Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Jó hírnév megsértése vagy becsületsértés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.30. 16:45

Az nem sérelemdíj, hanem kártérítés. De a sérelemdíj annyiból biztosabb, hogy ott nem kell bizonyítani a kár összegét.

www.kbs-ugyved.hu

gyadar # e-mail 2020.07.30. 16:01

sérelemdíjat :)

gyadar # e-mail 2020.07.30. 15:59

Tisztelt Fórumozók!

Hasonló kérdésem van, mint az előttem szólónak: ha valaki személyemre vonatkozó hamis tényt állít, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel, de ez nem kap nagy nyilvánosságot (nem újságban, Tv-ben, facebookon, stb. teszi meg), azonban engem ez hátrányosan érint, (pl.: egy állást nem kapok meg, vagy nem léptetnek elő, mert a hamis tény alapján úgy ítélik meg, hogy arra nem vagyok méltó), akkor van értelme bírósági eljárásban sérelem díjat kérni?

Maury Chaykin # e-mail 2020.07.22. 10:06

Tisztelt Fórumtagok!

Egy teljesen anonim fórumban, ahol még a fórumos név sem látszik, privát üzenetben valaki becsmérlő dolgokat írt nekem. Nem annyira durvákat, de volt közte olyan, hogy folytassak fellációt az apámon (nem ezekkel a szavakkal), meg sarlatánnak, csalónak, hozzá nem értőnek nevezett (idősgondozással kapcsolatos téma volt, de ez nem is lényeg). Sajnos egyszer-kétszer én is visszaszóltam neki.

Tekintettel arra, hogy nyilvánosan semmilyen adok-kapok nem történt, csak privát levelezésben, lehet ennek bármilyen jogi vonzata?

Köszönöm a figyelmet!

drbjozsef #   2020.07.15. 12:45

Jogi személy is felléphet a Btk. 226.§ szerint, rágalmazás esetén. Ha fennállnak a feltételei, akkor igen, lehet bajod belőle.
Ki tudja, mennyire akarnak bíróságra járni. Pláne, ha már törölték a hozzászólást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.17. 11:46

Viszont a kolléga kaphat egy combos rendbírságot az eljárási szabályok, a tárgyalótermi viselkedés normáinak megsértéséért.
(Hogy a csudába akar a jövőben együtt dolgozni ezzel a bíróval, ha kiderül, hogy annyira nem bízik a jegyzőkönyvezésében, hogy titokban magnóra veszi a tárgyalást?!)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.17. 11:28

Ha jól értem, arról van szó, hogy a vádlott mondott valamit, amit a magánvádló a bűncselekmény elismerésének tekint. Még ha valóban az lenne is, ez nem a bűncselekmény elkövetesének a bizonyítéka, legfeljebb vallomás. Csakhogy vallomást az eljáráson kívül nem lehet tenni; sőt az eljárásban is csak önszántából teheti meg a vádlott, és még azt is bármikor visszavonhatja. (Nem mellesleg, ha a nyomozóhatóság készítene titokban, jogeszerűtlenül hangfelvételt a terheltről, még azt is ki kellene rekesztenie a bírónak a bizonyítékok közül.)

Summa summárum, ezt a hangfelvételt nem fogja a bíró figyelembe venni az eljárásban.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.04.17. 06:52

Jozsika84,

Általában véve az a bírósági gyakorlat, hogy a jogszerűtlenül készült kép vagy hangfelvétel felhasználható bizonyítékként, ha semmilyen más módon nem deríthető ki az igazság. De ezt a bíró dönti el. Nem kötelező elfogadnia.

Esetedben ez elég véleményes. Csínján bánnék azzal, hogy olyan bizonyítékot kérjek felvenni, ami azon túl hogy jogszerűtlen, ráadásul ezt konkrétan az eljáró bíróságon követted el, megsértve az eljárási szabályokat is. Ha én lennék a bíró, nem biztos, hogy nem vonnám össze szemöldökömet - az pedig neked nem jó, hidd el nekem.

Esetleg vagy hivatkozhatsz arra, hogy a bíró állítása szerint is tárgyaláson kívül történt az eset (há' bekapcsoltam csak a szabályosan kikapcsolt telefonomat, oszt ez meg véletlenül felvette), vagy hazudhatod azt, hogy ez bárhol máshol történt, csak nem a bíróságon (már ha bíró amúgy sem hallotta).

Én inkább valami más módot találnék inkább.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.04.16. 16:24

Jozsika84

Nálunk hangrögzítő eszközt be sem lehet vinni a tárgyalóterembe, kivéve ha a bíró engedélyt adott rá.. Szóval akkor hol és hogyan is készült az a hangfelvétel?

Jozsika84 #   2020.04.16. 12:57

Kedves Jogászok, Fórumozók!

A vádlott a tárgyaláson beismeri a bűnösségét, amiről a sértett magánvádló képviselője hangfelvételt készít, mivel a magánvádlónak, képviselőjének kell minden kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét.

A felvételen elhangzik a vádló részéről az indítvány, hogy kéri jegyzőkönyvbe foglalni a beismerő vallomást. A bíróság szerint vádló által vélelmezett beismerés már tárgyaláson kívül történt és egyébként sem hallotta a bíróság.

Felhasználható-e a rejtett diktafonnal a tárgyalásról készített felvétel a büntetőeljárásban bizonyítási eszközként?

drbjozsef #   2020.04.04. 16:01

bogi,

Btk. 226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Btk. 227. § (1) Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben [...] nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Feljelentést tehetsz a rendőrségen.

Hogy értelme van-e, azt ennyiből nyilván nem tudhatjuk, de legtöbbször nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bogi10832 # e-mail 2020.04.04. 11:47

Üdv mindenkinek!
Én olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy minap történt az eset hogy tudomásomra jutott hogy valaki kamu instagramm profilról valótlan dolgokat állít rólam,ami az én személyemnek sértő mert nem igaz.Erről elég sok embert tudomást szerzett,úgymondd elterjedt a városban,és nyilván én lettem rosszként beállítva..Megtudtuk ,hogy ki a lány aki ezeket irogatta és mint kiderült ő onnan szerzett ezekről tudomást hogy belenézett a barátjának a velem való facebook beszélgetésbe(a barátja tudta nélül) ami szintén az én személyiségi jogaimat sérti.Ilyenkor mi a teendő?Ez beletartozik a hír megsértésébe?lehet jogi útra vinni?

marton2020 # e-mail 2020.04.01. 19:33

Üdv mindenkinek!

Egy eléggé összetett helyzettel kapcsolatban fogalmazom meg a következő hozzászólásomat.
2019. szeptemberében posztoltam az Instagram profilomra (amelyet kb. 17ezer ember követ) egy fotót egy másik ismert kollégámmal. A fotó alá érkezett egy obszcén komment - melyről képernyőfotót készítettem - egy "fake" Instagram profilról. A kommentben édesanyám szidta és kifejezte nemtetszését arról, hogy egy 3,5 milliós városban élek, ahol ő is. A kommentet pár percre rá törölte is. Pár hét múlva a munkahelyemre ugyanez a személy egy rágalmazó levelet fogalmazott meg, miszerint én követem őt és a párját, aki egy híres színész, és azonnal követeli, hogy a cég bocsásson el engem. Kellemetlen szituációba kerültem a munkahelyemen és félni kezdtem, mivel fogalmam sem volt róla, hogy ki ez a személy. Pár hónapra rá újból feltűnt és szilveszter éjjelén szintén kommentelt egy teljesen másik "kamu" Instagram profilról. Mivel ez a személy félelmet és betegséget hozott a mindennapjaimba, erre a kommentre ideges lettem, hogy még szilveszter éjjelén sem hagy fel a zaklatással, és válaszoltam a következő szavakkal: "Hagyjál már békén, te szerencsétlen szar!". Pár hétre rá kaptam egy Instagram kommentet egy ügyvédtől, aki követelte, hogy kérjek bocsánatot az adott személytől, hiszen "én 17.000 ember előtt őt megaláztam azzal, hogy szerencsétlen szarnak neveztem". Feltételezem, hogy egy ügyvéd nem ír Instagramra senkinek kommentet, főleg nem helyesírási hibákkal.
Figyelmen kívül hagytam ezt az üzenetet, azonban pár hétre rá egy utazás közben - fogalmam sincs, miért és hogyan hozott össze vele a sors - ez a személy megjelent előttem és követelte, hogy üljek azonnal mellé és magyarázzam el neki, hogy miért készítettem azt a bizony Instagram fotót 2019. szeptemberében az ő utcájához közel. Számomra ekkor lett világos, hogy vagy nagyon gyűlöl ez a személy vagy egyszerűen csak tényleg azt hiszi, hogy én követem őt. Ekkor félni kezdtem és azt mondtam neki - szerencsére több utas volt körülöttem -, hogy hagyjon békén és maximum ügyvéd jelenlétében vagyok hajlandó válaszolni. Amikor tudtam, hogy egy valós személyről beszélünk és akár követhet is - irónikus, hogy ő vádol engem követéssel, amikor hirtelen egy tömegközlekedési eszközön ő jön oda hozzám a semmiből -, még jobban félni kezdtem. A következő e-mail az Instagram komment írójától, egy ügyvédtől érkezett, melyben felszólítottak a nyilvános bocsánatkérésre, mivel "szerencsétlen szarnak" neveztem ezt az illetőt.
Ezt az e-mailt már rettegve olvastam, hogy vajon most mit talált ki az illető. Nem válaszoltam, azonban rá pár hétre - pár nappal ezelőtt - kaptam magától a személytől egy e-mailt, melyben hazugságot állított, hiszen azt írta, hogy én személy szerint az Instagram profilomra kiírtam, hogy őt akarom tönkretenni. Ezzel újból valótlant állított. Továbbá követelte, hogy 15 napon belül kérjek nyilvánosan bocsánatot az Instagram profilomon és fizessek neki kártérítést, amiért a nevét említettem (nem említettem továbbra sem semmiféle nevet, csupán annyit írtam, amit már fent említettem).
Arra hivatkozva szólít fel engem bocsánatkérésre, hogy megsértettem a jó hírnevhez való jogát.
A 15 nap hamarosan letelik, én pedig aggódom, hogy vajon mi lesz a következő lépés.
Annyit még nagyon fontos az ügyhöz hozzátennem, hogy a másik ismert kollégám ugyanezen a személy ellen jogi eljárást indított, hiszen pár évvel ezelőtt őt zaklatta. Valószínűleg az ő Instagram profilját láthatott meg engem és kiszemelt magának.
A munkahelyemre való írt e-mail, az ügyvéddel való zaklatás, a trágár Instagram kommentek és a folyamatos stressz azt gondolom, hogy mind-mind bűncselekmény.
Szeretném, ha ez a személy végre békén hagyna, azonban nem tudom, hogy valójában bűncselekményt követtem-e el azzal, hogy egy "fake" Instagram profil obszcén kommentjére azt válaszoltam, hogy "Hagyjál már békén, te szerencsétlen szar!".

Ha nincsen semmi félnivalóm, akkor érdemes nekem jogi útra terelnem a dolgokat, hogy végre békén hagyjon ez a személy vagy írjak neki egy e-mailt?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Tisztelettel.

ObudaFan # e-mail 2020.01.29. 23:38

5 év alatt évül el.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Lavander # e-mail 2020.01.29. 18:27

Tisztelt válaszolók!

Kérdésem az, hogy jó hírnév megsértése esetén (ősszel facebookos posztban valótlan dolgok állítása) mennyi idő áll rendelkezésre a per megindítására?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.20. 19:18

Alapszabály: vagy iszol vagy kommentelsz.

www.kbs-ugyved.hu

Traffic #   2019.12.20. 19:16

T. ariete!

Véleményem szerint igen.

Üdv,
Traffic

alfateam # e-mail 2019.12.19. 19:15

Mi az a facebook?

Ariete # e-mail 2019.12.19. 18:26

Tisztelt fórumozók!

Elkövettem egy hibát.
Facebookon, a munkahelyem által létrehozott álláshirdetés alá, egy indulatos hozzászólást írtam, ami által később, a munkahelyi vezetőm magához rendelt és számon kért, természetesen teljesen jogosan.
Számonkérés idejében, vagy már jóval előtte, visszakereshetetlenül, a teljes hirdetést eltávolították az oldalról, így pontosan nem is tudok belőle idézni, amire biztosan emlékszem és fel is rótták nekem, hogy "karrieristának" neveztem néhány kollégámat, akik már az olvasás pillanatában is jót derültek ezen, de később is mikor tisztáztam velük személyesen ezt a dolgot, és bocsánatot kértem tőlük. Másik dolog amit kiemeltek a beszélgetés során, hogy állítólag "fikáztam" a munkahelyi vezetőmet és a céget, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom mivel tényleg nem emlékszem már a konkrét írásra és szövegkörnyezetre.
Arra lennék konkrétan kíváncsi, ha képernyő fotóval, kimásolással elmentették a konkrét szöveget, annak tartalmát felhasználhatják per indítására, vagy egyéb retorzióra? Munkahely elvesztése nyilván borítékolható, de engem a lehetséges, ellenem irányuló, jogi szankciók érdekelnének.

Köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.05. 14:14

Szerintem ne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

JasmineKkk # e-mail 2019.04.05. 13:34

Jó napot!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy már nagyon elegem van, hogy valaki lejárat, figyelget, követ, azt terjeszti rólam, hogy prostituált vagyok, lopni járok be a városba stb. És ezt terjeszti másoknak is és már nagyon elegem van.

Egy buszsofőrről van szó, akivel évekig utaztam, miután bejelentésre levették a járatról. Azóta nyomozgat, hogy hova utazom, még azt is megkérdezgeti a kollégáitól, hogy hol szállok le. De a legmeredekebb az volt, mikor lopni járok, de megvolt az is, hogy elmebeteg vagyok, azért sétálgatok sokat. Hogyan merek bemenni egy étterembe...
Talán küldjem el a napirendemet neki előre?

Nagyon elegem van, mikor más is röhög a marhaságai miatt. Tinilányként rendszeresen fogdosott is és nem engedett leszállni a buszról, de ez már többéves történet.

Sajnos bozonyítani nem tudom, mert akiknek összepletykálgat rólam, n fognak vallani. De úgy gondolom, hogy ezt sebkinek sem kell eltűrnie.

Munkáltatójánál jelenthetem legalább, bár nem utazom velem. De ha kifizetem a buszjegyet semmi köze hova megyek (szemészhez), képes járatott elcserélni, hogy utánam jönnön.

Nem bírom tovább, szerelmes belém, de ez...

Köszönöm szépen.

rigoz # e-mail 2019.04.02. 20:43

Tisztelt Boróka1!

Ez esetben tettleges becsületsértés (Btk. 227. § (2) bek.) kísérlete nyer(het) bizonyítást, mely szintén büntetendő, elvileg ugyanúgy, mint a befejezett cselekmény, gyakorlatilag valamivel enyhébben.

Boróka1 # e-mail 2019.04.02. 20:23

Sziasztok! Kérdésem lenne, hogy a becsületsértés megvalósul-e, ha több ember előtt valakit leköpnek, de a tanúk többsége úgy nyilatkozik, hogy a nyálat nem látta, csak a köpő mozdulatot látta, esetleg hallotta?

mici-mackó # e-mail 2019.04.01. 00:36

Tisztelt rigoz!

Köszönöm a választ!

Micimackó

rigoz # e-mail 2019.03.22. 19:30

Vannak olyan szakaszai, amikor kötelezők, jelemmzően a vádlottnak/terheltnek (különösen 5 évnél súlyosabban is büntethető eljárásban, a terhelt kérelmére a távollétében folyó eljárásban, felülvizsgálati eljárásban, ítélőtábla előtti, az ügy érdemében hozott határozat elleni fellebbezés elbírálására irányuló eljárásban stb.), bizonyos esetekben (pl. pótmagávádlókénti fellépés (amikor alapvetően ügyészi vádemelési jogkörbe tartozó, ún. közvádas cselekmény vonatkozásában, amely tekintetében az ügyész a vádat elejtette, az eljárást megszüntette, a feljelentést elutasította, avagy ezutóbbi két határozat elleni panaszt elutasította és a sértett ügy dönt, hogy maga emel vádat és jár el vádlóként) esetén) a sértettnek is.

De jobban átgondolt a büntetőeljárásban a kötelező jogi képviselet köre, mint az új polgári perrendtartásban.