Amnesztia


Leiterjakab # 2003.09.04. 03:05

Kedves Marka!

Azért mert nagy a zsúfoltság a börtönökben, ezért még nem szokás amnesztiát adni(gondolj bele Oroszországban óriási a börtönnépesség, mi lenne, ha ennek csak a felét-harmadát ráeresztenék a társadalomra, mondván nincs elég hely), az meg, hogy csatlakozunk az EU-hoz, az végképp nem ok erre (legfeljebb egy koronázás vagy egy rendszerváltozás adhatna erre "ürügyet"...). előfordulhat persze, hogy egy kormányváltáskor is adnak közkegyelmet, pl. tavaly a Franciaországban a Raffarin-kormány kisebb bűncselekményeseknek adott. De ilyenkor pl. gyilkosokat stb. nem engednek az utcára.
Az amnesztia, helyett inkább úgy lehetne megoldani a jövőben a börtönök túltelítettségét, hogy a szabadságelvonó büntetések helyett alternatív büntetéseket alkalmaznának, illetve növelnék a pénzbüntetések arányát, persze csak ott, ahol ez helyettesítheti a szab.veszt.-et. Amennyire a jelenlegi igazságügyi kormányzat terveit ismerem van is törekvés erre, pl. bevezetnék a házi őrizetet, mint büntetőjogi szankciót, ez jelenleg csak a be. része, de nem büntetés. Emellett bővítenék a közhasznú munka alkalmazásánák a lehetőségét is,bevezetnék azt, hogy ezzel tegye jóvá az elkövető a általa okozott sérelmet.


Leiterjakab

marka # 2003.09.03. 19:48

Marka vagyok. Es az érdekelne, hogy várható-e a közeli vagy távoli jövőben, valamilyen lehetőség az amensztiára, tekintettel a bv. intézetek túltelítettségére, esetleg az uniós tagság révén valamikor?