reintegrációs őrizet


Neeeta # 2021.05.26. 19:25

Tisztelt Cím!

A reintegrációs őrizet kapcsán érdeklődnék, tényleg vannak olyan bv bírók akik egyszerűen csak nem adják meg senkinek aki kérelmezi? Egy ilyen "szubjektív" döntés ellen, ha az elítélt minden feltételnek megfelel, eredményesen lehet fellebbezni? A fellebbezés ez esetben marad a területi illetékes törvényszéken? Szintén kérdezném, hogy olvastam, hogy az ügyésznek is van fellebbezési joga. Az ügyész szintén területi illetékes, mint a bv bíró vagy az az ügyész aki a bűntetőeljárás során is volt?
(jelen esetben a más régió intézményébe lett elhelyezve az elítélt).

Előre is köszönöm a válaszokat!

MilesDavis # 2021.05.20. 16:45

Kedves Mindenki!

Érdeklődnék, hogy a jelenleg mik a hatályos feltételei a regintegrációs őrizetnek?

Van-e olyan minősítő körülmény ami azt kizárhatja? Egész konkrétan a bűnszervezetben történő elkövetés érdekelne.

A választ előre is köszönöm!

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.03.16. 11:07

Tisztelt Bbenu,

Valóban 2,5-3 hónappal érdemes benyújtani a reintegrációs őrizetre irányuló kérelmet, körülbelül ennyi idő alatt mennek le a folyamatok (bíro, majd prtfogó felügyelő, majd megint bíró és meghallgatás kitűzése). A reintegrációs őrizet csupán egy lehetőség és nem kötelezettség, ami azt jelenti, hogy maxiumum 10 hónapra adható, de akár kevesebbre is, ezt az adott bv. bíró fogja eldönteni a rendelkezésre álló dokumentumok alapján. A bv. bírók egy része azt a gondolkodást vallja, hogy semmi esetre sem kerülhet hamarabb meghallgatásra a fogvatartott, mint ahogy a reintegrciós időpont elérkezik. Tehát előfordulhat például,hogy június 25. követően sor kerül e meghallgatásra és meg is kapja a reinetgrációs őrizetet, de csak szerptember 1. napjával.

https://drpinczes.hu/…cios-orizet/

Bbenu # 2021.03.12. 11:01

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésekben.
Reintegrációs őrizet kezdete június 25-én lenne lehetséges az ítélet alapján. Viszont a BV részéről eléggé kétes információkat kaptunk. A reintegráció kezdő időpontja kötelező érvényű lenne, vagy van arra lehetősége a BV-nek, hogy eltolja azt, ha nincsen törvényi akadálya? Azt az információt kaptuk a BV-től, hogy akár 6-8 hónappal is eltolhatja az időpontot, mert nagyon le vannak terhelve (Tököl). Ha jól tudjuk, akkor a reintegráció kezdő időpontja előtt 2,5-3 hónappal kellene benyújtani a szükséges dokumentumokat. Ez valóban így van?MI történik abban az esetben, ha ennyivel később kapja meg a reintegrációt? Természetesen minden feltételnek megfelel az elítélt, hogy megkapja a reintegrációt.
Nagyon köszönöm szíves válaszukat.

Medison001 # 2021.03.02. 07:36

Tisztelt Slainte!
Köszönöm válaszát.
Ez a törvényi paragrafus már nekem is megvolt, viszont konkrétan a reintegrációs őrizetről nem szólt.
Egyértelmű ha az ember a büntetését tölti elzárva akkor nem vezethet , mivel el van zárva a külvilágtól.
Világos, hogy a reintegráció alatt is a büntetését tölti az ember, viszont annak célja a társadalomban való vissza illeszkedés, kötött magatartási szabályokkal, melynek megtartásával jöhet ,mehet , munkát végezhet az adott egyén.
Akár mint sofőr is, ezért is tartom ezt egy kicsit logikátlannak, hiszen reintegráció alatt és annak egyénenként hozott szabályaival az ember mozoghat a közlekedésben részt vehet, járművet vezethet.
Ezért a józan ész azt diktálná , hogy bele számít a reintegrációs őrizet is a járművezetéstől való eltiltásba.

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.03.01. 11:12

Tisztelt Lipi73,

Nem várható a reintegrációs őrizet módosítása.

https://drpinczes.hu/…cios-orizet/

Lipi73 # 2021.03.01. 09:52

Szép napot! Kérdésem az lenne! Hogy várható-e a reintegrációs őrizet időtartamának emelése?? A választ előre is köszönöm!!

Slainte # 2021.02.22. 15:52

El kell, hogy leserítsem: nem számít bele. A reintegáriciós őrizet a büntetés része, anna időtartama alatt a büntetését tölti. Csakúgy, mint a feltételes szabadság alatt. Csakhogy a feltételes szabadságot a Btk. 56. § (4) bekezdése az eltiltás szempontjából kiveszi a be nem számítható időből, a reintegrációs őrizetet viszont nem.

Medison001 # 2021.02.22. 10:01

Kellemes Napot Önöknek!
Azt szeretném kérdezni, hogy a reintegrációs őrizet időtartama bele számít -e a vezetéstől való eltiltásba, amely 4év, 2017.04 hóban adtam le a jogosítványomat.
2019.06-2019.12 hó között töltöttem a büntetésem. Ezután kezdtem a reintegrációt, amely 2020.10 hóban telt le.
Nyílván a fogházban töltött idő nem, viszont az én olvasatomban a reintegráció ideje beleszámít.
Viszont nem találtam erre konkrét szabályt, ezzel kapcsolatban kérnék segítséget.
Előre is köszönöm.

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.01.29. 08:36

Tisztelt Aurora22,

A büntetőeljárás alatt lehetőség van letartóztatás helyett akár bűnügyi felügyelet elrendelésére is, ha a szükséges dokumentumok a rendelkezésre állnak, de ehhez a letartóztatást elrendelő végzés ismerete elengedhetetlen, ahogy ennyi információból az eljárás kimenetelével kapcsolatban állástfoglalni.

Reintegrációs őrizetre valószínű nem lesz jogosult. Külföldi állampolgár esetében, akit kiutasítanak nem jogosult reintegrációs őrizetre. Ebben az esetben akár meg lehet próbálni a szabadságvesztés végrehajtásának átadását az állampolgárság szerinti országba.

https://drpinczes.hu/…-labbilincs/

Aurora22 # 2021.01.28. 18:53

Udvozlet!parom nem magyar allampolgar.Jelenleg Magyarorszagon van letartoztatasban migrans szemelyek szallitasa miatt.o,mint felvezeto auto van feltuntetve.a nyomozas meg folyik az allitolagos szervezo szemelye utan.a masik sofor vallomasa alapjan a parom nem tudta mi van az autoban,viszont a hivasok elemzese alapjan,gyanakodnak...kerdesem,hogy paromnak mik az eselyei,mire lehet szamitani es van e esely nem magyar allampolgarkent ott magyarorszagon hazi orizetre befogado nyilatkozattal,vagy itelet utan reintegracios orizetre?elore is koszonom!

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.01.26. 15:14

Brigi 1983,

Az Ön által leírtakból nehezn állapítható meg, hogy megfelel-e a törvényi feltételeknek a férje által töltött büntetés.

https://drpinczes.hu/…cios-orizet/

Slainte # 2020.12.20. 09:34

Előkészítő ülés a vádemelés után van. Hat hónap utána letartóztatás további meghosszabbításáról kell ülésen dönteni. Természzetesen elméletieg ezen meg is szüntethetik a letartóztatást, de meg is hosszabbíthatják vagy enyhébb kényszerintézkeéssel is felválthatják.

Szimi14 # 2020.12.19. 18:51

Üdvözlők mindenkit! Szeretnék kérdezni mégpedig azt hogy a párom 2020.07.31-től eőzetesben van csoportosan felfegyvekezett garázdaság miatt és 2021.01.31- ig van hosszabitva. A nyomozás folyik szembesítések még mindig és még hanuár elejére is van. Az érdekelne hogy 6 hónapja lesz a páromnak igy van e lehetőse hazajönni vagy ilyenkor szokott e lenni előkészitő ülés?

Slainte # 2020.09.25. 04:02

A kérdésből nem világos, hogy mi történt. A férje 1 év 6 hónap szabadságvesztést kapott, amiből a megfelelő rész letöltése után feltételes szabadságra engedték a hátralévő időre, vagy hosszabb szabadságvesztést kapott, amiből 1 év 6 hónap feltételes szabadságot engedélyeztek. Akármi is volt, a büntetésből hátralévő időt kell letölteni, és a reintegrációs szabadság ugrott.

Brigi1983 # 2020.09.24. 07:12

Sziasztok Segítséget szeretnék kérni. Férjem 1év 6 hónap felfüggesztést kapott pártfogó felügyelet járásra kötelezték sajnos a pártogónál csak egy alkalommal jelent meg. Így az jelentette a biroságra. A bv bíró elrrndelte a büntetés végre halytását amit így fogalmaz.,feltételes szabadságot meg szüntette és el rendelte a büntetés hátralévő részének végre hatását. Akkor most mennyit kell hogy le üljön? Börtönbüntetés és vonatkozik e rá reintegrációs őrizet

Judy111 # 2020.09.05. 22:40

Kedves Fórumozók!
Van egy csoportunk, ami a büntetés-végrehajtás során nyújt segítséget a hozzátartozóknak, ezáltal közvetve a fogvatartottaknak is.
Facebookon a "Négy Fal Között - A Büntetés-végrehajtás útvesztői" név alatt találtok meg minket. Várunk szeretettel minden érdeklődőt.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.08.24. 11:20

Tisztelt Anitha,

A másodfokú döntés ismerete nélkül nehéz választ adni a miértekre.

Lehetősége más jogintézményre van a párjának, gondolok az EVSZ intézményére.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Slainte # 2020.08.23. 08:29

Érthető módon Önnek fájdalmas, de teljesen normális dolog. A törvény azért biztosít fellebbezési lehetőséget a reintegrációs őrizet tárgyában született döntés ellen, hogy akinek az nem tetszik, az fellebbezhessen ellene. A másodfokú bíróság pedig dönthet így is, úgy is.

Anitha # 2020.08.21. 14:32

Tisztelt Ügyvéd úr!
Párom a reintegrációs őrizetét töltötte itthon pár nap híján egy hónapja.Minden rendben volt,nem szegett meg semmilyen szabályt.
Aztán kopogtattak az ajtón,jöttek rendőrök,bv-sek,illetve a pártfogó,miszerint azonnali hatállyal vissza kell vinniük a börtönbe,mert az ügyész fellebbezett,és mégsem engedélyezte a reintegrációt.Ez normális dolog?!Itthon “újra”kezdtük az életünket,dolgozott is a párom....és most az egész család és a párom is padlóra került...leginkább lelkileg..
Tudok valamit tenni?
Köszönettel:Anitha

bettikebetti # 2020.06.28. 10:35

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom októberben tölti ki a büntetésének a felét. Visszaeső, tehát reintegrációra nem sok esély van. Azért irom hogy nem sok, mert a zárkatársát visszaesőként nem rég mégis kiengedték őrizetbe. Az evsz-re és mindenre befogja adni a kérelmet. Ha októberben lesz esedékes akkor mikor érdemes elkezdeni? Nekem a hivatalos bevételem nagyon kevés, mert gyes-en vagyok. Nincs saját tulajdonú lakásom, csak albérletem, közüzemi számla sincs a nevemen. Ezek mennyire jelentenek gondot ? Nincsen gondunk anyagilag, mert a család támogat minden hónapban egy nagyobb összeggel, de az mennyire számít? Ha hivatalosan nem tudom igazolni, hogy eltudom tartani a páromat amig itthon van hétvégente, akkor ki sem engedik?

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.06.22. 07:19

Tisztelt Szilvy90,

Ezzel kapcsolatban iratok ismerte nélkül nem tudok állást foglalni.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Szilvy90 # 2020.06.19. 13:57

Értem. Köszönöm szépen a segítségét, linket is. Elolvastam tehát gondolom jár neki a házi őrizet mivel a papírján amit kapott benne van a dátum amikor feltételesen szabadlábra bocsátható illetve mikor tölti ki a teljes büntetést. Gondolom ez a 6 hónap lehet a házi őrizet mert a 2 dátum nem ugyanaz. Igazából nem tudom mit tegyek mert a bíróságon mikor érdeklődtem a napokban azt javasolták adjunk be egy felülvizsgálati kérelmet hogy indokolt-e a végrehajtás.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.06.18. 13:37

Tisztelt Szilvy90,

A törvény egyértelmű ebben az esetben sajnos, ez már a későbbiekben nem bír relevanciával, főkként azért, mert már a felfüggesztettet elrendelték vele szemben. Tehát egy jogerős ítéletről van szó.

Más kedvezmények azonban még szóba jöhetnek. (EVSZ)

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Szilvy90 # 2020.06.11. 05:39

Tisztelt ügyvédúr.

Köszönöm a válaszát.

Viszont nekem kicsit zavaros az egész, mivel 2015 decemberben kapott egy új pártfogót aki viszont sikeresen zárta le az ügyet 2017 márciusban erről a pártfogótól kaptunk is papírt. Ez hogyan lehetséges? Nem befolyásolja valamennyire a végzést esetleg?