Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése

rigoz # e-mail 2019.04.25. 21:53

Tisztelt Bargai!

Az eljárásnak azért ez a menete, mert a rendőrség tartozik kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ki követte el és elkövette, illetve pontosan hogyan az adott szabálysértést.

Ismeretlen tettes ellen eljárásnak nincs helye.

Amennyiben írásban elismeri a szabálysértést, nem valószínű, hogy az ügyet tovább fogják bolygatni.

Az, hogy rutinból állt be, nem mentség.

Szomorú örökös #   2019.04.25. 21:48

Bargai

Miért nem intézik el egy egyszerű csekkel, miért van szükség "bizonyítási eljárásra", írásbeli vallomástételre, illetve esetlegesen szóbeli meghallgatásra?

Szerinted másként honnan tudnák, hogy ki volt az elkövető? Az, hogy a te autód állt ott, egyáltalán nem jelenti, hogy te is álltál meg ott vele. No pont ezért...

Ha leírom, hogy rutinból parkoltam ott, ahol már elötte 50x fogja őket érdekelni, vagy egyáltalán nem?

Azt fogják rá válaszolni, hogy közlekedni sohasem szabad rutinból. És ez bizony igaz!

Bargai # e-mail 2019.04.25. 21:08

Üdv!

A minap kaptunk egy levelet, hogy még decemberben megállni tilos táblánál parkoltam. Kis utca volt, építkezés volt épp, többször parkoltam már ott, valószínüleg az építkezés miatt kiraktak egy ideiglenes táblát amit nem vettem észre, ahogy rajtam kívül még vagy 6-8 autós sem.
Az üggyel kapcsolatban több kérdésem is lenne:

  • Miért nem intézik el egy egyszerű csekkel, miért van szükség "bizonyítási eljárásra", írásbeli vallomástételre, illetve esetlegesen szóbeli meghallgatásra?
  • Ha leírom, hogy rutinból parkoltam ott, ahol már elötte 50x fogja őket érdekelni, vagy egyáltalán nem?
  • Írásbeli vallomástétel után, ahol elismerem töredelmesem, hogy hibáztam, milyen eséllyel idéznek be még egy körre?

És a végső kérdés: Tényleg ennyire ráér a rendőrség, hogy ennyi kört kell futni - és igazából még nekem kell foglalkoznom vele, hogy vallomást teszek,levelezgetünk,ne adj Isten..behívnak stb. - ahoz, hogy kiállítsanak a végén egy 5-10ezer forintos csekket? Az ráfordított idő és energia többe kerül. Tűzze a szélvédőre a csekket, viszlát...

Köszönöm
Gergő

Dominique29 # e-mail 2019.04.15. 17:54

@Cabron_: nem is a bírság jogtalanságáért kérnék meghallgatást, hanem az indoklásban szereplő, részben hamis tényközlésért. Valamiért azt gondolom, hogy veszett fejsze ez is...Mindenesetre lekopogom, '96 óta vezetek igencsak rendszeresen, eddig volt pár szóbeli figyelmeztetésem, 3-4 lejárt parkolócetli miatti bírságom, de ilyen szabálysértéses határozatot most kapok először. Lehet a rendszerükben lehívtak, és bosszantóan üresnek tartották a múltamat :D

gerbera317 # e-mail 2019.04.15. 10:33

Az a kérdés már volt valahol, csak megválaszolatlan maradt.
Egyszer engem is ugyanígy figyelmeztett a rendőr, és tényleg nem jelentett fel. Nem a jogbiztonság elve érvényesülésének mintapéldája, ha a rendőr azt mondja, hogy figyelmeztet, utána pedig mégiscsak feljelent. Mivel itt egy elv sérült nem is kicsit, lehet, hogy van kereskednivalód.

Cabron_ # e-mail 2019.04.15. 09:08

Szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni. A szabálysértést elkövetted, a bírság jogos. Fizesd be, kár az időért, idegeskedésért.

Dominique29 # e-mail 2019.04.15. 08:20

Üdv!

2 hónapja egy megállni tilos tábla után álltam meg 1 percre, telefont kellet kezelnem. Pechemre megállt mögöttem a rendőrautó, kérdezte, hogy műszaki hiba miatt állok-e, én elmondtam a valós szitut. Kétségtelenül tilosban álltam (járó motorral, forgalmat nem zavartam, nem is volt, külvárosi bevásárlóközpont parkolójánál, ott rendszeresen járőröznek, de ez lényegtelen). Az intézkedő rendőr elkérte a papírokat, elvitte magával, 1 perc után visszaadta és figyelmeztetett, hogy ilyet ne csináljak máskor. Megköszönve elhaladtam.

Ma kaptam egy határozatot ajánlottan, 20 ezer Ft-os kötelező mértékű bírság, közlekedési szabály kisebb fokú megsértése miatt.

A részletes indoklásban ez is szerepel:(...) "az intézkedő rendőr a járművezetővel közölte, hogy a cselekményével megvalósított szabálysértés elkövetése miatt, vele szemben szabálysértési feljelentést tesz, melyet XY (én) megértett és tudomásul vett, azonban szabálysértési nyilatkozatot nem tett, arról nyilatkozatot nem töltött ki" (...)

Na mármost ez nem így történt. Az autóban velem együtt még 2 tanúm is volt. Figyelmeztetettet, ozt viszlát.

Kérdésem: Érdemes-e meghallgatást kérnem (a határozat szövege más fellebbezési lehetőséget kizár) vagy törődjek inkább bele, hatalommal való visszaélés kisebb mértékű esete áll fenn :) többe kerülne az eljárás és az időm, mint ez a 20 rongy?

Köszi!

Cabron_ # e-mail 2019.02.13. 19:36

Na, közben kutakodtam, és arra jutottam, hogy kapok 60 napon belül egy határozatot a csekkel, és azután 30 napon belül kell fizetnem.
A neten a fényképeket is meg tudom majd nézni.

Ha nem így van, jelezze valaki.

Cabron_ # e-mail 2019.02.13. 18:21

Kedves Fórumozók!

Parkoltunk egy intézmény parkolójában, ahogy ezt már régebben is tettük gond nélkül. Figyelmetlenek voltunk, és a megszokás okán beparkoltunk a helyre, ahová (régen jártunk ott) azóta behajtani tilos kivéve ott dolgozók táblát helyezhettek ki, mivel a szélvédőnkön találtunk egy papírkáét, miszerint közigazgatási bírságot szabtak ki. Rajta volt, hogy milyen közlekedési szabályt szegtünk meg, innen következtettem arra, hogy ki lett helyezve egy behajtani tilos tábla, amit nem vettünk észre. 30 ropi.
Nem esik jól, de, hát ez van, elcsesztük, fizetünk.
A papíron az szerepel, hogy csekket majd postán küldenek.
Ez már 3 hete történt, csekk sehol. Mennyi idő, míg küldik? Aggódom, nehogy nagyobb galiba legyen ebből. Egy lakcímem van, máshová nem küldhették a csekket. Soha nem volt ilyen ügyem, ezért nem tudom, mi az eljárás.

Köszönöm.

Szomorú örökös #   2019.02.05. 05:19

RT-Tündi

Ennyit húzni az időt mint a rétestésztát.pár ezer Ft-ért......Nekem "piti"ügynek számít ez nem tudom miért kell így felnagyítani, egyszerűbb lett volna ha küldenek egy fotót, csekket (mint gyorshajtásnál) és befizeti az ember és pont. Szerintem :)

Nagy valószínűséggel azért ilyen bonyolult, mert az autó céges és ők kifejezetten az elkövetőt szeretnék bírsággal ill. büntető ponttal sújtani, nem pedig a céget. Ez a piti ügy szerintem olyan 30 ezres „pitiáner” kategória lesz.

rigoz # e-mail 2019.02.04. 23:12

@: A hivatalos személy (mint amilyen a közterület-felügyelő is) köteles feljelentést tenni, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetését észleli vagy erre utaló körülmény jut a tudomására.

Ha ennek ellenére kifogásolja a közterület-felügyelő eljárását, az érintett közterület-felügyelet vezetőjénél

Egyébként az iratokról az eljárás bármely szakaszában az eljárás alá vont személy ("gyanúsított") másolatot kérhet, a hatóságnál elektronikus formában rendelkezésre álló iratok nem hiteles másolatainak elektronikus úton való kiadását ráadásul illetékmentesen igényelheti.

Iratbetekintésre egyébként az ügyintézővel egyeztetetten a meghallgatás előtt is mód van, illetve nyílhat.

Továbbá a korábbi kérésének elmulasztása kapcsán, ahogy rá is mutattam, az eljáró hatóságnál előterjeszthető, de a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészségnek címzett panasszal élhet, illetve az eljárás megszüntetése érdekében felhívás kibocsátását kérheti közvetlenül a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészséghez előterjesztett és annak címzett törvényességi ellenőrzési kérelemben.

Egyébként kifogásait, észrevételeit, aggályait, indokait, egyéb kérelmét az eljárásban, írásban (tértirvevényes levélben, e-Papír szolgáltatás igénybevételével, a megírt beadványt bármely rendőrkapitányságon, illetve rendőr-főkapitányságon (de az eljárónál célszerű) leadva) vagy jegyzőkönyvezése terhével a hatóság előtt megjelenéskor szóban, illetve az esetleges marasztaló ügydöntő határozat elleni kifogásában, illetve a meghallgatása során szóban adhatja elő.

Az lehet érdekes, hogyha az elkövetés helye XIV. kerület, miért van az ügy a V. kerületi Rendőrkapitányság előtt, milyen alapon indult a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon és végképpen az, hogy a VIII. kerületi Rendőrkapitányság milyen alapon éppen az V. kerületihez tette azt át.

A leírtak szerint elkövetés helye alapján ugyanis a XIV. kerületi Rendőrkapitányság lenne illetékes.

A tilosban parkolás amúgy valóban megvalósíthat szabálysésrtést, de szerintem a Szabs. tv. 225. § (1) bek. a helyes jogi alap, tényállás, azaz a közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése.

Megjegyzem, hogy e-mailre a hatóság nem köteles válaszolni, illetve azt nem köteles figyelembe venni, megérkezettnek, az abban foglaltakat magával közöltnek tekinteni az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII.19.) Korm. rend. 154. §-ának (3) bek.-e alapján - figyelemmel e § (1) bek. b) pontjára is -, bár a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség joggyakorlata az, hogy a hatóság - közzétett - központi e-mail címére megküldött levelek figyelembevételét elvárja és azt számonkéri a felügyelt szabálysértési hatóságokon és szabálysértési előkészítő eljárást folytató rendőrkapitányságokon.

RT-Tündi # e-mail 2019.02.04. 22:53

Kedves Rigoz,

nagyon köszönöm :) természetesen elmegyünk az idézésre, kíváncsi vagyok az iratokra. Mondjuk felettébb érdekes, hogy levélbe illetve az emailemre nem válaszoltak, már rég lezárhattuk volna az ügyet.
A másik érdekesség, h a szélvédőn volt egy cetli Zuglói Önkormányzati Rendészet tájékoztatója jelvényszámmal jelezve hogy feljelentést fog tenni. Ez szombati nap volt amikor a Rendészet is zárva volt és a közterületesek sem jártak arra. Ehhez képest a VIII. ker.Rendőrkapitányság megkerésében idézem: "A Budapest XIV. ker.i Közterület-felügyelet a közuti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tett hatóságomnál." mondat van rajta.
Egyszer van egy Rendészeti papírfecni utána meg kiderült h a Közterület tett feljelentést, nekem kicsit káosznak tűnik. Beszámolok, hogy mi lesz a végeredmény :) Nekem "piti"ügynek számít ez nem tudom miért kell így felnagyítani, egyszerűbb lett volna ha küldenek egy fotót, csekket (mint gyorshajtásnál) és befizeti az ember és pont. Szerintem :)
Köszönöm, köszönöm a segítséget ;)

rigoz # e-mail 2019.02.04. 21:49

Kiegészítésül: Az ügyintézési határidő pedig az ügynek a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz érkezésekor, illetve annak az eljárása megindítására okot adó körülményről való tudomásszerzésekor, az általa való első eljárási cselekmény foganatosításakor kezdődik.

rigoz # e-mail 2019.02.04. 21:48

Tisztelt RT-Tündi!

Először is felhívnám a figyelmét arra, hogy a szabálysértési hatóság eljárására irányadó határidőt a hatóság vezetője 30 nappal meghosszabbíthatja, a határidő túllépése pedig nem jogvesztő.

Határidő pedig az ügynek

Az ügy - az Ön által leírtak alapján - áttételre került a VIII. kerületitől az V. kerületi Rendőrkapitánysághoz, mely az ügyintézési határidőt egyébként kvázi "újraindította".

Ha idézték, akkor a hatóság előtt a megjelölt időpontban MEG KELL JELENNIE, különben elővezettethetik költségére, illetve rendbírsággal is sújthatják.

Az ügy iratait egyébként a meghallgatásakor - amely céljából idézték - megtekintheti (leírtak alapján feltehetően eljárás alá vont személyként, kvázi "gyanúsítottként" fogják meghallgatni, amely minőségben megilleti az ügy teljes iratanyagába való betekintés és a megtekinhető iratokról való másolatkérés joga, illetve a felvilágosításkérés joga is), illetve a kért iratmásolat-megküldés elmaradása miatt az eljáró hatósághoz panaszt nyújthat be, melyet - amennyiben a hatóság a panasznak saját hatáskörben 3 napon belül nem ad helyt és teszi meg az alapján a szükséges intézkedést - a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség az iratokkal való megérkezését követő 8 napon belül bírál el és:

  • a panaszt, mint alaptalant elutasítja és erről a panasztevőt tájékoztatja

vagy

  • a panasznak helyt ad és a szükséges intézkedés megtételére hívja fel a szabálysértési hatóságot azzal, hogy az intézkedés elmaradása esetén a területileg illetékes járásbírósághoz fordul a felhívás kézbezvételétől számított 30 nap eredménytelen eltelte esetén a felhívás végrehajtása végett

Azon kifogását, hogy álláspontja szerint bizonyítottság hiányában az eljárás megszüntetésének van helye, az eljáró hatóság irányában az ügydöntő határozat meghozatala előtt (illetve marasztaló határozat elleni kifogásában) bármikor írásban, illetve a meghallgatásakor is előadhatja, illetve a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészségtől (elérhetőségük: 1076. Budapest, Dózsa György út 18-22, budapest.torv@mku.hu, budapest.kozerdek@mku.hu) - közvetlenül - kérheti az eljárás törvényességi ellenőrzését, a hatóságnak az eljárás ezen okból való megszüntetésére felhívás intézését.

Javasolt azonban az iratokat áttanulmányoznia, mielőtt védekezését előterjeszti, felhívnám a figyelmét arra is, hogy képviseletére ügyvédet vagy más nagykorú személyt meghatalmazhat, aki az idézés terhével való meghallgatásakor is jelen lehet (amelyen azonban személyesen is jelen kell lennie).

RT-Tündi # e-mail 2019.02.04. 21:18

Kedves Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni, hátha volt valakinek hasonló esete :)
Egyik céges autónk állítólag "Várakozni Tilos tábla" hatálya álló parkolóban állt a nevezett időpontban. (2018.10.27-én)
Kaptam egy levelet "megkeresést" a VIII. ker.rendőrkapitánysgágtól, hogy én mint a cég ügyvezetője nyilatkozzak ki hasnzálta az autót ebben az időszakban mert a XIV. ker. Közterület-felügyelet fejlentést tett 2012.évi II.törv. 224$ (1) bek. közuti.közl. szabályok kisebb fokú szabálys.miatt.
Ezt a levelet 2018.11.25 körül kaptam. Írtam nekik, hogy persze nyilatkozok csak küldjenek fényképes bizonyítékot. Ezt a levelet átvették 2018.12.03-án. Azóta annyi történt h kaptam egy idézést 2019.01.24-én az V.ker RK-ba tanuként akarnak meghallgatni.
Ez mind jó, csak a 30 napos eljárási időből régen kicsúsztak, bizonyíték meg nincs sztem.
Ennyit húzni az időt mint a rétestésztát.pár ezer Ft-ért.. Mit lehet tenni azon kívűl h meglátogatom őket? :D

Spas12 #   2018.12.10. 20:42

suhanc, szomorú

ne habosítsuk a kérdést, a helyzet világos, ki kell rakni azt a kib...ott kártyát és le kell nyelni a 10 ropit. Pont.

Korábbi felvetésem nem a "Józsi, bammeg, ismersz, itt dolgozom, ne büntess meg" helyzetre vonatkozott. Kártya nincs, ergo jogtalan, ergo bünti. OK.

De! Azt a hozzáállást hiányolom, amit az angolszász jog kb. 'equity'-nek hív.

Tehát méltányosság, emberi hozzáállás, tisztesség pl. aszongya "szóljatok fel, hogy jöjjön le 10 percen belül, különben meg kell büntessük a főorvos urat. Merthogy tudjuk, hogy az ő autója és rá is vonatkoznak a szabályok. Legközelebb nem tudjuk elnézni."

Inkább a tranzakciós illeték témához adjatok inputot, ezt hagyjuk. Köszi.

Vadsuhanc #   2018.12.10. 19:18

Mellesleg - és itt tényleg lezárom - mi van akkor, ha a kérdező azt fogja mondani, hogy a gépjárművet nem Ő vezette?

Szomorú örökös #   2018.12.10. 19:09

Vadsuhanc

Na menj mert nélküled nem kezdődik el semmi....

Bizony van olyan is, mivel időnként én vagyok a koncert tárgya, csak ezt eddig nem tudtad, hogy én is zenész vagyok! :-D

Szomorú örökös #   2018.12.10. 19:06

Vadsuhanc

Egyébként alapból az a mókás, hogy te a tábla alapján azt írod, mondjuk egy EÜ intézmény melletti parkolónál az van kiírva: „kivéve EÜ dolgozók”, vagy „kivéve a rendelőintézet dolgozói”.

Akkor most én kérdezek! Tegyük fel, hogy közterület felügyelő vagy (az eszed már megvan hozzá).

Hogyan ellenőrzöd, hogy az ott várakozó autó valóban ott dolgozó személyé,
ha nincs erre vonatkozó írásos engedélye a szélvédőn elhelyezve?

A kérdés költői, te sem fogsz erre választ tudni adni! :-D
No további jó szórakozást a témához ma estére! :-D

Vadsuhanc #   2018.12.10. 19:02

jjaaaa.

Neki ez 10 ezerbe kerül most, de csak ha nem hallgat rád és leáll itt. :-D

Nem az én válaszom miatt kerül neki 10.000. ft-ba. Anélkül is, ha rád hallgat és lehet pont azért mert ilyeneket írsz.

Ha nem hallgat senkire akkor is 10.000.ft. Ez megint egy vádaskodás volt részedről.

Na menj mert nélküled nem kezdődik el semmi....

Szomorú örökös #   2018.12.10. 19:01

Vadsuhanc

No akkor valóban utoljára:

VOLT MÁR ILYEN ENGEDÉLY A KEZEMBEN, OLVASTAM IS, MI VAN RAJTA, ENNYI!

Vadsuhanc #   2018.12.10. 18:59

Te láttad a kérdező engedélyét? Ezt nem tudtam.
Mellesleg azt sem vetted észre, hogy a kérdezőnek mit javasoltam. Nézzen utána annak, hogy nem-e aláírt olyan iratot amely ezt a kitételt tartalmazza.... Vagy olvastad de nem értelmezted.

Jó szórakozást.

Majd akkor írj, ha pontosan meg tudod írni azt a jogszabályt amely az engedély kihelyezésének módját pontosan meghatározza.

Szomorú örökös #   2018.12.10. 18:55

Vadsuhanc

Bocsi, ez a mai utolsó válaszom, ma este szórakozz mással!
Én koncertre megyek és ott nem te vagy műsoron ma este! :-D

Válaszoltam erre is, az engedélyen magán szerepel, hogy egyrészt csak azzal lehet ott várakozni, ahová szól, illetve az is, hogy nem a kesztyűtartóban kell tartani, ahogy a kérdező ismerőse is tette. Neki ez 10 ezerbe kerül most, de csak ha nem hallgat rád és leáll itt. :-D

Vadsuhanc #   2018.12.10. 18:44

No és ebben hol van a kötelezés, hogy az engedélyt hová milyen formában kell kihelyezni a gépjárműben?

A kérdésre nem válaszoltál. Mi írja elő az engedély kihelyezését a kérdezőnek mert ez a beidézett szöveg nem.

Szomorú örökös #   2018.12.10. 18:41

Vadsuhanc

Sajna nem fér bele egy mondatba, ne haragudj, így kénytelen leszel kicsit többet olvasni! :-D

A megállás, várakozás részletes szabályait az FMSZ (Forgalomszabályozási Műszaki Szabályzat) 35. fejezete pontosan meghatározza. Így többek között a várakozási tilalom hatálya alól felmentett járművek meghatározott körét feltüntető kiegészítő tábla minisztériumok, országos hatáskörű szervek, diplomáciai testületek, területi közigazgatási szervek, önkormányzatok polgármesteri hivatalai, igazságügyi szervek, fegyveres erők és rendvédelmi szervek, valamint humán egészségügyi feladatokat ellátó szervezetek (kórházak, orvosi rendelőintézetek, elsősegélynyújtó helyek) székházainál, azok homlokzatának hosszában helyezhető el e szervek járműveinek a várakozási tilalom hatálya alóli mentesítése érdekében. A kiegészítő táblán egyértelművé kell tenni, ha a mentesítés kiterjed az ott dolgozók vagy az oda ügyintézésre érkezők személygépkocsijaira is.