szakértői vélemény


Nick Name # 2004.09.02. 17:31

Kedves Zsolt,

szerintem nem Te voltál bonyolult, hanem ilyen a szabályozás. Egyetlen apró pontosítás: ha hugo 15 napon belül lett volna, akkor a bíróság köteles lett volna új szakértőt kirendelni, tehát akkor nem kellett volna indokolni (Be 111.§ /4/ bek.).

Mivel már túl van a 15 napon, most már csak kettőt tehet:

  1. A saját zsebére keres másik szakértőt. Ez ugyan drága, de így biztosan el tudja érni, hogy az eljárásban kötelező legyen figyelembe venni.
  2. A bíróságtól kéri az új szakértőt, aminek a bíróság vagy eleget tesz, vagy nem (nem köteles). Ez - akkor - neki ingyenes, persze, ha marasztalják, akkor meg kell téríteni.

Az anyagi vonzat, ha egy tárgyról van szó, a gyakorlatban néhány tízezer Ft (10-30).

Azt még meg kell jegyezni, hogy nem az a lényeg, hogy mi a lefoglalt bűnjel, hanem az, hogy mi volt az elkövetés tárgya.


Nick Name

hugo # 2004.09.02. 17:11

Köszi Csontoszs,

A hatóság nem rendelt ki szakértőt ugyanis egy számlát vettek alapul amin az illető műszaki cikk szerepel. A baki ott van hogy a számlán egy házimozirendszer szerepel, a lefoglalt érték pedig semmiképpen sem lehet az, mivel ennek csak a Dvd egysége a bűnjel.
Sajnos a 15 nap már letelt, úgyhogy nem tudom, hogy érdemes, meg lehet-e foglalkozni vele.
Anyagi vonzat: ez kb. hány ezer Ft. jelent?

Csontoszs # 2004.09.02. 16:48

Hugo

anélkül, hogy most a Be-t felütném, így hirtelen azt mondom, hogy:

vádirat kézbesítését követő 15 napon belül lehet kérni a bíróságtól, hogy rendeljen ki új szakértőt, ha a bíróság maga nem rendelt ki.

Ezt meg kell tudni indokolni, hogy a bíróság érdemben dönteni tudjon. Ellenszakértői vélemény: te magad és a védőd is javasolhat szakértőt, amiről a bíróság dönt. Ha saját magad keresel meg szakértőt és készíttetsz vele szakértői véleményt, és ez ellentétes a nyomozati szakban készült szakvéleménnyel, akkor azt mérlegelni fogja a bíróság, és a szakértői vélemenyeket kiegészítettheti, a szakértőket meghallgathatja és megpróbálja megfejteni, hogy mi az ellentét oka, és ha ez nem sikerül, akkor bizony kirendelhet 3. szakértőt.

amennyiben a kérdésben i.ü. szakértő kompetens, akkor bizony olyan személy adhat szakvéleményt aki i.ü. szakértő. Mint szakértői vélemény ez vehető figyelembe, minden más csak "vélemény".
tehát pl. hibáa tudom én, hogy egy hámsérülés 8 napon belül gyógyuló, ezt én nem mondhatom ki, illetve kimondhatom, de nem sokat ér, de ha az orvosszakértő mondja akkor arra oda is figyelnek.

A szakértői véleményekre is vonatkozik a bizonyítékok szabad értékelésének elve. tehát: az nem mindenek felett álló, hanem csak egy a bizonyítékok közül. A szakétői vélemények nagyon sok esetben támadhatóak, legyen az tárgyszakértői vagy közekedési baleset kapcsán i.ü. műszaki szakértői szakvélemény.

Így hirtelen azt mondom, hogy annak, hogy te magad keresel meg szakértőt vagy kéred más szakértő kirendelését: ennek anyagi vonzatai is vannak, az egyik esetben bűnügyi költség lesz, míg a másik esetben külön jogszabályban meghatározottak szerint lehet futni a pénz után, ha megszüntetik az eljárást - ugyanis a szakértőt te fizeted ki zsebből - .

Elnézést ha kissé nehezen követhető, de kissé magam is az vagyok most. :))

ha kéred, akkor holnap pontosabban megmondom, vagy ha Nick benéz, akkor biztos segít ő is.


Csontos Zsolt

hugo # 2004.09.02. 12:45

Az alábbi kérdésben szeretnék tanácsot kérni:

Vádemelést követően tudomásomra jutott, hogy perértéktől függően az adott cselekmény szabálysértésnek is minősülhet, ami gondolom mindenképpen enyhébb kihágásnak számít, mint a bűncselekmény.
Amennyiben szakértői véleményt szeretnék kérni egy műszaki cikkel kapcsolatban akkor ezt megtehetem ugy, hogy bemegyek az igazságszakértők hivatalába (pl. II. ker. Fő utcaiba) és felkérek valakit, hogy készítsen számomra egy véleményezést? Gondolom ehhez árszakértő szükséges.
A válaszokat előre is köszönöm.

Nick Name # 2004.08.19. 16:16

Azért mivel itt egy orvosszakértői vizsgálatról van szó, nem pedig egy számítástechnikai szakvéleményről, az áéltalában a vizsgálat után 2-3 héten belül elkészül.

Az intézettől fogsz kapni értesítést a vizsgálat helyéről és idejéről.


Nick Name

JuKids # 2004.08.18. 09:34

Szia Morgue!

Feltételezve, hogy a szakértő Téged fog vizsgálni, és nem valamilyen "bizonyítékot", a következőket tudom felhozni saját példámból (kérlek vedd figyelembe, hogy laikus vagyok, csak segíteni próbálok a tapasztalataim megosztásával):

1., Az eredmény várt időpontja nem jelent semmit. Esetemben volt olyan szakértő, akitől 2002. december 31-ig vártak véleményt, amely végül 2003 májusában készült el (60 órányi családi és macskafelvétel elemzése, hogy pornográf-e). Ekkor a maradék 9 órányi anyag elemzésével is megbízták ugyanezt a szakértőt (nem tanultak a hibájukból), ez röpke három hónap alatt sikerült neki (heti 3/4 óra). ;-) Egyébként engem pszichológus, pszichiáter és belgyógyász vizsgált, emlékeim szerint a vizsgálat is már a határidő után történt, a véleményre pedig további további másfél hónapot kellett várni.

2. A szakértőknek esetemben is folyamatosan hazudtak, méghozzá elég durva dolgokat, gyereklányok leitatásáról és nemi aktus imitálására való rávételéről. Úgy látszik, ez megszokott dolog, talán ezzel akarják a szakértőket befolyásolni, a gyanúsított ellen hangolni. Emiatt panaszt is tettem a Legfőbb Ügyészségen, továbbküldték elbírálásra a kerületi Ügyészségnek, de ők nem is foglalkoztak vele.

3. Ha tehát Téged fognak vizsgálni, akkor értesíteni fognak a vizsgálat időpontjáról. A határozatot azért kaptad meg, mert az új Be. szerint minden ilyenből másolatot kell kapnod kérés nélkül is (ez nálam szintén nem működött...).

Remélem tudtam segíteni.

JuK

Morgue # 2004.08.18. 08:58

Sziasztok!

Kaptam egy határozatott a VIII. kerületi ügyészségtől szakértő kirendeléséről... (július 28-ai dátummal, agusztus 17-én... a levél végén pedig az áll, hogy a kész eredményt az ügyész agu. 30-ára várja...)

Pár dolgot nem értek ezzel kapcsolatban, remélem valaki tud tanácsot adni. Elősször is pár dologban téves információk szerepelnek a levélben, pl. a születési dátumom (amihez hozzáadtak 2 évet) ill. maga az INDOKLÁS is téves, mert nem egészen az történt amit oda irtak és ami anno a vallomásomban szerepelt.

Plusz a két orvos nevén kivül semmiféle időpont vagy helyszin nincs megjelölve ahol nekem meg kéne jelennem az elkövetkezendő 12 napban...

Küldeni fognak majd mégegy értesitést, hogy hol kell megjelennem?

Nick Name # 2004.07.18. 04:29

A dolog sarokpontja az, hogy történt-e erőszak vagy sem (ideértve a dolog elleni erőszakot is). Ha a rendőri jelentés szerint a faágak letörése szábndékosan történt, akkor a garázdaság vétsége megáll, természetesen az 5 év börtön szóba sem kerülhet már csak azért sem, mert annak a büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, vagy pénzbüntetést. Ismerve azonban a gyakorlatot, meg ha tényleg csak annyi történt, amit írtál, és arra gondolva, hogy nyilván nem vagy visszaeső, a legvalószínűbb a megrovás vagy a próba.

Ha nem volt erőszak, akkor valóban a rendzavarás szabálysértése jöhet szóba, ahol pénzbírság szabható ki.

Az egyébként nem árt, ha paráztok egy kicsit, legalább máskor nem csináltok ilyet...:)) Összességében azonban nyugi.


Nick Name

j.janos # 2004.07.17. 20:17

"Azért mondjuk szerintem a rendzavarást bizonyitani kell. Kérdés milyen rendet zavartatok meg. Volt-e tanu? Mert ha ti nem mondtatok semmit, akkor az kevés, hogy a rendőr ugy gondolja, hogy Ti voltatok.

Viszont tartok attól, hogy nem csak ennyi volt, mint amit megirtál.

Ugyanis a kerék dobálása (kérdés miből volt) csendes tevékenység.

Ha hangoskodtatok is (szerintem ittas állapotban igen), felvertétek éjjel a lakókat, az már más helyzet."

Igen, valami ilyesmire gondoltam én is...és itt lényeges az a kitételed, hogy volt-e tanú!

derill # 2004.07.17. 17:05

Azért mondjuk szerintem a rendzavarást bizonyitani kell. Kérdés milyen rendet zavartatok meg. Volt-e tanu? Mert ha ti nem mondtatok semmit, akkor az kevés, hogy a rendőr ugy gondolja, hogy Ti voltatok.

Viszont tartok attól, hogy nem csak ennyi volt, mint amit megirtál.

Ugyanis a kerék dobálása (kérdés miből volt) csendes tevékenység.

Ha hangoskodtatok is (szerintem ittas állapotban igen), felvertétek éjjel a lakókat, az már más helyzet.

De egyszerüen megtudhatjátok. Felhivjátok a kerületi rendőrkapitányságot, és megkérditek indult-e azon a bizonyos napon ellenetek bármilyen eljárás.

Ha bemondjátok a nevet, akkor megnézik. Ne mondjátok meg, hogy milyen eljárásra gondoltok, csak azt kérdezzétek, hogy indult-e. Ha telefonon nem adnak infót, akkor menjetek be. Ha akkor nem indult, csak azért, mert érdeklődtök nem fog indulni.

Ez esetben nem kell hónapokig "paráznotok". Legközelebb pedig gondoljátok meg, hogy mit csináltok éjszaka és miért pont az utcán.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.07.17. 15:00

ne félj, semmi komoly nem lesz... szerited reális ezért 5 év börtön? ugye, hogy nem...

j.janos # 2004.07.17. 14:43

Rendzavarás szab. sért. max., már ha feljelentenek...

Dextrose # 2004.07.17. 02:25

SZIASZTOK!!

Elég komoly problémám van!!

Az úgy volt, hogy ma este elkezdtünk iszogatni a haerokkal. Pontosabban most éjszaka. És éppen az egyik lakótelepen sétáltunk, és találtunk egy kereket. Elkezdtünk vele játszani és feldobtuk egy fára véletlenül. Az egyik haver felmászott rá, és letört a gally. Én meg az ágat fogtam, és beleállítottam egy mászókába. Ezután beszélgettünk egy darabig, majd kijött a rendőrség...

Személyi adatok felvétele, nempofázunk a rendőrnek, stb...Mondták, hogy ez garázdálkodás, és hogy hétfőtől szopatni fogják az egész várost...Engem átkutattak, és kérdezték, hogy melyikőnk volt. Persze nem mondtunk semmit. Utoljára, még mielőtt lmentek volna, mégegyszer megkérdezték, ki volt. Nem válaszoltunk, majd elmentek.

Az utolsó szavuk az volt, hogy 5 évig terjedő szabadságvesztés lesz, meg hogy tárgyalás lesz, meg minden...Azóta parázunk... Most mi lesz?

Szerintetek ez csak fenyítés volt, vagy komolyan gondolták?

Nick Name # 2004.07.01. 16:05

15 nap után nem kötelező, csak ha abíróság is egyetért az új szakértő kirendelésének szükségességével.


Nick Name

sajdik # 2004.06.30. 06:13

Köszi Nick a válaszokat.
Ezek szerint amennyiben 15 nap után történik meg a szakértői vélemény felkérése akkor ezt már nem fogadják el? Esetleg a tárgyaláson kérhetem ezt?
A bizonyítási indítványt is csak szigorúan 15 napon belül lehet benyújtani?

Nick Name # 2004.06.30. 03:03

A vádirat kézbesítése után 15 napon belül, ha kéred, a bíróság ugyanarra a tényre köteles szakértőt kirendelni. Ebben megjelölheted az általad kért szakértő személyét is, amit a bírósg vagy elfogad vagy nem.

Ha te magad intézel szakértőt, az is felhasználható az eljárásban.


Nick Name

sajdik # 2004.06.29. 22:10

Hello,
Szakértői vélemény felkérésére a vádlott is jogosult, tehát én is kereshetek egy szakértőt aki véleményezi az általam kért dolgot, vagy ezt csak a hatóság (bíroság) teheti meg (tehát ő kéri fel, illetve ő rendeli ki)?