Bűnügyi nyílvántartás

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2013.09.03. 21:45

Az előttem szólóhoz hasonló a problémám nekem is.
Lassan 10 éve, hogy egy családi botrányt követően súlyos testi sértés kísérlete miatt pénzbüntetésre ítéltek, amit azonnal be is fizettem, így - legalábbis az ügyvédem szerint - büntetlen vagyok. Azt is tudom, hogy minden további nélkül megkapom az erkölcsi bizonyítványt.
Munkámból kifolyólag beutaztam a fél világot Olaszországtól - Japánig és most megcsillant a lehetősége egy amerikai útnak.
Kérdésem: a kérdőívek kitöltésekor ezt be kell vallanom? A kérdés úgy hangzik, hogy "volt e büntetve?"
Voltam, de már az ítélethirdetés napján megkaphattam volna az erkölcsit...

lewis70 # 2013.08.20. 14:05

Üdvözlök mindenkit!
Az alábbi ügyben kérnék felvilágosítást tőletek: 2005-ben a bíróság jogerősen elítélt és 1 év börtönbüntetést szabott ki melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette (ittas vezetésből eredően hivatali személy vesztegetése miatt). A 3 év ugye már eltelt. Azt tudom hogy tiszta erkölcsi bizit már kaphatok (a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek).
Az ügyvédem akkor azt mondta, hogy a 3 év elteltével már nem vagyok köteles számot adni multamról és mentesülök a büntetett előélettel járó hátrányok alól is. Ezt úgy értelmezem hogy már büntetlen előéletűnek vallhatom magam.
Viszont ha ki szeretnék utazni túristaként 10-15 napra az USA-ba, jogosult vagyok-e a vízummentességre? Ha esetleg a kérdőívek kitöltésénél olyan kérdés van hogy "voltam-e valaha bűncselekmény elkövetéséért büntetve stb..", ebben az esetben mit illik válaszolnom? A hazai rendészeti szervek jelen esetben milyen információkat szolgáltatnak ki rólam?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2013.07.30. 20:07

Mi volt az ítélet?

suhika # 2013.07.30. 00:42

Szeretném megkérdezni, körülbelül öt éve, hogy szabadúltam, mikor kérhetem és hol a priusz mentességet, hogy az erkölcsi bizonyítványomban ne szerepeljen, választ előre is köszönöm.

ti bu s # 2013.07.07. 16:38

Üdvözletem!

Segítséget szeretné kérni.Van 3 év próba időm elötte 1 volt csak közbe volt egy garázdaság amivel felhúzták 3 évre.És még folyik egy ügyem ami nemsokára lesz papíron előtte elküldték hogy 2 év próba idő és pénzbüntetést lesz belőle.Mit tegyek vagy mit csináljak vagy hogy mit kaphatok ezért?Meg enyhíti a büntetést ha a pénz büntetés egybe kifizettem?Vagy mi enyhítené a BÜNTETÉST?

Köszönettel

zsopapesz # 2013.03.13. 10:19

Köszi a hozzászólásokat, írtam a bíróságnak...
Wers... a büntetett előélet hátránya pl, hogy nem kaphatok erkölcsit..(bizonyos ideig)pedig, az állásajánlatok 80%-ban alapfeltételként szerepel..

monalisa1 # 2013.03.12. 11:13

zsupapesz

Itt balra van az Adattár menűsor keresője, írd be a büntetett előélet hátrányai kifejezést, több tucatnyi találat jelenik a témában.

monalisa1 # 2013.03.12. 11:05

Feltételezem ha valakinek még tart a pirusza az bizonyos hátrányt/korlátozást jelent az életben - laikusként gondolom én.

A kérdezőnek tudjám javasolni írjon egy "szívhez szóló" levelet a bíróság elnökének., a mentesítés kérdésében egy bv. bíró fog majd dönteni. (Tényleg nem tudjuk mit követett el, és mit kapott érte.)

A bíróságnak van félfogadási napja, vigye magával az itéletet, segíthetnek a kérelem megírásában.

wers # 2013.03.12. 09:16

nem mondod monalisa, bár sokak szerint rablóból lesz a legjobb rendőr...
(olvasd el újra, csak kekeckedés volt, én eddig nem éreztem hátrányát a bűntetlenségnek, bár rendőr sem akartam lenni)

monalisa1 # 2013.03.11. 15:00

Pl. rendőr, tűzoltó, biztonsági őr stb. nem is lehet aki előzőekben komolyabban "botlott" már.

Sherlock # 2013.03.11. 13:56

Szerintem többre mész, ha megmondod hogy miért ültél és hány évet, hogy egyáltalán jogosult vagy-e rá.

wers # 2013.03.11. 13:06

a büntetlen előélet hátrányai
mik a hátrányai?

zsopapesz # 2013.03.11. 07:29

Üdvözlöm,
szeretnék bírói mentesítést kérni a büntetlen előélet hátrányai alól... idén augusztusban egyébként is lejárna, de munka vállaláshoz nagy szükségem lenne az erkölcsire. A kérdésem az lenne, hogy a mentesítés kérelmének mi a menete, formaisága, illetéke, illetve, hogy melyik bíróságnak kell címezni?
Válaszát előre is köszönöm!

Rafina67 # 2013.03.10. 17:44

Kedves nokiss0101!

Ennyi információ alapján én sem tudom mi fog állni az erkölcsi bizonyítványában.
Szó szerint értelmezve azt, amit írt,azt gondolom semmi.

Minden jót!
R

titititátátátititi # 2013.03.08. 15:03

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Két hete kaptam kézhez az erkölcsimet, amiben büntetlen előéletűnek nyilvánítanak. A bűnügyi nyilvántartásban azonban szerepel, hogy jelenleg büntető eljárás folyik ellenem. Tárgyalás még egyáltalán nem volt és még azt sem tudom, hogymikor fog megkezdődni.A kérdésem a következő lenne: Mivel itthon nem kaptam munkát, Angliában próbálkozom, ahol bizonyos munkahelyeken működik az ún. CRB ellenőrzés. Ehhez csak a nevem, születési adataimat és állandó lakcímem kérték el. Az erkölcsimet megmutattam, de azt mondták, hogy őket ez nem nagyon érdekli. Le tudja-e kérdezni a külföldi munkáltató ( vagy ez a CRB-t végző Tracking Service )a bűnügyi nyilvántartás részletes adatait vagy egyenlőre csak azt, hogy bűntetlen előéletű vagyok, esetleg azt sem?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

nokiss0101 # 2013.03.06. 13:10

Üdvözlet!

Az lenne a kérdésem,hogy tiszta-e az erkölcsim ha 2004 körül elkövettem egy lopást,bíroságon is voltam de nem kaptam semmilyen bűntetést.Csak az ügyvédi díjat kellett kifizetnem.Munkámhoz kérik és nem tudom,hogy mi fog állni benne.

Előre is köszönöm a választ.

jonabra # 2013.03.04. 16:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.Munkahelyemen kaptunk egy kérelmet,melyet el kellett küldeni a Bűnügyi Nyilvántartó Hatósághoz.Ma kaptam meg a választ,van egy lap melyen tájékoztatnak hogy a kezelt adatokat a csatolt melléklet tartalmazza,ha nincs melléklet nincs adat.Nos nekem ez a lap van és más semmi.Volt egy próbára bocsájtásom,ami 2011 februárban lejárt,az gondolom hogy amúgy sincs benne,de ennyi az egész?Nem kellett volna legalább még egy lapnak benne lenni,hogy nem szereplek a nyilvántartásban?

köszönettel jonabra

Agent Cooper # 2013.02.26. 21:06

Kedves frici90!

Először is elnézését kérem, mert elszámoltam magam, a törvényi mentesség 2014. március 10. után történhet meg.
Amennyiben a próbaidő fele már letelt (ez Önnél 2012. szeptember 10.), úgy kérelem alapján a bíróság mentesítheti. Amennyiben Ön ellen nincs eljárás folyamatban, és a pártfogója is támogatja a kérelmét, úgy nagy valószínűséggel megkapja a bírósági mentesítést, ami után mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, és büntetlen előéletűnek minősül.

Üdvözlettel: Dr. Barta Sándor (Agent Cooper)

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.02.26. 14:21

Tekintettel arra, hogy a próbaidő 2013. március 10-én jár le, ami egyben a törvényi mentesítés ideje is, így csak ez után az időpont után kaphat tiszta erkölcsi binyonyítványt. Feltehetően ezért (az Ön érdekében) történt az eljárás meghosszabbítása.

Üdv: A. Cooper

Rafina67 # 2013.02.26. 11:34

Kedves frici90!

Próbára bocsátás tartama csupán három év lehet, azt feltételezem, hogy már semmilyen nyilvántartásban sem szerepel a csupán sok a hivatal dolga.

Azt nem írta, hogy mihez kell az erkölcsi bizonyítvány.
Mert vannak közszolgálati munkakörök, amiket sajnos így sem tölthet be.

Minden jót!
R

Agent Cooper # 2013.02.26. 11:20

Kedves frici90!

Amennyiben próbára bocsátották, és nem szabtak ki Önre büntetést, úgy nem számít büntetett előéletűnek (csak elítéltet lehet mentesíteni). Ebből következik, hogy nincs is szükség mentesítésre a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Tehát vagy félreértette az ügyvédjét, vagy nem tudjuk, hogy mi történt.
Nincs oka aggodalomra (legalábbis emiatt).

Üdv: A. Cooper

Véleményem # 2013.02.10. 21:34

Figyelmetlen

Szerepelsz egy rendszerben tuti ( rendőrségnél ), ahol látható hogy mit intézkedtek veled szemben...

Esetedben ennél a jelentkezésnél lehet kizáró ok. Túl jelentkezés van és ezzel egy jó indok ez, hogy téged kiszűrjenek, persze nem jelenti ez azt, hogy tuti nem kerülsz be, mert ettől még elméletileg bekerülhetsz.

Rafina67 # 2013.02.10. 18:08

Kedves Figyelmetlen!

Az alábbiakat tudom neked tájékoztatásul írni:

Semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek a szabálysértések a végrehajtást követően kettő éven túl. A hátrányos jogkövetkezmények a büntető ügyeknél lehetnek hosszabbak.

Idézek egy mondatot a biztonsági kérdőívből: "Jelenleg áll-e vagy állt-e ön szabálysértési eljárás alatt az elmúlt 15 évben?"

Javaslatom: minden kérdésre őszintén válaszolj, ha csak ez a bibi ettől még kelleni fogsz a testületnek.

Minden jót!
R

Figyelmetlen # 2013.02.10. 16:21

Tisztelt Fórumozók!

Nyilvántartásokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Előzmények:
2008. augusztus-szeptember táján egy barkácsáruházban a biztonsági őr „megfogott” a pénztár után, miszerint loptam. Valóban volt nálam egy kábelcsatlakozó, melyet mintának vittem magammal, vettem is egy olyat, és valóban nem mutattam be bevitelkor a biztonsági őrnek, mert láthatóan használt volt. Az őr nem tágított, én sem, rendőr lett a vége. A kiérkező rendőr elmondta, hogy ilyen esetben ő nem tud igazságot tenni, kénytelen intézkedni, továbbítja a papírokat az illetékes önkormányzat szabálysértési osztályára, és majd ott elmondhatom a tiltakozásom, stb.
Kb. egy hónap múlva kaptam is egy papírt a szabálysértési előadótól, hogy nyilatkozzam az esetről. Bementem személyesen, elmondtam az esetet, sérelmezve az eljárást. Az intézkedő hölgy elmondta, hogy az én szavam contra biztonsági őr. Azzal, hogy bemutatás nélkül bevittem az árut, hibáztam, és utólag ezt már nem tudom bizonyítani, hogy valóban bevittem, hogy használt volt… Fordulhatok bírósághoz, ami hosszadalmas, költséges, kimenetele kétséges, vagy ő mérlegeli az általam elmondottakat, és kiszab egy minimális bírságot, aztán el is felejthetem az ügyet, mert ez csak helyi, kerületi ügy. Az utóbbit választottam.
2009 januárban jött is egy levél, 10 ezer forint pénzbüntetés (230 forintos valójában el nem lopott kábelcsatlakozóért), egy sárgás karton, úgy emlékszem arra kellett ragasztani 10 ezer értékben okmánybélyeget, és a postán feladni, és egy indoklás, miszerint az én estleges tévedésemet, hogy nem mutattam be a bejáratnál az árut, nem tudja bizonyítékként elfogadni a hivatal, így lopásnak tekinti. Befizettem, és abban a hitben éltem mostanáig, hogy valóban semmi nyoma, következménye nincs az esetnek.
Azonban mostanában olvastam bizonyos bűnügyi nyilvántartásokról, mint szabálysértési, folyamatban lévő ügyek, stb. És hogy ezekben 5-8-15-végtelen évig szerepel az ember.
Mi az igazság? Azt tudom, hogy erkölcsim tiszta, rendben van. De emellett szerepelek én (még/most) bármilyen nyilvántartásban (bűnügyi, szabálysértési, hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása, stb.)? Hivatalosan megtudhatom ezt valahogy? Hátrányos jogkövetkezmények alatt álló… Mik a hátrányos jogkövetkezmények?
Leginkább azért érdekel, mert lehetőségem lett bekerülni a Honvédség állományába tiszthelyettesként, és gondolom a Katonai Biztonsági Szolgálat mindennek utánanéz, előttük minden nyilvántartás nyitva áll. Találhat valamit ezzel kapcsolatban (még vagy egyáltalán), vagy valóban csak „helyi ügy” volt?
Természetesen sem előtte, sem azóta semmilyen szabálysértésem, egyéb ügyem nem volt.
Előre is köszönöm a választ!

Rafina67 # 2012.12.02. 13:04

dega27!
Azt nem írtad, hogy ez büntető, vagy szabálysértési eljárás volt. Ha szabálysértés, akkor nincs már a nyilvántartásban sem, ha bűncselekmény, akkor bíz a nyilvántartásban szerepel, így elhallgatni nem célszerű.
A kifogástalan életvitel vizsgálatánál az ittas járművezetést elég komolyan veszik, de elvileg a Hszt. szerint ez az elmarasztalás nem zárja ki, hogy állományba kerülhess.
Ha a 27 a korodra utal, akkor még nem is voltál felnőtt korú, amikor az eset történt.
Szerintem bízhatsz a kedvező eredményben.
Üdv.