Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Lacika76 # 2008.03.12. 13:12

Tisztelt: Hölgyem,Uram! Én egy eröszakos büncselekmény miatt,kettő év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztést kaptam.Kilenc éve szabadultam,azóta nem volt dolgom a hatósággal.Az lenne a kérdésem hogy,lehetek-e egyéni vállalkozó,vagy felejtsem el?

Frady555 # 2008.03.11. 09:08

Jó napot érdeklődni szeretnék: Nemrég kaptam jogerősen 1 év börtönt 2 évre felfüggesztve, kaphatok-e erkölcsi bizonyítványt? vagy csak a felfüggesztés lejárta után? Köszönöm a választ!

data3 # 2008.03.10. 19:18

Üdv!

Könnyű testi sértés vétségében megrovásban részesített a bíróság. 5000 Ft illeték megfizetsésére köteleztek.(csekk vagy még mindig nem jött erről,így befizetni nem tudtam)
Ha ez az ítélet 2007 szeptemberében jogerőre emelkedett, akkor szerepelni fog ez az erkölcsi bizonyítványomban?
Előre is kösszönet a válaszért!

cadillo # 2008.03.09. 08:55

Tiszteletem!

Szinte minden órán előkerül az elévülés...mint büntetőjog, mint adózás...van egy történet, amivel nem értek egyet.

Ha tegyük fel büntetett követek el....majd a rendőrségi nyomozás nem jut eredményre, és az ügy elévül. Majd én másnap mikor már elévült az ügyem, akkor elmegyek a rendőrségre és bejelentem, hogy én voltam a tettes. A rendőrség nem fog foglalkozni velem, mert ez ügyem elévült?...vagy új és fontos információ miatt újból előveheti az ügyemet?

ÉN úgy gondolom, hogy a fontos és új információ miatt újból fog indulni a nyomozás.

De segítsetek ki ha nem így van.

U.I: Lenne egy másik is...állampolgári jog...
Mi történik akkor, ha egy magyar állampolgárnak születik külföldön gyermeke...tegyük fel angolszáz területen, ahol a területi jog van érvényben...
Akkor én most "angol" vagy magyar leszek? Esetleg mindkettő?

Köszönöm

undi # 2008.03.08. 12:48

sziasztok'
az lenne a problémám, hogy vagyonvédelmi rendszerek szerelésével szeretnék foglalkozni alkalmazottként, de van egy folyamatban lévő ügyem, ami hamis árú megjelőlés "címszó" alatt fut. még nem volt tárgyalás sem, a büntetés valószinűleg csak pénzbeni lesz(kb. 50.000).
nos ha jól tudom ehez a munkához, majd hatósági engedély is kell, aminek feltétele a büntetelen előélet, ill. ezt a munkáltató is kéri,
ha majd meg lesz az ítélet, utána én végezhetek ilyen munkát, ill. kaphatok-e engedélyt? számomra a logikus a nem lenne. csak fősulin is ezt a szakirányt tanulom "biztonságtechnikai mérnök", és akkor ezek szerint a ha meg lesz a diplomám ki is dobhatom a kukába? az erkőlcsi tudom hogy tiszta lesz, de a cégeknek a böntetelen előélet számit

Judit26 # 2008.03.07. 00:52

Obudafan,köszi a választ!Rövid volt és velős.Ha egy hét telt el a tárgyalás óta akkor az itélet jogerős lett.Kb. mikor számíthat az igazolvány visszavonására?

ObudaFan # 2008.03.06. 16:41

Be.

Judit26 # 2008.03.06. 14:25

Senki se tud segíteni!Nagyon megíjedtem hogy esetleg bevonhatják a vagyonőr igazolványát!

Judit26 # 2008.03.06. 12:08

Sziasztok!A páromat a bíróság egy hete csalás miatt 60 000 ft pénzbüntetésre itélte.Személyi kölcsönt vett fel hamis munkáltatóival.Jelenleg vagyonőrként dolgozik.A kérdésem az lenne hogy bevonhatják-e az itélet miatt a vagyonőr igazolványát?Léci válaszoljatok!

v.roni27 # 2008.03.01. 20:59

Lafead!
Köszönöm szépen a gyors választ! Bízom benne, hogy ideér! Szép estét!
Roni

lafead # 2008.03.01. 20:50

Roni, a kézhezvételtől számított 8 munkanapon belól készül el, ekkor kiküldik, és számítsd hozzá a postán töltött néhány napot...talán megérkezik...talán.

Lauben, a felfüggesztés leteltének napján mentesültéls, tiszta erkölcsit kapsz.

v.roni27 # 2008.03.01. 20:28

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne! Február 29-én elsőbbségi postával küldtem el az erkölcsi bizonyítványomhoz az igénylő lapot! Véleményetek szerint megkapom március 14-ig? Előre is köszönöm a választ!!!

Lauben # 2008.02.26. 15:52

Üdvözlet!

Szeretnék érdeklődni, hogy mikor lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványom?
2003. nov-ben 2 év börtön bűntetést kaptam volna bűnsegédként nagy értékű lopás miatt, amit 4 évre függesztettek fel. Ez 2007. nov-ben lejárt és szeretném kikérni egy munkahely miatt az erkölcsimet és kíváncsi vagyok tiszta-e vagy sem.
Előre is köszi
Üdv.

spamm # 2008.02.26. 12:13

Üdvözlök mindenkit!

hivatásos szolgálatba szeretnék jelentkezni, aminek ugye feltétele a bűntetlen előélet. Itt nem is kell erkölcsi bizonyítványt beadni, hiszen ők maguk végzik a priorálást. Kérdésem az, hogy nekem 2004-ben volt egy ittas vezetéses ügyem, melynek vétség megállapítása lett a kimenetele (szabálysértés kategóriáját túlhaladta a mennyiség), pénzbírságot kaptam, illetve vezetéstől való eltiltást fél évre, ez jelenthet-e kizáró okot ?

Köszönöm a választ előre is.
András

Krisztián2006 # 2008.02.22. 17:33

Ez így van mert ameddig jogerősen nem marasztal el a bíróság nem látható az erkölcsiben semmi. Ha elmarasztalnak sem mindíg, függ attól, hogy mi az ítélet. Erről rendelkezik a Btk.

Vivy # 2008.02.22. 11:06

Sziasztok, én ehhez csak annyit tudok hozzászólni, hogy ellenem büntető eljárás folyik, illetve most lesz az elsőfokú tárgyalásom, és a cég ahol dolgozom, most találta ki, hogy kell neki az erkölcsim, amitől féltem! De megjött és nem szerepelek a nyilvántartásban!

Dzsémszbond # 2008.02.22. 05:24

master 10-nek:
Nem lesz benne az erkölcsidben, kérhetsz nyugodtan.

A nyilvántartásokkal kapcsolatban.

Az 1999. évi LXXXV. törvény a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványróltörvény alkalmazásában bűnügyi nyilvántartás

1. a bűntettesek,
  2. a kényszerintézkedés alatt állók,
  3. a büntetőeljárás alatt állók,
  4. az ujj- és tenyérnyomatok, a fényképek (a továbbiakban: daktiloszkópiai és fénykép nyilvántartás), valamint
  5. a DNS-profilok

nyilvántartása.

3. § A bűnügyi nyilvántartás az e törvényben meghatározott adatokat tartalmazó, közhitelű hatósági nyilvántartás, amelynek feladata az e törvényben meghatározott adatok gyűjtése, kezelése, azokról okirat kiadása, törvényben meghatározott jogosultaknak adatok szolgáltatása.

7. § A bűnügyi nyilvántartás tartalmazza annak a személynek (a továbbiakban: nyilvántartott) az adatait,

1. akivel szemben a bíróság jogerősen a Büntető Törvénykönyvben (a továbbiakban: Btk.) meghatározott büntetést szabott ki vagy intézkedést alkalmazott;
  2. akire vonatkozóan az ügyész a vádemelést elhalasztotta vagy megrovást alkalmazott;
  3. akivel szemben a külföldi bíróság bűnösséget megállapító határozatot hozott, és erről az igazságügyért felelős miniszter a bűnügyi nyilvántartást értesítette, vagy a külföldi bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását a magyar hatóság átvette;
  4. aki kegyelemben részesült;
  5. akivel szemben előzetes letartóztatást, lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet, távoltartást vagy ideiglenes kényszergyógykezelést (a továbbiakban együtt: kényszerintézkedés) rendeltek el;
  6. akit gyanúsítottként, illetve vádlottként büntetőeljárás alá vontak;
  7. akinek ujj- és tenyérnyomatát, illetve fényképét e törvény hatálybalépését megelőzően nyilvántartásba vették, továbbá akinek ujj- és tenyérnyomatát, valamint fényképét e törvény alapján nyilvántartásba veszik;
  8. akinek DNS-profilját e törvény alapján nyilvántartásba veszik.

Az adatokat a önálló nyilvántartásokban kell kezelni.

1. a 7. § a)-d) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a bűntettesek nyilvántartásában,
  2. a 7. § e) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartásában,
  3. a 7. § f) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában,
  4. a 7. § g) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a daktiloszkópiai és fénykép nyilvántartásban,
  5. a 7. § h) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a DNS-profilok nyilvántartásában kell kezelni.

További info:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Magyarországon is végre bevezetésre került először a Robotzsaru, majd az újabb változata a Neo 3.37.
Ez tartalmazza a folyamatban lévő eljárásokat, személyek,gépjármű,fegyver,szakvélemény,stb...kereshető benne és még egy adott névhez tartozó tanú- és gyanúsított kihallgatás jkv. is felkerül a rendszerbe.Így már nem alakulhat ki olyan anomália, mint sok éve, hogy kihallgattunk valakit Budapesten reggel 8-kor, de nem tudtuk, hogy Sopronban 14 órakor egy másik ügyben van jelenése és elkerülhető az a káosz ami régen a számítástechnika a bűnüldözésben való térhódításakor kezdődött.
Természetesen ehhez hozzáférése kizárólag az illetékes hatóságoknak van.

master10 # 2008.02.21. 20:25

Szia
Szeretnék másodállásban vállalkozó lenni.
37 éves vagyok.15 évesen volt egy bolti cigilopásom.
Nem volt belőle nagy ügy csak egy papírt kaptam.
Benne lessz az erkölcsi bizonyítványba?

Előre köszönöm válaszod.

lafead # 2008.02.20. 21:45

Igazad van, te a kérdésre válaszoltál, én meg nem figyeltem a kérdést pontosan. Elnézést. Félreértettelek.

ObudaFan # 2008.02.20. 19:09

Mert az volt a kérdés, hogy a "Bünügyi nyilvántartásban nem szerepel" szöveg fog-e szerepelni. Az meg szerepelni fog.

lafead # 2008.02.20. 09:32

ObudaFan,miért szerepelne?Szerintem a felfüggesztett szabveszt esetén a mentesülés a próbaidó leteltének napján áll be, a nyilvntartásban persze attól még 15 évig pluszban szerepel...szerintem.

Anmary, hát elméletileg a felvétel napján kérhet, de érthető, ha néha-néha ellenőriz...

ObudaFan # 2008.02.19. 19:46

Szerepelne.

papszi # 2008.02.19. 17:51

Tiszteletem!Az ügyben érdeklödnék,hogy 2001.január- i itéletem szerint /lopás/ 1 év 2 hónap börtönbüntetést kaptam,3 évi próbaidöre felfüggesztve.Állást váltanék.Ha a napokban kikérném az erkölcsi bizonyitványt szerepelne e "Bünügyi nyilvántartásban nem szerepel" felirat.Elöre is köszönöm a segitséget.Üdv.

anmary # 2008.02.19. 14:51

Szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató esetlegesen milyen időközönként kérhet erkölcsi bizonyítványt, ha kérhet többször is és nem csak akkor, amikor felvettek.

lafead # 2008.02.15. 14:32

Amennyiben valaki olyan helyre, lásd lentebb jelentkezik ahol feltétel a bűnügyi nyilvtnartásban nemszerpelés, azaz hétköznapi nyelven feddhetetlenség, akkot teljesen mindeg,y hogy kapott-e valaki előzetes mentesítést vagy sem, mert az előzetes mentesítés kizárólag a bűntetett előélet alól mentesít, azaz "tiszta" lesz az erkölcsi, de ettől még szerepelni fog a nyilvántartásban. Fontos,hogy hiába felfüggesztett egy ítélet az a mentesüléstől számított 15! évig még szerepelni fog a nyilvátnartásban!

Egy eljárás, amely folyamatban van, a hatósági erkölcsi bizonyítványban nem, míg a bűnügyi nyilvátnartásban az eljárás jogerős befejezéséig szerepel.