Házi őrizet


Niki1989 # 2019.05.29. 14:52

Szeretnék segítséget kérni párom márc 26 án kezdte el letöltendö börtön büntetését 2 év 10 hónapot kapot amelybe előzetbe ült 8 hónapot és első büntényes a bv be megkapta a befogadó nyilatkozatot amelyen az ál hogy 08.07én esedékes a reintegrációs őrizet de emellet van egy folyamatban lévő ügye amelyből elsőfokon felfüggesztést kapott igy szeretném megkérdezni hogy érdemes beadni a kérelmet a reörre vagy nem

Gizella0601 # 2019.05.26. 13:48

Sziasztok.

Párom jogerős itéletét leülte már szabadult volna de mindig elővesznek neki pénz birságokat amiket lekell ülnie.. hiába fizetem ki a büntetéseket ugyan ugy bent tartják. Elméletileg kiengedik június 10-én házi őrizetbe. De még semmi papír nem jött és már majus 26.-a van. Valaki tudja hogy működik az ilyen.. Kérem segitsen valaki. Lehet nem is engedik ki?

rigoz # 2019.04.14. 10:38

Tisztelt jamieoliver!

Az, hogy nem tudják nyomonkövetni teljesen egyértelműen Önnek fel nem róható eszközhiba miatt és nincs bizonyíték vagy arra utaló adat, hogy valóban elhagyta volna a házat engedély nélkül, ellenben mindenre engedélyt kért előzetesen, nem éppen olyan érv, ami az előzetes letartóztatást megalapozná önmagában.

Az előzetes letartóztatás csak és kizárólag bűnmegelőzési és üldözési érdekekből, a legkivételesebb esetekben, szökés, elrejtőzés, bizonyítás meghiúsítása, illetve szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésével összefüggő bűnismétlés reális, közvetlen veszélye esetén rendelhető el, ezek közt nincs olyan szempont, mely a nyomozó hatóság szubjektív érdekeit mérlegelhetővé tenné, ami nem azonos az objektív nyomozati érdekkel.

Az, hogy nincs egy éppkézláb működő nyomkövetőjük, nem eshet az Ön terhére.

Szvsz. ezen az alapon benyújtott indítvány kapcsán egy "épeszű" bíró még fegyelmit is kezdeményezne az ügyész ellen, aki benyújtja, nem hogy helyt adna neki...

De kétségkívül könnyebb lenne a helyzete, ha lennének rá Önnek tanúi, akik elmondják, hogy igen, valóban nem hagyta el a házat engedély nélkül.

De az is az Ön javára szól, hogy erről az öt-hat cseréről nyilván vannak papírok, amik szintén az Ön igazát alapozzák meg.

Szerintem a helyes döntés az lenne, hogy nyomkövető nélkül, rendszeres (napi kétszeri) ellenőrzést és jelentkezési kötelezettséget írnának elő Önnek, a házi őrizet fenntartása mellett.

Sőt, ha ilyen pedánsan betartja a szabályokat, lehet elég lenne csak a lakhelyelhagyási tilalom is.

jamieoliver # 2019.04.14. 07:38

Szép Napot!

Jelenleg házi őrizetben vagyok. A végzésében meghatározott magatartási szabályokat betartom, azt soha nem szegtem meg. Ha bármilyen ügyet kellett ieddig intéznem, indítványt nyújtottam be az ügyészségre amit helyben is hagytak tehát csak ügyészi engedéllyel hagytam el eddig a lakhelyem. Mivel a nyomkövető készülék egy 50nm-es házban nem tud nyomon követni, (napi 5-6 jelzés érkezik a felügyeleti központba) ezért azt szeretnék ha előzetesbe kerülnék. Az lenne a kérdésem,hogy ennek van teljes értékű jogalapja?
Nem én sértem meg a szabályokat hanem a készülék alkalmatlan arra amire tervezték. Két hónap alatt öt készüléket hoztak, abból három feladta a szolgálatot, egyet be sem bírtak üzemelni mert képtelen volt kommunikálni a műholddal. Ilyenkor mi a helyzet?

Köszönöm,
J

rigoz # 2019.03.18. 07:18

@drbjozsef: Jaj, fel se tűnt.

Pár hete írt a manus szintén hasonló tematikában, azt hittem, hogy mostani.

Hajnal 3-kor ne várjon túl sok odafigyelést az ember! :)

drbjozsef # 2019.03.18. 07:04

(ami 4 év, de sebaj)

drbjozsef # 2019.03.18. 07:04

Még mindig úgy véled, mások hasznára is válik a 3 évvel ezelőtti kérdések megválaszolása...?

rigoz # 2019.03.18. 06:42

@Márk1111: Kis kiigazítás: 8 napon belül kell a kérelmét elbírálni

Kicsit kusza lett az alább írtak második fele, kicsit hajnal volt még... :)

Emellett ilyen célból előzetes engedély hiányában is eltérhet a meghatározott magatartási szabályoktól, ha az illetékes rendőrséget haladéktalanul értesíti, illetve a kimentést késedelem nélkül a bírósághoz benyújtja és az elfogadja azt (bár orvosi vizsgálat esetén miért ne fogadná el ugyan).

rigoz # 2019.03.18. 04:01

Tisztelt Márk1111!

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 476. §-ánal(4) bek.-e alapján az ügyiratok alapján elbírálható kényszerintézkedéssel kapcsolatos indítvány tekintetében való ügyintézési határidő - eltérő rendelkezés hiányában - 8 nap.

a kérelem benyújtásátólA Be. 468. (7) bek. értelmében az ülésen elbírálásra kerülő, többek közt a kényszerintézkedés magatartási szabályai alóli ideiglenes felmentés iránti indítványt is 8 napon belül tartandó ülésen kell elbírálni a kérelem érkezésétől számítva.

E határidőben az ügyiratok alapján határozatot kell hozni és intézkedni kell annak a kézbesítése felől vagy meg kell tartani az ülést, mely esetben a kézbesítés kihirdetéssel, szóban történik, emellett kérhető a határozat postázása is, de az már joghatással nem bír.

Tekintettel arra, hogy a hivatkozott tárgyú kérelem elbírálásának nincs külön megjelölt határideje, így azt a beérkezéstől számított 30 napon belül kell fő szabály szerint elbírálni és a kézbesítése felől intézkedni.

Igen, kérelmezheti az orvoshoz vizsgálatra menés céljából a bíróságtól a házi őrizet szabályai alóli ideiglenes felmentést.

A határidő elmulasztása miatt kifogással lehet élni.

Bszandra66 # 2019.03.08. 14:13

Szép napot!

A párom ügyében szeretnék segítséget kérni. Jelenleg 5 hónapja van előzetes letartóztatásban kábítószer terjesztés vádjával. A kérdésem az lenne, hogy kérvényezhetjük-e neki a lakhelyelhagyásit, vagy házi őrizetbe helyezést? Melyikre lenne esélye, ha van egyáltalán? "A bűnelkövetés helyszínétől" 250 km-re van egy ingatlan aminek 50%-a az én tulajdonomban van, a másik fele a nővéremé. (Ő beleegyezne.) Oda kérhetjük-e neki a házi őrizetet? Ha jól tudom eltartási nyilatkozat is szükséges hozzá? Az eltartónak mekkora igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie, hogy megfeleljen? Illetve bárki lehet ez a személy, vagy csak közeli hozzátartozó? Ugyanazon a lakcímen kell lennie az eltartónak és a páromnak?
2,5 éves kisfiunk kruppos, drága gyógyszer kell neki, amit 3 havonta újra meg kell venni, ha nem használja el akkor is, mert lejár a szavatossága. Én jelenleg 26 hetes, veszélyeztetett terhes kismama vagyok. Egyedül nagyon nehezen bírom már fenntartani magunkat. Ha találnánk munkáltatót aki hajlandó lenne őt így alkalmazni, akkor lenne-e rá mód, hogy dolgozhasson a házi őrizet alatt?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2015.06.26. 07:54

Nem tudja megnézni. Erre nem terjed ki az információs szabadság.

TóthBandi # 2015.06.26. 07:38

Egy adott városban a házi őrizetben lévők listáját valahol meg tudom nézni? Vagy cím alapján, hogy ki van ott házi őrizetben?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Márk1111 # 2015.02.01. 18:52

Üdvözlet

Jelenleg házi őrizetben vagyok,a kérdésem az lenne hogy mennyi ideje van válaszolni a Bíróságnak a kérelmemre amit a hozzátartozóm személyesen adott be a bíróságon? vagy mennyi idő alatt kapom meg ?

Mivel házi őrizetben vagyok kérelmeztem hogy orvoshoz és kivizsgálásra és ha van lehetőség napi vagy heti egy óra személyes ügyintézés céljából elhagyhassam a kijelölt lakóhelyem.

Többször hívtam már a bíróságot és azt mondták ezen a héten megjön de azóta megint egy hét eltelt.

Mégis mennyi idő múlva kapom meg a határozatot?

A válaszukat előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2015.01.28. 05:49

Mert a büntetőeljárás során lefoglalták. Valószínűleg bizonyíték lehet rajta. Házi őrizetben nem tilos telefont, laptopot stb. tartani. Nyugodtan kölcsönadhat ilyen tárgyat.

muvesz50 # 2015.01.27. 19:34

Érdeklődöm, hogy egy házi őrizetestől miért viszik el a telefonját, laptopját és egyéb hasonló eszközeit ? S ha kér kölcsön egy laptopot vagy telefont, adhatok-e neki ? Vagy tilos és még engem is megbüntethetnek érte ? Sürgős lenne a válasz, hogy merjek-e kölcsön adni telefont és laptopot annak az ismerősömnek, aki hirtelen (nekem hirtelen, mert nem tudtam a dogokról) házi őrizetbe került ? A választ előre is tisztelettel megköszönöm.Nem szeretnék bajba kerülni, ezért kérdezem.

bokros # 2014.07.30. 11:55

A gyanú jogos.
Ha rendőr vigyáz rá, akkor ezek szerint van folyamatban még egy büntetőeljárás, ami miatt elrendelték a házi őrizetet.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

xmxm # 2014.07.29. 14:30

En sem ertem ezt, ezert is irtam, kerdeztem...
Amit en tudok rola, hogy egy orvosi muhiba per volt. O penzbuntetest kapott. 460 ezer kornyeke. Kert halasztast a befizetesre es igy kesedelmi (es vagy kamat) koltseggel lett 495 ezer, ami befizetesre kerult elmeletileg. Valojaban pedig megjelentek a rendorok talan 2 nap mulva, mivel megis volt tartozasa tobb, nem a teljes osszeg lett befizetve. O ugy tudta 495-ot kell. Ezert vittek el a rendorok. Eloszor a Gyorskocsi utcaba, majd Szegedre, mert ottani bejelentett lakcime van. Es amit tudok, hogy a hianyzo 40-50 ezer egy resze megvolt, es ugyvedi segitseggel visszaszallitottak Pestre, es ott az othonaban tartozkodhat, marmint ahol eletvtelszeruen el. De, kihelyeztek melle rendort...
Ez nekem is erdekes, en ezeket az infokat kaptam.
Nem mellekesen a buntetese befizetesere en adtam neki jelentosebb penzt...
Es nem tagadom, felmerult bennem, hogy itt nincs rendben valami.

Dr.Attika # 2014.07.29. 13:40

Gábor! Se füle, se farka a történetnek. Nyilván valóan nem házi őrizetről van szó.

bokros # 2014.07.29. 13:29

Nem igazán érthető.

Tehát volt egy büntetőügy, amiben pénzbüntetést szabtak ki.Ez jogerős lett, vagyis az ügy lezárult.
A pénzbüntetést meg nem fizetés esetén szabadságvesztésre változtatják át.
Nem lett befizetve,átváltoztatták, bevitték.
Eddig rendben

Házi őrizetet a büntetőeljárás alatt és nem azt követően szabnak ki és nem pénzbüntetés meg nem fizetése esetére szóló szankció.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

xmxm # 2014.07.29. 11:06

Hello,

Egy ismerosomnek birosagi per utan lett tobb 100 ezer forintos buntetese. Halasztast kovetoen elozo heten elmeletileg hataridore be lett fizetve. Penteken viszont megjelentek nala a rendorok. Maradt megis 40-50 ezres tetel, ami nem lett befizetve. Bevittek gyujtohelyre, majd tovabb szallitottak. Informaciom szerint ugyvedi rahatasra elertek, hogy hazi orizetbe keruljon, ami hetfon megvalosult. Viszont allando rendori felugyeletet kapot...letezik ilyen tenyleg? Mi ertelme van, es meddig tarthat?
Koszonom!
Udv

Véleményem # 2014.07.28. 10:09

mrbaseball

24 órában bármikor nézhetik, de lehet van rá valamilyen szabályozás hogy pontosan mettől meddig "zavarhatják"

A szomszédnál való csöngetést is szokták használni, nem minden rendőr tudja a kódot, vagy éppen más okból csöngetnek be máshova... ( a kaputelefon kódja gondolom a határozatban nem szerepel )
Nem derül ki milyen adatot vettek fel, de ellenőrzéskor mindig igazolnia kell magát.
Komoly panaszra nem ad okot az eset amit leírt.
Ha pedig szóvá tenné, akkor ügyvédjén keresztül kell jelezni az illetékes parancsnoknak...
Feltételezem, hogy az ügyvéd jobban képben van az üggyel kapcsolatban, meg hogy egy nap hányszor kértek ellenőrzést az meg ügyész függő.
Az írásból az jön le, hogy kb. 2 napja van házi őrizetben és két különböző időpontban ellenőrizték. Ez így is lesz, mindig máskor fogják nézni majd.

mrbaseball # 2014.07.25. 23:39

Tiszteletem.

Jelenleg házi őrizetben vagyok és érdeklődnék, hogy jogszabály szerint a rendőrség mikor jöhet ellenőrizni, ugyanis egyszer voltak már reggel 6.30-kor és tegnap pedig 23.00-kor ráadásul úgy hogy az egyik szomszédomhoz csöngettek be pedig tudják a kaputelefonbom kódját. Próbáltam keresni ide vágó jogszabályt de az nem túl egyértelmű.
6/2003. (IV. 4.) IM-BM együttes rendelet
a házi őrizet végrehajtásáról
4. §1) A rendőrség a terheltnek a házi őrizettel kapcsolatos kötelezettségeit illetően ellenőrzi, hogy a terhelt

  1. a kijelölt lakáson tartózkodik-e,
  2. a kijelölt lakást a bíróság határozatában megjelölt célból, az ott írt időben és távolságra (úti célra) hagyta-e el,
  3. a lakóhelyét, illetőleg a tartózkodási helyét nem változtatta-e meg,
  4. a mozgását nyomon követő technikai eszközt nem távolította-e el, vagy nem tette-e működésképtelenné, illetőleg, hogy azon más, a rendeltetésszerű működést befolyásoló változtatást nem végzett-e.

(2) A rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét. Biztosítani kell, hogy az ellenőrzés során ne kerüljenek nyilvánosságra a terhelt magánéletének az üggyel össze nem függő körülményei.
Namármost itt nincsen leírva hogy ők akkor jöhetnek hajnali 2.00-kor is? Meg kicsit felháborító, hogy felvették az adataimat ugyebár és néha mégis a szomszédaimat zaklatják ráadásul este 23.00-kor.
Kinél tudok ezügyben panasszal élni? A kerületi rendőrkapitányságon?
Előre is köszönöm a gyors válaszukat.

ObudaFan # 2014.07.07. 14:44

Mondjuk úgy, hogy jó az esély az előzetesre.

Véleményem # 2014.07.07. 13:54

ha körözik akkor a házi őrizet kérdését nem értem. az együtt működés jele mintha nem lenne meg és a szökés bujkálás nem éppen a házi őrizet lehetőségét segíti elő. azt a körözést kéne megszüntetni és az eljárást elősegíteni.

Metatron01 # 2014.07.05. 10:04

Üdvözlet!

Szeretném megkérdezni,hogy üzletszerüen elkövetett csalás büntett esetén van e esély házi őrizetre? Illetve az ügyet bonyolítja,hogy elég huzamos ideje körözik az illetőt.