Tesco lopás

gaborov # 2009.08.10. 00:18

Hadd tippeljek...
A Metrorol van szó?

:D

Van egy trukk, húzd az idöt 30 napnál tovább nem tárolhatnak és nem használhatnak fel felvételt, mond hogy külföldre utazol de miután visszajöttél készséggel állsz az ügy tisztázása elé...

A felvételt elméletileg nem hamisithatják, de a rendörség gyakorlatilag sem vizsgálja meg szakértökkel...

Onnantól kezdve pedig hogy Cd-re került, vágható...

gaborov # 2009.08.10. 00:21

Ja a másik meg a rágalmazás.

Ha feljelentenek és nem tudják bizonyitani te szintén feljelentheted és garantáltan milliós kártérítés üti majd a markodat!!

Ennyit megér...

bebe2 # 2009.08.11. 19:17

Köszönöm a válaszokat meg a segítséget azóta nem történt semmi fejlemény.

szuper # 2009.08.11. 23:45

Nekem sántit ez a történet.

Egyrészt egy tintapatron értéke, ára nem haladja meg átlagos esetben az 1-4 ezer forintot. Ez az összeg nem érheti meg az áruháznak, hogy telefonon keressen hetekkel később rá valakire, nyomozzon, és feljelentést tegyen.

Ám a nagyobbik dolog (és csodálom hogy erre senki nem jött itt rá), hogy ha valaki bemegy egy áruházba, kártyával bejelentkezik, és bent nézelődik, esetleg vásárol, arról hogy tudják kamerával meg hetekkel később hogy ki volt az eladótérben és ki blokkolt be ? MIvel a metro kártya nem fényképes, ezért ezt kizárhatjuk.

gondolkozzunk logikusan.
Ha a fiatalember által leirtak igazak lennének, igy kellett történnie:

1. Az áruházi polcrendezők találnak egy üres tintapatronos dobozt. A METRO áruházról egyébként általam jól ismert tény, hogy bezuzó felszereléssel rendelkeznek a hibás termékekhez, és elég nagyvonaluan be szoktak zuzni selejtes termékeket, az eladók legnagyobb bánatára. Tehát egy tintapatron dobozát egy laza mozdulattal kidobhatták volna. de nem tették:
  2. Aki megtalálta azt a pár forintos patron dobozt, lelkiismeretesen bement a szolgálati irodába, és ott közölte a hatalmas fogást:):):) A szolgálatvezető rosszul lett a ténytől, hogy egy üres tintapatronos dobozt találtak az áruházban:):):):)
  3. Azonnal elrendelték az áruházi kamerák felvételeinek tüzetes átvizsgálását hetekre visszamenőleg. Több nyomozó napokig elemezte a felvételeket.:):):):)
  4. Siker ! Megtalálták azt a felvételt két héttel korábbról, és azt a kameraállást, amin látszik hogy valaki ott matat, ahol elvileg megtalálták a dobozkát.
  5. A METRO áruház kamerái akkora nagy hatásfokú szuper kamerák, hogy ránagyitottak a gyufáskatulya méretü dobozra, és meglelték hogy igen, az bizony az a doboz. Itt fontos megjegyezni, hogy ahol találták a dobozt, nyilván egy polc volt valahol az áruházban, és nyilván ott más termékek is voltak, tehát több száz vásárlót kellett ellenőrizni, akik a közelében nyulkáltak az elmult hetekben:):):)
  6. Miután sikerrel beazonosították a 8 méteres magasságban elhelyezett kamerákkal, hogy ki fogdosta utoljára azt a 8x2 cm-es dobozt, ráközelitettek az ember arcára.
  7. Elővették azokat a felvételeket, amik a bejáratnál készülnek, és kikeresték a másik kamera felvételeiből, hogy ki ez az ember. Mégpedig olymódon, hogy amikor felismerték az arcát, megnézték a számítógépes nyilvántartó rendszert, hogy az akkor behelyezett kártya kinek az adatait tartalmazza
  8. Bingó ! Megvan minden. Ekkor az áruházi biztonsági szolgálat vezetője erőt vett magán, és felhivta az embert, hogy bizonyítást nyert, hosszas nyomozás során, hogy ellopott egy 2300 forintos tintapatront pár hete, emiatt most a rendőrségre mennek, lemásolják a felvételeket, becsatolják a bizonyitékokat (a két kamera felvételeit), valamint a megtaláló személy is el fog menni tanuskodni a rendőrségre.:):):

gyerekek, van aki ezt elhitte ? Jóreggelt, ébresztő.

kadaj01 # 2009.08.12. 07:45

"Ha feljelentenek és nem tudják bizonyitani te szintén feljelentheted és garantáltan milliós kártérítés üti majd a markodat!!"

Hülyeség.

Alex_xD # 2009.08.17. 10:32

szerdán lesz egy hete h a barátőn én én elmentünk a tescoba és rajtakapták őt amikor fizettünk a pénztárnál, szempillaspirál volt nálla... megkértek hogy mennyünk velük... nekem is mennem kellet. pedig semmit nem raktam el azt mondták "tettestárs" vagyok. kipakoltattak minket a barátnőmnél megtalálták a szempillaspirálokat hívták a rendőröket kijöttek elvittek minket és most szerdára vissza kell mennünk kihalgatásra.... én mire számíthatok? nem raktam el semmit.... kérem valaki írjon h mi bajom lehet ebből...

Vétkes # 2009.08.17. 11:03

Komolyan nem értem, hogy egy rohadt szempilla spirálért képesek az emberek lopni? Megéri a büntetés meg megalázás azért a semmiért?
Mert ha kaját lopsz, mert nincs pénzed, az még oké.
Na de egy szaros luxuscikkért?!

GMB26LPO # 2009.08.21. 16:57

Csak mellékesen megjegyzem, mert jókat mosolyogtam azon amiket itt egyes tolvajok leírtak :)
Lehet szídni a személy és vagyonőröket, de olyankor meg nagyon tud mindenki rimánkodni neki, mikor eltűnt vagy elhagyta a bankkártyáját és a biztonsági osztály a felvételeket visszanézve betudta azonosítani, hogy hol és miképpen hagyta el a kártyát.
Én büszkén vállalom a munkámat, magamat. Sok esetet olvastam ami, a mi áruházunkban sohase fordul elő és nem is fog ezután se. Lehet köpködni meg minden, de azt senki se veszi észre, hogy szinte lépésről lépésre elmondjuk a "K" Tolvajnak, hogy mit és merre csinált, mégis tiltakozik. Lehet rá bíztatni az embereket, hogy tagadjanak, de nem célszerű.
Nálunk többnyire az első nemleges válasz után még egyszer megkérdeztetem az Őr kollégával, hogy gondolja meg mit is csinált.. Ha ezek után is nemleges választ ad, hogy "Ő nem csinált semmit..." meg ilyenek.. Telefon elő, rendőrség értesítése és na majd nekik panaszkodjon ahogy akar.

Felvételt meg senki nem nézhet meg helyben, a hatóságokon kívűl, ha nagyon megakarja nézni, el kell mennie a bíróságra.

Aki meg lopott, viselje a bűntetést is...

GMB26

kdetti # 2009.09.01. 04:07

SOS!
A segítségeteket szeretném kérni. Lányom a Tescoban kicserélt két vonalkódot egy szemceruzán. Én akkor nem voltam ott. Mikor fizettünk és el akartunk menni,akkor jött oda a biztonsági őr és közölte,hogy feljelent bennünket. A dolgot nem én követtem el,hanem a lányom, mégis úgy írták le a dolgot mintha én tettem volna. Ja, és nem lopással vádoltak,hanem rongálással. A végén mégis azt íratták alá velem,hogy a lopás tényét elismerem. Mit lehet ilyenkor tenni??? Visszamehetek pár nap után? Visszavonhatom,most,hogy talán többet tudok. Mert azt mondták kamerán rögzítették,de én ott sem voltam. Tudom,hogy a lányomért én vagyok a felelős,de őt kiskorúként nem tudják büntetni.

Köszönöm a választ előre is!!
Tisztelettel: k.detti

Krisztián2006 # 2009.09.01. 10:17

Kedves GMB26LPO!

Egyetlen egy felvetésem lenne csak a hozzászólásodra:

Te elfogadhatónak és jogosnak tartod azt, hogy a felvételt pont az érintett nem nézheti meg? Nem gondolod, hogy ha látná ott helyben azt amit felvesznek és látszik rajta a lopás ténye akkor nem akadékosodna ennyit és aláírná a jegyzőkönyvet.

Persze ha megnézhetné a felvételt akkor a biztonsági őrök részéről a blöffölés lehetősége megszűnne.

Én sem pártolom a tolvajokat, de jelenleg nem az alapján büntet a törvény, hogy elkövetted-e vagy sem, hanem, hogy bizonyítva van-e vagy sem.

reddragon # 2009.09.01. 14:11

Üdv.Krisztián2006

Kérdésem a következő lenne:
Az egyik ismerősöm kamionosként dolgozott a Rynartnál ami azóta megszünt.
Az egyik kiszállításakor a Tescóba vitt árut és az aruból hiányzott.
A cégénél őt gyanusították a lopás büncselekményével,de bizonyítani nem tudták, csak annyit mondtak hogy a felrakáskor fénykép készült a bepakolt áruról.
A Tesco feljelentést tett az illető ellen.
Az érték kb.93000ft.
Tárgyalás még nem volt,de ha lesz és esetleg bűnösnek találják akkor milyen büntetésre számíthat büntetlen előélettel?

Köszönettel:Reddragon

Krisztián2006 # 2009.09.02. 00:47

Üdv Reddragon!

Az még önmagában valóban nem bizonyíték, hogy készült egy fénykép a felpakolt áruról, ugyanis annak hitelessége és, hogy az valóban akkor ott készült igencsak kétségbe vonható.

"-Tesco feljelentést tett az illető ellen."

S a rendőrség már kezdeményezett büntető eljárást, meggyanúsították már az ismerősöd, született már vádirat?

Illetőleg a büntetés kiszabásánál lényeges körülmény, hogy mikor, miért és milyen büntetést kapott.

Üdv!

GMB26LPO # 2009.09.04. 19:15

Kedves Krisztián...

Igen, jogosnak tartom azt, hogy a felvételt pont az érintett nem nézheti meg...
Mit nézegessen azon, amit már Ő elkövetett?
Nem tartom igazán ésszerűnek és már megbocsáss, a gondolkodásodat.
Ha nem hiszi el azt, amit mi láttunk a kamerák mögött, az az Ő baja.. majd megnézi az arra illetékes hivatali helyiségben, nyomozóknál vagy ha odáig megy az ügy, akkor a bíróságon.
Ez most olyan amit mondasz, meg amit sok ember akar... hogy mondjuk én betörök egy házba, a rendőrök rajta kapnak és mondom nekik, hogyha megmutatják a felvételt, akkor mindent aláírok... na ez hülyeség... tehát ilyen nincs és sohasem lesz..

GMB

Dr.Attika # 2009.09.04. 19:49

Kedves GMB26LPO!
Ön ennek a kereskedelmi áruházláncnak lelkes alkalmazottja és nagyon helyesen lojális munkaadójához. Viszont polgári jogilag és büntetőjogilag nem eléggé tájékozott. Ha valaki egy ilyen polcos rendszerű áruházban egy terméket le vesz a polcról és azt a ruházatában helyezi el a bevásárló kosár helyett az nem lopást követ el. A magyar polgári jog szerint ingó dolog tulajdonjogának átruházásához a tulajdonjog átruházására irányuló megegyezés (konszenzus) illetve a dolog átadása (tradíciója) szükséges. A megegyezést az eladó oldaláról a polcra történő kirakás a vevő oldaláról az onnan történő levétel alapozza meg. Innentől a dolog tulajdonosa az aki azt magánál tartja. Innentől az eladónak csak kötelmi jogi követelése lehet, vagyis az, hogy a vevő fizesse meg a megvett dolog árát. Mivel saját tulajdonú dologra nem lehet lopást elkövetni, ezért az Önök feljelentései megalapozatlanok. Ne tévessze meg az, hogy képzetlen rendőrök ezen történeti tényálás alapján is megindítják a büntetőeljárást.

Ha valakit azon kapnak, hogy olyan terméket akar kivinni, amit nem mutatott be a pénztárban és amiért nem fizetett, akkor a jogszerű magatartás az, hogy leszámlázzák neki és az átvétel tényét igazoló okmányt aláíratják vele.

vitya333 # 2009.09.04. 20:21

sos

Sziasztok

10ezer ft alatti bolti lopást követtem el a múlhéten amit megbántam,és épp most akarok kérni erkölcsit,vajon megkaphatom?

Hupikék # 2009.09.04. 22:33

,,Ha valaki egy ilyen polcos rendszerű áruházban egy terméket le vesz a polcról és azt a ruházatában helyezi el a bevásárló kosár helyett az nem lopást követ el."

Ezt vitatom. A megyegezés magában foglalja a vételárat isa dvételnél. Ha a ruházatba rejti el kedves ,,vevő" akkor azért veszi el, hogy jogtalanul eltulajdonítsa, az lopást követ el.

A magyar büntetőbírói gyakorlat is ezt követi.

Krisztián2006 # 2009.09.05. 10:23

Kedves GMB26LPO!

Félre ne értsd én nem védem a tolvajokat, legalább is még nem:-)

Jogilag próbállak meg rávezetni arra, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés nem az amit az illető elkövet hanem amit be is tudnak bizonyítani. Konkrét kérdésem van ha téged lefotóz a trafipax és helyszíni bírságot akarnak veled szemben kiszabni te is szívesen megnéznéd a felvételt. Nem? Vagy te 100%-an elhiszed ha a kedves rendőr mondja, hogy mennyivel mentél? Valószínűleg nem!

Pedig ha már egy feltételezett jogállamban élünk akkor legyen jogunk mind a két felvételhez ha úgy adódik, nem?

Sajnos ahogy a Tescoban sem úgy a rendőrnél sem lehet a felvételt megnézni. Azonban a gyorshajtás ügyében már elkezdődött valami előrelépés ez ügyben.

Üdv!

noname5 # 2009.09.05. 16:32

sziasztok!

Fontos kérdésem lenne. Barátnőmet 2 napja bolti lopáson kapták kb 1000 ft értékben. Hátra¬vitték, felvették a jegyzőkönyvet de elengedték végül figyelmeztetéssel, azt mondták nem tesznek feljelentést, semmi. a probléma csak az, hogy több dolgot lopott de csak egyet vettek észre így 2 másikat kihozott a boltból, és ezek címkéjét elrejtette a boltban amit megtalálhatnak. Kérdés, hogy utólag még tehetnek feljelentést? vagy mi lehet a következmény? Barátnőm diploma előtt áll és nagyon meg van ijedve h vmi következménye lesz. Ha mégis küldenek értesítőt illetve büntetést kinek a nevére, az övére vagy a szülőkére? És mennyi idő amíg kiküldik? Kirúghatják emiatt a diploma előtt?

előre is köszönöm a választ!

GMB26LPO # 2009.09.05. 18:04

Tisztelt Dr. Attika!

Namármost nem tudom, hogy más áruházakban ez hogyan is működik... nyugodtan tegye zsebre a Kedves Vásárló azt, amit ő akar... mi nem fogjuk behozni addig, amíg a kasszák vonalát keresztül nem lépi.. legyen az akármilyen kicsike vagy nagy termék... Ugyanis kérdezem, a LOPÁS nem akkor valósul meg, miután már mindent (ismétlem MINDENT) kifizetett a Kedves innentől kezdve nem vásárló, hanem Elkövető?
Várom a válaszát.. és tudom, hogy igazam van.. :)

GMB26LPO # 2009.09.05. 18:09

Dr. Attika!

"A megegyezést az eladó oldaláról a polcra történő kirakás a vevő oldaláról az onnan történő levétel alapozza meg. Innentől a dolog tulajdonosa az aki azt magánál tartja."

Onnantól lesz "tulajdonos" miután kifizette a terméket... addig az áruház tulajdonát képezi a termék... viszont ha selejtet csinál, teszem azt.. összetöri.. szétszedi... akkor még kap is másikat a vevő... mert jóhiszeműen azt feltételezzük róla, róluk... hogy véletlen történt...

GMB26LPO # 2009.09.06. 18:44

Kedves Krisztián2006!

Ne is haragudj, de ami példát temagad felhoztál... az kicsit helytelen.. Helyszíni bírságot Rád, mint tegyük fel hogy feltételezett gyorshajtóra ott helyben nem fog a kutya se kiszabni.. maximum igazoltatnak. De a csekket és a fényképet neked postán fogják küldeni..

A felvételt nálunk ugyancsak nem lehet megnéznie senkinek se, csak az arra illetékes hatóságnak. És ez így is fog maradni...

Bombi # 2009.09.09. 13:24

Hali!

A felvételek megnézésével kapcsolatban..
Az elkövetőnek is el kellene gondolkoznia azon,hogy miért pont Ő lett bekísérve a több 100 vásárló közül és miért nála keresnek kifizetetlen terméket...ez nem mehet blöffre,hiszen nagyon kicsi lenne az esélye annak ,hogy a véletlen szerű bekísérést követően előkerül valami a ruházatból,táskából..stb..stb.
Sajnos vannak olyan elkövetők akik nem akarják vállalni a felelősséget a tettükért,holott pontosan el lett mondva mit hol, és hova rejtett,de ennek ellenére váltig állítja ,hogy az a bizonyos pl:kalinka vodka már akkor a nadrágjába volt amikor bejött.
Ugyan honnan tudná a kamerát kezelő személy ,hogy neki mi van a nadrágjában bejövetelkor?
Ezen tények tudatában minek nézegetné a felvételeket?
Lehet tagadni az elkövetés..nincs ezzel semmi gond,a felvételek megküldését követően majd dönt az illetékes hatóság ,hogy kinek van igaza,de tapasztalatból mondom ,hogy 99%-ban a teljesen egyértelmű felvételek bizonyítottá teszik ez elkövetés.

GMB26LPO # 2009.09.09. 15:20

Bombi-val teljesen egyetértek :)
És tapasztalatból mondom, hogy sokszor valóban azok is ellenkeznek, akiknek pontosan tudniuk kellene, hogy privatizálni akartak, illetve privatizáltak is terméket... :)

borgo # 2009.09.10. 11:04

Segítsetek!

Pár perce telefonált anyu, hogy lopott! Marha jó, mert egyáltalán nincs rászorulva. Tescoból, 1800Ft-os felsőt.
Azt mondták neki, hogy a helyi jegyzőhöz kiküldik a jegyzőkönyvet, ő dönti el, hogy mennyi pénzbírságot kaphat (10e-100e Ft).
A probléma az, hogy a testvérem a helyi általános iskolában tanár, és a képünkről lesülne a bőr, ha ez kiderül. Márpedig, ha kiküldik a jegyzőkönyvet, akkor az ki is fog derülni.
Azt javasoltam anyunak, hogy hívja fel az ügyvédet, próbálja meg elintézni, hogy a jezőkönyv ne kerüljön ki a helyi önkormányzathoz.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ezt meg lehet oldani? És mennyi időnk van addig? Ilyenkor mennyi idő múlva küldik ki a jegyzőkönyvet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

_Wasp_ # 2009.09.10. 11:08

ez szabálysértési értékre elkövetett lopás, nem kell aggódni, túl nagy nyilvánosságot nem kap az ügy. A jegyző legalábbis nem fogja közzé tenni sehol - van ilyen ügyből nála több tucat.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása