Tesco lopás

eszetlen # 2010.05.23. 17:53

Sziasztok nekem is lenne egy kérdésem/történetem.
Egy héttel ezelőtt haverommal fogadtunk hogy nem tudok kihozni valamit a tescobol.Meg is kíséreltem egy csomag rágó (kb 155 ft) és egy csomag Óvszer (799 ft) kihozatalát az épületből.
A jelző berendezés becsipogott én elfutottam a biztonsági őr utánam eldobtam mind a két árut és a biztonsági őr megállt haveromat ottfogták 2 másik haverommal is.
Ők elkéretőztek miszerint sietnek és el is engedték őket.
Rendőrt nem hívtak utánunk jött pár lány őket megkérdezték hogy hogy hívnak minket stb.
Csak az én nevemet nem adták meg.
Még aznap visszamentem a Tescoba odamentem a biztonsági őrhöz a haverjaimmal együtt hogy elnézést én voltam nagyon megbántam stb. Azt mondták jöjjek vissza másnap mert nincs bent a biztonsági főnök.
Másnap ugyanúgy visszamentünk megint nem volt bent.
Harmadik nap visszamentünk beszéltem a biztonsági főnökkel azt mondta hogy mind hármunkat feljelentették és elküldték a kivitt áruk listáját stb.
Megkérdeztem hogy milyen bírságot várhatok vagy mi fog történni.Azt mondták valószínüleg értesítőt küldenek az iskolába a lakcímemre és meg kell jelenni a tárgyaláson első eset ejnye benyét fogok kapni.

De itt jön a bibi.
Tőlem nem kérték el az adataimat.
Haverjaim adatait csak épp hogy 3 csajtól tudják és azoktól sem pontosan és mindet.
Szóval azt sem tudják ki vagyok hol lakom.
Akárkit megkérdeztem mindenki azt mondta hogy nem lesz belőle semmi csak szivattak.
Anyumnak még nem mondtam el mert nem akarom fölöslegesen stresszelni ha nem lesz belőle semmi.
Kiskorú vagyok, és nincs priuszom első és utolsó ilyen tevékenységem.
Szerintetek kapok valamit vagy be kell mennem tárgyalásra vagy levágták az őrök hogy megbántam és nem küldtek feljelentést?
Súlyosbít valamit az hogy elfutottam?

Előre is köszönöm válaszotokat.
Egy eszetlen srác.

nixxike89 # 2010.05.20. 07:59

Mumi!

Köszönöm szépen. MÉg egy kérdés: ha kaptam az elkövetés helye szerint illetékes önkormányzattól levelet, melyben egy kitöltendő kérdőív van amit vissza kell küldeni, akkor ha visszaküldöm, utána kapom a határozatot?
Egyébként ilyen esetben a lakóhely szerint illetékes önkormányzatot is értesítik vagy egyáltalán nem? Vagy esetleg munkahelyet?
Köszönöm a segítséget!

Mumi # 2010.05.19. 22:26

nixxike: az elkövetés helyén illetékes önkormányzatnak teszik a feljelentést, és az elkövetőt is azok keresik fel!

SSSSS # 2010.05.19. 17:59

Hello mindenki.
Lenne egy kérdésem. Ha kiskorúan , kb. 16-17 évesen lop valaki a tescoban és nem kapják rajta, nem csinálnak jegyzőkönyvet és nem veszik fel az adatait az illetőnek és ez a lopás 2-3 éve történt akkor ezek után lehet valami jogi vonzata még? (ezt az illetőt 18 évesen egyszer rajtakapták a tescoban és szabálysértés miatt figyelmeztetést kapott, tehát felvettk az adatait.)
Sűrgősen kérnék választ pleas , mert már hosszú ideje idegeskedem ez miatt. Előre is köszönöm.

nixxike89 # 2010.05.19. 12:46

sziasztok!

egyetlen kérdésem lenne. kérem aki tud választ, írjon mielőbb
szóval: ha valaki Tesco-s lopást követ el, jegyzőkönyvbe veszik stb...rendőrt nem hívnak, akkor a feljelentést kinek teszik meg?
az elkövetés helyén illetékes önkormányzatnál vagy a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál???
fontos lenne
köszönöm a segítséget

Mumi # 2010.05.18. 23:51

sziasztok! 18 év feletti diákok vagyunk, 2en elloptunk tescobol kettő db. 3500 ft értékű szépségápolási szert. elkaptak, bevallottuk, felvették az adatainkat, és másfél hónapra rá, azaz tegnap kiküldtek 1-1 levelet melyben az adataink újbóli megadására kértek, illetve, hogy bevalljuk e a tettet. ennek mi értelme, ha már egyszer mindent aláírtunk ott, a helyszínen? és a továbbiakban mi várható?pénzbírság? milyen összegben várható? nagyom megköszsönném segítségeteket!kérlek írjatok! köszi

Bombi # 2010.05.18. 19:28

Ettől még az erkölcsit megkapja,ha erre vagy kíváncsi.

Fincy # 2010.05.16. 17:09

Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni.Egyik ismerősöm a tscoból tulajdonított el szabálysértési értékhatáron belül dolgokat. Mondták neki, h az önkormányzattól fog kapni levelet, és valószínűleg pénzbírságot kap.
De neki az a problémája h erről marad e nyom a "rendszerben" h ö ilyesmit követett el. Büntetlen előéletű marad e? Fedhetetlen ? stb... munkája és előmenetele miatt lenne fontos neki...
Annyit tudtam neki segíteni h 2 év után elévül. De h nyoma marad e azt nemtudom...

Köszönöm a segítséget!
F.

Bombi # 2010.05.14. 16:45

Ha gyermek vagy fiatalkorúak vagytok,akkor a szülőt is berendelik az önkormányzathoz.
A mostani szabályok szerint az elkövetés helye szerinti önkormányzat vizsgálja a szabálysértési ügyeket.
Régebben volt olyan szabály is ,hogy a lakhely szerinti önkormányzathoz tették meg a feljelentést ,viszont abban az esetben ha két elkövető egymás tudtával követte el a cselekményt akkor szintén az elkövetés helye szerinti önk. tárgyalja mindkettőtök esetét.
Az a gáz ,hogy mindenki máshogy csinálja ,de az biztos ,hogy már kár ezen rágódni ,mert megtörtént.
Remélem tanulsz az esetből és többet nem próbálkozol ilyennel.

MolnárPeti # 2010.05.12. 13:06

Helló!

Segítségre lenne szükségem.Egy barátom és én loptunk a tescoból.Első eset.Elkaptak,kb 10 ezer értékben fejenként(egyikünk felette,másikunk alatta)Nagyon normálisak voltak velünk,együttműködtünk,azt mondták majd küldenek egy levelet,max pénzbírság,esetleg egy kis ejnye bejnye,mivel első eset.Megnyugodtunk.(mindketten nagykorúak vagyunk)Most elkezdtünk olvasgatni neten,és olyasmiket találtunk,h az önkormányzattól jön a levél,meg behívhatnak valami elbeszélgetésre :S na itt kicsit beszartunk mindketten.Külön helyen lakunk,egyikünk egy kisebb faluban.Na most ha ott megtudják az önkormányzaton,h mit csináltunk,akkor mindenki meg fogja tudni,és biztos h szülők is...Vagy csak én értelmezem félre a dolgokat?Vagy sajnos jól látom...? :S
Más megyébe történt a lopás ,mint ahol lakunk...Nem tudom ez mennyit számít.Help plíz!

informatikus # 2010.05.12. 11:39

Teszkós lopás miatt kaptam levelet a helyi polgármesteri hivatalatól. a határozat végén az Sztv. 29.§ és 22.§-re hivatkoztak, és figyelmeztetést alkalmaztak (a csekély 400FT-os összeg és az együttműködés miatt). gondolom ezzel le is van zárva az ügy.
de kiemelték vastagon hogy ha nem nyújtok be kifogást 8 napon belül akkor a határozat jogerőssé válik.
akkor még lesz ennek valami következménye? erkölcsibe beírás, vagy valami?
köszi

Bombi # 2010.05.11. 16:41

monalisa1 a fórumból tanult dolgokat próbálja meg tovább adni ,sajnos sokszor hibásan .

végrehajtó1 # 2010.05.10. 05:56

A rendőrség sosem váfdol meg senkit.Max.:meggyanusít:)

monalisa1 # 2010.05.09. 20:55

Az hogy a rendőrség megvádol valamivel az még nem jelenti azt, hogy az elkövetés bizonyított is.

Ha becsületből beismered könnyíthetsz a helyzeteden, ha tagadod nekik kell bizonyítaniuk, DE lehet hogy az üzlet kamerája mindent felvett!...

Szerintem ezen utóbbi bekezdés eredményétől is függ, hogy az iskola kap-e értesítést az esetről vagy sem.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nothing # 2010.05.09. 19:37

Sziasztok!16 éves vagyok és sajnos eltulajdonítottam kb 4ezer forint értékben a Teszkóból kozmetikai termékeket. A fekete csipogót is leszedtem egyről,ahogy fizettem a biztonságiak bekisértek hátra bevallottam mindent,de ők se tudták és nem is látszódott a helye,hogy a csipogót levettem így az a jegyzőkönyvbe nem is került be. Rendőröket szerencsére nem hívtak és helyben ki lettek a termékek fizetve. Így 2 hónap elteltével kaptam levelet a Rendőrkapitányságra kell mennem,de a levélbe bele volt írva a dolog elleni erőszak is ami a jegyzőkönyvbe nem került bele,de így bűncselekmény váltotta fel a szabálysértést gondolom. Holnap megyek a rendőrségre szüleimmel akik mindent tudnak. Arra lennék kíváncsi,hogy megtudja-e az iskola,bevalljam-e a dolog elleni erőszakot vagy ne,és mire számíthatok? Nagyon megbántam a történteket és mindenkinek azt ajánlom,hogy ilyet ne kövessen el : S

zs06 # 2010.05.08. 18:56

Köszönöm Bombi neked is a választ!

Basszus még 2200 ft os bélyeg is kell ?
Na ezt nagyon megszívtam XD

Köszönöm mindenkinek a segitséget irok ha változás van az ügyben tanuljatok belőle NE LOPJ !!!

Bombi # 2010.05.08. 18:40

zs06: Sajnos az önkormányzatok nem egyenlő mértékkel bírálják el a hasonló cselekményeket.
Többször leírtam már ,hogy pl: pesten (nem minden kerület) egy 19.900Ft-os lopásért is csak figyelmeztetést alkalmaznak,holott látható ,hogy az elkövető kiszámolta ergo arra utaló dolog,hogy nem ez volt az első esete.
A vidéki önkormányzatok nagyon keményen büntetnek,bár ez a 30.000Ft nagy túlzásnak tűnik számomra.
A részletfizetést max 6 hónapra ,2200Ft illetékbélyeg befizetésével lehet kérvényezni.

zs06 # 2010.05.08. 17:07

Szia monalisa1
köszönöm válaszod más megoldás nincs ???

ill. miert kaphattam ennyit ??

monalisa1 # 2010.05.08. 16:55

Hát elég vastagon fogott a szabálysértési előadó ceruzája.

Kérhetsz részletfizetésre lehetőséget, mondjuk 6x5e Ft.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zs06 # 2010.05.08. 16:23

Sziasztok
Szeretném a segítségeteket kérni !
Nagyon szégyenlem magam de én is tulajdonitottam el egy csomag borotva pengét meg 1 db nyakláncot a 2 értéke 3650 ft! És elkaptak. Bevittek és jegyzőkönyvbe felvették az adatokat a lopást elismertem rendőrt nem hívtak!

Ez 1 hónapja volt és most kaptam egy levelet ami 30.000ft büntetésről szól mit lehet tenni ???
Nem birom kifizetni :-S
És miert kaptam 30000 ft büntetést az áru ott maradt elismertem és ez volt életemben az első lopásom :-S

Köszönöm zs06

Bombi # 2010.05.07. 05:14

Böcike: Akkor is feljelent a tesco ha ki tudod fizetni a lopott cuccot,mert a cselekményt attól még elkövetted.
A szabs. érték az valóban 20.000.Ft ,de mint ezelőtt írtam ,ha volt minősítő körülmény akkor nem szabálysértésről van szó hanem bcs-ről.

Böcike # 2010.05.06. 17:30

Köszönöm monalisa1!!!!!

monalisa1 # 2010.05.06. 16:31

20.000 Ft-ig a szabálysértési határ.

Böcike # 2010.05.06. 11:35

Mostmár összekavarodtam!!Mindenki mást mond.Csak akor számit büncselekménynek ha elérem a 10000ft-ot.Nem??Mert nekem az ügyvéd azt mondta.Igen mert mivel nem tudtam ifizetni a helyszínen,ezért feljelentett a tesco.De törvény szerint a szabálysértést követtem el..

monalisa1 # 2010.05.05. 18:51

wasd

Egy szabálysértés miatt kirótt pénzbüntetés befizetésével az ügynek nincs további folyamata.

Persze az hogy hárman követtétek el a lopást ez esetleg súlyosbítja a helyzetet - nem tudom, de mivel a beismerés megtörtént és a kár megtérült, vélem különösebb következménytől nem kell tartanotok.

"Lisa"
laikus hozzászóló