Tesco lopás

Dr.Attika # 2010.06.13. 15:51

Ezek szerint a kirendelt kolléga sem értette meg, hogy ez nem szabálysértési eljárás, hanem ifjúságvédelmi intézkedés? Milyen panasz?

manhuntka # 2010.06.13. 15:43

Köszönöm mindenki tanácsát.
Természetesen ha a lányom kirendelt védőügyvédje nem mondja hogy éljek panasszal a további eljárás ellen akkor "nem vagyok itt".
Nem kibújni akartunk hanem sok,sok hozzáértő ember véleményére voltam kíváncsi.
Köszönettel..!

kovacsz # 2010.06.12. 20:39
  • Jogi iránymutatásom szerint a lopás akkor is lopás, ha az szabálysértési értékre történik.
  • Ha valahova az ember idézést kap oda illik elmenni.
  • Még mindig azon problémázni, hogy dolog elleni-e az áruvédelmi eszköz eltávolítása (márpedig az) akkor nem csak a lánnyal van gond.
  • Ha nem dolog elleni erőszakkal történt volna a lopás akkor került volna az "önkormányzathoz" a lopás szabálysértése miatt, így a két eljárást nem kell összekeverni.
  • A rendőrségi eljárás nem a szülők könyörgési képességén múlik.
  • A Tesco kártalanításként kérte, hogy az ellopot tárgyakat vissza kellett adni, és csak a bűnügyi költséget (esetleg tárgyszakértői díj) kellett megfizetni? Hallatlan...
Bombi # 2010.06.12. 20:14

manhuntka: A teszternek az értéke ugyan annyi mint a másik azonos terméknek.
Ez a procedúra bízok benne ,hogy tanulság lesz a lányának és soha többet nem veszi el azt amiért nem fizetett.
Azt gondolom erre éppen időben fog rájönni.

manhuntka # 2010.06.12. 19:49

Köszönöm hozzászólásotokat.Sokat segítettetek az "ügy" megértésében.
De....!
Előzmények.:A tesco tudta,hogy a parfüm és a szempillaspirál teszt jellegű mégis követelte a kártalanítást.-a teszterekről eltávolítani az áruvédelmi eszközt dologi erőszak?-
A rendőrségnek könyörögtem,hogy ne kerüljön bíróságra az ügy.Azt mondták nem lehet mert megtörtént a dolog elleni erőszak,és örüljek neki hogy nem a helyi önkormányzathoz kerül...hehe mégis megküldték a körjegyzőségnek.Hazudtak,becsaptak.-Hazudni olyan mintha lopnék.-
A bíróságon egy órát vártunk mire sorra kerültünk,közben köztörvényes bűnözőket kísértek el mellettünk láncon egy csomó purdéhaddal körülvett emberekkel.
...és most még egyszer kérdezzék ki a lányomat..
A lopás bűn.
De ez a procedúra már nem a lányom érdekeit szolgálja ..

Dr.Attika # 2010.06.12. 18:29

Jó de itt nem erkölcsi, hanem jogi iránymutatást kértek.

kovacsz # 2010.06.12. 17:31

A gyerekkel pedig azért kell elbeszélgetni, mert nem az eljárás a megalázó, hanem a lopás bűn. Nem tudom hány éves lehet pontosan, de többet ilyet nem csináljom, mert 18 éve kora után ilyen ítéletet már meigen fog kapni.
Ezen eljárás során nem kell semmiféle büntetésre számítani, a gyermek érdekében járnak majd el, ha lehet a szülőkkel közösen....

Dr.Attika # 2010.06.12. 15:48

Azt még mondja el a leánynak, hogy azért került az ügy bíróságra, mert szabélysértési érték, de dolog elleni erőszakkal követték el. A csipogtató eltávolítása annak minősül. Ha a 20 ezer forintot meghaladta volna, akkor nem úszta volna meg megrovással.

Dr.Attika # 2010.06.12. 15:36

Senki nem akarja megbüntetni a gyermekét kétszer. A jegyző azt vizsgálja, hogy van-e szükség ifjúságvédelmi intézkedésre. Tessék elolvasni azt az idézést rendesen.

végrehajtó1 # 2010.06.12. 15:35

másik pedig:…vetessek fel jegyzőkönyvet és éljek panasszal az eljárás ellen,mivel a leányzót már elítélték.Egy ügyben két ítélet nem hozható.

Csak egy itélet van a bírósági.A gyámhivatal határozatot hoz.Ez az eljárás ilyenkor kötelező mert még nincs 18 éves a gyerek.

manhuntka # 2010.06.12. 15:01

Köszi a hozzászólásod "kovacsz".
Egyébként két ügyvédtől is kértem tanácsot.
Az egyik azt mondta amit te tanácsoltál....
A másik pedig:...vetessek fel jegyzőkönyvet és éljek panasszal az eljárás ellen,mivel a leányzót már elítélték.Egy ügyben két ítélet nem hozható.

kovacsz # 2010.06.12. 14:21

Mit tehetek? El kell menni az idézésnek megfeleően, egyben a gyerekkel( aki valószínűleg 18 év alatti) el kellene beszélgetni.

A megrovás egyébként a legenyhébb intézkedés, lényegében azt mondta a bíró hogy ejnye-bejnye, nem szabad ilyet csinálni.

manhuntka # 2010.06.12. 12:42

/Lányom és a barátnője 2010.05.07-én a nagykanizsai Tescóbol 7800ft értékben próbáltak meg ruhát,és kozmetikai eszközöket eltulajdonítani.A terméken lévő áruvédelmi eszközt eltávolították.
A rendőrségi nyomozás után a zalaegerszegi bíróságra került az ügy.A bíróság ítéletet hozott 2010.06.03-án
"Bűnös:társtettesként elkövetett lopás vétségében Btk.316.
ez
ért őket a bíróság megrovásban részesíti."
A bűnügyi perköltséget kell kifizetni mivel a Tesco kára megtérült.A kozmetikai termékek teszterek voltak,tartalmuk hiányos.A Tescót kár nem érte.
Pártfogót a bíróság nem jelölt ki ,mivel szükségtelennek tartotta.A környezettanulmány is ezt javasolta.
A problémám a következő.
A rendőrség megküldte a körjegyzőségnek az "ügyet".
Idézést kaptam a körjegyzőtöl,"mint 1 foku gyámhatósági jogkörben eljárva, ...........védelmi ügyében tárgyalást tartok amelyre az apát....... megidézem".
A családsegítő központ fevette velem a kapcsolatot a mai napon.
Nincsenek problémáink rendezett körülmények között élünk.
Szeretném ha a körjegyzőség nem folytatná le az eljárást,mivel ők is kikérdezik a lányomat ,ítéletet hoznak,megbüntetnek.
Megalázónak érzem ezt az eljárást és a lányom érdekében szeretném ha megszüntetnék.
Mit tehetek?
A tárgyalás 2010.06.14-én de.9.órakor lesz.
Kérem segítségüket!
Köszönettel!

Bombi # 2010.06.05. 23:14

Dávid0140: "mien" büntetésre?
Olvass vissza!
Hozzávetőleg minden harmadik hozzászólásnál ez a kérdés és utána jön a válasz,de azt gondolom vállald a felelősséget azért amit tettél.

Dávid0140 # 2010.06.03. 15:57

nekem igy mondták hogy ő is ....
az őr a szobában.,... sztetek akkor velünk mi fog történni?
mien büntetésre kelll számittani? :S

végrehajtó1 # 2010.06.02. 11:02

Dávid0140

szerencse hogy csak a város polgármestere értesül az esetről

Na ne etess...
Mi köze van hozzá?

oZZy # 2010.06.02. 10:56

Kedves SSSSS!

A régebbi lopásnak nem igazán lesz jogi vonzata, miután a több éve történt lopások egyrészt elévülnek, másrészt ha nem vagy az adatbázisban, a 18 éves korodban elkövetett bekísérésig, akkor nincs mihez hasonlítani ugyebár.

Viszont ha a 18 éves elkövetés utáni időszak miatt aggódsz, akkor az a kérdés miért?
Vagy mert jelenleg is űzöd a leírásod szerint jó pár éve tartó lopási ipart,
vagy a TESCO-ban dolgozol, és félsz, hogy kiderül?

Mindkét esetben van rá esély, hogy a rendszerben lévő adataid előbb utóbb kibuknak.

oZZy # 2010.06.02. 10:46

Kedves eszetlen!

A feljelentésedhez nem szükségesek az adataid, azt a kamera felvételek alapját ismeretlen tettes ellen is meg lehet tenni, ahol az azonosítás miatt a rendőrség megnézi a felvételeket.
Lehet súlyosbító körülmény az elfutás, megjegyzem nem a legokosabb dolog elfutni...ha bekísérésre kerül sor, vagy a kapu csipog be szinte 100%, hogy van rá bizonyíték is.
Ellenben nem hiszem, hogy nagy büntetés lenne, kb. 5-10.000,- a maximum.

Legközelebb sztem előbb gondolkodj...

Dávid0140 # 2010.05.29. 20:19

Hy

Ma a haverommal bementünk a Tesco-ba. Betettünk a kosárba 1 csokit. Megettük a felét 2-en. Majd vettünk üditőt. Majd elmentem ruhátpróbálni. Mert venni akartam... Megvettem.. de már nem maradtpénzem.....és hát hülyeségből vettün ek 3+1-es kiszerelésü kotont hátha kell. Majd kivettük a dobozból, a dobozt eldugtuk, és megint visszamentünk a fülkéhez. a barátom ment be ezúttal. Lekaparta a kódot a zacsiról. Mivel a hülye fejével azthitte h benne van a kód, kibontotta papirját otthagyta. Majd megyünk tovább. Kifezetjük a 2 ücssit. Majd amikor megyünk ki megálit az őr, bekisér minket a biztonsági szobába. Rögtön elővettem a cotont ( 2 nálam 2 nála) És mindent elmondtunk.. Én tuttam anyám telószámát..felhivta a hapsi..jó, anyám uton volt,.. Ám a haveromnak nem volt telója,se szeméjije , és nem tutta a saját anyja telószámát... KIhalgatás közben bejött a civil deketiv.. MINDEBBE A POÉN: figyeltük hogy hol van kamera és hol nincs, hol van ember hol nincs. de észerevettek... a HÜLYE ÓVSZERES ZACSKÓ MIATT.. Majd megmutattuk a csomágolását + a csokiéét is. Felvetteék a jegyzőkönyvet am 14 ÉVESEK VAGYUNK.. jött anyum.. majd itt is minden megvolt..ám a barátom anyja nem jött..ezért rendőrséget kellet hivni képviselőnek... Majd megmondták h lehet hogy csak szóbeli figyelmezetetés lessz.....majd hazamentünk. szerencse hogy csak a város polgármestere értesül az esetről és a mi lakóhelyünknek sulinkanak nem küldenek levelet. ELSŐ ESETÜNK....

MI LESSZ A BÜNTETÉS? PÉNZ? INTÉZET? CSAK SZÓBELI FIGY.??????
PLS SEGITSETEK
Üdv: egy kétségbeesett gyerek : Dávid ( - Ricsi )

apalányai # 2010.05.29. 08:42

Sziasztok.
Csak érdeklődnék,hogy van e itt olyas valaki is aki lopott a Tescóból és nem kapták el?
Mert itt mindenkit elkaptak ezek szerint,persze akit nem kapnak el az nem ír ide,egyértelmű.
Van valaki itt aki több hónapja lopja már a Tescót,és nem kapták el,kíváncsiságból kérdem?

Bombi # 2010.05.26. 14:13

A feljelentést biztos elküldik,és az is biztos ,hogy a szülők tudtára hozzák a dolgot,mivel a családsegítő szolgálatot értesíteni fogják,de legrosszabb esetben is jelen kell lenni a szülőnek az önkormányzati meghallgatáson.
rengetegszer le volt már írva,(csak keresni kéne) ,hogy minden önkormányzat másképpen mérlegeli a hasonló elkövetéseket,a legenyhébb a figyelmeztetés lesz ,de az is előfordulhat ,hogy megvágnak 5000-10.000-ft-ra.

bladzser # 2010.05.26. 10:04

Helló!
Légyszíves segítsetek.
Az a helyzet hogy a mai napon (05.26.) voltam a Tescoban, és énis "árut tulajdonítottam el az áruházból" ezt már nagyon megbántam de ez nem segít...

Az a helyzet hogy egy villáskulcs szett és egy rondy fogó került a táskába, összesen 1005 Ft értékkü a cucc. Ezenkívül a kosaramban volt még pár termék, ezeket kifizettem a pénztárnál, majd amikor kifelé tartottam, biztonságiak behívtak a bekamerázott helyiségbe.

Na ott felvették az adataim, mindent bevallottam, kifizettem az árut is, de a jegyzőkönyvet akkor is felvették.
Aztmondták ezt elküldik az önkormányzatra. Vidéken lakom...

Ilyen kis pitiáner dolog estében is számítanom kell a több 10000 Ft- os pénzbírságra, mégis valaki lopott már ilyen értékben, és mik voltak a jogi következményei.
17 vagyok és nem szeretném ha a szüleim megtudnák, mert apám biztos kinyírna...eléggé be vagyok sz*rva :(

Kifizettem az árut, blokkot csatolták a jegyzőkönyvhöz, személyimet elkérték, és odaírták azt is a jegyzőkönyvben hogy táskámban volt a cucc.

Ezekután mire kell számítanom, légyszíves írjátok le amilyen hamar csak tudjátok :( Lehtet olyan hogy nem is fogják elküldeni a papírt?
Köszi szépen...

eszetlen # 2010.05.23. 19:03

Elnézés félreértés történt nem kiskorú vagyok hanem fiatalkorú. 15 éves.

eszetlen # 2010.05.23. 19:00

14. életévemet betöltöttem miért szállnának rá a gyámügyisek?

végrehajtó1 # 2010.05.23. 18:43

Kiskorú vagyok, és nincs priuszom első és utolsó ilyen tevékenységem

Ha kiskoru vagy akkor muterodra rá fog mászni a gyámügy is...