Btk.318 csalás

Tomy2005 # 2012.03.29. 22:05

Tisztelt fórumozók!

2 évvel ezelőtt csalás miatt 2 év letöltendő börtönbüntetést kaptam 3 évre felfüggesztve.
A felfüggesztés ideje alatt elkövettem egy újabb csalást.
A rendőrségi idézésben az állt,hogy üzletszerűen elkövetett csalás vétsége.
Voltam kihallgatáson a rendőrségen kb 1 hete.
Viszont a mai napon a sértettel rendeztem a csalás összegét.
Elmondása szerint ő visszavonja a feljelentést.
A kérdésem az lenne,hogy mire számíthatok?
Köszönöm.

niika # 2012.03.25. 09:21

Jó napot!Segítségüket szeretném kérni!
Egy híres közösségi oldalon, egy magánszemélytől vásároltam.A pénzt netbankon keresztül utaltam márc.1-jén.A bizonylatot megőriztem.A csomagot már rá következő héten meg kellett volna kapnom.Azonban az eladó azt állítja, hogy rosszul címezte fel a csomagot, így visszaküldték neki.De ő másnap ismét feladta.Ezek után azzal állt elő, hogy a posta felújítás alatt áll, ezért nem küldték el a csomagot, így ő visszakérte, és megtérítették neki a postaköltséget.De állítólag ismét feladta...
Többször kértem a postai szelvényt, amely igazolja, hogy feladta a csomagot.
A kérdést mindig próbálja elhárítani, és nem küldi az igazolást.
Ilyen esetben lehet-e tenni valamit??
Köszönettel:
Tóth Nikolett

ObudaFan # 2012.02.12. 21:23

Ha több sértett van, az elkövetési érték szempontjából nem lehet az egyes károkat összeadni.

Gabicsek # 2012.02.12. 19:13

Ha 200.001.-Ft. és 2.000.000.-Ft. közötti a kárérték, akkor is bűntett.

Gabicsek # 2012.02.12. 19:10

Ha jól tudom, 2.000.001.-Ft-tól az.

katica22 # 2012.02.12. 19:03

ez már jelentös kár?

katica22 # 2012.02.12. 19:03

köszönöm a segitséget!a papiron vétség van feltüntetve!

Gabicsek # 2012.02.12. 18:57

Ha üzletszerű a bűncselekmény és kétmillió forint fölötti kárt okozott, kellene lenni kirendelt védődnek, mert a törvény szerint ha nem hatalmazol meg védőt, a hatóságnak ki kell rendelni. (a kiszabható büntetés súlya miatt)
Ugyanis kétmilliós kárérték nem vétség (amit írtál), hanem bűntett. Ha nem üzletszerű, akkor is büntett és jelentős kárnál akkor is kötelező a védő kirendelése.

Gabicsek # 2012.02.12. 18:46

Teljesen normális, ha a gyanúsítottat nem csak egyszer hallgatják ki. A nyomozás befejezéséig többször is kihallgathatják. Általában akkor idéznek, ha még a gyanúsításhoz hozzátesznek, vagy van olyan kérdés, ami felmerül az első kihallgatást követően és tisztázni kéne.
Hogy a vége mi lesz, azt sajnos szerintem senki nem tudja előre megjósolni. Sok mindentől függ, a súlyosító és az enyhítő körülményektől is.

katica22 # 2012.02.12. 18:13

köszönöm gabicsek az ismételt segitséged!nem,nincs védőm!!szerinted legjobb esetben,és legrosszabb esetben milessz a végé??akkor az hogy idéznek megint az normális semmi rosszra ne gondoljak??

Gabicsek # 2012.02.12. 17:58

Hát, ez elég húzós kárérték! De ha együttműködő vagy a hatóságokkal, megjelensz minden idézésen, sosem voltál büntetve, nem valószínű az őrizetbe vétel. De hát ezt innen nehéz megmondani. Mindenesetre ha eddig beismerőben voltál, érdemes továbbra is együttműködést tanúsítani, mert nem mindegy a büntetés-kiszabás szempontjából.
Biztos van védőd is nem?

katica22 # 2012.02.12. 16:49

üzletszerüen elkövett csalás vétsége!!kb kétmillió ft !irtam önnek emailt!

guba" # 2012.02.12. 16:41

Ha beismerésbe vagy, és megjelensz az idézésre, akkor ebben az ügyben nem valószínű, hogy előzetesbe kerülj. Az ítéletet meg ennyi alapján nehéz lenne megjósolni, de letöltendő szabadságvesztés szintén nem valószínű.

katica22 # 2012.02.12. 16:21

mindenképp megjelenek,ezt tudom én is:))de lehetséges az hogy örizetbe vesznek:))??nekem azt mondták hogy örizetbe csak tárgyalás után vehetnek ha börtönbüntetést kapok:)és hogy már rég bevittek volna ha azt akarnák:!!nekem nem volt még rendörségi ügyem sajnos ez is egy ostobaság volt amit már nagyon megbántam és besismertem mindent!23 éves nö vagyok nem szeretnék börtönbe menni:)1 hét mulva kell menne az idézésre,és nagyon ideges vagyok e-miatt!jolenne tudni mire számithatok legrosszabb esetben:)

köszönöm mindenkinek aki válaszol nekem,sokat jelent!

guba" # 2012.02.12. 16:10

viszont eléggé félek attól hogy nem engednek ki:)

Ezt nem nagyon érdemes mérlegelned, mert, ha nem jelensz meg, akkor éppen ezzel teremtesz alapot az előzetes letartóztatás elrendeléséhez. Ha meg más okból is indítványozná esetleg az ügyész, akkor úgyis megtalálnak előbb utóbb, ha bemész, ha nem.

ObudaFan # 2012.02.12. 15:39

Vallomást tenni az nem kötelező, csak elmenni.

katica22 # 2012.02.12. 15:36

persze hogy elmegyek:))nyilván ujjab vallomást kell tennem,én is erre gondoltam:)viszont eléggé félek attól hogy nem engednek ki:) a papiron csak annyi volt idézés gyanusitott részére!!a büncselekményt már az elején beismertem,nem fogom eztán sem tagadni. köszönöm gabicsek a segitséged:)

ObudaFan # 2012.02.12. 13:30

És az még a legkevesebb lesz.

Gabicsek # 2012.02.12. 11:42

Az idézésen biztos rajta van, hogy kihallgatás miatt idéznek. Ha már egyszer kihallgatnak, akkor folytatólag fognak kihallgatni. Elképzelhető, hogy további gyanúsítást fognak veled közölni és majd arra kellene vallomást tenned (feltéve, ha nem tagadod meg).
Feltétlen jelenj meg, különben elővezetnek.

ObudaFan # 2012.02.12. 09:46

Ha esetleg új sértetteket talált a rendőrség, akkor nyilván az ő történetükre is szeretné hallani a te verziódat. Azt, hogy esetleg mikor vesznek őrizetbe, mikor nem, aligha lehet biztosra megmondani, mindenesetre ha nem jelensz meg idézésre, akkor ezzel az esélyét nagy mértékben növeled.

katica22 # 2012.02.12. 08:45

Ezt tudom én is hogy megkell jelenjek,és elis fogok menni ez érthetö:)csak azt szerettem volna tudni hogy ilyenkor mi miatt kell ismét bemennem,és van e olyan hogy kise engednek:??

köszönöm az ügyvéd úrnak válaszát:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.12. 07:32

Akit idéznek, annak menni kell. Ez nem olyan meghívó, ahol eldöntheted, van-e kedved.

Véleményem # 2012.02.12. 06:41

Te kaptad az idézést, te tudod mi áll abban.

katica22 # 2012.02.12. 05:52

sziasztok:!

Segitséget szeretnék kérni töletek:)
tavaly februárban elövezettek csalás vétsége miatt mint gyanusitott:)
akkor beismertem tettemet:)azota hosszabitják az ügyet mivel sértetteket keresnek:)
kérdésem az lene,hogy kaptam egy idézést gyanusitott részére,most kell bemennem:)mi miatt hivhatnak ?már egyszer kihalgattak:)esetleg kisem fognak engedni?
segitsenek,köszike:)

noname1977 # 2012.01.12. 16:38

Nagyon szépen köszönök minden segítséget!:))