biztonsági kamera


gerbera317 # 2014.01.10. 21:48

Nem kell ezt ennyire túllihegni. Egy ilyen rendszer kiépítését érdemes szakemberre bízni. Aki hivatalosan ilyennel foglalkozik, annak a tevékenységére kiterjed a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény hatálya, magyarán: tudnia kell, mit szabad és mit nem.

A jogszabály: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

tollasposta # 2014.01.16. 01:31

Üdv Thowra!
Ha a "video kaputelefon" csak a közvetlenül az ajtód előtt pár centire állót képes felismerhetően mutatni, s ha nem áll ott senki, akkor a járda forgalmát már nem képes megjeleníteni, akkor elég, ha az ajtó előtt állóval közlöd, hogy veszed.

tollasposta # 2014.01.16. 01:55

Kedves gerbera317!
Nem akarok túllihegni, csak segíteni szerettem volna.
Ha nincs ismerős szakember, már az érdeklődés is sokba fájhat, mert telefonon nem mennek bele ismeretlenül még ált. információk kiadásába sem.
A legtöbb cég azzal kezdi, hogy kiszáll a helyszínre és átnézi a terepet. Egy vidékinek csak a kiszállás és egy-két óra helyszíni felmérés, szakértelem, magyarázat több tízezernél kezdődik akkor is, ha utána azt mondja, hogy köszi, nem kéri.
Ha csak a telepítést kéri, akkor min. mégegyszer kiszállnak, azt is föl, meg, átszerelik, amit nem is kéne, egy csomó ideig "beüzemelnek" egy rakás pénzért, de a felelősség a tulajé, hogy utána hova állítgatja a kamerákat, ők felteszik a kezüket minden vitás esetben.
Nem árt több vonalon informálódni az embernek, mielőtt
nekiáll kamerarendszert vásárolni, vagy szolgáltatást megrendelni, főleg a laikus magánembereknek.
Még a nagy cégek is először egymástól infóznak, utána kereskednek a bizt. cégek között.
Ha Thowra utánaérdeklődik itt-ott a témának, s meg tudja oldani saját hatáskörben, egy csomó pénzt megspórolhat.

gerbera317 # 2014.01.16. 09:52

Értem én a szándékodat, sőt, támogatom is. De neked is értened kell az én hozzászólásomat, ami csak dolog jogi részéről szól, nevezetesen arról, hogy aki ilyen rendszerek szerelésével foglalkozik, annak tisztában kell lennie a munka jogi oldalával is, különben nem is végezhet ilyen tevékenységet.
Ezen felül - értem én -, arra is lehet adni tanácsot, milyen mintájú szatyorban vigye haza az ember a megvásárolt kamerákat, de az már túlhaladja a fórum profilját, ezért én a jogszabály belinkelésével leálltam.

tollasposta # 2014.01.17. 19:39

Kedves gerbera317!
Én Téged teljesen értelek és maximálisan tisztellek is, mert nemcsak nagyon hozzáértő vagy, hanem mindenkivel segítőkész is.
Viszont amíg Te egy oldalpillantással értelmezni tudsz törvényeket, addig mi, akik nem értünk ehhez, lehet, hogy sokáig rágódunk rajtuk, hogy miként kell értelmezni, vagy alkalmazni a gyakorlatban, az adott helyzetre.
Azért írtam részletesebben Thowra kérdéseire, mert úgy gondoltam, oka lehet annak, hogy fórumon érdeklődik.
A törvényt átolvasva sem kap az ember a részletekre támpontot, ha maga akarja kamerázni a tulajdonát.
Peres esetben viszont a bíró pont az olyan részletek iránt érdeklődik, hogy hol, honnan, meddig, hová mit lát a kamera, meg még másokat is.
Ezekre vár válaszokat, amik alapján dönt.
Ezért gondoltam, hogy az erre irányuló részletek beleférhetnek a fórum profiljába.
Tényleg csak segíteni szerettem volna.

maszat-agi # 2014.01.24. 21:11

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni kamera ügyben.

Lakótelepen lakunk, az ajtónk egy másik lakással együtt kis folyosó szakaszról nyílik. A szomszéddal sajnos az első perctől kezdve gondok vannak (19 éve vettük a lakást, egyedül álló már csak volt rendőrnő a szomszéd és rendszeresen zaklat) Most egy kamerát szerelt fel a kis folyosóra, amit a saját lakásába vezetett be. Magyarán kukkol, megfigyel.
Szóltunk a közös képviseletet ellátó cégnek, kijöttek kopogtak (csengő mindig ki van kötve, postás is hozzánk csenget, ha a szomszédnak hoz valamit). Ajtót nem nyitottak - soha nem szoktak -, majd hosszas próbálkozás után felvették a telefont (az ajtón belül). Ígéretet kaptunk a kamera 1 órán belüli leszerelésére, közös képviselő erről jegyzőkönyvet vett fel. 2 hete. Persze leszerelés nem történt meg.
Rendőrségen jártam, nem jelenthetem fel, csak polgári pert indíthatnék. Más út nincs? Mit tehetek?

Köszönöm előre is a válaszokat!

gerbera317 # 2014.01.25. 09:49

Más út nincs? Mit tehetek?

Fordulj orvoshoz...

monalisa1 # 2014.01.25. 15:33

A "kedves szomszéd" a kamrát állíttassa be úgy, hogy csak a saját ajtaját mutassa.

efi99 # 2014.01.25. 17:55

Hát, esetleg leesik az a kamera...

Sherlock # 2014.01.25. 18:28

Biztos velem van a baj, de nekem tetszene ha a szomszéd figyelné a folyosót amíg én nem vagyok otthon, ha betörnek, stb. akkor legalább lenne felvétel. Persze ha ez azért zavar, mert nem tudsz emiatt OLYAT(!) csinálni a folyosón(!), akkor megértelek.

guba" # 2014.01.25. 18:40

25. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt rendszerű műszaki megoldással kiépített elektronikus megfigyelő rendszer (a továbbiakban: kamerarendszer) létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Ebben az esetben a szervezeti-működési szabályzatnak tartalmaznia kell a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban megállapított - adatkezelési szabályokat.
(2) A közös képviselő vagy az intézőbizottság által kötött szerződés alapján a kamerarendszer üzemeltetője a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet.
(3) Az (1) bekezdésben említett közgyűlési határozat alapján létesített kamerarendszer a következő feltételek együttes fennállása esetén üzemeltethető:

  1. a kamerarendszer kizárólag az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelmét szolgálja,
  2. a fennálló körülmények valószínűsítik, hogy a jogvédelem más módszerrel, mint a felvételek felhasználása, nem érhető el,
  3. alkalmazása az a) pontban meghatározott célok eléréséhez elengedhetetlenül szükséges mértékig terjed, és nem jár az információs önrendelkezési jog aránytalan korlátozásával.

(4) A kamerarendszer nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló épületen, épületrészen vagy területen van elhelyezve. A kamerarendszer nem helyezhető el a közös tulajdonban és a tulajdonostársak közös használatában álló olyan helyiségben sem, amelyben a megfigyelés - a helyiség rendeltetéséből fakadóan - az emberi méltóságot sértheti (pl. öltöző, illemhely).

efi99 # 2014.01.25. 20:04

Más. Kíváncsi vagyok ki a hülye olyankor, amikor rögzítik, majd közzé is teszik pl a bank előtti robbantásról (CIB jan 13), vagy bankból, traffikból, boltból kiszaladó tettes képét, videóját az akcióról?
Aki kameráz közterületen, vagy a jogszabály?

Máté93 # 2014.04.29. 23:06

Én arra lennék kiváncsi, hogy magánszemélynek kiadhatja a tulajdonos a biztonsági kamera felvételeit például egy étteremben, kávézóban? vagy csak rendőri intézkedéssel lehet elérni?

Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2014.04.30. 12:47

Csak épp a lényeget nem írtad: mi okból kérné?...

Máté93 # 2014.04.30. 12:59

bocsánat, például ha ellopták a magánszemélynek az étteremben a mobilját, pénztárcáját.

pazs # 2014.04.30. 13:15

Kiadhatja a magánszemélynek, de nem köteles, a rendőrségnek viszont kénytelen lesz (mármint nem a rendőrség nyomására a magánszemélynek átadni, hanem a rendőrségnek magának), de miért is baj az neked, hogy a rendőrség kapja meg, nem te?

Angelicasol # 2014.04.30. 13:51

efi99 senki nem hülye, mivel a rendőrségnek törvény adta joga a vonatkozó jogszabályban rögzített indokok mellett a felvételek nyilvánosságra hozatala.

efi99 # 2014.04.30. 18:07

Angelicasol
Te most kb azt írtad le, hogy én azért kamerázhatom végig büntetlenül az egész várost a közterületeken és ott mindent és mindenkit, mert a rendőrségnek joga lesz majd egyszer nyilvánosságra hozni, ha egyszer valami történik.
Mivan ????

Angelicasol # 2014.04.30. 20:12

Te és a közintézmények vagy éppen a bank, biztonsági kamerája vagy a térfigyelő kamerák között van egy csepp különbség. Leegyszerűsítve a szabályozást: magánszemély biztonsági kamerával magánterületen rögzíthet, utcakép csak az esetben tévedhet a látószögébe, ha nem felismerhető rajta senki.
A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát, csak belső képet és csak a felvétel készítésre való figyelmeztetéssel.

De ettől még a meghatározott esetekben, mint pl. bűncselekmény felderítése okán a rendőrség a készült felvételeket nyilvánosságra hozhatja.

efi99 # 2014.05.01. 13:00

"A bank, trafik vagy éppen a bolt sem vehet utcát,"
Na, akkor most olvasd el még egyszer, amit jan 25-én írtam.
A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel...
A szabály meg egyébként ostobaság. Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem. Miért nem lehet tehát kamerázni ??

Angelicasol # 2014.05.01. 20:26

"Bármikor oda mehetek arra a közterületre, bármit és bárkit ott megnézhetek, megjegyezhetem, elmesélhetem"
Viszont mindenkinek joga van a saját képmásához vagy hangfelvételéhez...még ha ezt nehéz is elfogadni ebben a furcsa demokráciában...

"A rendőrség eleve csak úgy tudja nyilvánosságra hozni, ha valaki előtte már szabályt sértett, más különben el sem készülhetett volna az a felvétel..."
Ahogy az előbb is írtam van némi különbség közted, mint magánszemély és pl. a banki biztonsági kamerák között (vagyonvédelmi törvény alapján készíthet felvételt) vagy a rendőrségi térfigyelők felvételei (rendőrségi tv. alapján készíthet) vagy akár a társasházak biztonsági kamerái között (társasházakról szóló tv. alapján) stb.
Szóval mivel külön jogszabályok nevesítik, hogy kinek van engedélye ilyen felvételek készítésére és a rögzítés feltételeit is szabályozzák, ez így nem igaz!

Riaa # 2014.05.04. 05:26

Én is szeretnék kamerázni lakáson belül, kamerázó cégek neten és még hol találhatók ?

Válaszokat köszi

monalisa1 # 2014.05.04. 10:57

Aranyoldalak, Kisokos, biztonságtechnika stb.

Anyarigó # 2014.07.13. 15:42

Orsi türelem! Nem minden percben vannak itt az illetékesek.

Egyébként nekem az utolsó infóm az ( rendőrségtől), hogy a térfigyelő engedély köteles, nem elég a szomszédok beleegyezése, és kizárólag a saját lakására irányulhat.
Ez kb 4 évvel ezelőtti információ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.13. 15:43

Ha hoztak róla határozatot, azt 60 napon belül bíróság előtt keresettel megtámadhatod. (Megjegyzem, kukkolni kamera nélkül is lehet.)