Végzés elleni fellebbezés

Bearmen # 2006.05.25. 08:52
Bearmen # 2006.05.25. 08:53

Építésrendészeti eljárás felfüggesztése iránti kérelem elutasítása

Fennmaradási engedély határozat elleni felebbezés

Bearmen # 2006.05.25. 08:55

Kérek minden kedves érdeklődőt hogy ezekhez a témákhoz ha tud valamit szóljon hozzá

A témában szereplő törvény: PTK Ket. 98§ (2)-(3) cikkej

És miért 20.000ft a fellebbezés?

Üdv.: Bearmen

ObudaFan # 2006.05.25. 19:07

De mi a kérdés?

Bearmen # 2006.05.29. 06:55

A témában szereplő törvény: PTK Ket. 98§ (2)-(3) cikkej ellen hogyan lehet fellebbezni?

És miért tudnak még 5-6ra is ugyan erre a cikkejre hagyatkozva ujabb és ujabb bírságot kiszabni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.29. 06:58

Most akkor Ptk vagy Ket? Mert az két különböző törvény. Egyébiránt egy törvényben foglalt norma ellen nem lehet fellebbezni. (Hacsak nem "az értelemig és tovább".) Legfeljebb a hivatkozott bekezdésben szabályzott határozat ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.29. 07:03

A Ptk. 98. §-ának nincs bekezdése. Tehát maradt a Ket. Annak a 98. § (2)-(3) viszont éppenséggel arról szól, hogy végzés ellen főszabályként nem lehet fellebbezni, és felsorolja a kivételeket.

Obudafannal kérdezem: mi a kérdés?

Bearmen # 2006.05.29. 09:52

Sziasztok!

E-mail ben elküldtem a Határozatot Kovács Béla Sándornak; jobb ötletem nem volt mert sokat kellett volna gépelni.

Üdv.: Bearmen

Bearmen # 2006.05.29. 10:15

Elküldtem a 2 Határozatot Kovács Béla Sándornak E-mali ben.

A Szóban forgó telek 2/3-a a miénk.

monalisa1 # 2006.05.29. 10:17

Okosan tetted, de most várd meg türelemmel amíg a mailodra válaszolni tudnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.29. 10:21

Elovastam. A végzés második bekezdésében pontosan leírták, hova, meddig és hogyan lehet benyújtani a fellebbezést. Amit egyébént a magam részéről nem javaslok - hacsak nincs számotokra jelentősége annak az időnyereségnek, amely a jogorvoslati eljárással esetleg elérhető. Ugyanis a végzés jogilag megalapozott, részletesen indokolt - a másodfokú hatóság nagy valószínűséggel helyben hagyná.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.29. 10:39

Elnézést, az érdemi határozat később ért ide. Annak ismeretében valamivel több esélyt látok a határozat felülbírálatára. Ne a végzés ellen fellebbezzenek, hanem az egész határozat ellen, amelynek meghozatalát a felfüggesztésre irányuló kéreleme elutasítása tette lehetővé. (Így csak egyszer kell illetéket fizetni.) Az in doklásban hivatkozzanak arra, hogy a felfüggesztésnek nem a Ket. 32. § (3) szerint van helye, hanem az (1)-re tekintettel. Ugyanis a folyamatban lévő per kimenetele kihat a hatósági ügy érdemi elbírálására. (Másképpen: ha a bíróság a közös tulajdont a kereset szerint osztja meg, akkor létrejön az ügyfél építési jogosultsága.)
Az esély azonban így se túl nagy, de az idő telik; egy esetleges bírói felülvuzsgálattal még meg is hosszabbítható, közben meg majd csak megszületik az ítélet a tulajdonmegosztásról is.

Bearmen # 2006.05.29. 11:03

Köszönöm a választ!

Még egy kérdésem van ha fellebbezünk mind a két végzés ellen akkor mennyi időt nyerünk körübelül?

És a végén a fellebbezést árát visszakapjuk-e, ha megnyerjük a pert?

2 fellebbezés 40.00ft

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.29. 13:43

Nem per. Jogorvoslat a közigazgatási eljárásban.
Fölösleges külön fellebbezni egy végzés ellen, ha a kifogás az érdemi határozat elleni fellebbezés keretében is megtehető. Fogalmam sincs mennyi időt lehet nyerni. Javaslom, vegye igénybe ügyvéd segítségét.

Márkameggy # 2008.06.03. 11:44

Ezúttal egyszerű kérdés:
Polgári peres eljárásban általában mennyi idő alatt bírálják el a végzés elleni fellebbezést, ha az időbe nem számítjuk bele a fellebbezési és felterjestési időt? Mert erről a Pp. hallgat, vagy csak én vagyok béna hozzá. Kommentárban sem találok semmit.

Az ítélet elleni fellebbezésnél bezzeg részletez. A végzés elleni fellebbezésnél meg sumákol: az ítélet elleni fellebbezésre vonatkozó szabályokat a végzés elleni fellebbezés esetében is megfelelôen alkalmazni kell. Valamint tárgyaláson kívül bírálják el. Ez mind szép. De mennyi idő alatt? 30 nap? Hónapok?

Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.03. 16:10

Már megint az általánosság...

Milyen végzés? Konkrétan.

Márkameggy # 2008.06.03. 17:14

Ügy áttételét elrendelő végzés.

Carnivorous Vulgaris

ObudaFan # 2008.06.03. 18:43

A végzések elleni fellebbezésekre meg - különös szabály hiányában - az ítélet elleni fellebbezés szabályait kell alkalmazni.

Márkameggy # 2008.06.04. 04:18

Igen, ezt írtam én is 3-mal ezelőtt. Szabályozás híján akkor máshogy kérdezem.

Legyen szó akármilyen végzésről. Általában hány nap alatt szokta elintézni a másodfokú bíróság? Bármilyen konkrét időbeli gyakorlati tapasztalatot megköszönök.

Idáig egy 30 napos időt hallottam, de nem tudom, mennyire igaz, lehet-e kevesebb vagy jóval több.

Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.04. 06:40

Láttam már olyan áttételt, amely fél évvel nyújtotta meg az eljárást. Ennyi ideig tartott, amíg sikerült eldönteni, melyik bíróságnak kell eljárnia.

A 30 nap ítélet elleni fellebbezés esetén is csak a tárgyalás kitűzésére vonatkozik. Magának a tárgyalásnak az időpontjára már 4 hónapot ad a Pp. 243. § (2). És akkor még 45 nap az első fokú bíróságnak megküldésre és a kézbesítésre.

Az áttevő végzés elleni fellebbezést tárgyaláson kívül bírálják el, de arra is megfelelően alkalmazni kell a 250-254. §-okat. Szóval könnyen összejöhet az a fél év nálatok is. De azt hiszem, ez a maximum.

Láma # 2008.06.04. 07:37

Engem az érdekelne, hogy mi van akkor ha a bíróság 30 nap elteltével nem adta ki írásban az ítéletet?
Voltam bent a bíróságon, elismerték a késést,és majd "intézkednek".
Mégsem kötelező rájuk nézve? Bezzeg az Apeh-nél te nem késhetsz 1 napot sem,nincs pardon.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.04. 07:48

De kötelező. Csak lex imperfecta. Az adó késedelmes megfizetéséről szóló meg nem az.

ObudaFan # 2008.06.04. 15:00

Én is láttam már áttételt, ami ellen a sikeres fellebbezés fél évet húzott az ügyön. :) Igaz, a Fővárosban.

Márkameggy # 2008.06.05. 10:33

Köszsönöm a válaszokat. Remélem vidéken egy áttételt érintő egyszerű végzés - amelyhez minden tény bizonyított már és rendelkezésre áll - elleni fellebbzés elintézési ideje nem lesz hosszú.

Bár ahogy számolom így se rövid: végzés elleni fellebbezést kézbesítik a másik félnek. Erre jön rá 8 nap idő, mikoris a másik fél észrevételt tehet [Pp. 257. § (1)]. Ha ez az idő lejárt, 8 nap van feltejszetni [Pp. 259. § és 238. § (1) bek.]. Erre jön rá az elintézési idő, ez legyen most 30 nap. Ezt követően van egy 30 napos idő, míg visszaküldik az elsőfokú bíróságnak, utóbbinak pedig további 15 napja, hogy a feleknek kézbesítse [Pp. 254. § (4) bek.]. Ez postaidő+8+8+30+30+15+postaidő, azaz legalább 91 nap. Közben nem lesz postaidő, mert minden helyben van.

Arra számítok még, hogy a végzést a bíróság maga meg fogja változtatni, mert a fellebbezés alapos. Mekkora a hajlandóság a megváltoztatásra a gyakorlatban? Mennyire csinál egy bíró ilyenből presztízskérdést?

Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.05. 10:36

Nincs kötve a bíróság a határozatához?