Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


fenyegetés, zaklatás

Vadsuhanc #   2017.03.31. 18:51

Flóra22

Minimum egyszer már meghallgattak ! Amikor a feljelentésedet megtetted az ügyben.

Pontosan ez mikor volt ?

Flóra22 # e-mail 2017.03.31. 17:02

Tisztelt Fórumozók!
Gyakran előforduló, szokások eljárás az, hogy egy (videóüzenetben történt) életveszélyes fenyegetéssel kapcsolatban egy évig is tart a nyomozás? Az illető ennyi idő alatt már többször megölhetett volna...! Engem még meg sem hallgattak eddig. Az illető kb. 2013 eleje óta zaklat az interneten napi rendszerességgel, rágalmazó bejegyzéseket tesz közzé rólam. Visszaélve a nevemmel, arcképemmel hamis facebook profilokon a nevemben tesz közzé gyűlölködő, náci szövegeket, miközben azt terjeszti rólam szélsőjobboldali körökben, hogy ,,izraeli kém" vagyok. A rágalmazási ügyben (több is indult) mindig megszüntették az eljárást azon a címen, hogy ,,az elkövető kiléte nem volt felderíthető". Tudom, hogy vannak, akik számára ez bagatell, ,,jaj, letört a műkörmöm"-szintű probléma (mert nem velük történik... tisztelet a kivételnek!), de mégis a tanácsukat szeretném kérni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.23. 16:25

Milyen bűncselekmény lenne az?

www.kbs-ugyved.hu

misandi # e-mail 2017.02.23. 14:51

Kedves Fórumozók!

Fel lehet jelenteni valakit azért, ha megfenyeget azzal, hogy kiszúrja az autóm gumijait?
Sajnos felvételem nincs, csak egy szem- és fültanúm.

Köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # e-mail 2016.03.21. 22:34

Kedves Adam87!
Ezen a fórumon csak azt a tanácsot kaphatja, hogy tegyék meg a feljelentést és bízzák a többit a hatóságra. Esetleg kérjenek fel két önkéntes közvetítőt aki megérteti a zaklatóval, hogy nem helyes amit cselekszik. Természetesen a közvetítők semmilyen erőszakos meggyőzési eszközt nem vehetnek igénybe, mert az már bűncselekmény lenne. A közvetítők vigyenek magukkal egy jú nagy és vastag Bibliát és abból olvassanak fel keresztényi gondolatokat.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Adam87 # e-mail 2016.03.21. 19:42

Kedves Fórumozók!

Egy nem teljesen szokványos zaklatási üggyel kapcsolatban kérnék hasznos információt.
Páromat évek óta zaklatja a volt barátja és már jelezte felé, hogy ha továbbra is folytatja ezt a cselekményt ,akkor jogi lépéseket tesz majd.
A férfi pedig továbbra is üzenetekkel zaklatja, követi lakásán megfigyeli őt. Családját, barátait valamint a munkahelyére is többször telefonált, üzeneteket hagyott. Továbbá elmondta hogy tisztában van a jogi következményekkel, és tudja, hogy csekély büntetéssel megússza. A pénz nem számít neki. Korábban pszichológusnál is voltak segítségek kérni, hogy engedje el a barátnőmet, de sajnos sikertelen kísérlet volt.
Mit tehetnénk ezután, hiszen ha megtesszük a feljelentést, ő folytatni fogja a cselekményét. Nem érdekli a jogi szankció.
Mivel egy tehetősebb úriemberről van szó, így az sem zavarja, hogy milliókba kerülnének a költségek...
Előre is köszönök minden hozzászólást!

Marleyhun # e-mail 2016.03.16. 19:32

Tisztelt fórumozók! Elnézést kérek, ha volt már ilyen kérdés, de sűrgős megoldás kellene!
Egy közeli ismerősömet és családját zaklatja, fenyegeti egy büntetett előéletű férfi. Eljárás már folyik ellene ugyanis a fiatal lány ismerősömet az autójába akarta tuszkolni. A férfi a szomszédjuk, de folyamatosan zaklat és fenyeget, sajnos a rendőrök nem csinálnak semmit a többi szomszéd sem mer tanúskodni. A férfi ugyanúgy éli életét mintha mi sem történt volna. Már nem mernek az ismerőseim ki mozdulni, a lányt egyedül el engedni akárhová. 3 nőről van szó tehát nincs a családban férfi aki ki állna mellettük vagy védené őket. Hová kell ilyenkor fordulni? Mi a teendő? Köszönöm a válaszokat!

Vivi8413 # e-mail 2016.03.13. 00:14

Fel se szólíthatja a főbérlőt, hogy tegyen végre valami határozottabb fellépést?

elfmage999 # e-mail 2016.03.12. 22:29

Közös képviselő jól mondja hogy neki ehhez semmi köze.
Nem hatóság, és joggal nem akar belemászni szomszédütlegekbe.
Ugyanolyan ember mint bárki a lépcsőházból, kár ezzel kilincselni nála.

Vivi8413 # e-mail 2016.03.12. 22:25

Köszönöm a válaszát! Ezzel kapcsolatban még egy kérdésem lenne. A közös képviselő ilyen esetben mit tehet? Mert én megkerestem már többször, de mindig leráz azzal, hogy őt ilyen dolgokkal hagyjam békén, ő semmit nem tud kezdeni ezzel...

Véleményem #   2016.03.10. 22:13

Vivi8413

Újabb eljárásokat kell kezdeményezni a zavaró lakóval szemben. Bíróságra menni, rendőrt hívni, közös képviselővel beszélni, tanúkat gyűjteni és mindegy egyéb ami jogi és józan ész útján előbbre segítheti a megoldásban.
Amennyiben nem fizeti az albérletet a végtelenségig nem maradhat így ott, onnan idővel ki fogják tenni, egy talpra esett főbérlő el tudja ezt érni okosan.
Ha valóban sok ügye van a személynek annak lehetnek olyan következményei, hogy elviszik egy napon és elzárják.

( az egész folyamat idő idő idő és pénz )

Az esethez még sok olyan tényező hiányozhat, ami alapján még lehet lépéseket tenni de azt a hatóságnak kell tudnia, a fórumról nem lehet megoldani.

Vivi8413 # e-mail 2016.03.09. 00:18

Zaklat és halálosan fenyeget a szomszédom. Mit tegyek, kihez forduljak ha a hatóságok nem segítenek?
A közvetlen szomszédom, aki albérletben él, folyamatosan rettegésben tart és zaklat azóta, mióta egyszer kedvesen megkértem hogy ne hangoskodjanak éjjel, mert a kisfiam nem tud aludni. Hónapok óta nem fizet albérletet és rezsit, amiért ki akarják tenni. rámkeni, hogy biztos miattam kell mennie mert bekavartam. Ez persze hazugság. A múltkor a lépcsőházban a kisfiam előtt nekemjött és meg akart ölni. Feljelentettem. Megyünk a bíróságra, persze állitólag megússza enyje benyjével, hiába ordította közben hogy megöl. Azóta folyamat zaklat, bekopog, csenget, fenyeget. A két éves fiammal nem merünk már kimenni. Hiába hívom ki mindig a rendőrséget és kérdezem ez normális hogy rettegek kimenni, nem mondanak rá semmit. A nő erősen alkoholista és nem napon barnult. Már nem tudom kihez forduljak. A tulaj nem tudja kitenni hiába nem fizet. Őt védi minden jog és törvény, a kisfiamat és engem ki véd meg? Van neki millió lopásos és csalásos ügye, a rendőrök ismerik mind, mégse tudnak vele semmit csinálni...

Sisuan # e-mail 2016.02.28. 20:52

Tisztelt Jogi Fórum!

Az egyik családtagom, (édesapám testvérének a férje), felesége halála után, az egész rokonságnak, valamint az ismerőseinknek rólam valótlan dolgokat állított, majd hazugságokat talált ki, ezzel megpróbálta meggyőzni a közeli családtagjaimat is, hogy forduljanak ellenem. Kezdetben azt gondoltam, hogy csak megharagudott majd elfelejti. Sajnos odáig jutott, miközben én messze elkerültem, hogy a férjemet arra biztatja, hagyja el a családját, fenyegetőzik, hogy olyan módon áll rajtam bosszút, hogy annak súlyos következményei lesznek. Megjegyzem, természetesen nem vétettem ellene, nem beszéltem vele, sőt amíg ki nem derült, hogy valamiért utál, addig meglátogattam főtt ételt vittem neki. Valószínűleg a sok alkohol és a gyász elvette az eszét. Már minden kapcsolatot megszakítottam vele, de sajnos a fenyegetőzés nem szűnt meg. Kérdésem az lenne, hogy valami módja annak, hogy leállítsam? Elég bosszantó, hogy nem tud mással foglalkozni, csak azzal hogy bosszút álljon rajtam(fogalmam sincs miért), nem szeretném, ha a fenyegetőzésből konkrét tettek lennének. Előre is köszönöm a segítséget!

Fabcsi (törölt felhasználó) #   2015.08.16. 18:37

Én ezt már nem, a konkrét üggyel kapcsolatban vetettem fel, hanem általánosságban. Fogalmam sincs, hogy a bünetőbírák között milyen a nemek aránya, de azt történetesen tudom, hogy pl, a válóperes bírók túlnyomó többsége nő.
Mármost a nők sokkal összetartóbbak... Ez nem banatlitás, nem is mosolykákkal megtüzdelve írom. Viszont ha egy zaklatási ügyben a zaklatott fél nő és a bíró is...
Adja ég, hogy valóban minden úgy működjék ahogy Te mondod!

folyami géb # e-mail 2015.08.16. 17:35

Ha nem lenne mérlegelési köre, akkor jöhetne az ítélőgép, vagy meghatározhatná a törvény, hogy napi két kapcsolatfelvételi kísérlet engedélyezett, három már nem. Bíró akkor sem kellene, elég lenne valaki, aki tud tizes számkörben számolni.

A mérlegelésnek az érzelmekkel együtt kell megfelelnie az idevágó jogszabályoknak és közzétett gyakorlatnak. Nagyon szomorú lenne, ha egy bíró az alapján ítélne, hogy annak van igaza, aki vele azonos nemű. Meggyőződésem, hogy nem is így van, bár akire kedvezőtlen döntés születik, annak az egy kiváló hivatkozási alap.

Arról nem is szólva, hogy első fokon van egy bíró. másodfokon három, az esetleges harmadfokú vagy felülvizsgálati eljárásban pedig megint három. Azért azt Te sem gondolhatod komolyan, hogy attól függ a döntés,melyik nem van túlsúlyban közöttük.

Fabcsi (törölt felhasználó) #   2015.08.16. 16:32

Tisztelt Folyami Géb!

Ez világos... De a bírónak is van egyéni mérlegelési köre, arról nem beszélve, hogy az érzelmek is jelenthetnek valamit - a bíró részéről. Gondolok itt arra pl., hogy ha a bíró történetesen nő... Lehet, hogy teljesen másképpen gondolja az ilyen helyzetet, mint az a kollégája, aki férfi...

F.

janos72 # e-mail 2015.08.15. 09:33

Jo napot kivánok. Segitséget szeretnék kérni. 2014.juniusában volt feleségem de akkor még nem váltunk el feljelentett zaklatás és könnyü testi sértés miatt. A zaklatást azért tette meg mert amig én dolgoztam szorakozni ment. A gyerekeket felügyelet nélkül hagyta amiről én éjjel 11kor szereztem tudomást mert délutános voltam. Másnap mikor hazajött megkérdeztem hol volt erre ő azt mondta hogy semmi közöm. Majd ráxegy hét mulva ujra elment szorakozni. Illetve kiderült hogy kapcsolata van egy emberrel amit az interneten keresztül csinált. Ekkor én összeszedtem ruháimat el akartam vinni a gépet ami a saját tulajdonom erre ő nekem jött. A szememet kezdte el nyomni. Én megfogtam a két kezét hogy gagxjon. Majd miután elengedett én elmentem rendòrèrt de közbe ő kihivta a körzetis rendőrt akinek azt mondta hogy megharaptam és megütöttem a kezét. Na most ez nem igy van mert 2008 ot felső fogsorom nincsen. Erről van orvosi papirom illetve arrol is hogy 2013ban arrol is van papirom hogy 2013ban ő ütötte ki a fogamat. Megáll rajtam. a zaklatás és a könnyű testi sértés ténye. Mit tudok tenni ez ügyben?

folyami géb # e-mail 2015.08.13. 07:00

Nem hasára ütve. Meg kell indokolnia, miért tekinti az adott számú, sűrűségű, formájú beavatkozást önkényes háborgatásnak.

Fabcsi (törölt felhasználó) #   2015.08.13. 01:32

Tisztelt Folyami Géb!

Köszönöm a segítségét!

Bár az időintervallum tekintetében továbbra sem értem a "relativitást"... Meg amúgy sem.
Ezt a bíró a hasára ütve állapítja meg?

F.

Agent Cooper # e-mail 2015.08.08. 21:12

Tisztelt Nyuszkó123!

Egyrészt egy ilyen konfliktus esetén talán az a legszerencsésebb, ha nem egyes személyek, hanem a lakóközösség lép fel. Ennek legegyszerűbb módja, ha a lakóközösség jogi képviselőt bíz meg az ügy intézésével.
Sajnos a szomszéd valóban kellemetlen helyzetbe került, de a hatósági eljárásban általában lehetőség van az adatok zártan történő kezelésére.

Tisztelettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Nyuszkó123 # e-mail 2015.08.08. 10:06

Tisztelt Fórumozók!

Az előző bejegyzésem (amit most újra kiraktam) óta folyamatosan két-három naponta megjelenik egy bizonyos társaság, akiket uszít a kávézó személyzete, és az éjjel közepén ordítoznak, hangoskodnak direkt a lakók bosszantására. Illetve sajnos a szomszédom bosszantására is, mert vannak olyan célzások, amik csak neki szólnak, de ugye üvöltenek, mert nem tudják melyik az ablaka. Nem tudjuk beazonosítani az embereket, tehát feljelenteni őket, és nem tudom mit lehetne tenni. A kávézó őket támogatja, és uszítja is. Innentől kezdve semmit nem tehetünk, hogy nyugalmunk legyen?

Nyuszkó123 # e-mail 2015.08.08. 10:03

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy belvárosi kávézó, melynek nyitvatartási idejét nagyon nem tartják be. Adott egy terasz rész, ahonnan a sima beszélgetés is nagyon hangosan hallatszik fel, hát még akkor a vihogás, kiabálás, erősebb hanghatások. Egy hete szomszédom lement szólni a kávézó vezetőségének hajnali fél 2-kor (22:00-kor kellett volna zárniuk), hogy nagyon hangosak, és nem tudnak a lakók pihenni, legyenek kedvesek bezárni. Nagyon kultúráltan kérte. A kávézó ügyvezetője és a pincérnő azt a választ adta, hogy ha őt zavarja, szóljon ő a vendégeknek. Kiment a teraszra, vendégeknek is szépen mondta. Vendégek egy része megértette, egy három fős társaság nem. A társaság egyik tagja verekedést kezdeményezett, mely alatt a kávézó munkatársai egyáltalán segítséget sem akartak nyújtani a balhé elkerülése érdekében. Szerencsére nagyobb verekedés nem történt, szomszédunk feljött a lakásukba. Ezután a vendég ordítozott az utcán, hogy gyere le ... (káromkodások sokasága). Szomszédom kihívta a rendőröket. Mire a rendőrség kiért (kb. 5 perc), a három srác eltűnt, mivel a szomszéd nem ment le szétveretni magát, és ahogy megérkezett a rendőrautó, a kávézóban lekapcsolták a villanyt, és bezárkóztak, mintha ott sem lennének. Ezzel kerülték el a rendőri intézkedést. Ezután múlt szombaton újra egy társaság hangoskodott, zajongott a kávézónál. Szombaton 23:30-ig tart a hivatalos nyitvatartás. Szintén hajnali fél 2 körül már csak a rendőrség lett kihívva, mivel fent említett vendég újra megjelent, és ordítozott az utcán, hogy hallod ezt .... (káromkodások). A rendőr bement , kikísérte a pincérnőt, leálltak beszélgetni a vendégekkel. A vendégek heherésztek, gondolom nem vették túl komolyan a rendőröket. A pincér elkezdett összepakolni, a rendőrök elmentek. A vendég és két társa még maradt "segíteni" összepakolni, miközben végig hangoskodtak, és káromkodásokkal illeték szomszédomat, keresték hol lehet bejutni a házba, stb. verekedés céljából. Azóta minden este a kávézó alkalmazottai a hivatalos zárás körüli időpontban uszítják a vendégeiket azzal, hogy elmesélik a story-t az ő szemszögükből, és természetesen nem zárnak be. Tegnap éjszaka szintén 22:00-kor zárniuk kellett volna, ennek ellenére 23:45-kor még azt hallgattuk, hogy a vendégek (másikak, nem a fent említett izomagyú) ecsetelik a pincérnek, hogy el fogják kapni a szomszédot, stb. Plusz hogy ez egy belváros, és szórakozásra való, stb. De könyörgöm, ez nem disco. Ez egy kávézó. A hivatalos nyitvatartást nem tartják be. Hajnali 1-kor is még szolgálnak ki vendéget, nem tudjuk, hogy számlát adnak-e róla. NAV felé jelentve. De kérdés, hogy most mit tehet a szomszédom. Tudják hol lakik, tudják hogy néz ki, el is kaphatja bármelyik, és meg is verheti. Polgármesteri hivatalnak is szólt már, vizsgálatot indítanak, de ennyi. Azután úgyis csak még jobban megbolydulnak, és még jobban rá lesznek állva a szomszédra. Ez úgy érzem már személyeskedés, és elég veszélyes az egész. Fenyegetés. Ha rendőrséghez fordul, akkor ki kell adnia a nevét is, bár a polgármesteri panasszal szerintem megtudják úgyis. De még veszélyesebb, még jobban elkaphatják. Mit tegyen? Tényleg lehetetlenség aludni mellettük...Sürgős válasz kellene az ügy fontossága miatt. Előre is köszönöm!

folyami géb # e-mail 2015.08.05. 08:50

Amit leírt - 4 nap alatt 6 kapcsolatteremtési kísérlet - félelemkeltési szándék nélkül, valaminek a közlése végett - az én jogi végzettségű magánemberi véleményem szerint sem nem rendszeres, sem nem tartós, a törvényben megkívánt célzatosság is hiányzik, így a Btk 222. § (1) bekezdése szerinti zaklatás vétségének nem felel meg.

Fabcsi (törölt felhasználó) #   2015.08.04. 23:25

Tisztelt Folyami Géb!

Köszönjük a segítségét.

Tulajdonképpen egy lezárt történetről van szó (08. 01.) amelyben az egyik fél szeretne valamit tudatni a másikkal, aki semmilyen módon nem reagál. A mai napig (08. 04.) 2 sms küldés és 4 telefonhívás- kezdeményezés történt...
Válasz egyik esetben sem jött. A rövidke sms-ek bárki számára hozzáférhetők, nincs bennük zaklatás, se sértegetés.

Ön szerint ez már zaklatásnak minősülhet?

F.

folyami géb # e-mail 2015.08.04. 20:11

"Ugyanis ha valaki egy nem kívánt személytől kap üzenetet, vagy telefonhívást (amit fel sem vesz) akkor tulajdonképpen egyetlen jelentkezés után is elítélhető a "vádlott" nem?"

Ha most az (1) bekezdéses zaklatásról beszélünk, akkor csak több jelentkezés után.

"A nem kívánt személy tudtára kell hozni, hogy "hééé, öcsi ne zavarj, mert feljelentelek"?"

A zaklatónak kell tudnia, hogy cselekményével mást akarata ellenére háborgat. Ezt tudhatja akár a másik fél figyelmeztetéséből, de ráutaló magatartásából (pl. folymataos ignorálás) is, vagy az előzményekből.

Minazonáltal láttam máár olyan felmentést, ami azon alapult, hogy a vádott nem tudhatta, hogy a sértett akarata ellenére cselekszik (pl. mert a másik fél is felelgetett).