Felszólítás, majd ha nincs reakció, fizetési meghagyás. Nem biztos, hogy a csalást megállapítanák.
Btk.318 csalás
segítséget szeretnék kérni, többek nevében!
Internetes oldalon (vatera) vásároltam valamit, nem kevés 43 ezer Ft-ért.06.29-én történt az utalás, azóta nem kaptam meg a terméket, arra hivatkozásul, hogy a helyet, ahol tárolták kirabolták. A feljelentésről rendőrségi jk is készült. Az eladó nem válaszol levelekre, nem vesz fel telefont. Nem csak így, konkrétan 6 fő járt így, kb. 40 ezer forintot utalt mindegyikük. Mik a lehetőségek? határidőt kitűztünk, levelet elküldtük. Innen már csak a rendőrség marad, feljelentés. Mit kaphat?
Polgári út? fizetési meghagyásos eljárás amiért még nekünk kell fizetni az eljárási díjat?
Segítséget köszönöm!!
Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni!
Kiadtam albérletbe egy házat, majd kiderült hogy a lakók megélhetési bűnözők... Fizetés nélkül minden számlával, lakbér fizetése nélkül távoztak, éjjel. (már kiderítettem hol laknak, továbbítani lehet a szolgáltatónak az ideiglenes tartózkodásukat?)
Most jött egy számla, majd egy második, majd harmadik szolgáltatótól TVInternet, amely szerint nincs fizetve, és az ő nevükön van bekötve, melyet szüneteltetnek, és behajtásra kerül hamarosan a dolog.
Bent voltam az Invitelnél, Diginél, és kiderült hogy tulajdonosi beleegyezés szükséges a bekötéshez, amiről engem nem tájékoztatott senki, így hamisan a nevemben írták alá a társmegbízásos lapot, valamint a másik szolgáltatónál telefon megrendelés rögzített beszélgetését kértem elküldeni papíron hozzám, amiben szintén tulajdonosnak adta ki magát az itt lakó a nevemben.
Nos szeretném megkérdezni ha ezek az iratok a tulajdonomban vannak, milyen felelősségre vonást lehet kérni a bíróságon, rendőrségen, valamint az iratokkal együtt halmozott okirat hamisításért be lehet -e őket perelni?
(Az egyéb károkat polgári peres úton szeretném, viszont ez tudtommal már bűncselekmény)
Köszönöm a választ,
András
nézd, a strawberrynet-en is előre fizetsz és bajos személyesen átvenni...
embernek összegezd a benyomásaid, vázold fel, hogy amennyiben 5munkanapon belül nem kapod kézhez a pakkod, megteszed az ilyenkor szokásos és szükséges lépéseket (polgári, büntető, stb.).
mindezt email, fax, székhelyre térti.
egyébként a dolog akkor izgi, ha nem te vagy az első a klubban, mert akkor már üzletszerű.
Az rendben is lenne, csak az összes termék hirtelen törlése és az, amit most utólag már "tiszta szemmel " látok: személyes átvétel nem lehetséges, csak előre utalással megy a termék, stb... ezek aggasztó dolgok.
3. munkanap még nem a világvége...
Üdvözlöm!
Egy internetes oldalon vásároltam egy terméket, múlt hét csütörtökön. A termék a mai napig nem érkezett meg. Utólag tudom, hogy jobban kellett volna figyelnem, nem előre utalni, de a kérdésem az, hogy van-e lehetőség bármit tenni ilyen esetekben?
Az összeg nem nagy, 3.500 Ft, de mégis zavaró, hogy átvertek.
Azóta hirdetés feladója törölte az összes eladó termékét és az e-mailemre sem válaszolt.
( Ismerősöm kérdésére, hogy megvan-e még a termék mai napon azt válaszolta, hogy igen, majd ezután törölte az összes terméket a hirdetésekből)
Az utalásról természetesen van bizonylatom.
Van értelme bármit tenni?
Lehet egyáltalán valamit?
Elnézés, ha zavaros a történet, remélem azért érhető volt.
Köszönettel
A jegyző akkor állapítja meg az aktív korúak ellátására való jogosultságot, ha saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosított, és keresőtevékenységet - ide nem értve a közfoglalkoztatást, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát - nem folytat. [Szt. 33. § (1)]
Akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90%-át (2012.-ben a 25 650 forintot) és vagyona nincs.
Nagyon köszönöm ezt a szép érvelést ;)
közben okosodtam is még egy hülyeséggel :)
6/1986 IM rendelet 6. § felülír mindent, azaz "... Költségmentességben kell részesíteni - jövedelmi és vagyoni helyzetének vizsgálata nélkül - azt a felet is, aki aktív korúak ellátására jogosult, vagy aktív korúak ellátására jogosult, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti közeli hozzátartozójával él közös háztartásban."
Szóval lehet egy Csányi Sándor vagy Demján Sándor, ha regisztrál munkanélkülinek akkor költségmentes ;))
Ez egy kicsit durva volt számomra így első hallásra, de végülis okosabb lettem azzal, hogy hülye volt a törvényalkotó :)
Szóval a munkanélküli járadék jogosulatlansága felé lehet max. elmozdulni...
Puszta pozitivista értelmezéssel igen. Némi logikával,, céljellegű és rendszertani értelmezéssel azonban nem. Ugyanis a hamis tanúzást értelemszerűen csak a bizonyítási eljárásban lehet elkövetni; ezért ezen alakzata sem valósulhat meg egyéb célból benyújtott okirattal. Másképpen mondva: ezen alakzat beszúrása azt szolgálta, hogy ne csak az legyen hamis tanúzásért büntetendő, aki a bíróság (hatóság) előtt hamisan vall, hanem az is, aki hamis bizonyítékot szolgáltat. Az egyéb hamis irat benyújtásai is bűncselekmény természetesen - magánokirathamisítás - de azt nem emelte át a jogalkotó a hamis tanúzás tényállása alá.
Jah, akkor ezt benéztem, hogy a költségmentességi kérelme hamis, bocsi, habár el tudnék rajta kicsit vitázni, mert a törvényben hamis okiratról és nem hamis bizonyítékot tartalmazó okiratról beszélnek. Véleményem szerint bármilyen tartalmú hamis okirat becsatolása megvalósítja a hamis tanúzást.
A költségmentességi kérelemhez mellékelt igazolás nem bizonyíték.
Szerintem ha hamis az a magánokirat, amit becsatol egy közjegyzői eljáráshoz, az a hamis tanúzás vétségét és nem a magánokirat-hamisítást valósítja meg. Vagy valamit félreértettem?
Azt csak akkor, ha hamis bizonyítékot is csatol. A saját puszta nyilatkozatával szerintem nem.
vagy hamis tanúzás vétségét (239.§)
Legfeljebb magánokirat-hamisítást.
A MOKK nyomtatványán ez áll:
"Figyelmeztetés! A kérelemben szereplő adatok helyességéért a kérelmező felel, azokat büntetőjogi felelőssége tudatában tölti ki! Valótlan adatok feltüntetése bűncselekményt valósíthat meg!"
De milyen bűncselekményt?
Jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejti a közjegyzőt, és ezzel kárt akar okozni nekem.
Azzal próbálkozik hogy hátha nem tudok 15 napon belül ellentmondani. Beadja mielőtt síelni megyek, beadja elírt házszámmal... stb.
Az okirattal való visszaélést a költségmentesség igazolására beadott vélhetően hamis vagy elhallgatott adatokkal beadott nyilatkozattal való "jogtalan előny" szerzésére gondolok.
A költségmentesség megadása bátorítja, és következmény nélkülivé teszi a próbálkozásait.
Csalás biztos nem, az okirattal visszaéléshez megint nem sok köze van. Ha pusztán hamisan nyilatkozik, akkor véleményem szerint nem valósít meg bűncselekményt, ha hamis okiratot csatol, akkor hamis tanúzást.
Kötöttem egy ingatlan adásvételi szerződést decemberben. Szerződésben kijelentettük, hogy "sem ezen sem egyéb jogcímen egymással szemben semmiféle követelésünk nincsen"
Eladó egy 2006-os értékbecslésből úgy gondolta, hogy beadott egy FMH-t 1,5mFt-ra velem szemben (költségmentességgel). Ellentmondtam, perré alakult, bizonyítékot nem mutatott fel, megszűnt 'végzéssel'. Eddig még nem izgatott a dolog, de...
Ismételten beadott egy 1,5mFt-os FMH-t ismét költségmentességgel. Az eladónak vállalkozása van, panziója, pénze amit vételárként kapott (bár hiteltörlesztésre kellett neki).
Az adataimat ismeri a szerződésünkből, de mégis elírja a címet az FMH-ban és egyéb adatokat, ami alkalmas arra hogy esetleg a postás nem kerestével visszavigye és VH szakaszba kergesse az ügyet.
Szerintetek milyen bűncselekményt és milyen paragrafusok alapján vált ki a költségmentességhez tett büntetőjogi felelősség tudatában tett feltehetően hamis nyilatkozatok???
Alapesetben Btk. 318. és Btk. 16-17.§ alapján szeretnék csalás kísérlete miatt feljelentést tenni, kérve a Btk 276. § magánokirat-hamisítás és Btk 277. § visszaélés okirattal vizsgálatát is. Jól gondolom így laikusként?
Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől.A volt barátom teljesen kihasznált.2011 januárban azzal hívott föl több hónapos szünet után,hogy az alkalmazottjai meg fenyegették,ha nem fizet nekik,akkor súlyos testi sértést okoznak neki.Ő el akarta hagyni az országot.Tőlem kért pénzt,pedig tudta,hogy munkanélküli vagyok.Mondtam,hogy nincsen sok pénzem,erre azt mondta tegyek aranyat a zálogházba.Én sajnos meg tettem neki.A zálog cédula nála van.80.000Ft-ot adtak érte.2011-ben még 40.000Ft-ot adtam neki.Később többször kértem tőle az aranyakat,de nem jártam sikerrel.Nők terén is több vasat tartott a tűzbe.Az egyik "áldozata" gyereket szült neki.Az év tavaszán még egyszer találkoztam vele,akkor meg mutatta a megújított zálogcédulát.2012 be újra behálózott.Én naiv hittem neki és megint aranyakat és pénzt adtam neki.Pénz:100.000Ft Aranyak:kb 170.000Ft értékben.Közben rá vett arra,hogy adjak föl neki hirdetést,ahol nőket keres fotózásra.Így ő "tiszta"marad.Április elején kiderültek itthon a dolgok.Apám május 31.-ig adott időt neki,hogy az összes aranyat és a pénzt is vissza szolgáltassa.Ő apámnak mondta,hogy több embernek tartozik.Én bárhogy is alakul az ügy föl szeretném jelenteni.Van rá esély,hogy elítélik?Szeretném,ha bűnhődne.Se az e-mailekre,se az SMS-ekre nem válaszol,és beszélni se tudok vele.
Előre is köszönöm a válaszukat!
Ada01
Tisztelt Fórumozók!
Ne haragudjatok, hogy zavarlak titeket a kérdéseimmel, de sajnos nem tudok hova fordulni. Januárban feljelentettek csalás miatt. A kihallgatáson kiderült, hogy egy 2600 Ft-os termékről van szó. Valóban elég aktív felhasználója voltam egy online aukciós oldalon. Rengeteg kis összegű dolgot adtam el. Az év végén töröltettem magam az oldalról, mert nem olcsó dolgokkal vertek át (összességében 40.000 Ft feletti összegért kaptam gagyi vagy hibás termékeket a hónapok alatt) Minimális szinten sem foglalkoztam az oldalhoz tartozó email fiókommal és nem tudtam, hogy függőben maradt egy ügyem. Elfelejtettem nem szándékos volt, de tény, hogy a 2600 Ft a számlámon volt én meg nem küldtem semmit. Megkaptam az idézést csalás alapos gyanúja miatt megtudtam hogy miről van szó, felvettem a hölggyel a kapcsolatot megmondtam, hogy nagyon sajnálom a történteket nagyot hibáztam és visszaküldtem neki az összeget (amúgy nagyon kellemesen elbeszélgettünk szimpatikus a hölgy). A kihallgatásomon beismertem a csalást, csatoltam a bizonylatot, hogy visszaküldtem a pénzt. A feljelentésbe az volt, hogy 1 rendbeli kisebb kárt okozó csalás vétsége. És az oldalon 6 negatívot kaptam (az 50 pozitív mellett). Kaptam a héten egy papírt az ügyészségtől, hogy 2 hónapig meghosszabították az ügyemet a vádemelés feltételeinek a megállapításához. Gondolom most megkeresik az összes negatívot adott felhasználókat. Ha jól emlékszem (mert nem tudom már visszanézni) 2 negatív nem megvásárolt termék miatt, 1 negatív mert személyesen még sem tudtam átadni a terméket a postába a vevő nem ment bele, 1 a hölgytől aki feljelentett (2600 /visszafizetve/) viszont van egy 1300 Ft és egy 4500 Ft akik állításuk szerint nem kapták meg a vásárolt terméket. (postaköltséget nem fizettek simán lett feladva amiért én előre jeleztem hogy nem vállalok felelősséget) Az utóbbi kettő, fél éve-éve történt. Hivatalosan még 1 rendbeliről tudok (2600 Ft) Legrosszabb esetben 3 lesz 9400 Ft-tal. De megmondom őszíntén a simán feladott arukat nem is áll szándékomban megtériteni minimális szinten sem érzem magam hibásnak benne a vevő vállalta érte a felelősséget. Meddig húzodhat el az ügy és milyen ítéletre bűntetésre számolhatok kb. (májusban vizsgázom nyáron mennék ki külföldre dolgozni, de ha nem zárják le az ügyet akkor ne is jelentkezzek a munkára?) Előre is köszönöm a válaszokat!
Benne van a pakliban a szabadságvesztés. De jobban kellene ismerni az ügyet.
Igen felfüggesztettet kaptam csalás miatt.
A felfüggesztett ideje alatt elkövettem újabb csalást,de ott a kárt megtérítettem.
Arra lennék kíváncsi,hogy ebből mire számíthatok?
Feljelentést visszavonni nem lehet, legfeljebb bejelentheti, hogy a kára megtérült. Ettől még a büntetőeljárás folyik tovább, akár el is ítélhetnek, ha a bcs megvalósult. Ennél többet ennyi infóból nem tudok mondani.
Mondjuk nem értem, hogy a letöltendőd hogy van felfüggesztve, de gondolom elírtad, és felfüggesztettet kaptál, nem letöltendőt.
Goodwitch
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02