Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Sherlock # 2011.09.20. 19:55

2 évre függesztették fel, vagy 2 év a büntetési tétel - de akkor mennyi időre függesztették fel? Ha lejár a próbaidő időtartama, akkor már tiszta lesz. Nem lehet kérni, bekkeld ki valahogy a hátralevő időt.

csakénvagyok # 2011.09.26. 13:24

Sziasztok!

Gondolom már több ilyen kérdés is volt, de biztos ami biztos, inkább leírnám az én konkrét esetemet, ill. a kérdést. A válasz nagyon fontos és sürgős lenne, ugyanis épp most vettek fel egy többkörös interjú után egy tök jó helyre, olyan állásra, amit nagyon régóta szeretnék !!!!
De megijedtem, hogy egy korábbi ügy miatt elbukhatok gyakorlatilag a finish után is. :(

Kérdés: tiszta lesz-e az erkölcsim, amit 2 nap múlva kapok meg ??

Eset: 2010 decemberében a köv. ítélet született szerzői jogok megsértése miatt: 5 hónap börtönbüntetés 2 év felfüggesztéssel. Ebből ugye eltelt 9 hónap, tehát még jó sok hátra van. :(

Légyszi mihamarabb nyugtassatok meg, mert nagyon kéne az állás és nagyon megijedtem, h talán emiatt elbukom.

Benne lesz, avagy sem az erkölcsiben?? KÖSZI !!!

Sherlock # 2011.09.26. 13:48

Nem tudlak megnyugtatni, ez benne lesz amíg le nem telik a próbaidő. Nem lesz tiszta.

kerdezo30 # 2011.09.26. 21:23

Üdv mindenkinek!

Tehát, jól gondolom, ha felfüggesztenek, nem lesz tiszta erkölcsim, amíg a felfüggesztés ideje le nem telik? Sehogyan sem lehet tiszta? A bíróságon nem lehet valamit tenni?
Másik kérdés: Most lett átadva ügyészségnek az ügyem... Amíg nincs bírósági végzés, nincs erkölcsiben sem semmi?

Sherlock # 2011.09.27. 11:44

Tehát, jól gondolom, ha felfüggesztenek, nem lesz tiszta erkölcsim, amíg a felfüggesztés ideje le nem telik?

Jól.

Sehogyan sem lehet tiszta?

De, köztársasági elnöki kegyelemmel.

A bíróságon nem lehet valamit tenni?

Nem, inkább a bűnelkövetés előtt célszerű.

Most lett átadva ügyészségnek az ügyem... Amíg nincs bírósági végzés, nincs erkölcsiben sem semmi?

Jogerős ítéletig nincs.

kerdezo30 # 2011.09.27. 16:16

Köszi.
Mindegy, hogy kis közöm van hozzá, vagy nem, akik elkövették, tagadnak, sőt, nem vagyunk túl jóban sem, ezért még az is várható, hogy nagyobb részt vallanak rám. Nem tudok mit tenni.
Én elmondom az igazamat, ennyi. A többi pedig nem érdekel, azt állítanak, amit akarnak.
Félek, mert hiába csak segítettem neki, mert könyörgött, ki tudja, mi lesz belőle...
Én vagyok a hülye. Egyszer adtam neki kölcsön, fél százezer forintot, azzal is tartozik... Akkor így segítettem. Most újra könyörgött, segítsek neki bepakolni a vasat a kocsiba, nem lesz baj, majd meglátom. Persze, nem lesz baj.
Esetleg most nem félszáz ezret kell fizetnem, és még fel is függesztenek. MAjd most én mondom neki, hogy a fél százezret kifizetheti helyettem, ha már így állunk...
És soha többé nem segítek senkinek, semmiben. Főleg ilyen kis gusztustalan, gerinctelen embereknek.
Persze, én voltam a hülye, ez van, a múlttal már nem lehet mit kezdeni... A jövővel még igen.
A kár pedig vagy 100 ezer, vagy 300 ezer... fémlopás.. Nem tudom, mert mindenki mást mond...
És ki tudja, ezért mit kapok, még ha csak segítettem is neki 2x vinni... a 15-20 szállításból... Ennyi hozzá a közöm. Én már akkor mondtam neki, hogy hagyja ezt abba, mert baj lesz belőle.. De nem.. Nem lesz ebből semmi baj... Jól lebukott és most én is szívok.
Azóta pedig lassan idegbeteg leszek.
Valaki tud mondani valamit, milyen ítéletre lehet számítani?

edina33 # 2011.09.29. 10:21

Ha valakit bünösnek találnak és függetlenül h pénzbírságot felfügesztettet vagy bármit kap.Az bekerül az erkölcsi bizonyítványba?
Mennyi időre vissza menőleg jegyzik?

Gabicsek # 2011.09.29. 19:25

Függ attól, hogy pénzbüntetést (nem pénzbírságot, a kettő között van különbség), felfüggesztettet, vagy bármit kap. Hogy gondolod ezt a visszamenősséget?

Deeya # 2011.09.29. 19:40

Sziasztok!
Remélem tud valaki nekem segíteni...
2001-ben kapott börtönbüntetés szerint 3,5 évet ült a párom. Most erkölcsire lenne szüksége. Megkaphatja-e, és ha igen benne lesz-e ez. Vagy esetleg ez elévül egy idő után? Mivel ez elég régen történt...
Kérem olyan válaszoljon, aki tényleg ért hozzá!
Köszönettel
D

hunfrakk # 2011.10.01. 10:56

SZÁNDÉKOS bűncselekmény miatt kiszabott,
egy évet meghaladó,
de öt évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén,

a büntetés kitöltését,
illetve végrehajthatóságának megszűnését
követő

öt (5) év elteltével áll be a mentesítés

*

ha feltételesen szabadult,
a feltételes szabadság időtartamának lejárta napjától számítandó fenti öt év

csakénvagyok # 2011.10.05. 06:37

Pár napja én is kérdezősködtem az erkölcsi várható tartalmával kapcsolatban.
(Itt a hozzászólásom: http://www.jogiforum.hu/forum/21/9835#…)

Nos, azóta már megkaptam ... nem tiszta!
Persze akiket megkérdeztem, 5 ember (ügyvédek, tanoncok) 5 félét mondott: "99% hogy nem lesz benne" ... "az erkölcsi tiszta lesz, de a bűnügyi nyilvántartásban szerepel a büntetés" ... "nem lesz tiszta".
Ezúton is köszönöm a jól tájékozott ügyvédeknek a megnyugtató, rossz választ!!

Ez állt benne: "Büntetett előéletű". ENNYI!!
Ez elég volt ahhoz, hogy a már megnyert informatikus rendszergazdai állásnak integethettem ... pá-páááá.
Ezzel kapcsolatban 2 dolog!!!!

EGY:
Basszák szájba az édes anyjukat a magyar jogalkotók az egész jogrendszerükkel bíróstól mindenestől, amiért nem tesznek különbséget bűntett és bűntett között!!
Az erkölcsi alapján 6x-os anyagyilkos is lehetnék, holott mindössze néhány letöltött DVD-ről van szó, amikkel szerzői jogokat sértettem.
Persze a munkaadó elhitte, de "sajnos akkor sem tudjuk alkalmazni" ... szintén a törvényekre hivatkozva, amik kötik őket!!!

KETTŐ:
Újfent bassza szájba az anyját mindenki, akinek köze van ahhoz, hogy egy ilyen picsa ügy is évekig húzódik!
KÉT TELJES ÉV telt el a tettenérés és a jogerős ítélet között! A 2 év felfüggesztett csak ekkor kezdett ketyegni, és tart most is, ami miatt ilyen erkölcsit kaptam!
Mi a kurva anyját csináltak két kerek éven keresztül??? Már rég a múlté kéne legyen az egész, én meg megkaptam volna azt a munkát, amit már régóta keresek!
Nincs elég jogász, bíró?? Túl sok a bűneset ?? Ez is a rendszer hibája akkor, nem de bár ??

Undorító, gusztustalan kibaszott balkáni ország ez, mindig is tudtam ... és ezzel az esettel most újfent beigazolódott!!

A fasszopó Stohl drogosan, ittasan, visszesőként okozott balesetet ... és ő 5 hónap letöltendőt kapott ... én meg 5 hónapot 2 év felfüggesztéssel néhány DVD-ért ?????????
A KURVA ANYJÁT ENNEK A GECI ORSZÁGNAK !!!!!!! SZÉGYELLEM H MAGYAR VAGYOK, DE AZT MÉG INKÁBB H ITT ÉLEK!!!

Sherlock # 2011.10.05. 07:44

Kedves csakénvagyok,

ezt a hozzászólásodat törölni fogják a moderátorok, de azért hozzászólok. Itt szakszerű tájékoztatást kaptál, az hogy másokat is megkérdeztél(ügyvédeket, tanoncokat, henteseket, asztalosokat) nem túlzottan releváns jelen topik szempontjából. A "99%"-os véleménynél leeshetett volna, hogy az illető nem tudja miről beszél, ez elég egzakt dolog, csak ki kell hozzá nyitni a jogszabályt és kikeresni a rád vonatkozó részt - ehhez még csak jogásznak sem kell lenni.

A többire pedig nem érdemes érdemben reagálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.05. 08:09

Itt egyetlen választ kaptál, az kategorikus volt: nem kapsz tiszta erkölcsit. Más azért nem válaszolt, mert minek ugyanazt még háromszor-négyszer elmondani.

A jogkövetkezményekkel pedig az elkövetés előtt kell számolni, nem utólag háborogni rajtuk.

csakénvagyok # 2011.10.05. 09:11

Hmmm ... viccesek vagytok, ti mindent meg tudtok magyarázni ... ebből éltek (azaz csak fogtok)!
Még szerencse h az én szakmám nem a szófosáson és pár paragrafus beseggelésén alapszik!

Kedves Sherlock! Nem asztalosokat kérdeztem meg, hanem magadfajta ügyvédeket (bocs, csak hallgató vagy), akik itt ezen a fórumon osztják az észt. A 99%-ot szintén ügyvéd mondta.

Bár biztos ha lett volna egy kis pénzem (mondjuk ÁFA csalásból, mint divatos és büntetlen szakmából) akkor biztos megvehettem volna rajta pár menő ügyvédet és korrupt bírót!

Na további jó tanulást az iskolapadban!
Aztán ha kikerültök a nagybetűs életbe, védjétek ám az igazságot ... szükség lesz rá, mert úgy látszik az errefelé nem divat!

hunfrakk # 2011.10.05. 09:28

itt csak egy választ kaptál,
ahogy látom,
és az helyes volt

nem itt kaptad a rossz választ,
hanem az egyéb, külsős ismerősöktől

lajcsó # 2011.10.05. 09:39

csakénvagyok!

Ezek szerint a büntetésedért mindenki felelős, kivéve téged. Az állásra nem csak a büntetésed miatt vagy alkalmatlan hanem agyilag is.

Gabicsek # 2011.10.05. 20:16

A Stohl 10 hónapot és nem ötöt kapott, látszik, mennyire figyelsz. Valószínűleg akkor is ennyire figyeltél, amikor megírták neked, hogy nem lesz tiszta az erkölcsi. Ugyan miért is lenne az, ha felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt állsz? Ezt még talán egy általános iskolás is tudhatja.

Maxika # 2011.10.05. 20:39

Csakénvagyok.

Ebben az országban nem kötelező élni, ahogy mondani szokták a főnökök, el lehet menni.

chieftec # 2011.10.18. 11:15

4 éve kaptam még fiatalkorúként 2 hónap fegyházbüntetést 2 évre felfüggesztve, jártam pártfogóhoz ami 2010 tavaszán járt le.
Most jelentkeztem szerződéses katonai szolgálatra, és érdekelne hogy szerepelni fog e az erkölcsiben bármilyen formában is?

Sherlock # 2011.10.18. 11:41

Kedves chieftec,

foházat kaptál, nem fegyházat, de mindegy. Az erkölcsid tiszta.

Sherlock # 2011.10.18. 11:41

*fogházat

wotan # 2011.10.19. 15:20

Hát ebben nem vagyok biztos.

Biztonsági őr, magánnnyomozó nem lehet az tutti és lőfegyvertartási engedélyt sem kaphatsz és azt hiszem, hogy repülőtéren sem dolgozhatsz, mert nem az erkölcsi bizonyítvány számít, hanem, hogy szerepelsz -e a bűnügyi nyilvántartásban.

Az erkölcsi bizonyítvány arról szól, hogy büntett előéletűnek minősülsz -e.
Pl. ha előzetes mentesítést kaptál már a szabadulás után megkapod az erkölcsit, de a bűnügyi nyilvántartásban még 5 évig benne vagy.

Lorena # 2011.10.22. 13:41

szia csakén!rintem benne lessz:az erkölcsidben.

Lorena # 2011.10.22. 13:44

chieftec!szia!ott mindent lekérnek rolad ugyhogy tudno fogják!

Lorena # 2011.10.22. 13:49

Elévülés igen.De ha egyszer valaki csinált valamit akkor annak nyoma marad.Elévülni elévül de a nyoma nemévül el soha.