Nyugdíjazzák a bírói függetlenséget is?

Legislator # 2011.07.16. 08:35

Persze, van kivétel, de aki politikus lett/maradt annál én élek a gyanúperrel, hogy nem tud valódi konzervatívként viselkedni, mivel nem is az... és ennek sincs nagyon kultúrája Magyarországon.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.07.16. 08:35

Meg ez nemcsak karrier. Voltak olyan pozíciók, ahol párttagnak KELLETT lenni.

Sunshine after the rain.

ObudaFan # 2011.07.16. 11:04

Nem tudom, hogy volt-e Balsai párttitkár, ettől függetlenül az eddigi legalkalmatlanabb alkotmánybíró. Hát, nehogy az igazságszolgáltatási reform is ezt hozza.

насмешливый # 2011.07.16. 12:17

Balsai tudtommal nem volt pártfunkcionárius.

Hogy mennyire alkalmatlan nem tudom, mindenesetre neki van cca. 30 év szakmai gyakorlata mint ügyvéd.
Stumpf szerintem ilyen szempontból neccesebb.

Mondom ezt úgy, hogy konkrét információm nincsen a szakmai felkészültségükről.

Persze politikailag mind a ketten teljesen alkalmatlanok, hiszen látványosan elfogultak.

Ráadásul Balsai min. elnöki megbízott volt, ami ha betű szerint nem is kormánytag (ami kizáró ok lezárulta után 4 évig), de azért éppen annyira közel áll hozzá, hogy megfelelő demokratikus kultúra mellett szóba sem jöhetett volna a tisztségre.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.16. 14:29

Az nem valódi ügyvédi gyakorlat, ha egy országgyűlési képviselő nem szünetelteti az ügyvédi tevékenységét, de nem is végzi.

Stumpfról pedig feltételezhető volt, hogy felül tud emelkedni a politikai elfogultságain, és bizonyította sió, hogy képes rá. A te személyes antipátiád ebben a kérdésben nem játszik. Mondhatnám, követhetnéd a Stumpf példáját, és felülemelkedhetnél a politikai elfogultságodon.

OFF
Valahogy az az érzésem, hogy te egy törzsfórumozó másodonickje vagy.
ON

насмешливый # 2011.07.16. 16:32

Balsai már a hetvenes-nyolcvanas években is tolta az ipart úgyhogy szerintem neki adottnak vehetjük a gyakorlatot.

Stumpfnál pedig a probléma ott van hogy simán és egyszerűen nem felel meg a törvényi kritériumoknak, így kinevezése formailag hibás.

Mindezeknek pedig objektív tények, bármilyen szemüvegen át is nézed, nem változnak. A tények már csak ilyen makacs dolgok.

OFF
Nagyon beleragadtál a személyeskedés mocsarába... Amúgy ez az egyetlen nickem, és korábban sohasem írtam ide.
ON

ObudaFan # 2011.07.17. 10:00

Balsai már a hetvenes-nyolcvanas években is tolta az ipart úgyhogy szerintem neki adottnak vehetjük a gyakorlatot.

Hát, ha ezekben az alkotmányos alapjogokra oly sokat adó időkben szerzett gyakorlatot, akkor az Isten is alkotmánybírónak teremtette.

насмешливый # 2011.07.17. 13:10

:D

ObudaFan # 2011.10.05. 20:35

Rettenetesen gyűlölöm, hogy megint igazam lett.
Áder?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.05. 20:58

Mi a baj vele? Egy kivételes képességű jogász, különösen a vezetés és szervezés terén.

ObudaFan # 2011.10.06. 11:57

Szakmailag pusztán annyi, hogy egy percet sem dolgozott bíróságon. A bírói függetlenség szempontjából ennél jóval több probléma van vele.

hunfrakk # 2011.10.06. 12:23
Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.06. 12:55

Miért kellene a bírósági szervezet irányítójának bírói gyakorlattal rendelkeznie? Nem ítélkezni fog.

Vagy szerinted a MOL vezérigazgatójának olajvegyésznek kell lennie, a Fradit működtető gazdasági társaság igazgatójának pedig válogatott focistának?

A bírói függetlenségre vonatkozó aggályt sem érzem át. Nem fog, nem tud beleszólni az egyedi ügyekbe. (Meggyőződésem, hogy nem is akar.) Hiba lenne hasonló posztokról azért kizárni bárkit is, mert korábban politikai szerepet vállalt. (Tudnék példákat sorolni, ki mindenki látta el tisztességgel, közmegelégedésre a feladatát annak ellenére, hogy 1990 előtt politikai funkciót töltött be. Vagy ez a képesség csak MSZMP-sekben van meg, fideszesekben lehetetlen?)

ObudaFan # 2011.10.06. 13:46

A bírói kar 1/10-e újul meg jövőre az új Alaptörvény szerintem meglehetősen aggályos rendelkezései szerint. A bírói vezetői tisztségek egy jelentős része is megújul. Ha egy nyilvánvaló pártkatona ezekre a személyi tisztségekre alapvető befolyást gyakorolhat, az erősíteni biztosan nem fogja a bírói függetlenséget.

hunfrakk # 2011.10.06. 14:07

nagyon sok múlik az igazgatási vezetőkön
(megyei elnök stb., kollégiumvezető...,
nem mindegy ki szignál ki, mit, kire...)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.06. 14:57

Áder nem pártkatona - soha nem is volt az - viszont megkerülhetetlen, nagy formátumú politikus vagy még inkább vezető hivatalnok. Ezért az Európai Parlamentben képviselő és nem a hazaiban. Szerintem ezzel a kinevezéssel nagyon is helyére kerül, a hivatallal kölcsönösen meg fognak felelni egymásnak.

Megértem az aggályaidat, hiszen te nem ismered személyesen, én meg igen.

kaméleon # 2011.10.06. 15:11

Kbs-nek kell igazat adnunk, mert természetesen vitathatatlan, hogy a politikai hovatartozás (pártok vezető egyéniségeinek esetében pláne) soha (ma meg főleg) nem befolyásolja a szakmaiságot és a tisztességes eljárást. Természetesen, nem igaz, hogy „ez a képesség csak MSZMP-sekben van meg, fideszesekben nem”.
Naponta újra és újra megtapasztaljuk, hogy így van.
A MOL és a Fradi megértést segítő, kiváló példái után, van itt egy mai is: az Új Színház igazgatói posztját Dörner György nyerte el. Igaz, a szakmai bizottság a régi, mindenki megelégedésére dolgozó, egyetlen konkrét, értékelhető programot benyújtó igazgatót támogatta, azonban, a főpolgármester (aki mivel kiváló szervező, nyilván kiváló szakember is, legyen szó bármiről)– kizárólag szakmai alapon – így döntött.
Persze, ennek megítélése nem mindenkinek egyértelmű, de ezt el kell néznünk, hiszen nem mindenki szocializálódott a sokat emlegetett elitista környezetben, úgy, hogy megtanulhassa, egyes magasabb posztokban, azok, akik „„különösen a vezetés és szervezés terén”” kiváló képességűek, automatikusan mindenhez érteni kezdenek. Aki vezetni tud, bármit elvezet. Operát, színházat, országot, bankot, igazságszolgáltatást, stb. (Esetleg, hogy köztudottá és elfogadottabbá váljon, TCH-ekben ezt is közzé lehetne tenni főműsoridőben. Akkor, nem csak azok lennének nyugodtak, akik az adott vezetőt személyesen is ismerik, hanem még + kb. 9.5 millióan.)
(Vajon a politikai vakság kémiája tök ua. mint a szerelmié?)

végrehajtó1 # 2011.10.06. 15:16

Áder nem pártkatona - soha nem is volt az -

De nem ám... rossz aki rosszra gondol.

Mintha szájjártót-pötikét hallanám...

ObudaFan # 2011.10.06. 16:49

te nem ismered személyesen

Ez kétségtelen. És így ismeretlenül is többre tartom, mint a magyar politikai élet egy jelentős részét. De ezzel együtt az aggályaimat teljesen megalapozottnak érzem.

ObudaFan # 2011.10.06. 18:07
Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.06. 18:57

Nem biztos, hogy jobban járunk. ;)

hunfrakk # 2011.10.06. 19:32

Kár, hogy Lábady már "öreg".
Ő jó méltó lenne erre a posztra.

Egyjogász # 2011.10.07. 08:21

http://index.hu/…atal_elnoke/

Tanulság: kár kósza újsághírek alapján rögtön véleményt formálni:) (Lsd. még nem lesz felmondási védettség GYES alatt, stb.)

hunfrakk # 2012.11.06. 17:48

döntött a luxemburgi EU Bíróság

íme az elmarasztaló ítélet

http://curia.europa.eu/…nt_print.jsf?…

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.06. 18:09

Itt meg a kontra....
http://index.hu/…agtak_fejbe/