fenyegetés, zaklatás


Marko179 # 2017.06.15. 08:07

Tudom nagyon el szúrtam...Itt görcsöl a gyomrom. Egyetemista vagyok, még ha csak megbìrságolnak azt se tudom kifizteni.
Nem konkrét személy ellen irányult.

Sajnos már válaszoltam neki egy levélben (igy már tudom ki), ezért eléggé egyértelmű, hogy én voltam (habár nincs aláírva). Leírtam benne, hogy ne akciózzon az órával, hanem nekem szóljon személyesen, és akkor civiliztan meg tudjuk oldani a problèmàt.

Ez esetben mi történhet?

pazs # 2017.06.15. 08:12

Ennél komolyabb ügyekben sem történik semmi halálos :) szerintem kérj még bocsánatot, esetleg ezt is írásban, aztán felejtsd el.

Sammrita # 2017.06.15. 08:27

Szerintem meg hagyd az egészet, nehogy már ennél jobban bocsánatot kérj. Zárd le és ennyi, akkor is, ha tovább ba..t. Tegyél ki egy táblát, h ne pörgessék az órát és _ard le a többit. Legyen éves kiírás.

PickAName # 2017.08.01. 00:26

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni egy zaklatási üggyel kapcsolatban. Egy ismerősömet(nő) a volt élettársa(férfi) megfenyegette, ha nem marad vele jóban és nem találkozik vele amikor csak a férfi szeretné, a környékén mindenhova kiragasztja a róla készült meztelen fotóit, a telefonszámával együtt, valamint internetre felteszi a Titokban(!) készített videóit a lányról intim tevékenység közben... és még lehetne sorolni.
Kérdésem az lenne hogy mit lehet ilyenkor tenni, van-e lehetséges módja annak hogy a nőt az effajta zaklatástól, és a követelések nem teljesítése utáni következményektől megóvjuk.

Hozzáfűzés: videók között feltehetően van olyan ami még akkor készült mikor a nő nem volt nagykorú.

Köszönöm előre is!

Öreg Tölgy # 2017.08.01. 04:52

Nem derül ki a leírásból, hogy a "jóban marad vele' mire vonatkozik, ha szexre, akkor 1-5 év, ha csak személyes kapcsolatot, akkor 3 hónap - 3 év. Ha 18 év alattiról készült pornográf felvételt feltesz az internetre, az 2-8 év, a személyes adattal visszaélés (3 hónap - 1 év) már csak hab a tortán.

Szóval, ez büntetlennek is minimum felfüggesztett, de ha tényleg a 18 év alattiról készült felvételt is feltölti, akkor elsőre végrehajtandó.

szemiramisz # 2017.08.01. 08:40

Mit tehetek, ha a feleségem ezekkel a szavakkal fenyeget: Tudod hol dolgozom, ugy kicsinállak, hogy egész Magyarországon nem tudsz majd munkát találni. Munkahelyét kérdésre meg tudom nevezni. Ezt azért mondta, mert rajtakaptam egy idegen férfivel s még ö érzi magát ezért megsértve.Válásunk megtörtént, de a fentiekre választ kérek. irjam meg a munkahelyének?
Szemiramisz

PickAName # 2017.08.01. 09:01

Öreg Tölgy: A "jóban marad vele" személyes kapcsolatra vonatkozik, legalább is egyenlőre úgy tűnik. Nem lehet tudni előbb utóbb miket talál még ki, megbolondult a férfi mióta elváltak útjaik(nyilván a nő szakított), a baj abból adódik hogy nem hagyja élni a nőt semmilyen formában. Azzal zaklatja, hogy, ha nem lehet az övé akkor másé se legyen, így ezt látja az egyetlen opciónak, hogy megfenyegeti és vagy eltűnik a környékről a nő vagy vele marad.
Kérdés: Érdemes ezzel rendőrséghez fordulni úgy hogy még nem történt semmilyen tettlegesség? A férfi még félő hogy jobban bekattan, ha megneszeli, hogy a rendőrségre ment a nő a dologgal. Lehetséges, hogy csak ront a helyzeten és a rendőrök meg nem biztos hogy kezdenek ezzel valamit is.
Teljesen patthelyzetbe van a nő és tönkre akarják tenni, kell lennie egy járható útnak.

Öreg Tölgy # 2017.08.02. 12:41

Ebben az esetben a szexuális kényszerítés kiesik, a többi marad, illetve a leírás alapján felmerül a zaklatás vétsége is.

A rendőrségnek a feljelentés alapján KELL kezdenie valamit az ügyben, más kérdés, hogy ez nyilván nem két nap, és nem is fogják halálra ítélni az illetőt.

dikótünde # 2017.10.02. 09:13

Tanácsot szeretnék kérni.2009-ben családom kidobott a házból.Ott maradt minden ingóságunk.Azóta folyamatosan adom be a bíróságra az ügyet,de valami indokkal elutasítják.756.000 Ft-ról van szó,mert sok mindent eladtak,szétvertek,így a pénzbeli értéket kérem tőlük.Sokszor próbálkoztam a békés megegyezéssel /amit mindig írásban küldtem/,de nem hajlandóak megegyezni. Az utolsó levelemre válaszul azt kaptam,ha megint írok,akkor zaklatásért feljelentenek. Feljelenthetnek ez miatt? Köszönöm

ObudaFan # 2017.10.02. 12:07

Attól függ, miket és mennyit irogatsz.

Zsuzsa3 # 2017.10.09. 23:18

Tanácsot szeretnék kérni. Külföldön élő, külföldi állampolgár vagyok. Már május óta naponta zaklat egy Magyarorszagon élő, magyar állampolgárságú férfi, akivel a Facebookon szoktam régebben ,,csevegni,,...Ezen kívül semmilyen kapcsolatban nem álltunk. Tavaly is rengetegszer írt, akkor még ritkán egy-egy szóval válaszoltam neki. Úgy tekint rám, mintha a partnere lennék,aki megcsalta,elhagyta,mintha nekem kötelességem lenne vele lenni....úgy tartja,ha az övé nem lehetek,akkor másé sem. Júniusban a lakhelyem előtt autózott, felkeresett helyi embereket,akikkel kapcsolatban állva információkat gyűjt a mai napig rólam. Naponta rengetegszer hív telefonon, több telefonszámról, van úgy,hogy egy perc alatt többször is csörgeti a telefonom... naponta számtalan SMS-t kapok,napi átlagban 16 emailt. Már egy hete minden nap képeslapot is kapok postai úton, amelyeken nyíltan lejárató szöveget ír,,ugyanis megfenyegetett,hogy mindenhol le fog járatni,ha nem leszek az övé.Küldött virágcsokrot,csomagot,amit nem vettem át...A Facebookról letöltötte az összes fotómat és azokat osztja meg a saját oldalán, természetesen kommentárt is fűz hozzá. Az üzenetei közt vannak fenyegető jellegűek, sokszor hihetetlenül obszcén szavakkal,,illet,, Juliusban felszólítottam többször,hogy hagyja abba a zaklatasomat, azóta egy betűt sem írtam neki. Bizonyítékokat elmentettem.A kérdésem az,hogy hol kell zaklatás ügyében feljelentést tennem? Ebben az országban,ahol élek, vagy megtehetem ezt Magyarországon is? Felek tole, zavarnak tunik.Köszönöm a válaszokat!

Stage # 2017.10.10. 02:17

Igen ez zaklatás valószínűleg. Feljelentést emailben is tehetsz, interneten keresztül a Magyar hatóságoknál. A kérdés az, hogy ha budapesti a "férfi", akkor melyik kerületben lakik? Ugyanis a férfi lakhelye szerinti rendőrség az illetékes. Ha nem tudod akkor közvetlenül címezheted az orfk-nak, és majd ők átteszik a megfelelő rendőrkapitányságra. Feljelentésedben kérd, hogy a rendőrség személyes meghallgatásod helyett, éljen megkereséssel a lahelyed szerinti rendőrségen. Így talán van mód arra, hogy ne kelljen Magyarországra utaznod tanúkihallgatásod végett.

Stage # 2017.10.10. 02:48

Azt kell majd bizonyítani, hogy egyrészt valóban ez-az ember küldi ezeket az üzeneteket, másrészt hogy a célja célzatosan a te zaklatásod. Ezek a feltételek kellenek. Azzal kell számolni, hogy mindent tagadni fog. Ha van közös ismerősötök érdemes rájuk írni, és tanúkat keresni, hogy Ő is látta ezeket a bejegyzéseket. Ha el is ítélik, max. kap egy pénzbüntetést. Lehet hogy feljelentés helyett inkább egy határozottabb férfi ismerősnek kellene felhívnia őt, és rászólni hogy ezt fejezze be. Esetleg személyesen megkeresni és meghúzgálni a bajúszát. :)

Ke.Er. # 2017.10.29. 11:23

A férjemmel jelenleg válunk, van egy közös 2 éves gyermekünk is.
Férjem a gyerek születését követően teljesen megváltozott, a napjait a közeli kocsmában töltötte, dolgozni nem dolgozott, én tartottam el. Mindemellett, mikor otthon volt, akkor is agresszíven viselkedett, velem és a gyermekünkkel is rendszeresen üvöltözött, szinte csak így kommunikált, bár tettlegességig sose fajult a dolog.

Ezt megelégelve 2017 februárban beadtam a vállópert. Erről tájékoztattam, kértem, hogy költözzön el, ennek ellenére 2017 juniusig nem tudtam kirakni a lakásból. A lakás egy a munkahelyem álltal bíztosított bérlakás, amihez neki semmi köze nem volt, nem szerepelt a bérleti szerződésben, még csak be se volt jelentkezve. Ebben az időszakban az együttélés még elviselhetetlenebb lett.
Miután nagy nehezen kiraktam, mániája lett, hogy van valakim. Ami akkor még nem volt igaz.

Szeptember elején megvolt az első válóperes tárgyalás, ahol megkaptam a gyermekünk kizárólagos felügyeleti jogát, a láthatás és gyerektartás kérdése nem lett szabályozva, ez a következő tárgyalásra lett halasztva, amely időpontja még nincs kitűzve.
Az apuka a gyermeket nem látogatja annak ellenére, hogy kb 1km távolságra lakik az édesanyjánál, a nagymama kérésére többször is átvittem már hozzájuk a gyereket, ezen alkalmakkor apuka a gyermekkel nehezen jön ki, türelmetlen vele, több alkalommal is előfordult, hogy elzavart minket kb 15-20 perces ott tartózkodás után.

Az élet úgy hozta, hogy július végén valóban megismerkedtem ez férfival akivel azóta is együtt vagyunk, jól bánik velem és a gyermekemmel is.
Viszont mióta megtudta, 1-2 napi rendszerességgel irogat facebook messengeren, sokszor akár a hajnali órákban.
Követeli, hogy vigyem át a gyerekünket, holott, ha ott vagyunk akkor se képes tisztességesen bánni vele. Illetve, nem godolom, hogy 8ora munka után még nekem kéne rohangálnom hozzá a 2 éves gyerekkel, amikor ő egész nap kocsmában ül, ráér, a távolság se nagy.
Írja, hogy ő tudja, hogy én őt megcsaltam, ezért lett a házasságunknak vége. Fenyegetőzik, hogy ezért még megfizetek, elviszi tőlem a gyereket, nem látom többet.
Állítólag fotókat készít/készített rólam és az új páromról, ezeket gyüjti, hogy majd „felhasználja ellenem”.
A gyerek után semmit nem fizet, többször is közölte, hogy ne számítsak tőle semmire, majd a szeretőm eltartja a gyereket, ő inkább felköti magát, de nem fog fizetni.
Ezen kijelentések mind messengeren történtek, a screenshotok megvannak, elmentve.

Ő korábban kábítószer függő volt, erőszakos büncselekmény miatt volt is már büntetve, idegileg labilis, nehezen kontrollálja az indulatait, napjai nagy részében ittas.
Bevallom félek tőle.

Mit tehetnék?
Az éjszakai fenyegető üzenetek illetve a tény, hogy követ/követtet elégséges jogalapot szolgáltatnak egy esetleges feljelentéshez zaklatás miatt?
Ha igen, és feljelentem, kérhetek távoltartási végzést?
A láthatási jogával mi lenne ebben az esetben? Hiszen ahol én vagyok, ott van a gyerekünk is.
Kérhetem a gyámhatóság álltal felügyelt láthatást, ha feljelentem, vagy az csak a válóper keretein bellül korlátozható?

seok23 # 2017.11.03. 15:58

Tisztelt szakértők!
222. § (1) alapjan történő zaklatásért (büntetlen előélettel, beismerő vallomassal, illetve pszichiatriai betegseg is közrejatszik emiatt voltam már igazsagugyi szakértőnél is) milyen büntetést szabnak ki?
Szeptember 2.-an volt iratismertetés amin nem tudtam megjelenni mert jelenleg is korhazban kezelnek.

masko # 2017.11.13. 10:06

Sziasztok,

a rongáláson túl feljelenthető-e zaklatásért az, aki egy társasházban valakinek a postaládájáról és csengőjéről több alkalommal lekaparja a nevet, rongálja, használhatatlanná teszi a postaládát és a csengőt. 2,5 éve tart, nem régen bérlőváltás is volt, de ezzel a szokással nem hagyott fel azóta sem, mióta magánszemélyek laknak a lakásban. A lakók zaklatásként élik ezt meg, de ez jogilag is annak minősül? (Bizonyíték nincs egyelőre, van egy kamera, ami a folyosót figyeli, de a postaládák azon nem látszanak. Egy másik kamera felszerelést tervezik.)

ObudaFan # 2017.11.16. 06:03

masko

Jogilag a zaklatás az a magánéletbe való beavatkozás céljából történi rendszeres kísérlet a kapcsolatfelvételre. Ez az eset szerintem legfeljebb nagyon kiterjesztő értelmezéssel lehetne zaklatás, tehát nem az.

PedigrePal # 2017.11.23. 03:44

Sziasztok,

Belekerültem egy elég hülye helyzetbe. Kapcsolatban voltam egy kedves hölggyel (kb 10 éve ismerem) több, mint fél évig aki a kapcsolat elejétől állította, hogy a vele lakó úriember az ex-élettársa(szintén 10 éve ismerem), kapcsolatuk véglegesen lezárt, rendezett, csak azért lakik ott, mert nem akarja az utcára tenni és rólam csak azért nem tud, mert megbántódna feleslegesen(igen hiszékeny szerelmes hülye voltam). Telt-múlt az idő és nagyjából egy időben kibukott, hogy az ex nem is tudja, hogy ő ex, illetve hogy a hölgy beújított még egy harmadik szereplőt is, akit igyekezett titkolni. Ebből lett egy vidám hangvételű beszélgetés és szakítás, el lettem hordva mindennek és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével".
Az "ex" az elvárható módon boldog volt az információtól, azzal együtt megköszönte az őszinteségem (tényleg), majd kérdőre vonta a nevezett menyecskét, aki természetesen mindent tagadott és elhordott engem mindenféle hazug szemétládának.
Illetve engem is újfent elhordott mindennek írásban és telefonon többször is.

Néhány nappal később írtam neki egy e-mailt, amelyben megkérdeztem hogy van, illetve elnézést kértem az elhamarkodott lépésért, továbbá kifejtettem, hogy nagyon rég ismerjük egymást, a kapcsolatunkban sok szép volt, ne gyűlölködve váljunk el, hanem békével(semmi kezdjük újra és hasonló rinyálás)... válaszában elküldött a francba, csúnyább szóval.

Idő közben beszélgettem (online) egy közös ismerősünkkel akinek elpanaszoltam bánatomat és meg is mutattam neki a nevezett harmadik fél facebook profilját, ez a beszélgetés valahogy eljutott a menyecskéhez. Hozzám a menyecskétől újra az őrjöngő telefon, majd a közös ismerős sűrűn kért bocsánatot, hogy nem gondolta, hogy ez lesz belőle.

Az "ex" idő közben újra megkeresett 2 alkalommal és a relációnk mélységeiről érdeklődött, amire ismét korrekt, visszafogott, de őszinte válaszokat kapott, majd diszkréten összecsomagolt és a menyecskét magára hagyta.

Menyecske a fejébe vette, hogy ő be fogja bizonyítani az "exnek", hogy márpedig én hazudok és visszaszerzi az "exet", amiben az a probléma, hogy nem hazudok és ezt tudja az egész családja és még pár ember, meg azt is, hogy a harmadik fél is a képben van....

Én ezzel úgy voltam, hogy jó, engem innentől nem érdekel, csináljanak amit akarnak....

Itt jött egy csavar, hogy a facebookon volt egy közös fotóm a menyecskével(egy jól láthatóan több hónapos kép), amit az "ex" meglelt és az éppen békülni szándékozó menyecske homlokát meg is csapkodta a fotóval...

Menyecskétől érkezett is a menetrend szerinti őrjöngő telefon, illetve az engem mindennek elhordás, majd még írásban is folytatta és a legvégén közölte, hogy ő márpedig engem feljelent zaklatásért.

Ilyenkor mi a helyzet és mire lehet számítani?

Megítélésem szerint nem történt zaklatás.

PedigrePal # 2017.11.24. 12:48

Idő közben megkaptam a választ, hogy ez semmi formában nem meríti ki a zaklatás fogalmát (főleg, hogy a menyecske, illetve az "ex" a rendszeres kapcsolatteremtő fél), maximum egy nem megalapozott, elutasított feljelentésre elég, vagy ha nagyon tupírozza, akkor egy hamis vád összeállhat belőle.

alfateam # 2017.11.24. 13:02

Igen, ez jogilag rendben is van, csak-hát van ez a nyavalyás morál meg erkölcs. De úgy is mondhatnám az emberi tisztesség minden jog-felett áll. Nem voltál tisztessége!

PedigrePal # 2017.11.24. 18:56

Kedves alfateam,

A leírásomban nagyon sok részlet nem szerepel, mert a helyzetismertetés volt a célja és nem a vagdalkozás és a magánszennyes teregetése, minden részlet ismeretében lehet megváltozna a véleményed arról, hogy mi is a helyzet a tisztességgel...

alfateam # 2017.11.24. 20:14

és ennek a boldog pillanatnak a hevében egy korrekt, visszafogottan szókimondó levélben tájékoztattam az "exet", hogy az imént szakítottunk az "exével”"

Hát-ugye ez nem magánszennyes és még korrekt is szerinted...

Lyonee # 2017.11.24. 21:40

É s az tisztességes, hogy a nő 3 szeretőt tart?

Benedikte # 2018.01.14. 21:22

Tisztelt fórumozók! Műszakvezetőként dolgom, és a napokban egy beosztott kollégám keresett meg problémájával. Szeretnék neki segíteni, ezért írom le az általa mondottakat. Hölgy kollégáról van szó. Előző párkapcsolatában az élettársa teljesen ki akarta sajátítani, és tiltotta a lányától és összes többi rokonától. Féltékenysége néha tettlegességig fajult.Tört, zúzott, nagy anyagi kárt okozva. A kapcsolat megszakítása után a férfit a bíróság kötelezte 800.000Ft megfizetésére és börtön büntetést is kapott. Mivel kolléganőm a bírósági határozat ellenére nem kapott pénzt, nálunk 2 hónapra felmondott és külföldre ment dolgozni, hogy adósságát ki tudja fizetni. Ez alatt volt élettársa börtönben volt. Idő közben kolléganőm új városba költözött. Megszűntek a zaklatások, és sikerült megnyugodnia. A közelmúltban volt élettársát szabadlábra engedték. Azóta újból pokol az élete. Kolléganőm autóját megrongálta,(az autó minden pontjára belevéste, hogy "szajha". Új lakásának ajtaját betörte. Telefonon hívogatja és megfenyegeti, hogy "megdöglesz" Kolléganőm minden alkalommal feljelentést tesz,de a rendőrség nem tesz semmit, mert azt mondják neki, hogy amíg vér nem folyik, Ők nem tehetnek mást, minthogy felveszik a vallomását és a feljelentést. Amíg nem tudja bizonyítani, hogy volt élettársa az elkövető, Ők tehetetlenek. Mivel saját autójával jár dolgozni, azért újabb anyagi teher volt az autójának újra fényeztetése. Az új ajtó beszereltetése. Kis fizetésű (minimálbéres) Fizetéséből nem marad megélhetésre, mivel az okozott károkat neki kell helyre hozatnia. Ez mellett nem meri autóját háza előtt hagyni, mert fél, hogy újra megrongálja. Nem mer egyedül haza menni a munkahelyéről, mivel este 22 óráig dolgozik, 24 óra mire hazaér. Teljesen tönkre van lelkileg, és idegileg. Szeretném a tanácsukat kérni, hogy milyen módon tudnék segíteni neki? Mit tanácsolhatok neki? Kérhet-e távoltartási végzést? Ez megoldaná-e a problémáját? A rendőrség tényleg nem segíthet rajta? Hogy tudná behajtani a neki jogilag megállapított kártérítést, ha volt élettársa csak feketén dolgozik, nehogy le tudják vonni tőle az adósságát. Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2018.01.15. 15:58

Távoltartást kérhet, de abban az esetben is igazolni kell, hogy ki az elkövető.