szakértői vélemény


Csontoszs # 2004.10.23. 15:42

Hát ez egy kicsit meg van tekereve: az ügyészi vádemelési gyakorlatot is alapul véve azt mondom, hogy ebben az esetben az áfás árat fogják alapul venni. Bár logikailag ugyan az a helyzet, mert ha a legális beszerzést veszem alapul, akkor az előzőek szerint történik az egész. de hangsúlyozom ennek gyakorlati jelentősége csak akkor van, ha ez az Áfa összeg jelentős, illetőleg, ha pont ezzel fordulhat egy adott bcs. minősítése.

az én álláspontom védőként is, és vádlóként is a ténylegesen okozott kárról szólna, azaz azt vizsgálnám, hogy ha jogtisztán szerzem meg a szoftvert, akkor mekkora a vagyoni előnye a szerzői jog tulajdonosának, így ez lesz az okozott kár. Itt ugyanúgy jön képbe az áfa. de ha a minősítés szempontjából nincs jelentősége, illetve az alsó vagy felső határhoz nem közelítene nagyon az így megállapított kár, akkor egyáltalán nem foglalkoznék a kérdéssel.


Csontos Zsolt

Gega # 2004.10.23. 15:10

Nyilván ha az internetről letöltök egy szoftvert az illegális.Igy nem jelentkezik bevétel a kiadónál nincs ÁFA.Az más kérdés hogy "óriási" bűnt követtem el.Nem fizetett be utána Áfát mert én sem fizettem.
Ezek szerint ha az ő vagyoni hátrányát Áfásan állapítják meg akkor neki ennek az értéknek az Áfáját be kéne fizetni! Ezt is teszik?Bocsi a sok akadékoskodásért !Csak szeretném megérteni.

Csontoszs # 2004.10.23. 15:08

Hát hogy mi az áfa, és hogy kinél köt ki ezt azért a jogaszbály meghatározza. Az, hogy a pénz hogyan forog, más kérdés.


Csontos Zsolt

Csontoszs # 2004.10.23. 15:06

gega!

hát gondold végig. egyszer azt mondja a sértett, hogy a nekem okozott kár 230.000 forint. Ezt igazolja számlával. Nos ebből ő közben visszaigényelt 25% áfát, ami az Áfa tv. alapján jár neki vissza, és független a későbbi bcs. elkövetésétől. Így a ténylegesen neki okozott kár nyilvánvalóan az áfával csökkentett összeg, és így már rögtön "csak" kisebb értékű a kár, így a minősítés is ennek megfelelő. Ha polgári jogi igényét érvényesíti, akkor az áfát kifizetteti külön még az elkövetővel is?

természetesen van benne valami...


Csontos Zsolt

Gega # 2004.10.23. 15:06

Az Áfa elmaradt állami adóbevétel nem képez bevételt .Csak átmenő tétel egy áfás cég esetén.Semmiképpen nem nála kötne ki ez a pénz. Gondolom a Microsoft Áfa és képviselői Áfa körbe tartozó cégek.

Gega # 2004.10.23. 15:01

Akkor érdemes a bíróságon erre hivatkozni?Ezek szerint van benne valami?

Csontoszs # 2004.10.23. 14:56

de egyébként ebben azért nincs kikerekedett joggyakorlat, láttam ilyet is- olyat is. a magam részséről az előzőekben leírt állásponttal értek egyet, bár ez most irrelevans.


Csontos Zsolt

Csontoszs # 2004.10.23. 14:54

Gega

alapvetően az a kérdés, hogy a sértett milyen Áfa körbe tartozik, és a konkrét ügyben az adott vagyoni hátrány tekintetében az áfát visszaigényelte-e. amennyiben igen, úgy az nem képezheti továbbá az okozott kár alapját, hiszen így kétszeresen követelhetné azt vissza, egyrész az államtól, másrészt az elkövetőtől, és hát ez valóban jogtalan lenne.

de ez irányadó lehet egy lopásnál is, ahol adott esetben pont ezen fordul meg a minősítés, ami nagyon nem mindegy.


Csontos Zsolt

Gega # 2004.10.23. 14:44

Köszönöm a választ.Még egyet kérdeznék.Az interneten találtam 28/99 iktatószámon a Szerzői Jogi Szakértői Testület állásfoglalását a www.hpo.hu-n melyből idéznék
"A vagyoni hátrány pontos mértékének megállapításánál a kiskereskedelmi árból kell kiindulni ,amely nem tartalmazza a forgalmi adót." Ez most akkor nem igaz?
Valahol olvastam egy cikket hogy a szombathelyi városi bíróság el is fogadta ezt az álláspontot.Nagyon fontos lenne.
Előre is köszönöm a választ.

Nick Name # 2004.10.23. 13:57

Vagyon elleni cselekmények során mindig a bruttó értéket kell alapul venni.


Nick Name

Gega # 2004.10.22. 09:48

Tisztelt Hozzáértők!

Szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indított büntető eljárás esetén a szakértő által feltüntetett érték azaz az okozott vagyoni hátrány bruttó vagy nettó ár?Van erre valami előírás?

Nick Name # 2004.10.07. 03:56

Pontosan, akkor ké évig nyilvántartásban vagy, és újabb szabálysértés esetén ez súlyosító körülmény. Fénykép- és ujjlenyomat-vétellel azért nem jár, ez nem bűnügyi nyilvántartás.

Az érdemi elbírálás azt jelenti, hogy ha a bíróság úghy látja, hogy a vád tárgyát képező bűncselekmény szabálysértés, akkor a bűncselekmény vádja alól felment, de a szabálysértés miatt büntetést vagy intézkeést szab ki.


Nick Name

hugo # 2004.10.06. 10:28

Nick,

akkor ez azt jelenti, hogy azt is nyilvántartásba vehetik aki tilosban parkol, vagy meglopja a szomszéd almafáját (végül is ez is szabálysértés, nem?). Ez is újlenyomat és fényképfelvétellel jár?
Az érdemben való elbírálás lényegében mit jelent? Kérlek ha nem okoz gondot magyarázd el "dióhélyban".
Köszi.

s.gabi # 2004.10.05. 23:31

Ezt az oldalt figyelmébe ajánlom:
 
 
                                               A RENDÕRSÉGnek (különös tekintettel Dabasra…)
                                               Az  APEH-nak
                                               Azon néhány (talán még létező) ÜGYVÉDNEK, akiket nem pusztán a pénz érdekel
Továbbá minden magyar állampolgárnak, akiben megmaradt még a becsület, tisztesség, stb. (tudom manapság elcsépelt fogalmak) némi nyoma.
 
Hogy finoman fogalmazzak: enyhén szólva megingott a bizalmam a magyar „igazságszolgáltatás gépezetében”, a rendőrségi nyomozás „gyorsaságában”, az úgynevezett ügyvédekben, akik leginkább a saját pénztárcájukat védik szorgosan – és tudomásomra is hozzák, hogy „nem vagyok egy többszázezret hozó bank (na ez tény…), hogy annyit foglalkozzanak „jelentéktelen ügyemmel”. De véletlenül találkoztam egy tisztességes ügyvédnővel, aki meghallgatott nagyjából, és ingyen megmondta, hogy ne tápláljak nagy reményeket, hacsak nincs a rendőrségen befolyásos ismerősöm… Hát az sincs. Se pénz, se ismeretség – kínos helyzet, de ez van. Erre kibuktam pár napra, azután úgy döntöttem, hogy azért sem hagyom magam (többé…)! Ugyanis van két csodálatos fiam, akikért BÁRMIT megteszek (na jó, azért a sarokra nem fogok kiállni…). Nem adom föl, harcolok az igazamért, azért, hogy gyermekeimet felnevelhessem, egyetemre járathassam – ők megérdemlik, magamért nem tenném.
 
 
 
 
 
„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek!”
 
Harcolok egy férfi ellen, aki tönkretette az életemet, megalázott mind emberi, mind női mivoltomban. Évekig kezeltek depresszióval, évi átlag 2-3 öngyilkossági kísérletem volt. (Voltak már zárt osztályon? Ha nem, „sokat vesztettek” – de nem kívánom senkinek az ilyen irányú tapasztalatokat…)
 
Harcolok egy férfi ellen, aki átszökött 1998-ban Romániából gyakorlatilag „egy szál ingben és gatyában”, s „hálából” tönkretette az életemet, továbbá több milliót - talán inkább több tízmilliót -  „tüntetett” el mint APEH revizor (felszámolási osztály) „némi ellenszolgáltatás” fejében végülis a magyar államkasszából. Pénzért vitt ki „rendelésre” bármilyen anyagot az APEH-ból – visszaélve akkori főnöknője bizalmával, és kódjával. (Miután Magyarország befogadta, állampolgárságot és munkát adott neki. Hát kár volt…)
 
Harcolok egy férfi ellen, aki jónéhány okiratot szemrebbenés nélkül meghamisított, többek között azt a BT-t, aminek én voltam a beltagja, egy állítólagos taggyűlésen, (folyó év március 22-én, melyről tudomásom sem volt) egy laza mozdulattal (nevemet aláhamisítva) „átruházta” egy pincérnőre, (nem egy IQ-bajnok barátnő-élettárs szerűség…) akinek se állása, se pénze nem volt. És nyitottak kettecskén – stílszerűen – egy kocsmát, mely tudomásom szerint jelenleg is vígan működik (hála a rendőrség „igen megfontolt, de nem épp fürge” nyomozásának. Tette ezt akkor, mikor már tudta, hogy ki fogják rúgni az APEH-ból. Szépen kiíratta magát, s elrendezte „jövőjét” (ja igen: fájt a torka…). Hát a kirúgás be is következett június 22-én (bocsánat: hivatalvesztés!). És szegény ember olyan beteg lett hirtelen, hogy gyorsan ismét kiíratta magát visszamenőlegesen, s (milyen érdekes ez a betegség dolog… nem?) azóta is táppénzen van. (Megértőek tudnak lenni azért az orvosok Inárcson is…) Azért állapota nem tartotta vissza 1-2 éjszakai igen gusztustalan telefonos zaklatástól – legutóbbiban pincérnői segédlettel, természetesen közös alkoholmámorban fröcsögve - . Na ez azért betett, ui. rögtön utána hétfőn feljelentettem a rendőrségen (is).
 
De ez még semmi! Ez az ember – fent említett község – köztiszteletnek örvendő lakosa, sőt! A képviselőtestület aktív résztvevője, ui. a Pénzügyi Bizottság tagja és a Labdarúgó Szövetség elnöke…!!!
 
 
Tudom továbbá, hogy mindenkinek azt terjesztette rólam, hogy „nem vagyok normális”, melyet egy telefonbeszélgetés alkalmával „kebel-kocsmai-focis” barátja (szintén a Ladarúgó Szövetség tagja – nem egy lángelme…) egyértelműen meg is fogalmazott: „Mit pattogsz te szerencsétlen? Úgyis beszámíthatatlannak fogunk nyilváníttatni!” Na hoppá… Szerencsére ezt a beszélgetést más is hallotta. Kifejtette az „úr” továbbá, hogy tönkreteszem a gyermekeimet, stb.
 
Tehát harcolok egy férfi ellen, aki – gondolom nem meglepő – a férjem volt.
Harcolok, mert azért még hiszek az IGAZSÁGBAN, mert még mindig hiszek az EMBEREKBEN – mert HINNI AKAROK!
És harcolok a FIAIMÉRT, akiket őszinteségre, tisztességre neveltem!
Harcolnom kell, mert el kell tartanom őket, melyre egyetlen mód van: egy BT-re van szükségem, mert amihez értek az a számítástechnika, az internet. Olyan munka, melyet akkor is végezhetnék, amikor (sajnos még időnként fel-fel bukkan a depresszióm, bár már csak 1-2 napra) nem tudok esetleg emberek közé menni.
 
Továbbá harcolok, mert úgy érzem valahol kötelességem is egy teljesen gátlástalan, erkölcsi érzékkel nem rendelkező „ember” leállítása, aki - mint véletlenül megtudtam – hírhedt az alvilági körökben is.
ÉS BÁRMI ÁRON MEGVÉDEM TÕLE FIAIMAT!
 
Hozzáteszem – bár tudom, magánügy, és sejtem ez nemigen hat meg senkit – jelenleg úgy eléldegélünk kb. a semmiből, vagyis csinálom, amihez értek – persze nem hivatalosan ígyhát igencsak korlátozottak a lehetőségeim… De az vesse rám az első követ, ki maga nem tenne bármit meg a gyermekeiért!
 
Kérem, ha bárkit, bármi okból érdekelnének a részletek (rosszakarók kíméljenek: higyjék el, én már megjártam a poklokat) írjon nekem a következő email-címre:       harcolok@tvn.hu
 
Előre is köszönöm, reménykedem!
 
 
 
nyomatékosan Kérem továbbá az illetékes hatóságokat, hogy mielőbb intézkedjenek az ügyben, ugyanis ez az ember jelenleg is folytatja „tevékenységét”! Amiről biztosat tudok, az az, hogy cégek végelszámolását azóta is vállalja, ha nemis a saját nevén, de pincérnő-barátnője nevében biztosan. Mire Önök lépnek az ügyben, ez az ember minden vagyonát szép nyugodtan eltünteti!
Köszönöm!
 
 
A múltamról:
                        „A poklok poklát járom ébren,
                        üres magányban szüntelen.
                        Bolyongok lelkem börtönében
                        szabadulásra képtelen…”

A jelenemről:

Ha kell, további részleteket közlök ezen az oldalon, mindenre kitérve, ennek az embernek APEH-beli "pályafutásának-karrierjéről", a kezdetektől...

Továbbá csatolok minden birtokomban lévő dokumentumot is!

Hátha ettől felgyorsulnak a dolgok... Szándékomban áll felvenni mind az APEH, mind a rendőrség illetékeseivel a kapcsolatot - ismét. Hátha pénz és ismeretség nélkül is megy...

Hátha...

Nick Name # 2004.10.05. 17:07

Ha a bíróság a tárgyalás eredményéhez képest úgy látja, hogy a vád tárgyává tett cselekmény szabálysértés, akkor felment (a bűncselekmény vádja alól) és a szabálysértést érdemben elbírálja (ha még nem évült el, ez az elkövetéstől számított 2 év).

Értelemszerűen ekkor nem a bűnügyi, hanem a szabálysértési nyilvántartásba kerülsz, ami nem kerül az erkölcsibe, csak újabb szabálysértés elkövetése esetén súlyosít (az ítélettől számított 2 éven belül).


Nick Name

hugo # 2004.10.05. 14:13

Nick Name,

Kerlek viligosits fel, hogy amennyiben egy buncselekmenyt atminosit szabalysertesnek a birosag, akkor a az eljarast megszuntetik vagy elbiraljak? Tovabba, akkor semmikeppen sem vesznek nyilvantartasba, pontosabban torolnek onnan?
Gondolom mindenkeppen enyhebb kihagasnak szamit.
Koszonettel Hugo.

Morand # 2004.09.28. 07:37

Köszönöm a segítséget!

Nick Name # 2004.09.27. 17:46

Ha könnyű testi sértés miatt magánvádas eljárás folyik ellened, akkor viszontvádat emelhetsz ellene. Csak így lehet a vádlóból vádlott, egyébként nem.


Nick Name

Morand # 2004.09.27. 15:56

De ez a tárgyalás alatt megfordulhat?Tulajdonképpen ez még "csak" bizonyítási előkészítés.Én önvédelemből cselekedtem,bár nem tudom milyen látleletet tudtak venni,hajhúzás ........Hozzátenném,ez idő alatt három kisgyerek volt itt,ő sajnos azokra sem volt tekintettel.Nekem , tekintve az előzményeket ,egy dolog volt fontos ,hogy elhagyja a lakást.Eszelősen viselkedett.

Nick Name # 2004.09.27. 15:15

Ez büntetőeljáráson belül csak akkor lehetséges, ha ellene folyik valamilyen eljárás.


Nick Name

Morand # 2004.09.27. 07:11

Két hónapja folyamatosan zaklat a vőlegényem édesanyja Ezt megelőzően teljesen normális volt a kapcsolatom vele.Õk összevesztek.Azóta folyamatosan zaklat minket, nemrég a lakásunkban is megjelent,aminek a rendőrség kihívása lett a vége .Minden jel arra mutat hogy valami elme zavara van.Keresztel támadt nekem azt mondván most kiég a szemem és ehhez hasonlók.Hosszú lenne elmondani,de különböző kitalációkkal tarkítja a meséit.Egy célja van ,szétválasztani minket.Nem riad vissza semmitől,zsaroló becsmérlő leveleket ír.Most ott tartunk ,hogy engem feljelentett könnyü testi sértéssel.Levelek,sms üzenetek vannak ami szépen igazolja az ő személyiségét.Remélem ez majd a javamra szolgál.De szeretném kérni szakorvos bevonását mert szerintünk igen nagy szükség lenne rá.

Csontoszs # 2004.09.26. 09:07

Milyen esetben?


Csontos Zsolt

Morand # 2004.09.26. 08:52

Ha valaki esetleg tudna választ adni,kinek a kérésére lehet szakértő bevonását kérni ebben az esetben ELMEORVOSI.Köszönöm

hugo # 2004.09.03. 09:42

Köszi Nick, most már sokkal világosabb a dolog.

Csontoszs # 2004.09.02. 21:29

Kedves Nick!

Kis lazítás után: köszönöm a pontosítást, megnéztem, és megjegyeztem. A bírói szakkal értelemszerűen kevesebbet foglalkozom, de azért igyekszem azzal is tisztába kerülni, de hát kevésbé vagyok készségszintű ezen a téren.


Csontos Zsolt