közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése


rebel # 2017.09.04. 15:29

Sziasztok,
Kaptam egy ilyen tárgyú idézést ahol tanúként leszek meghallgatva ám fogalmam sincs, hogy mit lehet ez. Lehet, hogy kamerafelvétel alapján megállni tilos vagy behajtani tilos? Illetve nem csak én használom az autót hanem a családból többen is ilyenkor életbelép az objektiv felelősségvállalás ha nem tudják beazonositani az elkövetőt?

köszi,
á

gerbera317 # 2017.09.04. 15:33

Meg fogják kérdezni, mit csináltál augusztus 22-én. 17 óra 43 perckor. Te pedig azt fogod erre válaszolni, hogy erre egész' konkrétan vissza tudsz emlékezni: egyik szemeddel a naptárt nézted, amásikkal pedig az órát.

Vadsuhanc # 2017.09.04. 15:45

gerbera317

A lexus-sal tilosban parkolt a Deák téren. Mi lett volna ha bömöse van:-)

rebel

Most ez a kérdés komoly volt mint a múltkori parkolás? Menj be meg tudod miért idéztek. Mi most honnan találjuk ki , hogy nem-e rossz volt a közterület felügyelő mérőszalagja?

Te fikáztad gerberát a másik topicban?

Ugyan......... VAgy zugügyvéd vagy ?

Vadsuhanc # 2017.09.04. 16:19

Rebel.....

A kérdésedre... komolyan

Azt azért feltétlenül tudd meg a meghallgatásod előtt , hogy szabálysértési eljárás vagy közigazgatási eljárás indult-e.

A második esetben nem tagadhatod meg a nyilatkozatot.

A második esetben megtagadhatod, de mivel nem tudjuk milyen szabálysértés miatt indult az eljárás az objektív felelőség vonatkozásában nyilatkozni nem lehet.

rebel # 2017.09.04. 16:24

Szabalysertesi ugyben indult eljaras

alfateam # 2017.09.04. 16:27

Nyilván! Közigazgatási eljárásban fix tarifa van amit a tulajdonosra rónak ki.

rebel # 2017.09.04. 16:31

Fikázásra visszatérve igen én voltam, mert az, hogy az embernek milyen autója van az nem jogosítja fel a másikat a monitor mögül, hogy itélkezzen - főleg ugy, hogy fogalma sincs, h milyen anyagi hátérrel bír. De ezt le is írtam, hogy azt benéztem.

Vadsuhanc # 2017.09.04. 16:44

Kedves rebel!

Szabálysértési eljárásban sem önmagadra sem hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni.

Ha a kérdés a már említett Deák téri parkolás lesz és a gépkocsi a Te tulajdonod ( miért is idéztek volna ) és a helyszínen nem rögzítette szabálysértés elkövetőjeként az adatait senki a dolog megúszható.

Tagadd meg a vallomást ha erről parkolásról ( vagy máshol) van szó a fentiekre hivatkozva.

Ha erről van szó.... A tiltott helyen várakozás esetén nincs objektív felelősség.

Kedves alfateam

Mivel most itt idézésről beszélünk és nem bírságról azt hiszem a hozzászólásod nem helyénvaló. A közigazgatási eljárásban nem lehet a vallomást megtagadni.

Tudomásom szerint, de várom, hogy kijavíts és azonnal elnézést kérek tőled.

rebel # 2017.09.04. 16:55

Koszi Vadsuhanc viszont ez nem a parkolas hanem valami mas - ez egy ilyen hèt :) Gozom sincs mi lehet majd gondolom tobbet megtudok ha bemegyek.

alfateam # 2017.09.04. 16:57

Mivel most itt idézésről beszélünk és nem bírságról azt hiszem a hozzászólásod nem helyénvaló. A közigazgatási eljárásban nem lehet a vallomást megtagadni”.

Nyilván nem helytálló, neked van igazad, azért idézik közig. eljárás keretében megbeszéljék vele, hogy a fixtarifás bírságok közül melyiket szíveskedik választani.

Vadsuhanc # 2017.09.04. 17:02

És ha Te sem tudod miről van szó, hogyan adjunk tanácsot ? :-)

Máskor egyszerűbben és hátulról kérdezz :-) OK?

Gerberát meg ne fikázd mert azért harapok. ( bár személyesen nem ismerem, de néhány embernek jót tesz, ha önmagával állítják szembe. Nekem is jót tett )

Sok szerencsét, ha kérdésed van írj, de az igazat és ne mellé. ( Mert a múltkorinak a fele sem volt igaz )

Vadsuhanc # 2017.09.04. 17:16

Kedves alfateam!

Én azt kértem, hogy azt a jogszabályhelyet jelöld meg ahol a közigazgatási eljárásban a tanú a nyilatkozatot ( vallomást ) megtagadhatja !

Tisztelettel várom válaszod !

UI: Tanulni mindig szeretek.

alfateam # 2017.09.04. 17:19

Tudod: akinek két anyja volt....
Ha társaságra vágysz az valahol máshol.

Vadsuhanc # 2017.09.04. 17:28

Kedves alfateam!

Nagyon kultúrált és hozzáértő válasz volt!

Gondolom a kedves családoddal is így beszélsz.

rebel # 2017.09.04. 18:42

köszi a segitseget!

Még egy utolso :-) Igazad van nemtudom, hogy mi lesz a szóban forgó szabálysértés ezért megprobalok felkeszülni. A következő szabályszegéseket találtam, hogy ezeknél nem alkalmazhatom a tanuvallomás megtagadását itt eletbelep az objektiv felval:

a megengedett legnagyobb sebességre,
a vasúti átjárón való áthaladásra,
a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,
a járművel történő megállásra és várakozásra,
az autópálya leállósávjának igénybevételére,
a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra,
a természet védelmére vonatkozó előírásokat

viszont ha bármi más ami mondjuk tilosban parkolás stb annal igen ahogy mondtad. Ez mennyire helytálló?

köszi!

drbjozsef # 2017.09.05. 05:35

a járművel történő megállásra és várakozásra szerintem = tilosban parkolás (többek között)

rebel # 2017.09.05. 05:41

Igazad van.Kozben megtalatam a kormanyrendeletet ami felsorolja hogy milyen esetekben lehet kozig eljarast inditani ugyh annyival modositanam a lentit hogy a "jarmuvel torteno megallasra es varakozas nem tartozik kozejuk:

410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet

rebel # 2017.09.05. 11:17

Tanuvallomas megtagadasa utan (szabalysertesi torvenyre hivatkozva) lezárták az ügyet - köszönöm a segitseget.

Vadsuhanc # 2017.09.05. 11:23

OK... Tudsz Te egyszerúen is kérdezni ugye :-)

amanina # 2018.07.18. 12:47

Üdv mindenkinek!
A mai napon kaptam egy idézést levélben.
Összefoglalva a következő áll benne:
06.26-án valamikor este 9 és éjfél között x helyen (megnevezve a kerület és az utca) ismeretlen személy által x rendszámú gépjárművel elkövetett közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indított szabálysértés ügyben tanúkénti meghallgatása céljából beidéznek.
Ennyi szerepel a levélben, meg persze az, hogy mindenképp jelenjek meg.
Nagyon megijedtem a levéltől.

  • Az adott időben, azaz kb 9órakor este valóban jártam azon a környéken, azaz parkoltam és eljöttem onnan.
  • a rendszám, mely a levélben szerepel, az az autó, amit én vezetettem, de az autó üzembentartója édesanyám. Kettőnk tulajdonában áll az autó.
  • Nem tudok róla, hogy bármit elkövettem volna, egyszerűen csak ott parkoltam 6 után (ingyenesen), majd 9körül eljöttem. Semmi gyanús nem tűnt fel.

A kérdéseim:
1.Nem értem, hogy lehetek én a tanú, ha az ismeretlen tettes az "én" autómat vezette? Azért van így megfogalmazva, hogy ismeretlen tettes, mert lehettem akár én/édesanyám/bárki akinek odaadtuk az autót?
2.Mire kéne számítanom a beidézésen? Először részletesen ismertetik, hogy miről van szó? Kötelesek elmondani azt is, ha készült pl. felvétel rólam vagy látott valaki?
3.Utána megtagadhatom a vallomástételt, ha úgy érzem, hogy ellenem irányul az ügy? Olvastam valami ilyet, hogy nem kell vallomást tenni, ha családtag vagy önmagam vagyok a gyanúsított, ez igaz? Ennek mik a következményei? Inkább gyanúba keverem magam vele?
4.Tényleg nem tudok semmiről, amit elkövettem volna. Ha ismeretlen tettes ellen nyomoznak, de a rendszámomat tudják, az azt jelenti, hogy felvett egy térfigyelő kamera?
5.Ha megpróbálnak rám bizonyítani valamit, amit nem követtem el, vagy ne adj isten mégis elkövettem valamit ,csak nem tűnt fel nekem, akkor mit tehetek?

Köszönöm szépen előre is, ha megteszi valaki, hogy válaszol!

alfateam # 2018.07.18. 13:32

amanina!
Épp itt van alattad olvasd el és készülj fel....

amanina # 2018.07.18. 15:04

@alfateam, látom az előzményeket, de azért az nem magyarázza meg az én esetemet.
Oké, egyértelmű, hogy ott derül majd ki, hogy miről van szó, de pl itt az alábbi esetben azt írta rebel, hogy megtagadta a tanúskodást és kész. Hát nem tudom ez mennyire kivitelezhető, elég tökösnek kell lenni, hogy odaálljak és azt mondjam, h kösz, nem beszélek magam ellen...nem tudom. biztos túldrámázom, de annyi a kérdés a fejemben. :(

Szomorú örökös # 2018.07.18. 16:59

amanina

Nem értem, hogy lehetek én a tanú, ha az ismeretlen tettes az "én" autómat vezette?...a rendszám, mely a levélben szerepel, az az autó, amit én vezetettem, de az autó üzembentartója édesanyám. Kettőnk tulajdonában áll az autó.

Pont az a lényeg, hogy nem tudják, te vezetted vagy anyukád, hiszen te írtad, hogy kettőtök tulajdonában áll. Te "csak" tulajdonos vagy, anyukád meg üzembentartó. Pont ez az eljárás célja, hogy kiderítsék, ki vezetett, mert nem közigazgatási az eljárás, ami indult.

És egyáltalán nem biztos, hogy nem éppen magával a várakozással okoztad a szabálysértést, de az sem biztos, hogy igen. Lehet tiltott helyen várakoztál, ahol az elszállításra vagy a kerékbilincsre nem volt lehetőségük, így csak feljelentést kapott a rendszám alapján az üzembentartó-tulajdonos.

Az sem kizárt, hogy az oda vagy visszavezető úton történt a szabálysértés, amit mondjuk egy térfigyelő kamera rögzített és az alapján indult az eljárás.

Ha ismeretlen tettes ellen nyomoznak, de a rendszámomat tudják, az azt jelenti, hogy felvett egy térfigyelő kamera?

Nagy valószínűséggel vagy térfigyelő vett fel, vagy pedig ott járt egy rendőr és lefotózta az autódat.

Nem tudok róla, hogy bármit elkövettem volna, egyszerűen csak ott parkoltam 6 után (ingyenesen), majd 9körül eljöttem. Semmi gyanús nem tűnt fel.

Hát nem akarlak elkeseríteni, de ezek után egyáltalán nem biztos, hogy ingyenesen parkoltál ott aznap este. :-O

amanina # 2018.07.19. 07:31

Köszi a választ.
Hát, ha csak arról lenne szó, hogy rossz helyen parkoltam, akkor legyen, amiatt annyira nem aggódnék, kifizetem a büntetést. De majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy nem parkolás lesz, mert szabályosan parkoltam parkolóban, és ott 6ig kell fizetni...de majd meglátjuk.
Inkább attól tartok, hogy mi van akkor, ha neadj iste meghúztam kicsit egy másik autót, mert csak erre tudok gondolni. Nagyon szorosan álltak mindenhol a kocsik és én tolatva álltam ki. Nem hallottam meg nem éreztem semmit, de nem tudhatom biztosra...ha pedig ez derülne ki...na akkor nem tudom mi lesz. Meg hogy mennyit kell fizetnem.... :((((

alfateam # 2018.07.19. 09:47

.ha pedig ez derülne ki...na akkor nem tudom mi lesz. Meg hogy mennyit kell fizetnem.... :((((
Na ez biztosan nem fog kiderülni mert akkor nem közig. eljárás folyna...