Bűnügyi nyílvántartás

Feri29 # 2009.09.20. 17:37

A próbára bocsátás nem büntetés, tehát nem számít büntetett előéletűnek, ugyanakkor a dolog kicsit összetettebb. Kérdés, hogy konkrétan milyen kérdést kell megválaszolni a vízumigénylő lapon?
Pl. ha valaki már volt letartóztatva (akár ártatlanul) az nem mehet ESTA-val az USA-ba.
Ugyanakkor a büntetett előélet sem zárja ki azt, hogy valaki USA vízumot kapjon.

vivaelpisto # 2009.09.20. 16:46

Bocsánat, ismét én vagyok.
Elfelejtettem megkérdezni a lényeget, hogy akkor Ő most hatósági szempontból büntett előéletűnek számít?Ha igen, kb. meddig? Ez most a vízum igényléshez szükséges papírmunka miatt fontos.
Mégegyszer köszönöm.

vivaelpisto # 2009.09.20. 16:41

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
A fiamat most augusztusban a Bíróság folytatólagosan elkövetett bolti lopás (20000.- értékben) miatt 1 év próbaidőre bocsátotta, tekintve, hogy tettét beismerte és kártérítést ajánlott fel a sértettnek -amit az nem fogadott el-de a bírónő szerint ez a legkisebb büntetés, amit kiszabhatott rá (azt is figyelembe vette, hogy orvostudományi egyetemre jár). Mivel bevitték a rendőrségre és ott újjlenyomatot vettek tőle, valamint fényképet készítettek róla, gondolom bekerült a Bűnügyi Nyílvántartásba. Az első kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy ebből a nyílvántarásból mikor fogják törölni-ha egyáltalán törlik-csak ha lejár az egy év próbaidő vagy már a bírósági döntés megszületésekor törölték? Mennyi ennek az "ügynek" az elévülési ideje? Bár a védőügyvéd szerint nem fog szerepelni a „dolog“ az erkölcsi bizonyítványában-remélem így van, hiszen akkor doktori címet sem kaphat-de azt nem tudom, hogy pl. vízum igénylésnél -mivel elnyert egy USA beli ösztöndíjat-ez az ügy számít-e?
Ő is és én teljesen ki vagyunk borulva, a mai napig nem tudja feldolgozni a dolgot, hiszen egy igen keservesen felépített jövőt tehet tönkre ami történt.
Mindezek fényében előre is köszönöm szépen mindenki segítségét.

jack4 # 2009.09.14. 16:52

Előzetesen kimentheted magad, vagyis küldhetsz orvosi igazolást.

d7777 # 2009.09.13. 20:53

Tanúként nem tudok megjelenni a bíróságon egészségügyi okok miatt,ugyanis beteg vagyok és nem tudnék elutazni.Mit tehetek?orvosi igazolást küldjek?
előre is köszönöm

Györgyi1 # 2009.08.04. 19:01

És azt hol lehet megtudni, hogy a nyilvántartásba vétel határideje mennyit változott? A férjem 1990-ben gázolt, 1 évet kapott. 1995-96-ban leülte. Azóta szeretett volna biztonsági állásban elhelyezkedni, de a régi törvény szerint csak 2014-ben törlik a bünügyi nyilvántartásból. Hát nem röhej? Egyformán itélik meg az erőszakos, súlyos bünelkövetőkkel!!! Üdv

Györgyi1 # 2009.08.03. 15:51

Mennyiben változott a bünügyi nyilvántartásról szóló törvény?Változott-e a nyilvántartásba vétel határideje? Ha valaki tudja, kérem szives segitségét. Köszönettel Györgyi

Jagermeister # 2009.07.27. 16:02

Tiszteletem!

Eddig két fórumban is feltettem a kérdést, de választ nem kaptam rá, szerintem rossz fórumban kérdeztem.

Viszont ez a kérdés többezer fegyvertartót érinthet az országban, akik korábban kisebb-nagyobb összetűzésbe kerültek a törvénnyel.

Kérdésem az, hogy 2006-ban engem a bíróság mentesített (céges ügy,200.000 Ft pénzbüntetés), viszont bevonták fegyvertartási engedélyem és vadászfegyvereim. Az indoklás szerint a mentesítés után 5 évnek a letelte után 2011-ben kaphatom vissza, mivel még onnantól 5 évig benne vagyok a nyilvántartásban.

Kérdésem az, hogy mivel tudtommal az Alkotmánybíróság eltörölte 2009.06.30 hatállyal a mentesítettek nyilvántartásáról szóló törvényi részt, mivel alkotmányellenes az, hogy a mentesítetteket még a mentesítés után hosszú évekig nyilvántartják. Ergo elméletileg nem szereplhetek már sehol nyilvántartásban, kérelmezhetem-e fegyv.tartási engedélyem visszakapását? Gyakorlatilag látni fognak-e 07.01 után a nyilvántartásban?

A választ előre is nagyon köszönöm sorstársaim nevében is!

ppeter01@citromail.hu # 2009.07.17. 08:40

tisztelt fórumozók!

fiatalkorúként követtem el 2 bűncselekményt, és az egyik még nincs lezárva. a másikat tavaly ősszel lezárták, próbaidőn vagyok. azóta kértem erkölcsit, és azt írja hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek. a kérdésem az, hogy ha kérek kivonatot a bűnügyi nyílvántartásból, abban sem fogok szerepelni? illetve, hogy a büntetőeljárás alatt állóknál szerepelek? azért kérdezem, mert még fiatalkorú voltam, így hátha nem szerepelek, mivel a bűncselekmény súlyossága miatt letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetés nem valószínű.

Feri29 # 2009.03.24. 21:37

"2008. március 1-én Kanada Kormánya bejelentette, hogy megszünteti a vízumkötelezettséget a Kanadába utazók számára. Ez a változás azonban nem jelenti azt, hogy az oda utazók automatikusan beléphetnek az országba. A Kanadába utazóknak továbbra is meg kell felelniük a belépési feltételeknek. Bizonyos utazók, beleértve azokat, akiket korábban kiutasítottak Kanadából vagy büntetett előéletűek, nem biztos, hogy bebocsátást nyernek.

Amennyiben Kanadába kíván utazni, és úgy véli, hogy az alábbi kategóriák valamelyikébe esik, kérjük, keresse fel a Kanadai Nagykövetséget Budapesten annak érdekében, hogy helyzetét tisztázhassa. Minél részletesebb angol vagy francia nyelvű tájékoztatást kell adnia arról, miért véli úgy, hogy esetleg nem léphet be Kanadába.

A kanadai bevándorlási törvények értelmében az egyén joga a belépésre megtagadható, illetve az egyén az országból kiutasítható az alábbiak fennállása esetén:

• biztonsági okokból, beleértve a kémkedést, felforgató tevékenységet, erőszakot és terrorizmust, valamint olyan szervezetben való tagságot, amely a fenti tevékenységekben részt vesz;
• az emberi és nemzetközi jogok megsértése esetén, beleértve a háborús bűnöket és az emberiség elleni bűntetteket, vagy olyan kormányban felelős pozíciót betöltő személyek esetén, amely súlyosan megszegi az emberi jogokat, vagy amely ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben;
• súlyos törvénysértés esetén, amely minden olyan bűncselekményt vagy azzal egyenértékű vétséget magába foglal, amelyért a maximálisan adható börtönbüntetés legalább 10 év;
• törvénysértés esetén, beleértve a szabálysértés esetén kiszabott büntetést ill. bűncselekményt;
• szervezett bűnözés esetén, illetve olyan szervezet tagjaként, amely részt vesz a szervezett bűnözésben, embercsempészetben vagy pénzmosásban;
• olyan egészségi állapot esetén, amely közegészségügyi vagy közbiztonsági szempontból veszélyt hordozhat, vagy amely az egészségügyi vagy szociális ellátás meglehetősen nagymértékű megterhelésével járhat;
• olyan egyének esetén, akik saját és családtagjaik pénzügyi ellátására nem képesek vagy nem hajlandók;
• szándékos megtévesztés esetén, amely magában foglalja olyan hamis információ adását vagy információ elhallgatását, amely közvetlenül a Bevándorlási és Menekültvédelmi Törvény (Immigration and Refugee Protection Act – IRPA) hatálya alá tartozik;
• az IRPA hatályos rendelkezéseinek való nem megfelelés esetén; vagy
• olyan személyek esetén, akiknek valamely családtagja nem bebocsátható.
"

ObudaFan # 2009.03.24. 13:39

Erről a Külügyminisztériumban, vagy a kanadai nagykövetségen kellene érdeklődni.

Rózsa23 # 2009.03.24. 13:21

Elnézést, lemaradt: 3 év próbaidővel

Rózsa

Rózsa23 # 2009.03.24. 13:19

Tisztelt ObudaFan!

Segítségét szeretném kérni, mert nem találok a kérdésemre megnyugtató választ. 2005 májusában 13 hó felfüggesztettet kaptam 3 próbaidővel. A bűnügyi nyilvántartásban ugye még jó ideig szerepelni fogok. A kérdésem az lenne, hgoy ez akadálya lehet-e a kanadai beutazásnak, ha turistaként szeretnék pár hónapot ott eltölteni. A vízumkötelezettséget tudomásom szerint megszüntették, így nagyon rossz lenne, ha Kanadában a reptéren derülne ki, hogy visszafordítanak.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Rózsa

ObudaFan # 2009.03.19. 16:56

Előzetes mentesítést kérhettél volna, más kérdés, hogy kaptál volna-e. Kegyelmet kérhetsz.

Apus59 # 2009.03.18. 22:19

tényleg felajánlotta a bírónő, 3/4 órás tárgyalás végén !
azt olvastam, lehet mentesítést kérni, de a felfüggesztettre nem volt részletezve, mikor, milyen feltételekkel? Vagy csak az én szemem nem állt rá, hogy értelmezni tudjam :(
van lehetőségem valahogy lerövidíteni ezt az időszakot, vagy esetleg érdemes köztársasági elnöki kegyelmet kérnem?
egyszerűen 50 éves fejjel nem kapok egyéb munkát, csak ha számlaképes vagyok! a családomat pedig még valahogy el kell tartanom, és jó lenne, ha nem mindíg himi-humi fekete melóból! :(

Üdv: Apus

ObudaFan # 2009.03.18. 17:33

Apus59

2 évig szerepel az erkölcsiben.
A büntetést nem választani szokták.

Feri29 # 2009.03.18. 17:00

Ez az USA beutazási engedély tényleg egy érdekes dolog.

"VWP cannot be used by those who plan to study, work, or remain more than 90 days in the United States. Also, it cannot be used by people who have previously been refused a visa, or arrested (even if the arrest did not result in a criminal conviction); those with criminal records, those with certain serious communicable illnesses; those who have been refused admission into, or have been deported from the United States; and those who have previously overstayed on the VWP, even by only one day. Such travelers must apply for visas at the U.S. Embassy."

Eszerint nem kaphat ilyen beutazási engedélyt, aki volt letartóztatva vagy valaha szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

Nem egyértelmű, hogy pontosan mit jelent a "has criminal record" kitétel. Azt jelenti-e, hogy jelenleg szerepel a bűnügyi nyilvántartásban vagy azt, hogy valaha szerepelt.

Persze az is kérdés, hogy a magyar hatóságok kikről adnak ki adatot az USA-nak. Ha jól emlékszem Sólyom pont ezért vétózta meg az USA-val kötött megállapodást, mert a búnügyi nyilvántartásban nem csak az elítéltek, hanem sokan mások is szerepelnek.
Nem tudom, hogy le lett-e végül szűkítve ez a kör, hogy mely személyekről cserélhetnek adatot.

Az biztos, hogy az nem egy korrekt dolog, ha valaki azért nem utazhat vízummentesen az USA-ba, mert egyszer egy piszlicsáré ügy miatt feljelentették és ráadásul az eljárást meg is szüntették.

Apus59 # 2009.03.18. 15:33

Tisztelt ObudaFan!
Azt szeretném kérdezni: 2008.07.02-án kaptam csődbüntett miatt 6 hónapot 2 évre felfüggesztve, ( sajna akkor volt munkahelyem, ezért nem a közmunkát választottam! ) hogyan és meddig szerepel ez az erkölcsi bizonyítványban? Sajna most csak olyan munkát kaphatnék, amihez vállalkozóit kell váltani, vagy ha alkalmazottként dolgozok, akkor az erkölcsit mellékelni kell.

Előre is köszi: Apus

ObudaFan # 2009.03.18. 10:55

A jelenlegi szabályok szerint

1. a szándékos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárás alá vont személy

aa)elítélése esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítéstől számított 20 évig,
ab)kényszergyógykezelésének, próbára bocsátásának, illetőleg javítóintézeti nevelésének elrendelése esetén a bűncselekmény büntethetőségének elévüléséig,

1. a nyomozás, illetve a büntetőeljárás megszüntetése esetén a határozat jogerőre emelkedéséig,
  2. a bűncselekmény helyszínén rögzített ujj- és tenyérnyomok esetén a bűncselekmény büntethetőségének elévüléséig

kell nyilvántartani.

A szabályok módosulása várható.

mézike # 2009.03.18. 10:52

Továbbá azt szeretném kérdezni,hogy Magyarországon praktízáló ügyvéd tud-e választ adni abban,hogy ha Amerikába utaznék az újlenyomatvételnél kiderűl-e mindaz ami idehaza történt.Gondoltam arra,hogy az Amerikai Nagykövetségen rá kérdezek,de tartok attól,hogy azonnal vissszavonják az engedélyemet,és esélyem sem lesz kiutazni.Hol,és kitől kaphatok erre választ.A bűncselemény nem erőszakos,és 2008,Jan.-ban letöltöttem.

mézike # 2009.03.18. 10:45

Kérdezni szeretném,hogyha rabosítottak,akkor mennyi ídeig van nyoma ennek,és mikor kerülök ki a nyilvántartásból?Vagy örökké ott leszek?

Mátyás Király # 2005.04.04. 12:18

Én itt aazt kérdeném meg, hogy a DNS mintát miért veszik le?. Ha csak gyanusított vagy azügyben, hogy egy 13 éves lánnyal köz.tél, vagy fajt.kodtál. Ha ez már hónapokkal ez előtt vélelmezik, akkor minek a DNS minta? Van valami értelme? Nem látom benne a logikát. Ki tudja a választ? Ez érdekes kérdés.
Üdv. M.K.

Ancsa27 # 2005.03.31. 05:43

Köszönöm Nick.
Ez megnyugtat, mert van egy jó álláslehetőségem, amin már 3 szürésen is megfeleltem és kell hozzá ez az erkölcsi viszont később fog megjönni, mint ahogy szerződést kötnek és emiatt dobok egy biztosabb állást, ami rosszabb is. CSak nem akartam az erkölcsim miatt a 2 szék közül a földre esni.
Szal köszönöm.

Nick Name # 2005.03.31. 03:23

Ha végigolvastad volna a topicot, láthattad volna, hogy nem fog szerepelni az erkölcsiben, nem azért, mert katonai vétség, hanem azért, mert a megrovás nem jár büntetett előélettel.

Nick Name

Ancsa27 # 2005.03.30. 22:10

Na hali!
Nem tudom , mennyire vág ide, de sürgösen tudnom kell, hogy ha valakinek volt egy katonai vétsége , amiért egy megróvást szabtak ki kb. 1,5 évvel ezelőtt, annak az erkölcsi bizonyítványát kiadják-e , és mi fog szerepelni abban. Elvileg munkavállalás céljából tök 8 a katonai vétség, mert az nem valószínű hogy számít civil életben , nem?
köszi