek leadva a lakáskulcsot.
  • testvérem érdeklődésére, hogy mi történt közlik: nem bérlik tovább a lakást, se lakbért, se rezsit nem fizetik ki, kauciót nem kérik vissza, mert kifestették a lakást.

Mit tehetünk? Nagyon sok pénzről van szó, a szerződést nem bontották fel, a festést a saját kedvükre csinálták, nem a testvérem kérésére, s legkevésbé a kaució fejében.

Köszönöm szépen!
MA

Csipke # 2009.03.04. 12:58

Kedves hradvice!

Első körben talán meg kellene szüntetni a bérleti jogviszonyt. Ezt kétféleképpen tudja megtenni: vagy közös megegyezéssel (amit leírt, abból nekem úgy tűnik, hogy ez kevéssé járható út, de mindenképpen érdemes lenne megpróbálni), vagy felmondással. A bérbeadói felmondásra szigorú szabályokat állít a lakástörvény. Ha bérnemfizetés miatt mondja fel például, akkor először írni kell egy levelet, amiben ad 8 napos határidőt, hogy lesznek szívesek fizetni, különben felmondja a bérleti szerződést.

Ezt követően - ha nem történik semmi, de megkockáztatom, nem nagyon fog - úgy további 8 napon belül felmondhatja írásban a szerződést, az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára.

A levélben nyilván érdemes mindent leírni - hogy mióta, mit nem fizettek, mennyi az összes tartozás, stb. -.

A kaucióval a szerződés megszűnésekor kell elszámolni. Ha az az összes tartozást nem fedezi, nyilván a fennmaradó részt lehet követelni a bérlőtől. Ha fedezi, a fennmaradó részt vissza kell adni.

A festéssel kapcsolatban hivatkozhatna arra, hogy ezzel kapcsolatban nem született megállapodás bérbeadó és bérlő között, hogy ennek költségeit a bérbeadónak kell viselni, ergo neki kell viselni.

Nyilván ha van egy érvényes szerződése és abszolút eredménytelen a jogviszony "békés úton" történő rendezése, polgári pert is indíthat a tartozás behajtása iránt.

Üdvözlettel,


Csipke

Csipke # 2009.03.04. 13:27

... vagy fizetési meghagyásos eljárást - nyilván összegtől függ...


Csipke

Shinichi # 2009.03.04. 16:10

Kedves monalisa1 és a többiek!

Először picit off: monalisa, én a férfi vagyok;)

A témára térve, köszönöm a válaszod, de nem nyugtat meg az ügyben, most akkor visszakapjuk-e a kauciót vagy sem. El nem viszünk semmit a lakásból, és nem is jegyzőkönyveztek olyat, ami a miénk. Engem az aggaszt, hogy az említett pont szerint el is számolja-e, vagy csak megteheti, jelen helyzetünkben ugyanis a másik albérletben szeretnénk letenni a kauciót. Az utolsó havi bérleti díjat és rezsit természetesen ki tudjuk fizetni, tehető-e ez ugyanakkor, mint a végelszámolás, hogy a helyzet teljesen tiszta legyen? Úgy gondolom, április 3/6-ig minden előző havi számlának be kell érkeznie.

Válaszukat köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.05. 08:02

Azt jelenti, hogy a kauciót akkor kapod vissza teljes egészében, ha a rezsi kifizetésre, a tisztasági festés pedig elvégzésre került.

hradvice # 2009.03.10. 10:48

Kedves Csipke!
Köszönöm szépen a választ!
Az összeg kb. 100.000 ft, ami a testvéremnek óriási pénz, tekintettel arra, hogy munkanélküli, kórházi kezelés alatt áll, nincs jövedelme.
Így tehát a "fizetési meghagyásos eljárást" választanánk a tartozás beszedésére.
Azt szeretném kérdezni,hogy ennek mi a menete? Hol kell elindítani egy ilyen eljárást? A testvérem meghatalmazásával én is eljárhatok ezügyben?
Köszönöm szépen!
MA

Csipke # 2009.03.10. 13:03

Kedves hradvice!

Első körben először mondja fel a bérleti jogviszonyt, nyilván akkor fogja tudni, hogy pontosan mennyire is indítaná meg az eljárást.

Ezt az eljárást egy "űrlapon" kell kérni a bíróságtól (ez nemperes eljárás), azt kitöltik (mármint Ön, illetve a testvére), a bíróság azt kibocsátja, ha a kötelezett (jelen esetben a bérlő) nem mondd ellent 15 napon belül, akkor jogerőre emelkedik, arra pedig kérhetnek végrehajtást.

Ha a kötelezett ellentmond, akkor perré alakul.

Illékileg nemperes résznél a perérték 3%-a, de legalább 3000,-ft ha perré alakul, akkor további 3%-kal ki kell egészíteni 6%-ra, de legalább 7000 ft-ra

Igen, meghatalmazottként eljárhat.

Javaslom, ha jogi képviselő nélkül jár el, menjen be a bíróságra panasznapra, ott segítenek kitölteni az űrlapot.

De hangsúlyozom, első lendületből a jogviszonyt kellene megszüntetni, hiszen addig nem fogja a testvére tudni, hogy a bérlő mennyivel is tartozik.

Üdvözlettel,


Csipke

graffin # 2009.03.11. 11:20

Tisztelt Fórumozok!

Egy ismerősöm albérleti szerződést kötött 2009 január 1.-től, határozatlan időre [de minimum 1 évre].
2 havi kauciót kifizetett, majd a január, februári havidijat is. [januárban ill. februárban, tehát nem előre.]
Márciusban úgy alakult, hogy az albérletet fel kell mondania, minél hamarabb, ezért a márciusi havidjat még kifizette, és jelezte, hogy felmondja az albérletet. A tulajdonos a 2 hónapnyi felmondási időre hivatkozva további 2 havi bérleti dijat állapitott meg.
"A Bérbeadó kártérítésre jogosult abban az esetben, ha a Bérlő egy éven belül felmondja a bérleti szerződést, így Bérlő köteles két havi bérleti díjnak megfelelő összeget megfizetni Bérbeadónak kártérítés címén. "

A kérdésem az, hogy ebben az esetben a kaució fedezheti e a 2 hónap felmondási időre járó bérleti dijat?
"A kaució a szerződés megszűnésekor visszafizetendő, amennyiben a Bérlő igazolja, hogy a bérlemény használatával kapcsolatosan valamennyi felmerült költséget és a bérleti díjat kiegyenlítette. Ellenkező esetben a fenti tartozásokat a Bérbeadó a kaucióból kiegyenlíti, a maradvány összeggel a Bérlő részére elszámol. "

A szerződés idézett passzusai alapján szerintem ha a márciusi havidij ki lett egyenlitve, illetve egyéb tartozás és kár nincs, minden további követelés a tulajdonos részéről "jogtalan". Jól gondolom?

Köszönettel

g

kadaj01 # 2009.03.11. 12:06

Mit is köveletel a tulaj? A + két havi jár a tulajnak, majd a kauciós is vissza a bérlőnek, ha valóban minden számlát a bérlő. Mi a kérdés?