Végzés elleni fellebbezés
- 1
- 2
Építésrendészeti eljárás felfüggesztése iránti kérelem elutasítása
Fennmaradási engedély határozat elleni felebbezés
Kérek minden kedves érdeklődőt hogy ezekhez a témákhoz ha tud valamit szóljon hozzá
A témában szereplő törvény: PTK Ket. 98§ (2)-(3) cikkej
És miért 20.000ft a fellebbezés?
Üdv.: Bearmen
De mi a kérdés?
A témában szereplő törvény: PTK Ket. 98§ (2)-(3) cikkej ellen hogyan lehet fellebbezni?
És miért tudnak még 5-6ra is ugyan erre a cikkejre hagyatkozva ujabb és ujabb bírságot kiszabni.
Most akkor Ptk vagy Ket? Mert az két különböző törvény. Egyébiránt egy törvényben foglalt norma ellen nem lehet fellebbezni. (Hacsak nem "az értelemig és tovább".) Legfeljebb a hivatkozott bekezdésben szabályzott határozat ellen.
A Ptk. 98. §-ának nincs bekezdése. Tehát maradt a Ket. Annak a 98. § (2)-(3) viszont éppenséggel arról szól, hogy végzés ellen főszabályként nem lehet fellebbezni, és felsorolja a kivételeket.
Obudafannal kérdezem: mi a kérdés?
Sziasztok!
E-mail ben elküldtem a Határozatot Kovács Béla Sándornak; jobb ötletem nem volt mert sokat kellett volna gépelni.
Üdv.: Bearmen
Elküldtem a 2 Határozatot Kovács Béla Sándornak E-mali ben.
A Szóban forgó telek 2/3-a a miénk.
Okosan tetted, de most várd meg türelemmel amíg a mailodra válaszolni tudnak.
Elovastam. A végzés második bekezdésében pontosan leírták, hova, meddig és hogyan lehet benyújtani a fellebbezést. Amit egyébént a magam részéről nem javaslok - hacsak nincs számotokra jelentősége annak az időnyereségnek, amely a jogorvoslati eljárással esetleg elérhető. Ugyanis a végzés jogilag megalapozott, részletesen indokolt - a másodfokú hatóság nagy valószínűséggel helyben hagyná.
Elnézést, az érdemi határozat később ért ide. Annak ismeretében valamivel több esélyt látok a határozat felülbírálatára. Ne a végzés ellen fellebbezzenek, hanem az egész határozat ellen, amelynek meghozatalát a felfüggesztésre irányuló kéreleme elutasítása tette lehetővé. (Így csak egyszer kell illetéket fizetni.) Az in doklásban hivatkozzanak arra, hogy a felfüggesztésnek nem a Ket. 32. § (3) szerint van helye, hanem az (1)-re tekintettel. Ugyanis a folyamatban lévő per kimenetele kihat a hatósági ügy érdemi elbírálására. (Másképpen: ha a bíróság a közös tulajdont a kereset szerint osztja meg, akkor létrejön az ügyfél építési jogosultsága.)
Az esély azonban így se túl nagy, de az idő telik; egy esetleges bírói felülvuzsgálattal még meg is hosszabbítható, közben meg majd csak megszületik az ítélet a tulajdonmegosztásról is.
Köszönöm a választ!
Még egy kérdésem van ha fellebbezünk mind a két végzés ellen akkor mennyi időt nyerünk körübelül?
És a végén a fellebbezést árát visszakapjuk-e, ha megnyerjük a pert?
2 fellebbezés 40.00ft
Nem per. Jogorvoslat a közigazgatási eljárásban.
Fölösleges külön fellebbezni egy végzés ellen, ha a kifogás az érdemi határozat elleni fellebbezés keretében is megtehető. Fogalmam sincs mennyi időt lehet nyerni. Javaslom, vegye igénybe ügyvéd segítségét.
Ezúttal egyszerű kérdés:
Polgári peres eljárásban általában mennyi idő alatt bírálják el a végzés elleni fellebbezést, ha az időbe nem számítjuk bele a fellebbezési és felterjestési időt? Mert erről a Pp. hallgat, vagy csak én vagyok béna hozzá. Kommentárban sem találok semmit.
Az ítélet elleni fellebbezésnél bezzeg részletez. A végzés elleni fellebbezésnél meg sumákol: az ítélet elleni fellebbezésre vonatkozó szabályokat a végzés elleni fellebbezés esetében is megfelelôen alkalmazni kell. Valamint tárgyaláson kívül bírálják el. Ez mind szép. De mennyi idő alatt? 30 nap? Hónapok?
Carnivorous Vulgaris
Már megint az általánosság...
Milyen végzés? Konkrétan.
Ügy áttételét elrendelő végzés.
Carnivorous Vulgaris
A végzések elleni fellebbezésekre meg - különös szabály hiányában - az ítélet elleni fellebbezés szabályait kell alkalmazni.
Igen, ezt írtam én is 3-mal ezelőtt. Szabályozás híján akkor máshogy kérdezem.
Legyen szó akármilyen végzésről. Általában hány nap alatt szokta elintézni a másodfokú bíróság? Bármilyen konkrét időbeli gyakorlati tapasztalatot megköszönök.
Idáig egy 30 napos időt hallottam, de nem tudom, mennyire igaz, lehet-e kevesebb vagy jóval több.
Carnivorous Vulgaris
Láttam már olyan áttételt, amely fél évvel nyújtotta meg az eljárást. Ennyi ideig tartott, amíg sikerült eldönteni, melyik bíróságnak kell eljárnia.
A 30 nap ítélet elleni fellebbezés esetén is csak a tárgyalás kitűzésére vonatkozik. Magának a tárgyalásnak az időpontjára már 4 hónapot ad a Pp. 243. § (2). És akkor még 45 nap az első fokú bíróságnak megküldésre és a kézbesítésre.
Az áttevő végzés elleni fellebbezést tárgyaláson kívül bírálják el, de arra is megfelelően alkalmazni kell a 250-254. §-okat. Szóval könnyen összejöhet az a fél év nálatok is. De azt hiszem, ez a maximum.
Engem az érdekelne, hogy mi van akkor ha a bíróság 30 nap elteltével nem adta ki írásban az ítéletet?
Voltam bent a bíróságon, elismerték a késést,és majd "intézkednek".
Mégsem kötelező rájuk nézve? Bezzeg az Apeh-nél te nem késhetsz 1 napot sem,nincs pardon.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
De kötelező. Csak lex imperfecta. Az adó késedelmes megfizetéséről szóló meg nem az.
Én is láttam már áttételt, ami ellen a sikeres fellebbezés fél évet húzott az ügyön. :) Igaz, a Fővárosban.
Köszsönöm a válaszokat. Remélem vidéken egy áttételt érintő egyszerű végzés - amelyhez minden tény bizonyított már és rendelkezésre áll - elleni fellebbzés elintézési ideje nem lesz hosszú.
Bár ahogy számolom így se rövid: végzés elleni fellebbezést kézbesítik a másik félnek. Erre jön rá 8 nap idő, mikoris a másik fél észrevételt tehet [Pp. 257. § (1)]. Ha ez az idő lejárt, 8 nap van feltejszetni [Pp. 259. § és 238. § (1) bek.]. Erre jön rá az elintézési idő, ez legyen most 30 nap. Ezt követően van egy 30 napos idő, míg visszaküldik az elsőfokú bíróságnak, utóbbinak pedig további 15 napja, hogy a feleknek kézbesítse [Pp. 254. § (4) bek.]. Ez postaidő+8+8+30+30+15+postaidő, azaz legalább 91 nap. Közben nem lesz postaidő, mert minden helyben van.
Arra számítok még, hogy a végzést a bíróság maga meg fogja változtatni, mert a fellebbezés alapos. Mekkora a hajlandóság a megváltoztatásra a gyakorlatban? Mennyire csinál egy bíró ilyenből presztízskérdést?
Carnivorous Vulgaris
Nincs kötve a bíróság a határozatához?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02