Nyomozás időtartama


Trudi_ # 2022.01.15. 09:38

Sziasztok!
A rendőrség elutasíthat feljelentést amiatt, mert a feljelentőt elmebetegnek nevezik? Szervezett bűnözésről van tudomása a feljelentőnek, de a rendőrség nem akar nyomozást indítani, azért mert egy igazságügyi orvosszakértő szerint (aki a bűncselekményt elkövető barátnője), a feljelentő elmebeteg. Elutasítják a feljelentéseket elmebetegség miatt,
vagy nem válaszolnak. Egyáltalán mikor lesz eredménye a rendőrség munkájának?

lexadc # 2021.12.15. 18:07

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Igen, azt tudom, hogy papíron tarthat akármeddig is, így inkább a tapasztalat példája érdekelt engem.

Kedves gerbera317!
Úgy értettem, hogy nem rosszindulat, hanem összetévesztés miatt (hasonlíthatott valaki másra). Rosszul használtam a "végett" kifejezést.

Kedves starwars!
Ez lenne a tapasztalat, hogy a gyanúsítotti kihallgatás megtörténik ennyi idő alatt? Azóta eltelt még idő, így összesen már 10 hónap.

drbjozsef # 2021.10.20. 08:27

a vádemelés zárja tehát a nyomozást

És? Ez esetben nem fejeződik be a nyomozás?

starwars # 2021.10.20. 08:08

KGB Ez hamis. Az új eljárásjog szerint a maga a nyomozás többek között vádemeléssel zárulhat. (már nincs külön ügyészi szakasz) Ez esetben a vádemelés zárja tehát a nyomozást.
A konkrét ügyben kérédses hogy van e egyáltalán nyomozás, hiszen soha semmilyen idézést nem kaptak, azaz valószínűleg nincs ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.19. 18:13

(A vádemelés is a nyomozás befejezése után történik.)

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.10.19. 13:44

Tisztelt Kérdező,

Annyiban egészíteném ki az előttem szóló hozzászólását, hogy nem csak a nyomozás megszüntetéséről, hanem a vádemelésről is kell tájékoztatást kapni, előbbi esetben megszüntető határozatot, míg utóbbi esetben pedig tájékoztatást az vádirat benyújtásáról az illetékes bíróságra.

https://drpinczes.hu/…selekmenyek/

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.15. 16:41

A nyomozás befejezéséről kapsz értesítést.

shiwnouk # 2021.10.15. 15:38

Amikor a nyomozás meghosszabbításra kerül vagy az anyag az ügyészség felé továbbításra kerül a gyanúsított erről kap valamilyen értesítést? Egyáltalán egészen odáig, hogy hogy megszűnik a gyanúsítást vagy vádat emelnek kap bármilyen értesítést a gyanúsított a kihallgatást követően? Én tavaly áprilisban voltam gyanúsítottként kihallgatva, de azóta semmi nem történt, illetve egyszer kértek be dokumentumokat idén februárban.
Nagyon köszönöm!

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.10.15. 09:04

Tisztelt Kérdező,

A hatályos szabályozás szerint a nyomozás elrendelését követően a nyomozó hatóságnak hat havonta be kell számolnia és be kell mutatnia az ügy iratait az ügyészség részére.

A nyomozás határideje a gyanúsítotti kihallgatástól számít, ami két év. Ez az időtartamot egy alkalommal ügyészség 6 hónappal meghosszabbíthatja.

https://drpinczes.hu/

gerbera317 # 2021.10.06. 09:45

nem echte rosszindulatból, hanem összetévesztés végett
Összetévesztés céljából, de nem szándékosan? Hát azt meg hogyan?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.05. 12:31

Konkrétabb tényállás kellene. (Mert ha csak az kérdés, hogy meddig tarthat az ún. felderítési szakasz, hát évekig is.)

starwars # 2021.10.05. 11:50

Ennyi idő alatt tudnátok már róla.

lexadc # 2021.09.13. 07:58

Tisztelt fórumozok, ügyvédek!

Egy azt hiszem, nem mindennapi történet, páromat idén februárban, derült égből villámcsapásként, közösségi médiában gyanúsították meg többen hamisan. Valószínű, hogy nem echte rosszindulatból, hanem összetévesztés végett, de így megalázva ezzel sok ember előtt, valamint az online lincshangulat is megindult. Rágalmazásért feljelentést tett, elébe menve a rendőrségen a dolgoknak, de az az ügy végül nem ment végig.

Ami aggasztotta, az az, hogy az a 2 ember esetleg makacsul ragaszkodott a tévedéséhez, és feljelentést tett ellene még februárban. Igazából ez azóta sem megy ki a fejéből, azóta is elő-elő jön, mert sosem volt lezárása ennek a dolognak, és azt sem tudtuk meg soha, hogy feljelentést tett e bárki.

A kérdés tehát az, hogy ha a rendőrség legitnek gondolt volna egy feljelentést még februárban, és nyomozás indul, arról mostanra, 6-7 hónappal később, tudnia kéne páromnak?

Én mondom, hogy engedje el fél évvel később már ezt, mostanra tudna róla, meghallgatták volna, de nem tudom, igazat mondok e neki. Fogalmunk sincs, hogy mik egy nyomozás határidejei. Esetleg a rendőrségtől ilyen információt ki lehet kérni, hogy érkezett e valaki neve alá feljelentés?

Köszönöm szépen.