biztonsági kamera


Szomorú örökös # 2019.05.08. 04:42

efi99

Egyébként meg miért baj, ha valaminek bizonyító ereje van a hatóság felé?

Inkább az emberi fejekben kellene rendet tenni szerintem, de azt mindkét oldalon.
Pl. kezdeni ott, hogy senki ne tegyen olyat, ami törvénybe vagy jogszabályba ütközik.

efi99 # 2019.05.07. 20:14

Akkor a sokszorosítást/megosztást kell büntetni, nem a rögzítést vagy pláne az online megtekintést akár rögzítés nélkül. Egyébként meg miért baj, ha valaminek bizonyító ereje van a hatóság felé? Legalább nincs vita.
És az messze van a "bármitől", hogy én felveszem, ahogy tilosban jár.

Szomorú örökös # 2019.05.07. 17:05

efi99

Saját szememmel figyelni naphosszat a közterületet az vajon miért nem jogszerűtlen ezek után? Beteg világ...

A saját szemed nem rögzít olyan felvételt, amit akár sokszorosítani is lehet vagy esetleg egy hatóság felé bizonyító ereje van. Nem a világ beteg, hanem az a felfogás, hogy bármit megtehetsz, ha valaki árt neked.

efi99 # 2019.05.07. 16:29

Saját szememmel figyelni naphosszat a közterületet az vajon miért nem jogszerűtlen ezek után? Beteg világ...
Mindenki hülye, meg jogszerűtlen, egyedül a kutyás szarathat békésen az ablak alá.

drbjozsef # 2019.05.07. 09:30

jav:
jogszerűen készített felvételeket = jogszerűtlenül készített felvételeket

drbjozsef # 2019.05.07. 09:29

Rsza,

Magánszemély nem helyezhet el ingatlanán úgy kamerákat, hogy azzal az utcán, közterületen közlekedő személyekről felvételeket készítsen. Ezzel ugyanis megvalósul a jogellenes kamerás megfigyelés. A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látóterébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete és nyilvános közterület. Tehát a kamera nem láthat rá a szomszéd házára és a ház előtti közterületre sem. Ha ezeket a feltételeket a kamera beállításával nem lehet teljesíteni, akkor maszkolással kell leszűkíteni a kamerák látómezejét, tehát ki kell takarni az inkriminált területeket. Ebből az is következik, ha valaki pusztán a háza előtti parkolóban álló autóját kívánja kamerával megfigyelni, és ezt rögzíteni, akkor ezzel törvényt sért.

Szerintem a 2005. évi CXXXIII. törvényből explicite következik, közterületet csak az arra jogosult hatóság figyelhet meg.

A rendőr jófej volt. De ha valamelyik szomszédod, vagy bárki, akit a kamerafelvétel alapján mószerolnál kifogást emel, akkor meg fognak büntetni.

Viszont az is igaz, hogy adott esetben, bizonyítéknak elfogadja a bíróság a jogszerűen készített felvételeket is, ha az adott cselekmény más módon nem bizonyítható. De gondolom nem bíróságra akarsz járkálni egy kutyagumizás miatt, ami nem is a Te magánterületeden történt.

Rsza # 2019.05.07. 08:06

Drbjozsef és Szomorú örökös!
Köszi a válaszokat. Azért várnék még szakértői véleményre is, mert más alkalommal, régebben volt rá példa, hogy a rendőrség kért segítséget, egy betöréses eset nyomozásához. Becsengettek és megkértek, hogy ha tudom adjam át az utca felé irányított kamerafelvételeit, mert a szemtanúk vallomása szerint a hazunk felé távozott a betörő, és feltételezhetően rajta van a kamera felvételein. Tehát nem elmarasztaltak, hanem kértek az együttműködésre, hogy adjam már oda a felvételeket az utcáról. Ez előtti háznál volt ez még.

drbjozsef # 2019.05.07. 05:08

(bár feltehetőleg a közterület bekerítése sem teljesen szabályos, de ez nem nagyon szokott érdekelni senkit, családi házas övezetben mindenki ezt teszi, ha nem akarja hogy odaparkoljanak a fűre)

drbjozsef # 2019.05.07. 05:07

Rsza,

A ház előtti közterületet egyáltalán nem figyelheted kamerával.

Valami mást kell kitalálj. (Egyébként is, mit csinálnál a felvételekkel, megkeresnéd az idegeneket, és feljelentgetnéd őket egyesével?)

Esetleg körbekeríteni valami alacsony szegélykerítéssel, ami a kutyáknak már magas? Legalább parkolni se lehet a fűre.

Szomorú örökös # 2019.05.06. 19:46

Rsza

Tudtommal a ház bejáratán kívül alapból gyakorlatilag semmilyen közterületet nem figyelhettek meg. Ha kilépsz a ház bejárati ajtaján, az már gyakorlatilag közterület, így már a ház előtti kertrész, zöldterület is annak számít. Bár szerintem még azt se nagyon, mert elviekben csakis közös tulajdonban álló részeket lehet vele megfigyelni, magántulajdonban álló lakás bejáratát pl. egyáltalán nem. A felvételeket 15 napig kell megőrizni, utána törlés.

efi99 # 2019.05.06. 19:15

Leginkább semennyire.

Rsza # 2019.05.06. 18:49

Üdvözletem!
A házunkra hamarosan biztonsági kamerákat szereltetek fel. Az egyik cél a ház betörés védelme, a másik hogy az utcafronton a ház előkertjében otthagyott kutyaürülék gazdait felelősségre lehessen vonni. A probléma nem mai keletű, több fórumon próbáltam már megkérni az ismeretlen kutyabarátokat, hogy a ház előtti füves területet, - amit mi ápolunk nyírunk, gondozunk, azon keresztül hazajárunk - ne használják kutyawcnek. Sajnos a több éves kommunikációs próbálkozásnak semmilyen eredménye nincs. Azt szeretném, hogy végre nyogot szívvel tudjunk a családdal kiszállni a kocsiból, munkába boltba indulni úgy, hogy a biciklikerék ne csapja a hátunkra az ürüléket és a kutyavizelet maradványait. Tehát meddig legális a kerítésen kívüli felvételek készítése úgy hogy a rajta szereplő felismerhető legyen? Meddig lehet megőrizni, és hogyan lehet felhasználni?
A jogi paragrafus nyelvet felejtsük el, kérem közérthetően legyenek kedvesek a válaszadók fogalmazni. Nagyon köszőnöm a segítséget!

Andrásr

tmsnmeth80 # 2019.03.21. 18:55

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2019.03.18. 19:28

tmsnmeth80

Egy kamera kihelyezésével kapcsolatban irreleváns, hogy rögzítesz vagy nem. Ha azt a társasház közterületére nézve helyezed ki - special a lakásod előtere annak számít - akkor nem rakhatod ki a 2/3 hozzájárulása nélkül. Ezt írja a szabály, próbáld meg elfogadni.

tmsnmeth80 # 2019.03.18. 17:54

Tisztelt Szakértők!

Úgy látom a kérdésemmel kapcsolatban vita merült fel Önök között.

Én tényleg becsülettel átolvastam a társasházi kamerás szabályokat meg mindent, de nem vagyok szakértő, ezért nem feltétlenül értelmezem jól.

Hangsúlyozom, hogy nem szeretném rögzíteni a felvételeket.

A kérdésemmel kapcsolatban szeretném kikérni nonolet és Kovács_Béla_Sándor véleményét, ha van idejük Rám.

wers # 2019.03.17. 06:20

Szerintem az közös tulajdon, tehát van köze hozzá.

Igen lajcsó, :)) de nem egyedül neki.

Egy hokedlira azért kiülhetek a folyosó végére egész napra? Mi a különbség?

Ez is tetszik, de azért az nem ugyanaz. Vagy igen?

Szomorú örökös # 2019.03.16. 21:48

efi99

Itt kameráról van szó, nem pedig unatkozó lakóról, aki kiül nézegetni - esetleg megfigyelni - a lakótársait.

Egyébként meg mazsolázgass ezen sorok között:

A kamerarendszer üzemeltetése
A társasházban a kamerarendszer létesítéséről és üzemeltetéséről a tulajdonostársak közgyűlésen, az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többséggel határozhatnak. Az üzemeltetés elkezdéséhez nem elegendő a döntés meghozatala, ugyanis a szervezeti-működési szabályzatba kell foglalni a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges adatkezelési szabályokat. A kamerákat csak olyan személy üzemeltetheti a társasházzal kötött szerződés alapján, aki törvényben meghatározott megfelelő képesítéssel rendelkezik.

Szóval ezen szabály alapján a tisztelt kérdező máris megbukott... :-)

A kamerarendszer csak a közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgálhatja. Kamera így nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló területen került elhelyezésre.

Szóval ha a tisztelt kérdező rálát egy másik lakás bejáratára is a folyosón a lecsekélyebb mértékben is, akkor máris baj van.

A kamerával felszerelt területre belépő személyeket jól látható helyen, jól olvashatóan, megfelelően tájékoztatni kell az elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazásáról. A tájékoztatásban meg kell jelölni az üzemeltető személyét és elérhetőségét is.

És csak halkan megjegyzem, itt szó nincs rögzítésről, csak szimplán kihelyezett kamerákról. Tehát tök mindegy, hogy rögzít vagy sem, a kamerát közterületen nem lehet önhatalmúlag elhelyezni. Nem beszélve arról, hogy benne van: KÖZterület, ergo nem egyedül a kérdezőé, azt ő egyedül nem döntheti el a kihelyezést és használatot illetően.

efi99 # 2019.03.16. 20:36

Szomorú örökös
Egy hokedlira azért kiülhetek a folyosó végére egész napra? Mi a különbség?

lajcsó # 2019.03.16. 18:10

"valahogy azt gyanítom, hogy a lépcsőház nem a tiéd"
Szerintem az közös tulajdon, tehát van köze hozzá.

wers # 2019.03.16. 16:33

saját ingatlanon belül igen, de valahogy azt gyanítom, hogy a lépcsőház nem a tiéd

Tegyél kamerát az előszobádba és/vagy szereltess fel "okos" csengőt. HA valaki becsenget az ajtónál az okostelódon is bárhol láthatod, ki volt az, és beszélhetsz is vele.

Szomorú örökös # 2019.03.16. 09:52

tmsnmeth80

Szerintem nem rakhatod ki csak úgy akkor sem, ha nem végzel rögzítést. Ugyanis az illetők hozzájárulása nélkül figyeled meg őket ez esetben is.

tmsnmeth80 # 2019.03.15. 20:43

Tisztelt Szakértők!

Jól átolvastam az oldalt és sok mindent megtanultam a kamerák jogszerű használatáról, viszont lenne egy kérdésem.

Egy 10 emeletes társasházi ingatlanban, azon a folyosón ahol van a lakásom, szerelhetek-e fel biztonságtechnikai kamerát, úgy, hogy az bevan kötve a rögzítőegységbe, de a rögzítő egység menüjében letiltom a rögzítését. Legfeljebb csak az élőképet láthatom, ha a rögzítőegységre rákötöm a monitoromat.

Ebben az esetben is ugyanazok a szabályok érvényesek mintha rögzíteném a felvételeket?

nonolet # 2018.03.21. 11:40

FDToth

Ha egyszer éppen téged kezdnek el basztatni,
akkor majd megérted miért is JOBB a jogi út!

Az, hogy elbalfaszkodtad és már nincs meg a felvétel az egy másik kérdés, nem a jogon múlt.

A dolog egyszerű: azonnal feljelentés.
Akkor beindul a gépezet.

Magánúton szarakodni, értelmetlen lépés (volt).

- -

A feljelentés megtételét nem tagadja meg a rendőrség.
Az lehet, hogy megpróbál lebeszélni...
De nem tagadja meg, ha ragaszkodsz hozzá.

- -

Jogállamban!!!!
nem magánúton intézzük az ilyesmit,
hisz
az államra bíztuk! átadtuk neki a jogot.

Hát élni kell vele, ennyi.

nonolet # 2018.03.21. 11:15

Student

Jól van kis hülye... jelentsd be :-)
Ha ez tesz boldoggá.

De ettől még igaz marad, amit írtam neked!
Azon tűnődj el inkább! már ha képes vagy rá agyilag.

Mert a kirohanásod után
azért vannak kétségeim, hogy
fel bírod-e fogni a lényeget.

Vagy még kell pár év oskolázás...
Mire ez a készséged is kialakul.

wers # 2018.03.21. 07:14

Én is arra gondoltam, jószívű ember az ajándékot bedobja a közösbe. :D