nyomozás megszüntetése

Főlökött # 2006.04.25. 14:39

Tisztelt ObudaFan

Lehet, hogy valami félreérthető volt, rácuppantam a honlapra, s kb. 4-5 órás ténykedést prezentáltam. Néha fárad az ember és nem figyel annyira. Akkor elnézést, ha valahol félreérthető voltam.

Nyomozati - eljárási lezárásai :

• Megtagadás
  • Megszüntetés ( felsoroltak )
  • Felfüggesztés ( körözéssel - ism. tettes ellen )
  • Vádemelés

Habár napjainkban találkoztam olyan esettel, hogy a megszüntetett ( kb 1/2 éves ) ügyet, a sértett mostani panaszára, a tisztelt nyomozó hatóság határozattal tobábbfolytatta. Érdekes az eset. De nem részletezem, mert még folyamatban van.

Tisztelettel

ObudaFan # 2006.04.24. 16:20

A nyomozást nem szüntetik meg? Ezt nem írtad komolyan, ugye? :)

A nyomozás megszüntetése
Az ügyész a nyomozást határozattal megszünteti,

• ha a cselekmény nem bûncselekmény,
  • ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bûncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény,
  • ha nem a gyanúsított követte el a bûncselekményt, illetve ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg, hogy a bûncselekményt a gyanúsított követte el,
  • ha büntethetôséget kizáró ok állapítható meg, kivéve, ha kényszergyógykezelés elrendelése látszik szükségesnek,
  • a gyanúsított halála, elévülés, kegyelem miatt,
  • a törvényben meghatározott egyéb büntethetôséget megszüntetô ok miatt,
  • ha a magánindítvány, kívánat vagy feljelentés hiányzik, és az már nem pótolható,
  • ha a cselekményt már jogerôsen elbírálták,
  • ha a meghatározott személy ellen folyó nyomozás megindításától számított két év eltelt.

Az első, az 5., a 7., a 8. esetben és gyermekkor esetén pedig a nyomozó hatóság is megszüntetheti.

A Be. módosítás hatályba lépéséig még rengeteg idő van hátra, addig a jelenlegi szabályokat kell alkalmazni.

Főlökött # 2006.04.23. 18:06

Tisztelt Bernadett

A régi Be., azaz régi büntető eljárásjog, s emlékezetem szerint, a nyomozó hatóságnak 7 napja volt eldönteni, hogy a feljelentett cselekmény, bűncselekmény-e. Ezen 7 napot 1 esetben, még 7 nappal hosszabíthatta, a közeg vezetője, s még egyszer, nagyon indokolt esetben még az ügyész hosszabíthatta, de ez különleges esetek közé tartozott.

Jelen állás az, hogy a nyomozó hatóságnak, 3 napja van arra, hogy döntsön, a feljelentett cselekmény, bűncselekmény-e. Korlátozott adatok alapján dönthet úgy, hogy elutasítja a feljelentést, s akkor jöhet a panasz. Szerencsés esetben nem utasítják el a panaszt ( ügész )/időben, illetőleg jogilag, tényállás alapján alátámasztva. Panasz elutasítása esetén jöhet a magán vád intézménye........

Belátható, hogy 3 nap alatt, - főleg ha az éppen pl. hétvégére esik, de amúgy sem, véleményem szerint, nem lehet mély, tényleg érdemi döntést hozni, úgy, hogy esetlegesen az érintett személyek nem elérhetők, nincsenek meghallgatva, nem tudnak nyilatkozni, vagy más probléma merül fel, a teljes tényállás nincs felderítve.
Álláspontom szerint, ez egy agyament ötlet volt, melyet sajnos kiviteleztek, de hála az égnek, nem volt hosszú életű!!!!!!!
Belátható, hogy a nyomozó hatóságot, belekényszerítették, egy kényszer helyzetbe, mely senkinek nem volt jó, főleg a sértetteknek. Szerintem meggondolatlan volt, aki ezt beletette a Törvénybe, még nem dolgozott életében bünti eljárásban, vagy soha nem volt sértetti pozícióban.
A teljes Be. modosítás, a Közlönyben megtalálható, elolvasható.

Bocsánat, úgy írtam, hogy megtagadás ( ez a feljelentés kiegészítés intézményénél volt ), azt rosszul írtam, nyomozás elutasítása, a helyes kifejezés.

Nagy vonalakban remélem kielégítő választ adtam.

Tisztelettel.

elobernadett # 2006.04.23. 17:20

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Főlökött # 2006.04.23. 11:32

Tisztelt Hölgyem, uram.

Tájékoztatom a tisztelt egybegyülteket, hogy a nyomozást nem szüntetik meg!!!

Az alap felvetésre válaszolva, péterapó részben megválaszolta, 2 hónap a nyomozás, melyet 2 havonta hosszabít az ügyész, vagy a főügyész, 2 évig, nagy vonalakban, ahogy le vagyon írva.

Ha a nyomozás sikertelen, FELFÜGGESZTÕ határozatot prezentál a közeg, tértivevényes, ajánlott levélben. A büntiügy elévülésekor küldik ki a megszüntető határozatot.

Tehát Bernadett, a válasz, hogy be kell fáradni a közeghez és kérni kell ( persze tudni kell a büntiügy ügyiratszámát, vagy ott megkeresik ) a felfüggesztő határozatból egy példányt. Ott meg kell mutatniuk, hogy az átvétel megtörtént-e, s ha nem, akkor miért nem, vagy még folyamatban van-e az ügy, s mik történtek eddig, milyen eljárási cselekmények. Iratbetekintés ingyenes.

Hozzáteszem, hogy a Be. módosítása, mely csak most lép életbe, visszahozza a feljelentés kiegészítés intézményét, s megszüntetik a nyomozás megtagadását. Majdhogynem a régi Be fog életbe lépni, szerencsére.

Tisztelettel.

ObudaFan # 2006.04.23. 08:01

Másrészt meg ha nem elég agilis az ügyész, akkor 2 év alatt sem mindig.

péterapó # 2006.04.22. 23:24

elobernadett !
A nyomozás határideje
A nyomozást a lehető legrövidebb időn belül le kell folytatni, és az elrendelésétől, illetve megindulásától számított két hónapon belül be kell fejezni.
Ha az ügy bonyolultsága vagy elháríthatatlan akadály indokolja, a nyomozás határidejét az ügyész
két hónappal, a megyei főügyész legfeljebb a büntetőeljárás megindításától számított egy év elteltéig meghosszabbíthatja.

Egy éven túl a legfőbb ügyész jogosult a nyomozás határidejének meghosszabbítására.

Ha a nyomozás meghatározott személy ellen folyik, a meghosszabbítás legfeljebb gyanúsítottkénti kihallgatásától számított két évig terjedhet.

Ekkor megszüntetheti,vagy befejezi és vádemeléssel feladja az ügyésznek.

Egyébként egy hét alatt is megszüntethetik.

Üdv.

Polgár légy, ne alattvaló!

elobernadett # 2006.04.17. 18:47

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.