Bolti lopás

TA.péter # 2009.07.09. 08:15

Hello

Barátomat tegnap elkapták a CORA-ban bolti lopáson mindketten (fiatal korúak vagyunk még) 9780FT értékben lopott. De az én adataimat is felvették.
A jegyzőkönyvben ilyesmi szerepel h az 1.számú személy(ez a barátom) a táskájába rejtett dolgokat majd a 29es pénztártól fizetés nélkül távozott és a 2.számú személy(ez én vagyok) mindezt látta.
Milyen következmények lehetnek ránk nézve ha ez volt a legelső ilyen ügyünk. A biztonságiak ilyeneket mondtak nekünk ,hogy Kiküldenek 1 levelet a szülőknek (ebben mi állhat?) és be kell menni az önkormányzathoz ott a felvételeket megmutatják és 5000Ft-tol 100000Ft-ig terjedő bírságra számíthatunk amit lehet h elosztanak köztünk. Ebből mind igaz?

krisztaa # 2009.07.07. 09:26

Várom a válaszokat, légyszi mihamarabb.
előre is köszönöm.

krisztaa # 2009.07.06. 10:12

hello.
kb 2honapja bolti lopáson kaptak, egy öv (1900 ft) . multhéten jött mega levél, ma megint jött egy a védelembe vételröl..azthiszem a gyámhivataltol..rettenetesen megbántam..mégjo,hogy az elsö alkalommal elkaptak "buta ember a saját hibájábol tanul"..nem értem...most kifog jönni valami gondozó? kb mennyi birságot kaphatunk? ez az eljárás most meddig fog tartani?

krisztaa # 2009.07.06. 10:08

hello.
kb. 2honapja boltilopáson kaptak, felvették az adataim...multhéten jött mega levél, ma megint jött egy, a gyámhatoságtól a védelembe vételröl,az van benne , hoyg elsőfoku eljárást indítottak..., és nemértem miez... az öv 1900 ft volt...rettenetesen megbántam, de még jó , hogy az elsö alkalommal elkaptak...sohatöbbet....most milesz ez után? kijön valami gondozó? kb mennyi pénzbirságot kaphatunk?

Johnny7 # 2009.07.03. 07:47

Kedves instantvíz!

Köszönöm szépen a válaszod!

instantvíz # 2009.06.26. 15:47

A szabálysértési jogsegély azt jelenti, hogy a pénzbírságot a barátnője országának szabályai szerint hajtja be, az ottani hatóság. Ez azonban 70€ feletti összeg esetében igaz. A kisebb összeg behajthatatlan lesz. Azonban élek a gyanúval, hogy, ha megadott Mo-i címet, akkor is csak figyelmeztetést fog kapni. Azonban pár napon belül le lehet zárni az ügyet, ha felkeresi a polgármesteri hivatalban a szabálysértési ügyintézőt.

Pjotr # 2009.06.26. 15:14

Ha valahogy megoldják, akkor el fogják kerülni a jogsegélyt mert senkinek sincs kedve ennyiért oldalakat irkálni, meg hivatalos fordítást végeztetni.
Nekem az a sejtésem, hogy nem fog kapni semmit.

Joe5 # 2009.06.26. 08:00

Mennyi idő míg megérkezik a bírság? És mit foglal magában a szabálysértési jogsegély? Gondolom nem olyan egyszerű azért ez a dolog, hogy pár napon belül lefollyon.

instantvíz # 2009.06.26. 07:53

A települési jegyző figyelmeztetést alkalmazhat, vagy pénzbírságot szabhat ki. A pénzbírságot, ha nincs Mo-on tartózkodási helye, akkor szabálysértési jogsegély segítségével hajtja be. A pénzbírság 3000-100.000Ft között.

Joe5 # 2009.06.26. 07:42

Hello!
A barátnőmet a minap bolti lopáson érték, megpróbált elhozni egy felsőt és bejelzett a rendszer. Az érték 2100 Ft nagyságú volt, jegyzőkönyvet írtak és felvették az adatait- a jegyzőkönyvből másolatot nem kapott, sem más papírt, és mivel külföldi állapolgárságú így rendőröket is hívtak, akik szintén felvették az adatait. Most nem tudjuk, hogy ekkora összeggnél mit várhatunk. Az üzletnek a kár megtérült, mivel visszavették. A rendőrség értesíti majd az adott ország hatóságát? Vagy ekkora összegnél inkább nem bonyolódnak bele a levelezgetésekbe?
A válaszokat előre is köszönjük.
Azt hiszem egy életre tanultunk ebből...hogy mekkora hülyék az emberek :s

Joe5

Joe5 # 2009.06.26. 07:35

Hello!
A barátnőmet a minap bolti lopáson kapták, bejelzett a csipogó. Az adatait felvették, jegyzőkönyvet is irtak, és mivel külföldi állampolgárságű, így rendőrt is hívtak. Bírságról szó sem esett, és azt szeretnénk tudni ilyenkor mi várható? Az érték 2100 Ft nagyságrendű volt. Ilyenkor értesítik az adott országot vagy mivel kisebb lehet, hogy nem bonyolódnának bele?
A barátnőm rettenetesen érzi magát, azt hiszem egy életre tanultunk az esetből.
A válaszokat előre is köszönjük.

Joe5

instantvíz # 2009.06.24. 07:54

27. § (1) A szabálysértési hatóság nyilvántartja az általa szabálysértés miatt felelősségre vont elkövetők természetes személyazonosító adatait, lakcímét, az elkövetett szabálysértést, az alkalmazott büntetést vagy intézkedést és az ügy számát, a büntetés vagy intézkedés végrehajthatóságának megszűnéséig, de legalább a határozat jogerőre emelkedésétől számított két évig.

A két év után elkövetett szabálysértésnél, a büntetés megállapításánál értelem szerűen nem szerepel negatív tartalmú előélet. Főiskolánál abban az esetben lehet hátrány, ha pl. rendőri pályára mész. Más esetben a főiskola nem szerezhet tudomást a szabálysértéseidről.

Regi1 # 2009.06.24. 06:42

Tisztelt instantvíz, fórumozók!

Érdekelnének a szabálysértési nyilvántartásba való kerülés részletei. Ha jól tudom ez figyelmeztetés esetén is megtörténik, mennyi időre és mik a következményei? Ha az elévülési idő két év, akkor a két év után elkövetett szabálysértés mit von maga után? Van-e valami következménye a felsőoktatásba való bekerülés szempontjából?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

instantvíz # 2009.06.09. 20:17

Johnny7

Az összeg helyesen figyelmeztetés, vagy 3000Ft-tól 100,000Ft-ig.

Ha részletfizetés kérsz, 2200Ft illetékbélyeget csatolj a kérelemhez.

Azért két évre bekerülsz a szabálysértési nyilvántartásba és a következő esetnél, már súlyosabb megítélés alá esel. (ez nem szerepel erkölcsiben, és csakis újabb szabálysértés esetén veszik elő)

És egy kis nyugtatás. Az iskola, esetedben nem kaphat sem határozatot, sem értesítést, mert ebben az esetben a jegyző követne el törvénysértést.

Johnny7 # 2009.06.07. 22:12

Köszönöm a válaszod!

monalisa1 # 2009.06.06. 20:55

A büntetési tétel tól-ig elég jól behatárolt, az összegre vonatkozóan pontosat előre nem lehet tudni., lehet hogy előtte még behívnak meghallgatásra.

Az iskola nem kap semmiféle értesítést - nem kisiskolásról van szó -, ez csak "ráadásként" riogatás volt.

Ha befizeted a bűntetést - melyre kérhetsz részletfizetést -, az eset ad acta.

A tanulság/okulás meg egy életre a tiéd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Johnny7 # 2009.06.06. 14:31

Sziasztok.
Bolti lopáson értek a közelmúltban egy ruhaboltban. Egy övet próbáltam kivinni a boltból amin nem volt csipogó és egy hirtelen ötlet miatt keveredtem a bajba. Az öv nem volt több 10000 ft nál de 5000ft nál több volt. Életem első lopása...és büntetve sem voltam eddig soha semmiért. Nagykorú diák vagyok és azt szeretném megtudni hogy mire számítsak. Nem tagadtam semmit sem egy pillanatig sem és aláírtam a jegyzőpapírt amit a biztonsági őrök töltöttek ki.

Nekem azt mondták hogy az iskolát is értesítik ahonnan lehet ki is rúgnak.

• min 30000 ft és 10000 ft közötti büntetésre számíthatok.

A kérdéseim azok lennének hogy ez mennyire befolyásolja például a jövőbeli munkalehetőségeimet? Ha az iskolából kirúgnak az nem zavar mert úgyis el szeretnék onnan menni de főiskolán erről fognak tudni bármit is? Elképzelhető hogy ezért iskolába vagy munkába nem vesznek fel?

A válaszokat előre is köszönöm.

Ui.: Megbántam amit tettem... és tanultam belőle. Örülök hogy az első alkalommal elkaptak... Én hülye vagyok és a saját bajomból tanulok...

ObudaFan # 2009.05.26. 18:59

Hogy pontosak legyünk:

11. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
(2) Az elévülés határidejének kezdő napja az a nap, amikor a szabálysértés tényállása megvalósul, kísérlet esetén az a nap, amikor az ezt megvalósító cselekmény véget ér.
(3) Ha a szabálysértés jogellenes állapot előidézésével, illetve fenntartásával valósul meg, az elévülési határidő mindaddig nem kezdődik el, amíg ez az állapot fennáll.
(4) Ha a szabálysértés kötelesség teljesítésének elmulasztása által valósul meg, az elévülési határidő az azt követő napon kezdődik, amikor az eljárás alá vont személy még jogszerűen eleget tehetett volna kötelességének.
(5) Ha az elkövetéstől számított hat hónapon belül a cselekmény miatt büntetőeljárás indul, de a büntető ügyben eljáró hatóság, illetőleg a bíróság a szabálysértési eljárás lefolytatása céljából az ügyet átteszi a szabálysértési hatósághoz, az (1) bekezdés szerinti elévülés az áttételt elrendelő határozatnak a szabálysértési hatósághoz érkezése napjával újrakezdődik.
(6) A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személlyel szemben a szabálysértési hatóság, fegyelmi hatóság, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.
(7) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.

ObudaFan # 2009.05.26. 18:57

2 év.

stopanett # 2009.05.26. 17:53
EGy olyan kérdés merült még fel, hogy abban az esetben, ha boltban törént szabálysértést követően (amit korábban leirtam
  • > boltban árcimke csere) nem hívtak rendőrt, nem vettek fel semmilyen adatot, csak figyelmeztettek, és az illető távozott a boltból, ezek után felkereshetik őt a tette miatt? És ha igen akkor mennyi időn belül? Mennyi az elévülési idő? Válaszokat előre is köszi!
stopanett # 2009.05.26. 17:05

Sziasztok!
A barátnőm egy ruhaboltban kicserélt két árcimkét, hogy olcsóbban tudja megvásárolni, amit kinézett magának (az árkülönbség max 2500FT), és ezen rajtakapták!De végül az eredeti áron (max 4000 FT) kifizette a terméket! Nem kértek el semmilyen adatot, nem hívtak rendőrt, nem történt semmi, csak szóban figyelmeztette a biztonsági őr! De most aggódik, hogy mi lesz! Ez előtt sosem tett ilyet! Kérdés az lenne, hogy ezek után megkeresheti a rendőrség v valaki? Róhatnak ki rá vmi büntetést? És ha igen mit?

Dííí # 2009.02.03. 10:53

Üdvözlet!
Már másik topikban is feltettem a kérdést, de csak félig-meddig kaptam választ. Tehát az én kérdésem a következő lenne: milyen szankciókra számíthat aki másodjára követ el 1 éven belül tulajdon elleni szabálysértést (magyarul lopást)? Az első esetben a eltulajdonított érték összesen 16 E ft volt,nem hívtak rendőrt, mindössze felvették a jegyzőkönyvet és a feljelentés megtörtént, következmény egy figyelmeztetés.
Második esetben pedig 3 E ft volt az érték, az üzletben rendőrt hívtak, felvették az adatokat és feljelentés. Ilyenkor mi az eljárás KONKRÉT menete? Összekapcsolják a 2 ügyet? Ha jól tudom/sejtem pénzbírságra kell mindenképp ilyenkor számítani, melyet egy határozatban közölnek amit az önkormányzat küld ki, de meddig terjedhet az összeg? Illetve milyen más esetleges következménye lehet ennek? Egyszerűen csak 1 postai úton megküldött határozatot kell várni melyben lesz 1 csekk, vagy lehetséges, hogy másra is számítani kell? Hozzátenném, az illető felsőoktatásban tanul, erre lehet valami kihatása a dolognak?
Még annyit, hogy előbb olvastam, hogy büntetett előéletűnek számít az aki már 2x elkövetett bolti lopást? Mert nekem azt írta egy ügyvéd, hogy tiszta lesz az erkölcsi még ilyenkor.
Nagyon köszönöm a választ előre is!

Valcsy # 2009.02.03. 08:58

Sziasztok!A barátomat lopáson kapták,bár nem ő lopott csak az ő táskájába tette bele a másik személy. kötelezték hogy írja alá hogy ő volt,aki felvette megkérdezte mit tanulés miután elmondtaaz illető emiattis leszúrtaez még úgy elmegy,de aztán megkérdezte hogy ismer e egy illető tanárt (persze ismeri)ez kijuthat e onnan?és ha igen szabályos e ez?Mert ha kijut soha nem lesz diplomája mert ez a tanár olyan...
Mivel büntethetik?kb4000ft érték volt

kőkorszaki # 2005.05.05. 15:18

Szóval az ügyészség elrendelte a nyomozást.
Időtartamát két hónapban határozta meg.
Igy a hamis vád alapos gyanúja már meg áll.

Igazság csillaga # 2005.05.03. 14:40

Hamisan megvádolt bolti lopás esetén , milyen kártérités követelhetek és kitől?