Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

folyami géb # 2015.05.27. 19:20

Hát, akkor nincs jó hírem.

Mondjuk azt elfelejtettem megkérdezni, mikor lett jogerős az ítéleted. Mindegy, a helyzet a következő:

A hivatásos tüzoltóra az 1996. évi XXXI. törvény 32. § (1) bekezdése értelmében a fegyveres erők hivatásos tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény vonatkozik.

Az 1996. évi XLIII. törvény 37/A.§ (1) bekezdés c) pont cc) alpontja szerint valóban a mentesítés beálltától számított 8 évig nem lehetsz hivatásos katona, így túzoltó sem.

Tehát nézd meg, mikor lett jogerős az ítéleted, adj hozzá 2 évet (ekkor járt le a próbaidő és állt be a mentesítés), aztán még 8-at, azaz összesen 10-et, utána leszel teljesen tiszta.

chieftec # 2015.05.27. 17:25

A második, járnom is kelett a 2 év alatt havonta egyszer egy csajhoz beszélgetni, hogy minden rendben van e.

folyami géb # 2015.05.27. 16:55

No várj csak, akkor még egy kérdés: próbára bccsátást kaptál vagy felfüggesztett szabadságvesztést? Tehát így szólt az ítélet:

2 évi időtartamfra próbára bocsátja vagy
X hónapi fogház vagy börtönbüntetésre ítéli, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggeszti?

Nem mindegy!

chieftec # 2015.05.27. 13:49

A próbaidő volt 2 év, ha jol tudom 3 hónap börtonből lett 2 év próbaidő. Báttyám semmit sem kapott mert én vittem el az egesz balhét mivel ő nagykorú volt már.

folyami géb # 2015.05.27. 12:15

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, egy kérdésre muszáj válaszolnod: mi volt két év, a büntetés tartama vagy a próbaidő tartama?

Egyre meg ha akasz, válaszolsz: mit kapott a bátyád, hogy ő hamarabb lett tiszta?

chieftec # 2015.05.27. 11:12

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Abban szeretném a segítségetek kérni, hogy 2008 tavaszán sajnos báttyámal csináltunk egy hülyeséget amit én vittem el mert még nem voltam 18 éves, így elvileg kisebb büntetést kaptam. az ítélet 2 év felfüggesztett volt.

Amiután letelt jelentkeztem a honvédséghez 2011-ben fel is vettek. viszont utána adódott a lehetőség, hogy tűzoltosághoz mehetünk báttyámmal, őt fel is vették, nekem meg azt mondták, hogy nem tudnak felvenni mert valahol szerepel, de 8 év múlva elévül és fel tudnak venni.

Arra lennék kiváncsi, hogy akkor 2016 tavaszán már sehol sem fog látszani a büntetés? Illetve, hogy lehet az, hogy a honvédséghez felvettek viszont tűzoltónak nem?
Hol tudom ezt esetleg lekérdezni, mert erkölcsit már sokszor igényeltem abban nem szerepel semmi.

villamos67 # 2015.05.23. 10:01

Tisztelt Fórumozók! :-)
Szeretném megtudni, hogy ha valaki korábban (1998-ban) szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen el volt ítélve, de már 2003-ban "tiszta" hatósági erkölcsi bizonyítványt kapott, az 2015-ben szerepel-e még a "hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában"? (A 2009. évi XLVII. törvény meghatározza,hogy a nyilvántartásába felvett adatokat hány évig "kell nyilvántartani", de a törlési kötelezettséget nem találtam meg.)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Vilmos

biga80 # 2015.05.14. 03:43

Küszönöm a választ!

Tisztelette:
Biga

folyami géb # 2015.05.13. 05:18

A bűntettesek nyilvntartásban biztosan nem szerepelsz. Jogi szaknyelven te "hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű" személynek minősülsz. Kérdés, hogy az új munkahely milyen szintű erkölcsit igényel.

biga80 # 2015.05.13. 03:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérem segítsen, aki tud!
Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de egy váéaszban azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írják be az erkölcsibe. Mindenkinek ezt írják Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erkölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga

biga80 # 2015.05.11. 12:41

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérem segítsen, aki tud!
Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de egy váéaszban azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írják be az erkölcsibe. Mindenkinek ezt írják Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erkölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga

sifo # 2015.05.06. 16:18

Igen, pontosabban szerzői jog megsértése, ha erre gondol.

Attila0814 # 2015.05.06. 12:05

A kérdésem a következő lenne!
Megkértem az erkölcsi bizonyítványomat 2015.04.02.-án! Sajnos van egy büntető eljárás amelyben gyanúsítottként szereplek mint másodrendű vádlott! Az erkölcsi bizonyítvány kiadását emiatt 30 nappal elhalasztották! A kérdésem az hogy 30 nap után megkaphatom e a bizonyítványt?

A választ előre is köszönöm!

folyami géb # 2015.05.05. 20:45

Semmilyen téren, semmilyen hhátrámnyos következménye nincs az elítélésének, talán már a nyilvántartásban sem szerepel.

sifo # 2015.05.04. 17:33

Tisztel Jogi Fórum,
2010-ben rajtam kívülálló okokból a rendőrség elkobozta a számítógépem. Sajnos torrenteztem és voltak nem eredeti programok rajta.
Tárgyalás mellőzésével 30 napi tétel pénzbüntetésre ítéltek (75 000 Ft), illetve a bűnügyi költségeket is ki kellett fizetnem (265 000 Ft).
2010.05.25.-én hozták az ítéletet.
Kérdésem, hogy kaphatok-e tiszta erkölcsit, azaz semmi nem fog benne szerepelni, illetve lehet e ennek kihatása egy esetleges németországi letelepedésre.
Illetve kaphatok-e útlevelet.
Előre is köszönöm segítségüket!
Üdvözlettel,
Róbert

folyami géb # 2015.04.29. 10:56

Kaphatsz erkölcsit, hiszen a 2008-ban jogerős felfüggesztett 2011-ben lejárt.

giordano67 # 2015.04.29. 07:00

Szép napot mindenkinek!
Ha lehetne gyors választ illetve segítséget szeretnék kérni attól aki éppenséggel járatos a jogi dolgokban.
2008-ban 1év felfüggesztettet kaptam 3 év próbaidővel.
Azt szeretném megtudni, hogy tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphatok-e és az igénylő lapon mely rovatot kell bejelölnöm?

Köszönöm előre is a segítségüket!

BabaBaba # 2015.04.28. 07:47

Jó napot kívánok!
Arról szeretnék információt kapni, hogy ha egy tavalyi sikkasztásos ügyben pénzbírságot szabott ki és részletfizetést engedélyezett a bíróság, amit rendszeresen fizet az illető, de még nem fizette vissza a teljes összeget, és most egy állásinterjún kérték tőle az erkölcsi bizonyítványt, abban megjelenik-e bármi erről az ügyről, vagy az ítélet jogerőre emelkedésétől számítottan "tiszta" erkölcsit kaphat-e? Gyors válaszra lenne szükségem. Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Üdv. B.

lapu # 2015.04.27. 20:33

Tisztelt Fórumozók,

a kérdésem a következô: 2015. januárjában jogerôre emelkedett egy 250 ezer forintos pénzbírságom, amit 10 havi részletben fizethetek ki. A részleteket rendben fizetem. Bejegyzés nélküli erkölcsi bizonyítvány kaphatok így?

folyami géb # 2015.04.26. 16:09

Már régóta.

jozsef.s # 2015.04.26. 07:51

A kérdésem a következő volna fedhetetlent erkölcsi bizonyítványt kaphat -e az az illető aki 1992-ben lopás miatt 1-év börtönbüntetésre ítélték de ebből a büntetésből kedvezménnyel 9-honap után szabadult 1993-ban.

folyami géb # 2015.04.24. 07:57

Igen, a próbaidő lejártáig. Kivéve, ha ún. "előzetes mentesítésben" részesít a bíróság.

Nagy Zsolt # 2015.04.23. 08:47

Ha én (16 éves leszek és spha nem álltam eddig bíróság előtt) 2. rb. bűnsegédként elkövetett lopás vétségéért valamint 1 rb. bűnsegédként elkövetett orgazdaság vétségéért felfüggesztettet kapok, akkor az látható lesz az erkölcsi bizonyitványomba? Ha igen. Meddig?

Részletesebben: http://www.jogiforum.hu/forum/21/39016

Üdv. Nagy Zsolt

N.J. # 2015.04.07. 06:19

Tisztelt Fórumozók!
Egy érdekes kérdésben keresek választ. A tényvázlat lényege a következő. Egy Kft. 2008. évben éves ÁFA bevallási kötelezettséggel bírt amelynek nem tett eleget és pár hónapon belül el is adták a céget. Az adóhatósági ellenőrzés feltárta a kimenő számlákat a bejövőket pedig nem így megállapított 36.000.000,- forint adóhiányt. Fontos megemlíteni azon adótörvényeket amelyek szerint ha az éves bevallásra kötelezett adózó fizetendő ÁFA-ja eléri az 1.000.000,- forintot havi bevallásra kell áttérni. Az adóhatóság feljelentésében akként fogalmazott, hogy a Kft. nem tett eleget a 2008 évi június, július, augusztus és szeptember havi bevallási kötelezettségének és ezzel 36.000.000,- forint kiesést okozott a költségvetésnek. A nyomozás során megfogalmazott gyanúsítás pedig azon képen fogalmazódott, hogy a Kft. nem tett eleget a 2008. éves bevallási kötelezettségének és ezzel a költségvetésnek 36.000.000,- forint kiesést okozott és ekként fogalmaz a vádirat is. Igazságügyi szakértő megállapítja, hogy a vádirati cselekmény esetén az adózónak havi bevallási kötelezettsége volt éves pedig nem. Az igazságügyi szakértő nyilatkozatával az adóhatóság büntető feljelentése is egybecseng amelynek szövege szerint az adózó nem tett eleget a 2008. június, július, augusztus és szeptember havi bevallási kötelezettségének. Az eljárás 7 éve folyik és innentől érdekes az ügy az elévülés tekintetében. Ugyanis a Kft. valóban elmulasztott eleget tenni bevallási kötelezettségének de azon kötelezettségek a havi ÁFA bevallási kötelezettségek voltak. Az elévülés jelen esetben 5 év kezdő napja pedig a cselekmény befejezetté válásának napja. A utolsó havi bevallásának 2008. október 20. napon kellett volna eleget tenni tehát ettől a naptól kezdődik az elévülés amelyet megszakít a hatóságok az elkövetővel ellen az eljárás előbbre vitelét szolgáló cselekmények. Az elévülést megszakító cselekményeknél feltétel az, hogy azon cselekmény kapcsán keletkezzenek a nyomozati cselekmények amely cselekmény azonos az elévüléssel vizsgát cselekménnyel. (tényazonosság követelménye) Véleményem az, hogy nem lehet tényazonos az elkövetett havi bevallási kötelezettség elmulasztása a nyomozati cselekményekkel érintett éves bevallási kötelezettség elmulasztásával. A két kötelezettségének annyira elkülönül egymástól, hogy keletkezésük dátuma és így mulasztásuk is négy hónappal tér el egymástól. Az adóhatóság ugyan havi bevallások elmulasztását fogalmazta meg feljelentésében viszont a feljelentés cselekménye nem szakítja félbe az elévülést. Véleményem az, hogy ez egy vegyes mulasztásos cselekmény. Az elkövető az adójogi kötelezettségét szegi meg és ezzel büntetőjogi felelőssége keletkezik. A kötelezettség megszegése konkrét és körül írható az adójogi törvényekből. Jelen esetben az eljárás minden cselekménye nem az elkövetett kötelezettség megszegéséhez kapcsolódik, hanem egy olyan kötelezettség megszegéséhez amelyre az elkövető nem is volt kötelezett tehát nem is szeghette azt meg.
Véleményem az, hogy meg kell állapítani, hogy az elkövetett cselekmény elévülése bekövetkezett.
Viszont nem mindenki áll az általam megkérdezettek közül ezen az állásponton. Az ügy elsőfokú döntése másfél hónap múlva várhatóan megszületik. Szeretném az eljáró bíróságok meggyőzni az elévülésről és ebben kérem a szíves segítségét minden Fórumozónak esetlegesen konkrét jogegységi döntésekkel állásfoglalásokkal.
Minden hozzászólást előre is köszönök.
N.J.

Leone510 # 2015.03.31. 16:27

Szép jó napot mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne,h ha 2010-ben jogerősen kapott valaki 2 év 4 hónap börtönt és abból előzetesben 1év 2 hónapot már letöltött,és a maradék időre nem vonult be akkor annak van elévülési ideje?
Eltelt 5 év .......
Köszönöm a segitséget!

Provolone