albérleti kaució visszajár?


ObudaFan # 2014.01.23. 15:23

Gigus02

Ismerni kellene pontosan a szerződésedet, de valószínűleg érdemes lenne egy fizetési meghagyást benyújtani.

ObudaFan # 2014.01.23. 15:30

zsolt012

Ilyenkor szabályszerű rendkívüli felmondással fel kell mondani a szerződést és akkor vissza.

Missyna # 2014.02.07. 16:33

Üdvözletem.

A lakásbérleti szerződést 6 hónapra kötöttem az albérlőkkel, amely március végén jár le. Ők elhagyták az albérletet, anélkül, hogy szóltak volna és elvitték a holmijuk nagy részét. Egy héttel ezelőtt beszéltünk arról, hogy felmondanak február 10.-ével, de írásban nem jeleztek erre vonatkozóan semmit. A lakásban okoztak kisebb-nagyobb károkat, és a rezsiköltségeket sem egyenlítették ki, ezért lecseréltem a zárt. Most kérik vissza a 2 havi kauciót és azzal fenyegetnek, hogy feljelentenek. A szerződésbe belefoglaltuk, hogy a kaució 6 hónapos bérlést követően, a kiköltözés után jár vissza.
Szóval jól gondolom, hogy nem kell visszafizetnem nekik a kauciót?

Előre is köszönöm a választ.

tomika3737 # 2014.03.10. 21:28

üdv.
egy olyan kérdésem lenne,hogy a barátnőm talált egy albérletet meg is írták a szerződést és kifizette a kauciót ,de mégsem tud családi okok miatt oda menni. még nem költözött be nem is volt pontosan megbeszélve,hogy mikor fog.ilyenkor visszajár a kaució ?

ObudaFan # 2014.03.11. 06:42

tomika3737

Nyilván a szerződésben van valamennyi felmondási idő. Arra pedig akkor is jár a bérleti díj, ha nem lakik bent. Így aztán legfeljebb az ezen felül fizetett óvadék jár vissza. Persze mindez csak akkor, ha a szerződés máshogy nem rendelkezik.

tomika3737 # 2014.03.17. 21:25

Köszönöm ,még egy olyan kérdésem lenne,hogy ha nem kapott számlát,hogy ki fizette a kaució,tehát nem vallja be.Akkor mit tudnék tenni,hogy visszaadja? ( A szerződésbe beleírta,hogy átvett egy havi kauciót.)

ttip # 2014.03.18. 20:21

tomika3737: valószínűleg nem is jár vissza a kaució, ha még nem fizette ki a felmondási időre a bérleti díjat.

Zoltanuss # 2014.03.19. 07:32

tomika3737 tomika3737 !

Tudod egyáltalán azt, hogy mi a számla ? A kaucióról csak egy sima átvételi elismervény kell. Azt általában a korrekt emberek adják. Minden pénzmozgásnál.
A kaució elvben visszajár, de függetlenül attól beköltözött vagy sem bizonyos összeget kell fizetnie.
pl. lakbér címén vagy foglaló címén stb. mivel tudatlanok a vogytok, a kauciót nem fogjátok visszakapni. az lesz a fedezet az un. bolondítási költségekre.

ttip # 2014.04.01. 11:50

mdmacoo: itt az albérleti szerződés írásba nem foglalása forog fenn.

Aki a szerződést aláírta a tulajjal, az a lakás bérlője, illetve neked az albérletbe adód. A tulajhoz neked nincs közöd. Elszámolnod az albérletbe adóval kell. Hátrány, hogy nincs szerződésed, de előny, ha utaltál, mert annak nyoma van. Senki nem tudja garantálni, hogy visszakapod a kauciót. Ha lelakod, az ugyan nem szép dolog, de neked az a biztos.

matthiasi # 2014.04.01. 14:16

mdmacoo mdmacoo !

Kezdjed a fogalmak helyes értelmezésével !!

Kati65 # 2014.07.07. 11:17

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék választ kapni az alábbi problémámra:
Albérleti szerződést kötöttem egy 50 év körüli hölggyel, aki 2 fiával költözött volna be július 1-én a kiadó lakásunkba. 2 havi bérletnek megfelelő kauciót kértem, a megállapodásunk szerint az 1. havi bérleti díjat július 10-én fizette volna. A bérlő lányának a barátja felhívott, h mégse kell a lakás, jönnek a pénzért...Aztán a lány a barátjával idejött az én lakhelyemre, hogy adjam neki vissza a pénzt. Mondtam neki, hogy az anyukájával kötöttük a szerződést, írja meg a számlaszámát, a felét hajlandó vagyok visszautalni. Határozott időre, 3 hónapra kötöttük a szerződést(bár nagyon hosszú távra kérte, de mondtam, ha minden rendben lesz, meghosszabbítjuk -féltem, h nem fizet), 30 napos felmondással. Most mindennek jellemezve írogat a facebokkon, letiltottam, erre az öccse nevéről kezdett írogatni mindenféle nyomdafestéket nem tűrő dolgokat a lány. (A hirdetésemre akkor az e-mail címemre írogattak.)Én csak annyit írtam neki, h írja meg az anyja számlaszámát, de azt írta, h nem adja meg, kp-ba kéri és mindet...A lakás üres, nem én szegtem meg a szerződést. Visszajár nekik a kaució?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.07. 11:18

Nem ismerjük a szerződést.

matthiasi # 2014.07.10. 08:10

Kati65 !

Visszajár nekik a kaució? ” !
Hát az visszajár, de egyéb okok miatt valami költséget csak kell nekik vállalni.
Sokféle címen lehet kérni tőlük, pl. egy üzlet meghiulása miatt. Meg számos dolog miatt.
Egyébként is miért nem a mama jön a pénzéért ?
meg ez a 3 hónapos határozott idejű szerződés, akkor elvileg a 3 hónap titeket illet. ill. neki kiskapú, hogy még nem vették birtokba. Szóval mindegyik félnek jó oka lehet a pénz - re. a körülmények hiányos ismerete nélkül ezt mi eldönteni nem tudjuk. Mint KBS írta : nem ismerjük a szerződést.

Nyilván próbálkoznak.
Eleve a bérbeadás koerogrifája/eljárása volt hibás.
Pl.én csak akkor fogadok el pénzt ( kaució + lakbér ) amikor a bérlő ténylegesen birtokba veszi a lakást. majd fizetünk .. az még a tárgyalási szakasz. konkrét igénybevételkor még azt is leíratom vele hogy neki megfelel a bérlemény. Aztán, hogy ők ténylegesen mikortól laknak ott az egy mellékes körülmény.
De vannak akik már a telefonban alkudoznak.... ilyenkor azt kell mondani meg kell nézni hátha megegyezünk.

matthiasi # 2014.07.10. 16:43

Ras...

Valahogy így tettem én is évekkel ezelőtt. Ráadásul nem is kaució volt, hanem un. foglaló.
Ami nemigen jár vissza.

Egy fiatalember nagy vehemenciával lelkesedik a leendő bérletért, már ott előttem be is rendezi a 9 m2 -es szobát egy szekrénysorral, (???? ) majd felajánl egy foglalót . Amit elveimmel ellentétben akkor elfogadtam. Csak 5 eft -ról volt szó. Majd úgy 3 -nap múlva nagy titokzatossan hív hogy beszélne velem. Na ez már gyanús volt.

Mondja Ósztriában állást talált és nem aktuális a bérlet. Na mondom Józsi ha ilyen szerencséd van, menjél ! Visszaadtam az öt rongyot és elfelejtettük egymást.

Mondy # 2014.09.14. 08:19

Tanácsot szeretnék kérni!
2014.08.26. szóban megegyeztünk a leendő bérlővel, hogy hosszútávra kiveszi a lakást, minimum 12 hónap ellenkező esetben nem jár vissza a kaució. 2 havi kauciót és 1 havi bérleti díjat kértem beköltözéskor. Augusztus 26- át is adtam a lakás kulcsait, mivel megállapodásunk szerint szeptember 1.-től érvényes a bérleti megállapodásunk. A bérlő szeptember 07.-n beköltözött, a megbeszélt összeg megérkezett a számlámra 08.-n. 09.14.-n telefonon megkeres a bérlő édesanyja, hogy a gyermeke kollégiumba költözik, kérik vissza a pénzt.
Megjegyzem 07.-én ő költöztette be a felnőttkorú gyermekét, és egy szóval sem említették, hogy kollégiumot kértek, ha megtette volna nem tárgyaltam volna velük. S még egy fontos dolog bár szóban tanuk előtt mindent elmondtam és megállapodást kötöttünk, de akkor nem volt nálam szerződés példány, így egy későbbi időpontban akartam aláíratni, mivel nem az említett városban élek és nem tartózkodom minden nap ott. Mit tegyek? Az édesanya a szülői énemére apellál, de azt hogy hány érdeklődőt és potenciális bérlőt visszautasítottam nem érdekli, s mivel már lement a diákoknál az albérlet keresési dömping, így szinte esélytelen normális bérlőt találni. Meghirdettem, de egy érdeklődőm sem volt a z augusztusi napi 2-3 hívással szemben.

Zöldövezeti11 # 2014.09.14. 08:40

Visszaadod a kauciót (vagy a felét ) a bérleti díjat viszont nem. a tanulságok . mindig írásban szerződünk és nem szept 1 -re hanem augusztus 26 hatra.
egyébként kivel tárgyaltál : a mamával vagy a fiacskájával/leánykájával ?

Mondy # 2014.09.14. 09:02

A gyerekkel, aki már nem gyerek, s egy szóval sem említette, hogy a szülei kollégiumot akarnak. Mi közöm van nekem ahhoz, hogy egy család hogy engedi el a gyerekét aki korábban már külföldön is élt és dolgozott albérletet keresni egyetemi tanulmányai alatt?
Ne haragudj, hogy rákérdezek, de a 2 havi kauciót megállapodásunk szerint ha 1 éven belül k
öltözik ki nem fizetem vissza, akkor miért kellene visszafizetnem a felét szerinted? Segíts hogy megértsem,!

Mondy # 2014.09.14. 09:39

A szóbeli megállapodás és a beköltözés ténye rám nézve hátrányos jogkövetkezménnyel jár?Én nem akartam őt kiköltöztetni, és nem akartam a bérlési jogviszonyt megszüntetni.

ObudaFan # 2014.09.14. 11:38

A lakásbérleti szerződés írásban érvényes. Véleményem szerint ebből az is következik, hogy egy ilyen feltétel is csak akkor érvényes, ha benne van az írásos szerződésben. Ha nincs benne, vagy ha egyáltalán nincs is írásos szerződés, akkor vissza kell fizetni az óvadékot véleményem szerint.

Mondy # 2014.09.14. 12:25

http://www.ingatlanjog.hu/index.php?…

Ezen az oldalon az alábbit olvasom:
A bérleti szerződés alanyai, tárgya, megkötése

"A szerződés tárgya ingó és ingatlan dolog is lehet. Az ingatlanbérlet tárgyai körében megkülönböztethetjük lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletét, amelyre külön szabályok vonatkoznak. A bérleti szerződés megkötéséhez főszabályként nincs szükség írásbeli formára (ez alól a lakásbérlet egyes esetei jelentenek kivételt)."

ObudaFan # 2014.09.14. 20:09

Ez meg a törvényszöveg:

1993. évi LXXVIII. törvény

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

2. § (5) A lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.

huntah # 2014.09.14. 21:04

Bérleti szerződésekben meg szokás határozni az óvadék visszafizetésének a feltételeit. Előfordul, és elfogadott az a megoldás, hogy ha a bérleti szerződés bérlőnek felróható okból szűnik meg X időn belül, akkor az óvadék bizonyos része (pl a fele) ennek okán nem jár vissza. De ahogy a szakértők is megírták, a szerződés írásban lenne érvényes.

Bérbeadóként, még ha másik városban élsz is, felelősséggel kell eljárni. Szerződni akkor lehet, ha nálad van a papír. Nincs olyan, hogy "majd később aláíratom". Olyan ez, mintha a lakás kulcsa nem lett volna nálad, de bérelje csak ki, majd később meglátja a lakást, addig elmondás alapján képzelje el.
Mint tudjuk, a szerződés a két fél egybehangzó nyilatkozata, ennél fogva mindketten beleszólhattok annak tartalmába.

Szerintem ha lenne egy olyan aláírt bérleti szerződésetek, ami egyébként nem tér ki az óvadék különféle feltételeire, akkor sem tekinthető olyan mértékű károkozásnak a szerződés korai felmondása, hogy jogod lehetne a teljes óvadékot visszatartani. Dönthettél volna másik érdeklődő mellett, ez a kockázat minden bérbeadónál fennáll.

Az azért meggondolandó, hogy a szept 14-én felmondott bérlet mikori hatályú (tárgyhavi avagy következő havi) rendes felmondást jelent.
Nekem kicsit ellentmondásos az alábbi idézet:
"Az új Ptk. a bérlet általános szabályai között rögzíti részletesen a felmondási időket, [...] havi bérleti díj esetén a hónap végére lehet felmondani, de mindez legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig tehető meg. Ha a bérlő nem a fenti időpontra mondja fel a bérleti jogviszonyt, akkor a felmondása a következő időszakra érvényes. A határozatlan időre szóló lakásbérleti szerződést bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja a következő hónap végére, mely felmondást azonban adott hónap tizenötödik napjáig meg kell tenni. Ezzel a másfél hónapos felmondási idővel a törvény méltányos időtartamot kíván biztosítani mind a bérlő, mind a bérbeadó védelmében."
http://www.jogiforum.hu/hirek/32360
Ugyanakkor, ha október 31-i felmondást akarsz csak elfogadni, azzal vállalod, hogy a lakást ez idő alatt nem adod ki másnak, hiszen érvényes szerződésetek alapján a jelenlegi bérlődnek kell rendelkezésére bocsátanod. (Én ebbe az irányba nem mennék, a vitás féltől mihamarabb szabadulnék.)

Én a helyedben elfogadnám a felmondást szept.30 hatállyal, és felvetném, hogy javasoljon ő megoldást a visszafizetendő óvadék összegére, tekintettel a már vázolt aggályaidra. Óvadékra vonatkozó konkrét írásos megállapodás hiányában véleményem szerint saját döntésed alapján nem tarthatod vissza az összeget.
Valljuk be: plusz két havi bérleti díj lenyelése extra profit lenne, ennyire nem lehetsz éhes.

És még egy fontos dolog: ha lesz is olyan óvadék összeg, ami nem jár vissza, az jövedelem, tehát adóalap.

Mondy # 2014.09.15. 10:57

Visszautaltam a kauciót, csak tudni szerettem volna mi a jogszerű viselkedés.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.15. 12:57

Én a helyedben elfogadnám a felmondást szept.30 hatállyal,

Nincs kedvem elemezgetni, hogy huntah Gabika-e, vagy sem, de felejtős, amit írt.

A bérleti szerződés írásban érvényes. Határozott idejű bérleti szerződés esetében a határozott idő lejártáig kell a szolgáltatást nyújtani, és ellentételezésként várhatod érte a bérleti díjat.
A kauciót, óvadékot ki kell kötni a szerződésben, hogy ezek a fogalmak mit takarnak, miért adják, mire fordítható és ha kell, akkor azt mikor kell azt visszaadni.

Amíg nincs írásbeli szerződés addig semmi sem követelhető ilyen fogalmak alatt. Írásbeli szerződés nélkül, kaució előlegezése esetén, ha nem történt bérbevétel, akkor az elszámolás úgy történik, hogy mindenki mindent visszaad.

Mondy # 2014.09.15. 17:20

"ha nem történt bérbevétel, akkor az elszámolás úgy történik, hogy mindenki mindent visszaad."

Ezt hogy érted?kaució+1 havi bérleti díj?