Jó hírnév megsértése vagy becsületsértés


Dr.Attika # 2015.03.21. 10:51

"Kurvának is van becsülete, ő is megérdemli a jog védelmét."- mondta egy katonai ügyész, miután a gyanúsított katonák azzal védekeztek, hogy "Ha lett volna pénzünk, akkor kefélt volna velünk."

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.21. 09:42

Aki ebben az "üzletágban" "dolgozik", az nem lehet túl kényes a becsületére.

Sherlock # 2015.03.21. 09:34

Nem szabad, de valószínűleg mindig ez vár rád mostmár. Rágalmazás, jó hírnév megsértése is lehet. Polgári pert is lehet indítani és büntetőfeljelentést is lehet tenni. Mondjuk eléggé kontra-produktív a hatása ilyen esetekben, de azért lehet.

gilera # 2015.03.21. 09:07

Üdvözlöm az Ügyvéd Urakat és egyéb fórumozókat!

egy érdekes dolog történt velem amely azóta sem hagy nyugodni.

férfiakkal foglalkozom, erotikus munkával. írnak rólam beszámolókat, de sajnos már túlontúl messzire mentek. beleavatkoznak a maGÁNÉLETEMBE IS AMELY NAPVILÁGOT LÁTOtT az interneten. PL SZERELMI ÉLETEM kiteregetése, családi konfliktusok, pénzügyi problémák stb...
az a kérdésem, hogY ilYEt szabad, vagy ez büntetendő? vagy mosmár mindig ez vár rám?
nem tartozom azok közé akik a médiában szerepelnek. senkinek semmi köze a magánéleTemhez. zaklatásnak minősülhet e ez? vagY ha nem, akkor minek? BECSÜLETSÉRTÉS? vagy mi?

nagyOn szépen köszönöm a válaszokat!

Darks # 2015.03.20. 14:28

Tisztelt C.!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget ,"felvilágósitást" eőre is köszönöm.

olyan helyzetbe kerültem hogy egy "barátom" felhivott egyik délután hogy megkérne egy sziveségre hogy elkéne hoznia az ismerősétől akinek kölcsönadta "Halászhálóját" mivel én ez ügyben nem vagyok felvilágosítva hogy ez pontosan büntetendö -e az othoni tartása stb, ezért én természetesen elvittem és berakta az autómba , haza felé pontosan a főúton amely pontosan a egy vízterület mellet húzodik el ,megálitottak és igazoltattak minket , majd az első kérdése volt ez hogy került az autóba illetve mi volt a szándékunk vele ekkor én elmondtam nekik ahogy történt , persze szerencsétlenségemre "barátom " letagadta hogy ö rakta be az ismerősénél és azt mondta ő csak eljött velem autozni, a szervek leelenőrizték hogy a háló nedves,e? persze nem volt az , a kérdésem az hogy ebböl eshet -e bajom, illetve azóta midnen nap mikor megyek munkába hajnalban "főuton" napi szinten megálítanak és igazoltatnak , válaszaikat előre is köszönöm!

wers # 2014.02.07. 13:20

nem baj, jó játék ez így péntek déludán, hogy ugyan az a kérdés milyen különdöző irányba tudja vinni a fonal végét :)

wers # 2014.02.07. 13:08

ez van, amikor több helyen teszi fel valaki ugyanazt a kérdést

wers # 2014.02.07. 12:51

Az E-ON is egy cég, de nem a gázmű adja az áramot.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 12:46

Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.
http://www.dvcsh.hu/index.php

De azért csak erősködj.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 12:30

Kissé megtévesztő a szóhasználatod. Igaz, hogy nálatok a távhőt és a vizet is egy nagy kommunális szolgáltató biztosítja, de attól az nem "vízmű".
Nem hiszem, hogy a "fűtéskarbantartás" a távhőszolgáltatási szerződés keretében történne. Külön szerződés lesz az, és nem vonatkozik rá a "rezsicsökkentés".

Egyébként is: ha a közgyűlés megszavazza, hogy a közös költség annyi, amennyi, abba a rezsibiztosnak semmi belebeszélni valója nincs. És abba se, hogy az összeget a közös képviselő mivel indokolta.

wers # 2014.02.07. 12:25

a vízműnél nekem tágra nyílt a szemem

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 12:15

a vízmű részéról a fűtés-karbantartás havi összege.
Jaj, ne!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 12:14

Nem jogi kérdés, de azért ez a röpcédula a szerzőre sem vet jó fényt. Talán érdemes lett volna szakemberrel elkészíttetni. Valószínűleg azzal se ér el semmit, de nem is égeti magát ennyire.

Agent Cooper # 2014.02.07. 09:36

Kedves tplaci!

A leírtak véleményt tükröznek, nem hiszem, hogy ez alapján ép eszű ember képes lenne feljelentést tenni.
Két esetben is, meg lett xy módon akadályozva a képviselő csere, pedig előzetesen mindig meg volt rá az igény mint most is.” Azonban ha xy helyett mondjuk a csaló szó vagy valami hasonló szerepelt, akkor esetleg meg lehet próbálkozni egy becsületsértés miatti feljelentéssel, bár szerintem annyira általános a megfogalmazás, hogy az sem valósulhatott meg.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Leon_77 # 2014.01.31. 20:08

Szőrnyű lenne, ha bárkit bármivel meg lehetne vádolni ártatlanul úgy, hogy annak nincs jogi következménye!

És engem ugye nem azzal vádoltak meg, hogy cukorkát loptam a sarki közértből, hanem, hogy mindenféle szexuális bűncselekményt követtem el a saját kislányom ellen.
A szakértő egyértelműen leírta, hogy semmi ilyet nem követtem el. Az is szerepel a szakértői véleményben, hogy anyuci ellenem neveli a gyereket. Az exem rosszhiszeműségét támassza alá az is, hogy egyszerre 3 helyen tett bejelentést (Rendőrség, Bíróság, Gyámhivatal) a vádakról, ahelyett, hogy kicsit is meggyőződött volna azok valóságtartalmáról.

Ha be tudom bizonyítani az előre megfontolt szándékot, akkor mennyi lehet a büntetése minimum és maximum anyucinak?

ObudaFan # 2014.01.31. 19:03

Ha a szakvélemény egyértelmű, akkor talán van esély egy hamis vádra.

Leon_77 # 2014.01.30. 19:02

Kedves Tollaslabda,

Abba az összegbe természetesen belefért, de tudod elég alapos vagyok, és szerettem volna megismerni mások álláspontját is.....
Mert, ha egy kicsi is jártas lennél a dolgokban tudnád hogy a jog soha nem fehér vagy fekete.

Segítő szándékú hozzászólásokat vártam ha érted mire gondolok:-)

Üdv:
Leon

tollasposta # 2014.01.23. 23:49

T. Leon77!
"kb 1 mió forintom ment el ügyvédre és mindenféle egyébre"

Az ügyvédjének az 1 mió forintba és a másfél évi ügyfélkapcsolatba nem fért bele, hogy ezt átbeszélje Önnel és esetleg tanácsot adjon, vagy netán segítsen lépni az ügyben?

Agent Cooper # 2014.01.22. 10:39

Kedves Leon77!

Először is azt szükséges tisztázni, hogy jelen esetben nem rágalmazás vagy becsületsértés történt, hanem hamis vád. A bűncselekmények közötti elhatárolást röviden úgy tudnám megfogalmazni, hogy hamis vád esetén a rágalmazó kijelentés alkalmas arra, hogy a rágalmazottat bűncselekmény elkövetésével vádolhassák. Ráadásul miután eljárás is indult, azért ennek is a minősített esete valósult meg.
És most jön a feketeleves... Sajnos ezekben az ügyekben az ügyészség a legritkább esetben indít eljárást! És miután a hamis vádban Ön nem sértett, így pótmagánvádnak nincs helye.
Természetesen elképzelhető, hogy pont az Ön ügyében eredményes lehet a feljelentés, de ahhoz részletesen lenne szükséges ismerni az iratanyagok.
Természetesen polgári úton is van lehetőség kártérítési igénnyel élni, de ennek eredménye is kétséges.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Leon_77 # 2014.01.21. 21:31

Kedves Szakértők!

A lányom anyja 1,5 éve keresetet nyújtott be a bíróságra gyermekláthatás megváltoztatása jogcímen arra hivatkozva, hogy a közös lányunkat, aki akkor 3,5 éves volt én szexuálisan kihasználom. Praktikusan azt írta, hogy a jelenlegi párommal a kislányom előtt folytatok szexuális aktust. Kérte a bíróságtól, hogy azonnali hatállyal tiltsanak el a gyermektől, mert a lányom veszélyben van mellettem. Állítását két szakértői véleménnyel igyekezett alátámasztani, amiben konkrétan a vádakat nem támasztották alá, csak utalás van benne arra hogy érhette valami a kislányt (abuzus emlegetve). Fél éve a rendőrségen is büntető feljelentést tett gyermek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény vádjával. A bíróság és a rendőrség is független szakértőt rendelt ki az ügyben, aki leírta hogy semmit nem tettem a gyermekem ellen, teljesen ártatlan vagyok.
Várhatóan ezen szakvélemény alapján mindenhol felmentenek. De 1,5 éve járok a bíróságra, kb 1 mió forintom ment el ügyvédre és mindenféle egyébre hogy harcoljak és bebizonyítsam, hogy egy mocskos rágalmazás áldozata vagyok.
Az lenne a kérdésem, hogy feljelenthetem e a volt páromat rágalmazás és becsületsértés vádjával, és mennyi az esélye hogy megnyerem azt??!

Köszönettel és üdvözlettel:
Z

ObudaFan # 2013.10.28. 17:56

Az attól függ, mi volt ebben a levélben.

ritakova # 2013.10.28. 07:26

Kedves Mindenki!
Egy névtelen levélben nevemet említik ezt a névtelen levelet a szintén névtelene levélben "megtámadott" egyén a falu hirdetőtáblájára kitette a névtelen levélre való válasszal.Kértem a falu polgármesterét, hogy vegyék le a névtelen levelet mert sem jó sem rossz oldalról nem kívánok a falu hirdetáőtábláján szerepelni.Ezt természetesen meg is ígérte csak nem tartotta be, sőt egy eztkövetően egyesületi internetes weblapra is felrakták a két levelet. Egyáltalán mit tehetek?

ObudaFan # 2013.09.05. 10:17

A képmásuk feltüntetése valóban nem feltétlenül jogszerű, adott esetben nem is biztos, hogy könnyű megítélni, hogy az-e.

Agent Cooper # 2013.09.05. 10:15

Kedves csunyig!

Becsületsértést szerintem nem követhet el, viszont az érintettek hozzájárulása nélkül való megjelenítésük a személyiségi jogaikat sértheti!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

csunyig # 2013.09.05. 05:20

Kedves Fórumozók!

Egy társasjáték fejlesztésén dolgozom, és piaci szempontból hasznos volna ebben létező, élő, közszereplőket feltüntetni. Az említett személyek kivétel nélkül pozitív tulajdonsággal rendelkeznének, ami részben független a valóságtól.
Két dolog kérdéses:
(a) valódi név/módosított név
(b) vázlatos ceruzarajz a személyről
Megengedhető-e és hogyan a fenti két pont alkalmazása, ha egyébként semmilyen sértésre alkalmas dologgal nem kapcsoljuk össze?
(Pl.: Csányi Sándor: 10% bevételemelkedés+portré(skicc))

A kérdés csak jövőre esedékes, tehát a 2013. évi V. tv. irányadó:
(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.