Kizárólagos bérleti jog


julius # 2006.02.19. 19:51

De véleményem szerint ezt még mindig le lehetett volna ugyanilyen eredménnyel rendezni határozott időre kötött bérleti szerződéssel, ami a céged tekintetében olcsóbb lett volna.

julius # 2006.02.19. 19:12

Köszönöm Bovary!

Bovary # 2006.02.18. 12:24

Kedves Julius!
Mi azért döntöttünk a bérleti jog megvétele mellett, mert egy pincehelyiségből éttermet alakítottunk ki. Ennek kialakítása, illetve a működésből történő profitálása hosszú időt vesz igénybe. Nem szerettük volna, ha irreálisan megemelkedik a bérleti díj (hiszen egy használaton kívüli pince piaci értéke kevesebb, mint egy nívóssá tett étteremé),vagy a már kialakított, működési engedéllyel ellátott tevékenységünktől a Bérbeadó egyoldalú döntése folytán távoznunk kellene.
Az IKV 15 évig garantálta, hogy a bérleti jogviszonyunkat fenntartja (kivéve a rendkívüli felmondás lehetőségeit), cserébe vállalta, hogy a bérleti díjat nem emeli csak a hivatalos infláció mértékével.
Nem tudom, hogy a Te esetedben milyen jellegű piaci tevékenységről lenne szó.
Természetesen tapasztalatod és belátási képességed szerint mérlegelheted a lehetőségeket.

julius # 2006.02.18. 11:06

Azt írod, hogy "folyamatos legyen a bérlet lehetősége".
Véleményem szerint folyamatos lehet egy határozott időre kötött bérleti szerződéssel is, amely még olcsóbb is!

Bovary # 2006.02.17. 07:54

Kedves Julius!
Valóban szoktak bérleti jogot is vásárolni. Ezt követően pedig fizetik a költségeket. Hiszen benne van a szóban: "bérleti jog". Ez viszont biztosít arra, hogy a szerződésben meghatározott eseteket kivéve folyamatos legyen a bérlet lehetősége, hiszen egyik félnek sem áll érdekében, hogy felmondjon a másiknak.
Konkrét példa: vásároltunk egy helyiséget, amely önkormányzati tulajdonú, abban kialakítottunk egy éttermet, kifizettük a bérleti jogát, ezt követően pedig rendszeresen fizetjük a bérleti díjat az IKV felé.
Meglátásom szerint ezt elsősorban olyan esetekben alkalmazzák, amikor a tulajdonos/kezelő állami-önkormányzati szerv.
Szerintem a piacgazdaságban bevett gyakorlat.
Ha bizonytalan vagy e téren, akkor érdemes tulajdonjogot vásárolni, vagy valóban a klasszikus bérlet jöhet számításba.

julius # 2006.02.12. 20:06

Sziasztok Kedves Fórumozók!

A következő témában szeretném a véleményeteket kikérni.

Gyakran hallani, olvasni, hogy egy-egy ingatlanon fennálló kizárólagos bérleti jog eladó.
Pontosan mit is jelent ez a fogalom és ennek jogi szabályozása, esetleg erre vonatkozó döntések hol találhatók meg?
Nyilvánvalónak tartom, hogy bérleti jogviszony alapján jön ez létre.
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy milyen ingatlanon lehet ilyen jogot alapítani? És vajon mi határozza meg a bérleti jog forgalmi értékét?
Mert egy belvárosi ingatlanon, melynek ún. bérleti értéke van (gondolok itt arra, hogy rengetegen akarnák bérbe venni), alapítható megfelelő értékű kizárólagos ilyen jog, de mondjuk egy falusi ingatlanon is elképzelhető ugyanez akkor is ha ezt senki nem venné ki?
Azért kérdezem ezt, mert több alkalommal hallottam olyasfélét, miszerint egy cég kizárólagos bérleti jogot vásárol egy olyan ingatlanon, melynek ilyen jellegű értéke véleményem szerint nincsen, majd erre alapozva mondjuk 5 éven keresztül plusz havi 100 ezer forintért még a tulajdonostól bérli is az ingatlant. Nekem ez azért tűnik furcsának, mivel a kizárólagos bérleti jog több millió forintos megváltása nélkül is találhat havi száz ezerért ugyanolyan ingatlant.
Egyszóval nem látok tisztán ebben a témában.
Egy ügyvéd akit megkérdeztem azt válaszolta, hogy minden ingatlannak megvan a kizárólagos bérleti jogra való értéke, így azt bárhol lévő ingatlanon alapítani lehet.
Tetejében még az a felfogás is elterjedt emellé, mely szerint aki több millió forintért ilyen jogot - mint vagyont szerez - semminemű adót sem kell megfizetnie. Sőt akitől szerzi, azt sem terheli adózási kötelezettség. Véleményem szerint ez is erősen vitatható!

Ti hogy látjátok ezt a kérdést!

Köszönöm,
julius