Bűnügyi nyílvántartás

Lev76 # 2012.05.07. 11:06

Szép napot mindenkinek !

Az USA -ban szeretnék nyaralni, éppen most töltöm ki az ESTA-s nyomtatványt, viszont eszembe jutott ifjú korom egy sajnálatos botlása és nem tudom mitévő legyek.
2001 -ben volt egy ittas vezetéses ügyem, közepes befolyásoltságról volt szó, igazoltatáskor buktam le, baleset nem volt. 1.5 évre vették el a jogosítványomat, és a folyamat közben természetesen volt ujjlenyomatvétel, fényképezés. Azt mondták ez el fog évülni és nem lesz nyoma sehol, ne aggódjak.
Tudom bajt is okozhattam volna, de ez már így alakult, büntetésemet befizettem, a jogsit visszakaptam és szép lassan feledésbe merült az ügy.
Most nem tudom mit tegyek az ESTA -val, "nem" -t írhatok a rubrikába, kockáztatva, hogy esetleg mégis van valami nyoma a dolognak és visszautasítanak.. ?

ObudaFan # 2012.05.05. 08:44

Szabálysértési nyilvántartásba bekerül, erkölcsibe nem.

balu22 # 2012.05.03. 15:15

Tisztelt szakértők!

Kérdésem, bekerül-e erkölcsi bizonyítványba, ha üzletben árura akciós cimke lett ragasztva, a cselekmény lebukás után elismerve, kár (a valós és a módosított ár közötti különbözet 1800 Ft) helyszínen megtérítésre került. Rendőrségen tulajdon elleni szabálysértés kapcsán - az eseményt megbánva - vallomástétel történt. A bíróság várhatóan levélben küld majd végzést. A hozzászólásokat visszaolvasva - itt és máshol - nem kerülne be az erkölcsibe, ugyanakkor a rendőrségen azt mondták, bekerül és 2 évig fog szerepelni a nyilvántartásban a szabálysértés is. Köszönöm előre is a segítséget!

ohdeer # 2012.05.02. 22:52

Visszaolvastam a fórumon és bár találtam a témával kapcsolatban válaszokat, pontosan megfelelőt sajnos nem.

Május elsején reggel egy buli után sajnos belekeveredtem egy verekedésbe, a mi csoportunk egyik tagját szúrták meg, be kellett mennem a rendőrségre, ujjlenyomatot, fényképet csináltak rólam is, továbbá vallomást kellett tennem. Ebben jeleztem, hogy május 30-tól augusztus végéig az USA-ban fogok tartózkodni.

A problémám az, hogy május 8-án lesz a vízuminterjum (gyerekek táboroztatása az USA-ban, itt az interjút is a közvetítő program szervezi). Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy lehet-e ebből problémám? Az erkölcsi bizonyítványt már régen leadtam, a papírjaim is a nagykövetségen vannak már, az online felületet is kitöltöttem. Soha semmilyen rendőrségi ügyem nem volt ezelőtt.

Továbbá még az érdekelne, ha esetleg a nagykövetségen nem lesz ebből problémám, a rendőrség elenged-e nyárra, nem fogják-e megtiltani, hogy elhagyjam az országot. Mint már említettem, a kint tartózkodásom jeleztem előre, ez bekerült a rendőrségen felevett iratokba is. Nem hiszem, hogy túl komoly lenne az ügy, csoportos garázdaság lehet a vád, de kamera felvette az egészet és az egyik barátom késelték meg, nem hiszem, hogy komolyabb probléma lesz belőle hosszú távon, a kiutazásom miatt aggódok.

Előre is köszönöm szépen a válaszokat, nagyon örülnék egy gyors válasznak, nagyon félek most ettől.

30-06 # 2012.04.30. 05:51

Nem szabad elfelejteni, hogy kétféle un. erkölcsi bizonyítvány van forgalomban. Az egyik a hagyományos ami kizárólag a büntetett előéletre vonatkozik a másik pedig a büntetett előéletűnek nem minősülő, de joghátrányok alatt állóké (sárga csíkosnak nevezett) ez utóbbi kell a biztonsági őrök, lőfegyvertartók, légi közlekedésben dolgozók részére.
Az első az általános, a másik viszont csak meghatározott bűncselekményekre vonatkozó adatokat tartalmaz

Gabicsek # 2012.04.26. 19:11

Akkor kapsz erkölcsit, ha letelik a három év próbaidő.

elozetesmentesseg # 2012.04.26. 11:02

Tisztelt szakértők.

A kérdéseim a következők:
2010-ben kaptam 1év 6 hónapot 3évre felfüggesztve, de előzetes mentességben részesültem.
Mit jelent pontosan, köznyelvien ez?
Ha kérek erkölcsi bizonyítványt, kapok?
Ha kapok bele lesz-e valami írva?
Mikor lesz, tiszta, bejegyzés mentes?

Nagyon várom egy jogilag képzett szakértő válaszát.
Köszönöm.

Ronny3 # 2012.04.25. 13:16

2000. augusztusi végzésben 5 hónap börtönt szabtak ki, szomszédos, szerzői jogok megsértése miatt 2 év próbaidőre felfüggesztve.
A büntetés alól 2002. augusztusban mentesültem.

Nekem is az a kérdésem, hogy mivel ez az új Bűnügyi nyilvántartási törvény 2009. ben lett hatályos, az en mentessegem 2002 aug.-ban volt, a torveny pedig azutan valtozott.
Most akkor ram a 8 ev vonatkozik, vagy még az előtte hatalyos idotartam a 15év a teljes adatok törlésére?

Mert ha a 8 év akkor már törőlték a nyilvántartásból is az adatokat! Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 11:13

Ha még sokszor megkérdezed, akkor soha, mert súlyosbító körülmény.

sani07 # 2011.11.28. 23:33

Kozben utananeztem a bunugyi nyilvantartasi rendszernek. Ram ez vonatkozik:

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása

(3) A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, de végrehajtásában felfüggesztett vagy részben felfüggesztett

1. szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,

b)
kell nyilvántartani.

De ez 2009 ben lett csak igy, az en iteletem es mentessegem 2009 februarjaban volt, ez a torveny pedig azutan valtozott. Na most akkor ram a 8 ev vonatkozik, vagy meg az elotte hatalyos idotartam?

sani07 # 2011.11.28. 11:30

Sziasztok!

2009 februarjaban kaptam orgazdasag miatt 1 evet 2 evre felfuggesztve es elozetes mentesitest. Azt tudom, hogy az erkolcsim tiszta, de a bunugyi nyilvantartasbol mikor kerul ez ki?

Koszonom elore is!

Carola # 2011.11.25. 13:10

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy 2007. április 7-én csekély mennyiségű THC-t találtak a szervezetemben, aminek következtében ujjlenyomatot vettek és fényképet készítettek rólam. Büntetésként 6 hónap elterelést kaptam. A nyáron Amerikában szeretnék dolgozni egy cég által,és oda kötelező az erkölcsi bizonyítvány. Ennek tudatában kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt? Vagy mikor évül el? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 09:10

A törvényi mentesítés a próbaidő leteltével beáll.

Krisztike87 # 2011.09.30. 08:45

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valakinek volt felfüggesztett börtönbüntetése, de már letelt, azt az erkölcsi bizonyítványban feltüntetik???? Nagyon fontos lenne, hogy tudjam a választ holnapig, ezúton kérném a segítségüket!!!
Köszönettel:
Svak Krisztina

szossz # 2011.09.30. 08:04

Igazából engem a konkrét jogi pálya érdekelne, mert azt hallottam, hogy állítólag mindenképpen elévül a dolog, szóval egy esetleges múltbeli "hibáért" azért nem ás el az állam egy életre.
Minden esetre azért köszi, hogy legalább Te válaszoltál!

szossz # 2011.09.27. 14:24

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha még 2008-ban kaptam 1 év felfüggesztett szabadságvesztést, és pártfogó felügyelet alá is helyeztek, mennyi ideig szerepelek még a nyilvántartásban?
Azt tudom, hogy az elkölcsim már a próbaidő leteltének másnapján tiszta, de konkrétan az érdekelne, hogy legelőbb mikor kerülhetek olyan pozícióba, ahol a feddhetetlenség alapkövetelmény (pl.: bíró, ügyész)?
Illetve ha jól tudom, ilyen pozíciók betöltése előtt van egy nemzetbiztonsági vizsgálat is, aminek az egyik része egy tesztszerű kérdőív kitöltése. Ha a próbaidő leteltének napjától számítva úgy 7-8 év elteltével jelentkezek egy ilyen helyre, és a tesztbe nem írom bele, hogy az elmúlt 15 évben volt ilyen ügyem, kiderülhet?

A választ köszönöm előre is!

lillib # 2011.09.06. 08:59

Sziasztok

tavaly februárban kaptam egy év próbára bocsátást közokirat-hamisítás miatt, ami ez év februárjában lejárt, büntetés nélkül. Most jelentkeztem egy munkahelyre, ahol A típusú nemzetbiztonsági átvilágításom lesz. Kérdésem, hogy ennek is utánanéznek-e (azt tudom, hogy még 3 évig szerepelnek az adataim), és ha igen, ez nagyon negatívnak számít?

Brigiii1703 # 2011.05.28. 10:04

Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok.
Arról van szó, hogy 2010. novemberében lopás elkövetése miatt szabálysértési eljárás indult ellenem. 2011. április 20.-án volt a tárgyalás, ahonnan még nem érkezett levél...
A kérdésem arra irányul, hogy elhelyezkedhetek-e rendészeti asszisztens végzettséggel valamilyen felügyeleti szervnél,mert feltehetően szerepel a nyilvántartásban ez a bolti lopás...
Előre is köszönöm a segítséget.

Gabicsek # 2011.05.19. 18:45

Janika11! Csak hogy értsd, a gyanúsítottkénti kihallgatás nem minősül intézkedés hatálya alatt állásnak. Ilyen a próbára bocsátás, pártfogói felügyelet, stb.

Gabicsek # 2011.05.19. 18:44

Janika11!
Mielőtt írsz, csak 4, azaz négy hozzászólást olvass vissza!

Zsolti76!
Mivel intézkedés, ha a nyomtatványon van olyan rublika, hogy állsz-e intézkedés hatálya alatt, "igen"-t kell ikszelni, benne van a bűnügyi nyilvántartásban.

Papo45!
Ha lejár a felfüggesztésed, megkapod a tiszta erkölcsit, mivel mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól.

GUTI14 # 2011.05.19. 13:59

Tisztelt Fórumozók!

A paksi atomerőműben szeretnék dolgozni, megkaptam az állást minden jó viszont ki kellett töltenem egy adattovábbítási kérelmet amiben A-tól F pontig mindent be kellett jelölnöm. Valamint a Tolna Megyei Bűnügyi nyilvántartásból kellett az adataim továbbítását kérni. A probléma a következő: 2007-ben garázdaság vétsége miatt nyomozás indult ellenem, 2 hónapra rá a nyomozást megszüntették mivel: "a cselekmény oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés, vagy más intézkedés alkalmazása is szükségtelen" de Ügyészi megrovásban részesítettek. Bíróság, tárgyalás semmi nem volt, csupán egyszer kellett bemennem a rendőrségre. A kérdésem az lenne, hogy a kérelmemen ez fel lesz tüntetve? Mert akkor az állást nem kapom meg. Egyszerűen szörnyű lenne ha emiatt nem kapnám meg az állást egy gyermeteg dolog volt az egész. Kérem válaszoljanak mert 2 hét mire megjön a válasz az adattovábbítási kérelmemre és addig tele vagyok kétségekkel és szorongással

Janika11 # 2011.05.18. 18:12

Szeretnék erkölcsit kérni, de jelenleg büntető ügyben vagyok érdekelt.Tárgyalás még nem volt, így ítélet sincs. Viszont ettől függetlenül szerepelni fog-e az erkölcsin, hogy "intézkedés alatt állok-e"?

Köszönettel

Zsolti76 # 2011.05.17. 10:38

Érdeklődnék, hogy 1 év próbára bocsájtást kaptam jogerősen ez év áprilisában. Ez szerepel e a hatósági bizonyítványban, ha most kérem ki egy fegyveres biztonsági őri álláshoz?

Papo45 # 2011.05.16. 11:02

Öt év felfüggesztésem f. év június 13.-án lejár. érdeklődöm, hogy automatikusan törölnek-e a nyilvántartásból, vagy kérvényeznem kell? Mikortól kaphatok "tiszta" erkölcsi bizonyítványt?

gabika_pg # 2011.05.09. 20:55

köszönöm szépen a választ.

Jó éjszakát mindenkinek.