23 éve vezetek, soha semmi koccanásom, semmi balesetem nem volt. A lányom lakása előtti parkolóban álltam, amikor becsöngetett az egyik lakó, hogy összetörtem a kocsiját, amiben 200 ezer forintos kárt okoztam, egy lakó látta a negyedik emeletről, hogy fehér suzuki volt és az én autómon is van egy fehér csík.Mondtam senkinek nem mentem neki, meg is fenyegetett stb.Később lementem, de nem is mellette álltam, legalább 6 autó volt köztünk, az én autómon semmi sérülés nincs.Most feljelentett, kaptam idézést tanúkénti meghallgatásra, ismeretlen tettes ellen nyomoznak kisebb vétség ügyében.Nem tudom mi van ilyenkor? Tud valaki segíteni?
Megbüntethetnek olyanért, amit nem követtem el?
Közúti baleset okozása
Kedves katka51!
Miután tanúkénti idézést kapott, ezért Önt a nyomozóhatóság - egyelőre - nem kezeli gyanúsítottként. A tanúkénti meghallgatására azért kerül sor, mert Önnek is olyan gépjárműve van, mint amilyennel a balesetet okozták.
Kérdéseire válaszolva:
„Nem tudom mi van ilyenkor?”
Az idézésre el kell menni, és tanúvallomást kell tenni.
„Tud valaki segíteni?”
Igen. Pontosan milyen segítséget szeretne?
„Megbüntethetnek olyanért, amit nem követtem el?”
Csak abban az esetben büntethetik meg, ha kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Ön volt az elkövető. (Viszont ebben az esetben akkor is, ha valójában mégsem Ön volt.)
Üdvözlettel: Agent Cooper
védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…
Kedves Agent Cooper!
Köszönöm válaszát!
A segítség kérése alatt azt értettem,hogy tudja-e valaki mire lehet számítani.A tanú vallomásra nyilván elmegyek.Mi jelent az, hogy nem én voltam, de kétséget kizáróan bebizonyítják, hogy én voltam.Hol tudok utána nézni, milyen büntetési tételek vannak. Ilyen esetben fizet a biztosító, vagy nekem kell a kárt is kifizetni?
Szóval teljesen tudatlan vagyok.
Azóta nem is merek ott parkolni, mert megfenyegetett, hogy összetöri a kocsimat és lelök az útról.
Inkább elvállaltam volna, de az meg biztosítási csalás?
Ha most megegyeznénk és visszavonná a feljelentést akkor is lefolytatják a nyomozást?
Kedves katka51!
A kérdéseire adott válaszok újabb kérdéseket fognak indukálni, egy ilyen jellegű probléma rendezése már túl mutat a fórum lehetőségein.
Állítólag egy parkolóban meghúztam egy autót amiről én nem tudok.Kaptam egy idézést a rendőrségre tanúként, amin meg is jelentem. Aztán jöttek lefényképezték az autómat és megkaptam a rendőrségről a határozat.. Volt benne egy csekk amin rajta volt a büntetés összege. Szabálysértési büntetést kaptam.Ezzel le van zárva az ügy vagy még jöhet valamilyen határozat.És akkor a kárt nekem kell kifizetni vagy a biztosítóm kifizeti?
És a biztosítóm hogyan fizeti a kárt nekem kell bejelenteni?
Üdvözlet!
Tudna adni valaki felvilágosítást?
Korábban írtam, két gyalogost ütöttem el egy este, pont a zebrán. Az egyik könnyű ,a másik súlyos sérülést szenvedett (de már majdnem felépült).
Nos az egyik eset bűncselekmény, a másik szabálysértés. Ez két külön ügy, az egyiket a bíróság tárgyalja, a másik esetében elindul a közigazgatási eljárás, és 150 ezer lesz a vége?
Mediáció vajon szóba jöhet, és ha igen, akkor milyen költségekkel kell még számolnom (szakértők költségei)?
Előfordulhat-e, hogy sikeres mediáció mellett a közigazgatási eljárás keretében mégiscsak bevonják a jogosítványt?
Köszönöm
Kedves Zündapp!
Az Ön esetében a szabálysértési eljárásban valóban 150 ezer forint a maximálisan kiszabható pénzbírság, a szabálysértési hatóság mérlegelni fogja a körülményeket, viszont ha hat hónapon belül nem követett el hasonló szabálytalanságot, abban az esetben nem kötelező a járművezetéstől eltiltás (de alkalmazható - maximum 1 év).
Amennyiben elismerte a felelősségét, abban az esetben valóban lehetőség van a diverzióra, és amennyiben sikerül a sértettel megállapodást kötnie, abban az esetben megszüntetik a büntetőeljárást.
Sajnos a tevékeny megbánás esetén is mindenképpen lesznek költségei: a szabálysértésért a pénzbírság, a másik sértett esetén a sérelmi jóvátétel, a bűnügyi költség, és amennyiben nem egyedül szeretné végigküzdeni az eljárást úgy a védő (ügyvédi) díj.
Kedves Agent Cooper!
Nagy tisztelettel köszönöm a választ, megpróbálok erre az útra lépni (békés hadiösvényre, mint például Bőrharisnya, és a sziúk...)
Elnézést a hasonlatért, de egy ilyen szorult helyzetben, mint amilyenbe magamat hoztam, kell egy percnyi lazulás.
Köszönettel
Kedves Zündapp!
Ajánlom figyelmébe Old Shatterhandet is. Remélhetőleg az ügy vége a békepipa elszívása lesz.
Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy közúti baleset miatt meg bűntettek, 45 ezer forintra, és bevonták a "B" kategóriám 3 hónapra, én voltam a hibás el ismertem, együtt működtem.
Az lenne a kérdésem, hogy most le tehetem a korlátlan motor jogosítványt?
Kedves Bilien!
Természetesen igen.
Rendben
Köszönöm a válaszát!
Jó napot kívánok!
Én is segítséget szeretnék kérni.
Tavaly júliusban a férjemmel Budapesten voltunk, reggel 9 körül Sajnos iszonyatos migrén tört rám, hánytam, verőfényes napsütés, ami ilyenkor brutális, félre kellett állnunk. kihúzódtunk a legszélső sávba, muszáj volt azonnal kiszállnom a kocsiból. kb 30-40nel mentünk, párom végig figyelt, hogy hol tudma kirakni. Belenézett a tükörbe, nem jött senki, elkezdett lassan lehúzódni, err ránk zuhant egy robogós. Sajnos nem beszélt egy kukkot se magyarul, csak oroszul.Nem hagytuk őt ott, és kiszálltam, sajnos mivel egyből hányással folytattam a dolgot, nem tudtam hívni a mentőket, de megkértem egy hölgyet, ő segített. Egy nagymami nekem esett, hogy hogy képzeljük, hogy elütöttük a fickót, ne sajnáltassam magam-persze ez más tészta Jött egy motoros orvos, megállapította, hogy kificamodott a srác nagylábujja, jön érte a mentő, nekem adott két ampulla gyógyszert. Megvártuk a kiérkező rendőröket, a mi autónkon annyi vot a sérülés, hogy visszahajlott a visszapillantó, a motoron egy-két karc Sajnos a webkamerán nem látszik semmi. A férjem szerint a robogós balról előzött, ezért nem látta. Indexelni indexelt . Természetesen elvisszük a balhét, és nem a robogóst szeretném bántani. Bár a férjem váltig állítja, hogy mikor a tükörbe nézett nem volt ott. A léyneg a lényeg: a férjem futár, 11 éve napi 6-7 órát vezet, ha elveszik a jogosítványát, elveszíti a munkáját. Most jön a második baba, én veszélyeztetett terhes vagyok, koraszülés miatt. A pénzbírságot az ember valahogy megoldja, de mi lesz velünk, ha nem lesz jogosítványa, vidéken élünk, de Pesten kell szülnöm....Március 14-én megyünk kihallgatásra, ő vádlott, én tanú, a rendőrségre. Mire számíthatunk?
Elnézést, hogy hosszú voltam, de nagyon meg vagyok ijedve..a helyszínelő rendőr azt mondta, ebből semmi nem lesz...
Előre is köszönöm!
Kedves Brill84!
Egy ilyen jellegű cselekménynél minden részletnek hatalmas jelentősége lehet, és könnyen elképzelhető, hogy tényleg nem lesz semmi, de az is, hogy valamilyen felelősségre vonás lehet. Sajnos egy ilyen kérdésre kizárólag akkor lehet bármilyen korrekt választ adni, ha részleteiben ismerjük az ügyet.
Brill84
Budapesten oroszul beszélő robogósok zuhannak. Érdekes.
A jogsit ezért nem veszik el.
Sok befolyásoló tény és körülmény van amit figyelembe vesznek majd az eljárás során.
A leírás kevés ahhoz, hogy bármit 100%-ra lehessen írni.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Sajnos én csak ennyit tudok leírni, más részletet nem ismerek...
A következő kérdésem lenne:
2012. február 19-én jeges úton árokba csúsztam az utómmal. 50.000 szabálysértési bírságot róttak ki (rendőri helyszínelés, személyi sérülés nem történt), ez a kifogás stb. után 2013.12.18-án lett a városi bíróságon jogerős. Ezt közmunka kijelölés, halasztás kérése, stb, után 2014.február 4-én elzárásra változtatták. Azóta sem a végzés leírt példányát sem a BV intézet behívóját meg nem kaptam, időközben pedig eltelt a szabálysértés elkövetése (valamint a hatóság tudomására jutása óta) 2 év (2014 február 19.) Végrehajtható-e az elzárás? Mivel a szabálysértésekről szóló törvény így szól: "6. § (6) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak."
Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Maki75!
Ugyan nem az Ön által idézett szakasz vonatkozik az esetére, de valóban a határozat jogerőre emelkedésétől számított két év elteltével nincs helye végrehajtásnak. (24. § (3))
De korábban is elévülhet a végrehajthatóság:
„Nem lehet végrehajtani a szabálysértési elzárás büntetést, a pénzbírságot, a közérdekű munkát, a meg nem fizetett pénzbírság, illetve helyszíni bírság helyébe lépő szabálysértési elzárást és a nem teljesített közérdekű munka helyébe lépő szabálysértési elzárást, ha az alaphatározat jogerőre emelkedésétől számítva egy év eltelt.” (24. § (1))
Agent Cooper, vagy félreértem, amit írtál, vagy kicsit furán fogalmaztál.
Maki75 esetében az elzárás végrehajtható, nem?
2012. 02. 19. - baleset, két éven belül 2013. 12. 18-án jogerős ítélet.
Aztán futottak egy kört, hogy pénzbírság - közmunka - elzárás, de az a döntés is megszületett kb. 3 hete.
Kedves PGabe!
Visszaolvasva már nekem is kicsit kacifántosnak tűnik, amit írtam, de kiváló meglátással sikerült benne megragadnia a lényeget! Jelen esetben a végrehajthatóság elévülése még távoli jövő.
Tisztelt fórumozók!
Tavaly szeptemberben történt egy kisebb baleset velem. Röviden: SMKP-ral közlekedtem lakott területen belül, balra szerettem volna bekanyarodni egy kapubeállóba, amikor a kanyarodási manővert megkezdtem, hirtelen a mögöttem közlekedő motorkerékpáros balról nekem jött. Az ütközés még a jobb oldali forgalmi sávban történt, a felezővonalhoz közel.
A kanyarodást megelőzően a tükörben láttam a motorost, de távol volt még tőlem, ezért mertem balra húzódni. Az ütközés után a földön találtam magam, a motoros tőlem távol, az út másik felén volt. Könnyű sérüléseket szereztünk.
Mint kiderült neki nem volt "A" kategóriás jogsija. Azóta már volt mindkettőnknek meghallgatás a lakcím szerinti rendőrkapitányságon, ő a saját meghallgatására nem ment el, az én meghallgatásomkor pedig itt volt, de nem vehetett rész, csak miután vége lett, betekintésre.
Kijött a határozat, hogy, mivel ellentmondó a vallomásunk és nincs szemtanú, sajnos nem tudják eldönteni, hogy ki a baleset okozója. Szerintem jóval többel jött, mint 50km/óra, ezt külön ki is hangsúlyoztam a meghallgatásomon, az ütközés után ő 23 métert csúszott eldőlt motorral(a motor önsúlya 230kg), erről van helyszínelési jegyzőkönyv, amit meg sem említenek a határozatban. Szerintem ez már önmagában arra utal, hogy nem 50-nel jött.
Szóval kissé fel vagyok háborodva, hogy egy gyorshajtó motorkerékpáros, akinek nincs "A"-s jogsija, elüt effektíve hátulról és a rendőrség nem tudja eldönteni hogy ki a hibás.
Plusz még természetesen nem is az övé a motorkerékpár. A motor tulajának milyen felelőssége van? A tudtával használta a motort, vagy a tudta nélkül? Ha a tudtával, akkor meg kellett volna bizonyosodnia róla, hogy van érvényes kategóriája a motor vezetéséhez? Ha nem tudott róla akkor lopásnak számít?
Előre is köszönöm a segítséget, -lizardd-
Ne a másikkal foglalkozz - az a rendőrség dolga - hanem egy kukkot nem írtál arról, hogy a balra kanyarodási szándékodat jelezted-e egyáltalán, különösen ha láttad a tükörben a közeledő motorost. Ha kellő ideig "lengetsz" észleli és elmegy melletted jobbról./ Szerencsédre szemtanú nem volt így utólag azt mondasz amit akarsz...
Tisztelt monalisa1,
már időben kiraktam az indexet balra, persze a másik fél szerint nem villogott az indexem... többek közt ilyen ellentmondások vannak, amiket nehéz feloldani.
- lizardd-
lizardd
Röviden: Ez van.
Szerinted többel ment... ez csak az egyik oldal.
Attól, hogy nem volt jogsija még lehetsz te az okozó ha olyan hibát vétesz.
Az hogy nem volt jogsija a motorra, az egy másik ügy azért vele szemben külön eljárnak és megkapja a büntetését.
A motor valódi tulaja és aki éppen azt vezette közötti kapcsolat egyáltalán nem tartozik a balesethez. Ha vizsgálják akkor lehet ügy abból is... ez megint külön van.
A felhozott ellenérvek alapján nem lehet dönteni mert a balesethez ezeknek nagyon kevés köze van. Itt csak az egyik oldalt ismerjük, a másik fél lehet ugyan ezt adta elő vagy kitudja. A hatóság úgy látta ez egy X nincs mit tenni. A határozaton nyilván ott van mik a további lépések ha valami nem tetszik. De a felhozott érvelések alapján nem fog változni a helyzet.
T. Véleményem
Azt hiszem, hogy tényleg szükségtelen a határozat ellen fellebbeznem, nem tudok mit felmutatni. Egyetlen dolog van még, a helyszínelés jegyzőkönyve, amiben leírták, hogy az ellenfél motorja(kb 230 kg) az ütközés után 22,7 métert csúszott az aszfalton. Ebből lehet következtetni az ütközés előtti sebességére? Ehhez szakértőt kell felkérni? És ha esetleg bebizonyosodna, hogy nem 50-nel jött, hanem többel, az befolyásolná a döntést?
- lizardd-
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02