Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Kiskorú bújtatása

drbjozsef #   2021.02.16. 10:58

Bandika81,

Bár az emberrablást pont ér írtam, de nyilván ez nem jön szóba, csak képletes akart lenni.

A barátja nem akadályozza, nem tartja fogva, mehet tőle a 15 éves ahova akar. De azt meg maradni akar. A barát nem taxis, nem kell hazavinnie a 15 évest, nem kell a szülők kérésére semmit csinálnia.

Ha gyors dolgot keresnek a szülők, ne a bíróságtól vagy a gyámhivataltól várják. Csakis a rendőrségtől. Ők kimehetnek, és hazavihetik, azt már nem akadályozhatja meg a barát.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bandika81 #   2021.02.16. 10:00

Tehat azt mondod, ahoz hogy hazamenjen a 16 evet be nem toltott kiskoru, birosagra kellene menni? Nem pont erre talaltak fel a korhatart? Nevezetesen a 16 evet?
Ennyi erovel akarmelyik kiskamasz megloghat otthonrol.
Mashol azt olvastam hogy a tartozkodasi hely megvalasztasaban a 15 eves gyerek velemenye irrelevans, ha nem pl elvalt szulotol a masikhoz akar menni. Normal esetben mindenkepp az egyik szulonel kell laknia. Itt viszont egy kivulallorol, nevezetesen a baratjarol van szo. O pedig nem ellenkezhet nagykorukent ha a kiskoru hazavitelerol van szo. Ergo ez olyan mint az emberrablas, mivel a felugyeleti joggal rendelkezo szulonek nem teljesiti a kereset.
Azert kotekedek ennyit, hogy megtudjam mi a gyors es jogos teendo a mielobbi hazahozatalra.

oligaliga # e-mail 2021.02.15. 12:34

Bandika81

Olvasd el még egyszer, amit írtam: a 15 éves véleményét figyelembe veszi a hatóság és a bíróság. Nem azt mondtam, hogy ő dönt, de nélküle nem történik változás.

Marpedig ha a szulo azt mondja a baratjanak hogy hozza haza, de nem teszi es a tartozkodasi helyuket is titkolja az mitol nem buncselekmeny?

Mert nem az. Nincs olyan tényállás a Btk.-ban, amire ez ráhúzható lenne (még a 210.§ és a 211.§ sem alkalmazható). Amíg a lány ott akar lenni, addig nem tehet a szülő semmit a baráttal szemben.

Még mindig úgy gondolom, hogy a szülők részéről van olyan dolog, amire ők nem is gondolnak, és ezért állt elő ez a helyzet.

Bandika81 #   2021.02.15. 09:04

16 eves kor utan donthet szulok nelkul hogy elkoltozik, de akkor is csak a gyamugy engedelyevel es alapos indokkal. A lazadas nem alapos indok. Es meg csak 15.

Bandika81 #   2021.02.15. 09:01

A barat pedig egy rossz tarsasag resze. Egyutt isznak, cigiznek, tobbszaz km erekre elcsavarognak a szulok tudta es engedelye nelkul. Utana pedig azt mondja a huszoneves barat a szuloknek, hogy semmi kozuk hozza, mit csinal a kiskoruval.

Bandika81 #   2021.02.15. 08:58

A beszelgetes mar sokszor megtortent. Es ujra mondom, nem a szulokkel van a baj. Viszont nem mindig kell teljesuljon egy 15 eves akarata. Nem lehet hagyni hogy elkoltozzon, hiszen gyerek,a szuleinek nem csak felugyeleti joga van, hanem felelossege is. Marpedig ha a szulo azt mondja a baratjanak hogy hozza haza, de nem teszi es a tartozkodasi helyuket is titkolja az mitol nem buncselekmeny? Hiaba akar a gyerek is nala lenni, o errol meg nem donthet.

Bandika81 #   2021.02.15. 08:53

Hat en ugy olvastam, hogy 15 eves korban meg a szulok hatarozzak meg a tartozkodasi helyet a gyereknek. Afelett is gyamhatosagi engedely kell, ha el akar koltozni. Hiaba lazad, ha a vele levo nagykorut felszolitjak hogy hozza haza es nem teszi, azert az nem hinnem hogy semmi.

oligaliga # e-mail 2021.02.14. 19:37

A 15 éves fiatalkorú bújtatása nem bűncselekmény, ha ő maga nem követett el bűncselekményt. Az, hogy a barátját kandúrnak nevezed, és süt az írásodból az elfogultság, nem sokat segít a lány és a szülei helyzetén. Ennyi idősen már van annyi belátása, amit a bíróság és hatóság is figyelembe vehet.

Ok nélkül lázadó kamasz pedig nemigen van: mindig van olyan hiba, amit a szülő követett el, legfeljebb nem veszi észre magán. Erőszak és rendőrök helyett előítélet nélkül le kellene ülni és beszélni vele. Előbb-utóbb kiderülne, hogy miért szökik és kerül bajba folyton.

Bandika81 #   2021.02.14. 09:03

Pont ezert a kandur felol probalkoznanak, mert o viszont buncselekmenyt hajt vegre, ha titkolja a holletuket. O nagykoru, a lany pedig kiskoru. Nem beszelve arrol, ha barmi tortenik valami baj, nem akarnak a szulok bajba kerulni sem. Sajnos ez nem olyan egyszeru, hogy hagyni kelljen, raadasul nem csak a jogi felelosseg kerdese szamit, hanem aggodnak is.

Szomorú örökös #   2021.02.14. 08:32

Bandika81

Itt arrol van szo, hogy nem tudjak hol van, mert titkoljak, nem is engedtek el igy es a kandur pedi titkolozik.

Még mindig nem érted! Nem a szülők miatt nem biztos, hogy haza fog kerülni, mivel nem tudják garantálni, hogy egy-két nap vagy hét után nem-e megint ez az állapot fog visszaállni. Ennyi! Én úgy gondolom, sajnos nagyobb esélye van a javító-nevelő intézetben elhelyezésnek átmenetileg. Legalábbis addig, amíg meg nem jön az esze vagy nagykorúvá nem válik. Ha egyáltalán megtalálják. Ugyanis nem bűncselekmény elkövetőjét vagy áldozatát keresik, hanem egy szimplán lázadó kamaszt.

Bandika81 #   2021.02.14. 08:13

Akkor mashogy fogalmazok. A szulokkel minden rendben, a korulmenyekkel is. Nem verik, nem veszelyeztetik, mindene megvan. A gyerek megis cigizik, bandazik, elszokdos otthonrol, viselkedese alpariva valt. Testverei kozul a masik kiskoru mintagyerek, a nagykoruak peldas csaladi eletet elnek mar kulon.
Tehat gyamugyi szemszogbol is minden rendben van. Itt arrol van szo, hogy nem tudjak hol van, mert titkoljak, nem is engedtek el igy es a kandur pedi titkolozik.

Szomorú örökös #   2021.02.14. 08:07

Bandika81

A gyerekkel vannak a bajok, de nem reszleteznem.

Én sem helyből a szülőket hibáztattam, ha tudsz értelmezni. Körülményeket írtam, amelyeket meg kell vizsgálni, de ezek lehetnek a gyerek problémáiból kifolyólag is. Viszont ilyen esetben egyáltalán nem biztos, hogy a szülőkhöz fog visszakerülni, de ez már nem rajtuk múlik sajnos.

Bandika81 #   2021.02.14. 07:53
  1. Mobilrol irkalok, nem talaltam a masik kerdesemet.
  2. A miert koltozottre irtam, hogy nem tanacsadasra varok. Szulok normalisak, minden ertelemben. A gyerekkel vannak a bajok, de nem reszleteznem. Es nem az enyem, csak segitek nekik itt jofi tanacsot kerni.
Szomorú örökös #   2021.02.13. 19:14

alfateam

segítségkérés a rendőrség ifjúságvédelmi osztályától.
Ők "fülön" fogják és haza-paterolják!

Legjobb lenne, ha a körülményeket vizsgálnák, miért is nem akart a gyerkőc otthon maradni.

alfateam # e-mail 2021.02.13. 18:50

http://bunmegelozes.eu/pdf/kodex6.pdf

Nem feljelentés hanem segítségkérés a rendőrség ifjúságvédelmi osztályától.
Ők "fülön" fogják és haza-paterolják!

drbjozsef #   2021.02.13. 18:06

Bandika81,

Hát akkor tegyél feljelentést. Mondjuk emberrablás miatt. Ha felszólítottad, mégse hozta haza JOGELLENESEN, akkor majd intézkedik a rendőrség.

A kiskorú véleménye ilyen esetben irreleváns.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2021.02.13. 17:30

Szerintem erre már válaszoltak neked 2.10-én.
Az a válasz nem felelt meg?

Bandika81 #   2021.02.13. 16:29

Konkrétan a 15 éves lány a barátjához szökött engedély nélkül, aki, mint nagykorú felszólításra sem hozza haza és a hollétükről sem ad információt jó ideje. Mivel még 16 sincs, nincs gyámhatósági engedélye a lánynak elköltözni. A fiú így szerintem bűncselekményt követ el.
A nevelési tanácsadós hozzászólásokat mellőzzük kérem. Csak jogilag érdekelnek a válaszok. A gyerek szüleivel nincs baj.

Bandika81 #   2021.02.13. 16:22

Mivel szankcionálható egy nagykorú, aki egy 15 éves kiskorút bújtat a szülei elől?Illetve mivel vádolható egy feljelentésben pontosan?