December 5! Népszavazás


the big cat # 2004.11.26. 18:15

A korlátja az esetleges többes állampolgárságnak bizony országok szabályozása lehet. Ukrajna pl. úgy szabályozza a saját állampolgári jogát, hogy aki máshol állampolgárságot szerez, az automatikusa elveszti az Ukrán állampolgárságát. Persze ezt ki lehet játszani, hiszen legfeljebb nem teljesítika bejelentési kötelezetségüket, de könnyen lebukhatnak.

the big cat # 2004.11.26. 18:18

És természetsen szó sincs a demagóg marhák által suylkolt "kettős állampolgárságról való szavazásról"

Arról szavazunk, hogy juthassanak-e bizonyos kritériumok alapján magyar nemzetiségűnek minősített személyek kedvezményesen magyar állampolgársághoz. Ez alatt sokan azt értik, hogy ne kelljen az állampolgársághoz bizonyos időt itt élni , hanem szíre-szóra lehessen oszatni az útlevelet, csakhát nem erről szavazunk. Aztán arra is kíváncsi leszek, hogy hirtelen a körülöttünk lévő országok nem durvulnak-e be, és válaszul nem vezetnek-e be az ukránhoz ahsonló szabályozást.

the big cat # 2004.11.26. 18:22

Itt egyébként nem a vítzumkötelezettségről van szó, ahnem arról, hogy egyesek szavazókat remélnek az új állampolgároktól. Majd a váslaztásztások előtt ahatármenti helységeknben hirtelen százezrével jelentik be a külföldön lakó magyar állampolgárokat, és buszokkal hozzák őket szavazni. Elég sok ismerősöm, sőt jóbarátom van ilyen politikai irányultságú körökben, és már most azt osztják, szorozzák, kihez lehet majd bejelenteni az emberekt, mennyivel előtte kell, hogy felvegyék őket a választói névjegyzékbe, stb. Újfajta kékcédulás váalsztásokra készülnek. És majd ki lesznek fizetve az új azavazók az állampolgári jogon járó szociális juttatásokkal.

derill # 2004.11.26. 21:57

Biztos igazad van Big, politikában nem vagyok jó, viszont az elgondolkodtató, hogy ki az aki csak ugy be fog jelenteni a lakásába vadidegen embereket:)) Én biztos nem tenném.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kirby # 2004.11.27. 07:31

Tényleg átalakul a topic politikaivá.
A kékcédulás szavazással riogatók igencsak demagóg emberkék.... Nem reális ez a jövőkép, dehát valamibe csak kapaszkodni kell, hamár a milliónyi munkavállaló meg a mérhetetlen költségek nem rettentik el az embereket........ A legjobb, hogy az útlevelet is mi fizetjük majd nekik:-)) Nyáron igényeltem és illetéket fizettem érte én is, persze ők biztos ingyé kapják majd:-)))

Szilágyi Károly # 2004.11.27. 08:27

Tisztelt Hozzászólók!

A téma kétségtelenül érdekes, és láthatóan sokak számára segít megérteni, hogy pontosan miről is szavazunk december 5-én.
Ennek ellenére, ha nem sikerülne kizárólag szakmai síkon maradni, kénytelen leszek törölni a topikot.

Előre is köszönöm és további tartalmas eszmecserét kívánok!

the big cat # 2004.11.27. 14:50

Miért volna probléma a bejelentés? fegyelmezett pártjatonák megteszik, annál is inkább, mert a világon semmiféle kockázatot nem vallanak vala, ugyanis a bejelenettt lakóhely nem alapít jogot semmire a lakással kapcsolatban, és a tulajdonos akármikor kijelentheti utána.

És hát ugye valaki Mo-on a magyar államporgárdásgát nem elsődlegesen a viszonylag magasabb illetékű útlevéllel, hanem személyi igazolvánnyal igazolja. Nem kell szavazáshoz magyar útlevél.

De ez mit sem változtat azon, hogy valójában nem is erről szavazunk. Valamint azon se, hogyha a népszavazás eredménye után az országgyűlés mégsem alkot törvényt erről (2/3-os törvény!!! - és lesz majd ok, miért ne egyezzenek meg, és mind okolhatja a másikat a mualsztásos alkotmánysértésért) akkor annak nem lesz semmiféle jogi következménye, a népszavazás igenjén túl nincs semmi, ami a népszuverenitás letéteményesét, az országgyűlést arra kényszeríthetné, hogy törvényt alkosson, és ha ezt nem teszi meg, helyette egyetlen szerv sem teheti meg. Az biztos, hogy örökös gumicsont lehet.

Azt viszont nem értem, hogy miért lenne demagógia az, ha felvetik, hogy az állampolgári jogon járó juttatásokban minden állampolgár részesülhet, aminek nincs fedezete. Továbbá az sem demagógia, hogy egy valóban egyszerű állampolgársághoz jutás valószínűleg a magyar nemzetiségek számbeli marginalizáslódását vonná maga után, felgyorsítaná az anyaországba való betelepülést, és ahogy a német nemzetiségek eltűntek Kelet-Európából (már akik a kitelepítések után megmaradtak), ugy a magyarok is el fognak tűnni. Persze ez utóbbi nem feltételnül negatívum, ha az anyaország emiatti népességnövekedesét vesszük.

Azt sosem értettem, amikor valakik valami szubjektív értéket jogilag akarnak szabályozni. Most is a "lelki kötödést" meg hasonló szólamokat hangoztatnak. Nem értem, minek a lelki kötődéshez útlevél? Hogy jön ez össze?

De ezek nemigazán jogi kérdéseke. A jogi kérédsé majd a népszavazás sikere után jön: mi legyen a kedevzmény ameglakotandó törvényben, és ami még ennél is mgefoghatatlanabb lesz, ki minősül olyan magyarnak, hogy jár neki a kedvezmény?

mikud # 2004.11.28. 21:08

Jó estét!

Volna kedves megmondani valaki - akár big cat is., hogy pontosan melyek azok az állampolgári jogon járó juttatások, amelyek mindenkit megilletnek függetlenül attól, hogy biztosított-e vagy sem?
Valamennyi ezzel kapcsolatos kérdés ugyanis érvnek csak majd akkor lesz tekinthető, ha megneveztük mindazt a vélt vagy valós kockázatot - az adott tb szolgáltatás igénybevételének szabályait is ismerve -, amelyről beszélünk. ( Halkan mondom, hogy érzésem szerint alig akad pár ilyen…., persze kíváncsian várom a konkrétumokat. A kórházi ellátás /nem a sürgősségi/, a táppénz, a gyes, gyed, nyugdíj stb.., - tehát mindaz, tényleg sok pénzbe kerül- semmi esetre sem járnak mindannak, aki nem biztosított.)
Aztán célszerű lesz majd ezt a listát összevetni azzal a katalógussal, amelyek a menekültek tb. ellátásra való jogosultsága kapcsán áll össze.
Hivatkozni lehetne éppenséggel az EU állampolgár tb. jogosultságára is, mint összehasonlítási alapra, hiszen a vonatkozó tanácsi rendelet szerint, elég sok minden megilleti azt az EU polgárt, aki más tagállamban biztosított. Ez persze sántít egy picit, mert elvileg a reciprocitás elve garantált, hiszen a magyar polgárokra is ugyanez az rendelet irányadó, ha más EU országban vannak.

Kösz,

  • Udvarhelyi -
Legislator # 2004.11.28. 21:54

Szerintem rossz a népszavazási kérdés. Az ausztriai magyarokat ugyanis eleve kirekesztették a magyar igazolvány megszerzésének lehetőségéből. Ott pusztul legjobban az őrvidéki 20.000 fős törzsökös (azaz mindig ott élt) magyarság. A lényeg egy: az 1920. június 4-i Trianon palotában kelt békediktátum, és az 1947-es párizsi béke a világ szégyene, és jogunk van a történelmi igazságtételhez! A határos államokhoz csatolt magyarság sohasem akart ezekhez az idegen államokhoz tartozni. Ezek az államok jogtalanul bitorolni próbálják a Magyar Szent Korona földjét és javait. Mégis, mit várnak? Hogy örökké hallgatni fogunk? Nem fogunk. A közélet tele van demagóg és magyarellenes (de magyar állampolgár) politikusokkal. Így volt 1919-ben és így van ma is. Ez a nagy tragédia.


Sunshine after the rain.

mikud # 2004.11.28. 23:06

Legislator!

"magyar igazolvánnyal vagy egyéb módon igazolja" .. . így a kérdés. az ausztriai magyarok elvileg tehát nem lesznek kirekesztve. a mondandód többi része nem szakmai alapú, noha a legmesszebb menőkig egyet kell vele érteni. hallatni kell a hangunk nekünk magyaroknak, és persze ki kell állni nemzettársainkért.

a probléma az egész népszavazás kapcsán is valami hasonló.

ez érzelmi, ideológiai kérdés. t.képpen elég agyalágyult ötlet, hogy bármilyen érvet is pro vagy kontra felsorakoztassunk az érzelmin kívül. ha pénzügyi érvet említünk fel ellene, hát elég demagógok vagyunk, ha egyéb jogi érvet, bizony könnyen belefutunk valami tárgyi tévedésbe vagy csak félig látunk dolgokat.

amúgy azért sem lehet igazából szakmai érvet felhozni egyik oldalon sem, mert – pozitív döntés esetén - valamennyi a népszavazási kérdéssel érintett jogszabályt módosítani kell. a módosítás tartalmára nem vonatkozik a kérdés. ha így volna, az már elég komoly alkotmányossági aggályokat vetne fel. ennél fogva viszont valamennyi érv és ellenérv a későbbi jogalkotási folyamatban akár igazolva vagy cáfolva lehet. ez a pillanatnyi politikai erőviszonyok, alkuk függvénye.

hiába próbálunk itt kellő szakmai vértezettséget színlelni, avagy a ténylegesen meglevőt mutatni. az alapkérdések csakugyan emocionálisak. ezt be kell látni. ki kell mondani, hogy igen, az én magyarságomhoz hozzátartozik az, hogy a határokon kívül rekedt nemzettársaim igényét támogatom, avagy azt kell kimondani, hogy ezen nemzettársak igénye hidegen hagy. ( aki ezt mondja, úgy tisztességes ha, pontosan ezen érzelmi, ideológiai alapú álláspontért vállalja a felelősséget és ne hivatkozzon alaptalanul, avagy hiányosan jogszabályi alátámasztásra. ilyen ugyanis nincsen, ha van is, a népszavazás esetleges pozitív eredménye pontosan a megfelelő újraszabályozási szükségszerűséget hozza magával) ne felejtsük: magától az esetleges pozitív döntés nem létesít állampolgárságot, nem ad többletjogot senkinek sem!

ami ebből a dilemmából ma a jogra tartozik, az pusztán csak az a dimenzió, amely az Alkotmányban is megjelenik:
„6.§ (3) A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.”

ebből számomra, mint jogász számára leginkább az következik, hogy a felelősség alakítását első sorban a határokon túl élők igényeihez, elvárásaihoz, illetve a ténylegesen felmerült problémákhoz kell igazítani.
jelen helyzetben nagyon úgy tűnik, hogy a kettős állampolgárság felmerült igény, mégpedig olyan problémák kapcsán felmerült igény, amelyek ez idáig nem olyan tömegesen jelentkeztek, most viszont igen.
a jog feladata itt pusztán annyi, hogy ennek figyelembe vételével találjon szakmai, szabályozási megoldást azokra a problémákra, amelyeket a határon túli magyarok, illetve az aktuál-politika felvet.
ne felejtsük: ez pusztán a második lépcső, az első egy érzelmi, politikai lépés. ezt kéne meglépni előbb, tehát előbb a szívünk szerint dönteni, majd azt követően diskurálni arról, hogy a döntés alapján mennyiben kell újragondolni egyes jogintézmény kereteit.

üdv.

  • udvarhelyi-
the big cat # 2004.11.29. 11:24

Ez az én problémám is anépszavazással, egy érzelmi kérédést akarunk a jog eszközével rendezni. Ez soha nem vezetett jóra.

Aztán ugye a kérdés gyalázatosan rossz.

mikud # 2004.11.29. 11:49

big cat...!

azért az állampolgársági jogon járó juttatások - amelyek biztosított minőségre tekintet nélkül járnak - taxációjával még sáros vagy…
a részleteket várom….

üdv.

  • udvarhelyi -
the big cat # 2004.11.29. 12:58

Van egy csomó juttaás, aminek semmi köze a TB-hez, tehát tökmindegy biztosítot vagy-e vagy sem. A családtámogatási rendszer sok eleme ilyen, a lakáshoz jutási támogatások, a szociális segélyezés rendszere, bizonyos rokkantsághoz, testi fogyatékosásghoz kapcsolódó támogatások, és van még jónéhány.

Ezek egy részéhez még Mo-i állandó lakóhely sem kell, más részükhöz, kell egy bejelentett lakóhely, de munkehely nem, aztán vannak olyanok, amikhez meg elegendő csak pár nap bejelentett munkahely.

A lényeg, hogy vannak ilyenek, és az, hogy ezezk jelentenek majd anyagi terhet, mert ismerve kis magyar valóságunkat a visszaélésszerű joggyakorlás iparszerű lesz. viszont távolról sem hiszem, hogy ez oylan terhet jelentene, mint amivel a "nem" tábor riogat.

Az ilyesmit ugyan fel kell vetni, meg a választási visszélések lehetőségét is, de a probléma magával a felvetéssel van, és a rendkívül roszs kérédésfeltevéssel.

Legislator # 2004.11.29. 15:23

Mikud: Valóban nem olvastam el kellő alapossággal. Engem a magyarigazolványban is az bántott, hogy az ausztriai magyarokat figyelmen kívül hagyták. A szégyen az, hogy ilyen kérdésben, mint a könnyített szerzéscímű állampolgárság, népszavazásra van szükség. Szerintem evidens dolog. Románia például nem túl gazdag állam, mégis tárt karokkal várja (és ad állampolgárságot) a moldáviai románoknak. Egyébként az igen válaszok többségbe kerülése esetén sem látható előre, hogy milyen törvényt hoz az Országgyűlés.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2004.12.02. 07:46

Az a baj, hogy ahogy elnézem egyre nagyobb a hisztéria kérdés körül. A villamoson szórólapot osztanak (az egyiken az erdélyi szépségkirálynő látható, azzal a kérdéssel, hogy "neki megadnád e?", ez már kicsit parodikus). Nagy problémának látom azt is, hogy a népszavazás kapcsán mi döntünk erről a kérdéssel, miközben azok, akiket ez a kérdés érint nem szavazhatnak. És a legfőbb probléma az is, hogy több kárt okoz mint hasznot, mert a szomszédos országok (főleg ROmánia) nem igazán örülnek ennek. Ennek fényében ha meg is szavazzák a törvényt, ki az határon túl élő magyar, aki anélkül hogy Mo-ra települne kérné a magyar állampolgárságot. Senki sem tagadja hogy a határon túl élő magyarok éppen úgy magyarok mint akik Magyarországon élnek, és ehhez nincs szükség állampolgárságra. Egy ilyen feldobott kő csak felesleges feszültségek forrása, nem véletlen hogy már rögtön előjön Trianon is, amihez végképp semmi köze nincs a kérdésnek. Nem területről beszélünk, hanem népcsoportról (népcsoportokról). Egyetértek abban big cattel, hogy ez egy érzelmi kérdés alapvetően.

igen? # 2004.12.02. 08:52

Egyetértek abban, hogy érzelmi kérdés. Igen, de azon túl erkölcsi kérdés is. Sőt, ha nem vagyunk olyan korlátoltak, mint a nem-et hirdetők, beláthatjuk, hogy az igen egyenesen nemzetérdek. Hegel annak idején megjósolta, hogy a magyarság eltűnik. Ahogy most kinéz, lehet igaza lesz. Ha egy nemzet nem fog össze, mit vár a jövőjétől? Revízióról senki nem beszél, ennek ahhoz semmi köze. Ez az egyetlen megoldás, amivel már nagyon régóta adós a magyarországi magyar társadalom. Kérdésem, ha megszállnák pl. Debrecent a románok, vagy Győrt a szlovákok, esetleg Szegedet a szerbek, vajon eszébe jutna valakinek nemmel szavazni 5 év múlva arra a kérdésre, hogy vajon a debreceni román állampolgárságú magyarok megkaphatják-e kedvezményesen a magyar állampolgárságot? Könnyen felejtünk emberek! Csak az a baj, hogy a határon túliak nem, mert őket nem hagyják. Õk megélik a magyarságukat. Itt meg folytatják az agymosást, amit 50 éven át kaptunk. Persze a internacionalizmusba belepasszolt, meg a legnagyobb barátunk a Szovjetúnió sem nézte volna jó szemmel a kézfogást a testvéreinkkel. Ebből is látszik, hogy milyen kultúra örökösei a nemet propagálók. Agymosás volt ez.
Az pedig, hogy az állampolgárságnak nincs köze a magyarsághoz, egyenesen baromság. Nekik a szülőföldjük van ott, a hazájuk Magyarország. A szülőföldhöz kötődnek, nem pedig a román, vagy ukrán… államhoz. Az államiság, amihez kötődnek, az a Szent Istvántól eredő mindenkori Magyarország. Ki merné megtagadni, hogy ők örökösei Szent Istvánnak? Ki meri kétségbe vonni jogukat a magyar állampolgársághoz, mint a mindenkori magyar államhoz fűződő kapcsolat kifejeződését? Sajnos a kérdés költői volt. Azok, akiknek ezek a fogalmak nem jelentenek semmit. És ez nem érzelmi kérdés.

mikud # 2004.12.02. 10:47

Rexor!

Amit mondasz- hogy amit akarunk az a feszültségek forrása volna -, az egyenesen az az internacionalista, álságos megbékélési lózung , amiből 40 ( + még néhány) évig eleget hallgattak a határon túl és ideát az emberek. Az hiszem a népszavazás arról is szól, hogy erre is nemet kell mondanunk.
Vegye már végre észre mindenki, aki itten a jó kapcsolatok miatt ágál, hogy az ég világon minden ország, minden nemzetközi jogi entitás, amelyik valamit el akar érni, amelyik meg akarja változtatni az éppen adott jogi, politikai helyzetet, azaz olyanra akarja formálni, amelyről ő gondolja azt, hogy jó, az bizony határozott, és nem fél attól, hogy mit gondolnak a többiek, megy előre és érvényesíti érdekeit, a legtöbbet hozza ki az adott lehetőségekből. Az meg ugye nem kérdés, hogy mégiscsak meg kell változtatni azt a tarthatatlan, helyeztet, hogy a magyarokat verik az otthonaikban, hogy nem megfelelő az iskoláztatás stb…, lehetne hosszasan sorolni, … hogy csak ne román kormányzat legutóbbi kirohanására gondoljunk, aki szerint nem jár kettős állampolgárság Romániában, tegyük hozzá: csak a magyaroknak nem…. (Természetesen a román nemzetiségieknek a FAK államokban, ott jár… a román állampolgárság, ott meg kell adni.)

A meghunyászkodás az sem a politikában, sem az üzletben, de még az emberi kapcsolatokban sem vezet semmi jóra. Aki nem áll ki az érdekei mellett, az semmi megbecsülésben nem részesül, …..megengedem megérdemelten.

Elnézést kérek közben mindenkitől, aki szakmai alapú hozzászólást várt, de a legutóbb olvasható érvekhez nem áll módomban szakmailag hozzászólni, azok ugyanis nem jogi érveket fejtenek ki.

üdv,

  • udvarhelyi -
Rexor # 2004.12.02. 11:57

Kedves Ügyvéd úr!

Nem látom be, hogy a hozzászólásom, illetve a velem hasonlóképpen vélekedő emberek hozzászólás miért meghunyászkodás. Nem hiszem hogy nagy bátorság kell ahhoz hogy bemenjek egy szavazóhelyiségbe és igent vagy nemet ikszeljek egy rublikába. A hozzászólásában emliti, hogy "verik a magyarokat otthonaikban, nem megfelelő az iskoláztatás". Kérdem én, mit változtat ezen a magyar állampolgárság? Nem éppen arra kellene törekedni, hogy felesleges feszültségek gerjesztése helyett inkább a normális jószomszédi viszonyt ápoljuk a környező országokkal és ezáltal segitsük a határon túl élő magyarokat? Itt emberekeről van szó, akik szeretnének ott érvényesülni, ahol élnek és munkát végeznek. Igen könnyű innen jó távolról, kényelmesen üldögélve magyarkodni, de nem értek egyet azzal, hogy úgy hozzunk döntést egy alapvetően nemzetközi jogi kérdésben, hogy előtte nem egyeztetünk az érintett államokkal. És ez nem meghunyászkodás, hanem realitásokban vlaó gondolkodás.

Azt már végképp nem értem, hogy fűződik ez a kérdés ahhoz, hogy miként áll ki az ember az érdekei mellett, de ez szerintem nem is ide tartozik.

Igen? válaszára reagálva, megint területi elvekről beszélsz, Szent István koronája, Szent Istváni Magyarország.. Ha aszülőföldhöz ktődnek, az ő szülőföldjük, az ahol élnek, és ez nem Magyarország. Senki nem tagadja azt, hogy a határon túl élő magyarok is olyan magyarok mint mi, és éppoly teljes jogú örökösei a magyar társadalomnak mint mi. De megint csak azt mondom itt emberekről van szó, és nem területekről.

Asus # 2004.12.02. 12:49

Kedves Szerkesztő úr!

Szerintem ezt a topikot törölni kellene,a fórumnak minden körülmények között függetlennek kell /kellene maradnia.
Nem megengedhető,hogy beszivárogjon a politika a jog világába.Ha már ez a gyakorlatban nem is lehetséges,legalább ez a fórum legyen mentes a politikai megnyílvánulásoktól!

A nagymacska szerint,a politikának nem itt van a helye,s mégis a következőket írja;

"Itt egyébként nem a vítzumkötelezettségről van szó, ahnem arról, hogy egyesek szavazókat remélnek az új állampolgároktól. Majd a váslaztásztások előtt ahatármenti helységeknben hirtelen százezrével jelentik be a külföldön lakó magyar állampolgárokat, és buszokkal hozzák őket szavazni."

Tessék mondeni,mi ez,ha nem politikai megnyílvánulás?
Nem kellene ezt hagyni!

igen? # 2004.12.02. 15:45

December 5-én nem szavazunk, hanem vizsgázunk. Erkölcsből, emberségből, magyarságból. Mindenkinek sok sikert!
Kínos lenne, ha megbuknánk. Remélem nem kell majd szégyenkeznünk...

dr.joci # 2004.12.02. 22:18

Sajnálattal tapasztalom,hogy az általam indított topic ilyen aggasztó mértékben politikai síkra terelődött!Azonban annak örülök,hogy sok valóban komoly és objektív hozzászólás született és talán segített is néhány embernek a döntése meghozatalában!Úgy érzem,hogy a jogot nem lehet hermetikusan távol tartani a politika világától,ész érveken alapuló szakmai és főleg jogászi véleményekre nagyon nagy szükség van ezekben az amúgy roppant nehéz kérdésekben!Ezért meglátásom szerint létjogosultsága van ennek a topicnak!Tisztelettel:dr.Joci

Szilágyi Károly # 2004.12.03. 09:52

Asus 2004.12.02. 13:49:53
Kedves Szerkesztő úr!

Szerintem ezt a topikot törölni kellene,a fórumnak minden körülmények között függetlennek kell /kellene maradnia.

Kedves Asus,

A fórum (illetve a fenntartó) továbbra is független, a téma azonban kétségtelenül olyan, hogy azt teljesen politikamentesen nehéz kitárgyalni. A hozzászólók pedig saját álláspontjukat közvetítik, nem a fórum egészének véleményét.

De megragadom az alkalmat, hogy újra megkérjem a hozzászólókat: a fórum szakmai jellege miatt szorítkozzanak a jogászi érvelésre, mellőzve a politikai/érzelmi jellegű kirohanásokat.

Köszönöm!

Zoltán György # 2004.12.03. 14:33

Kedves Annus, és Mindenki!

A topic független, az emberek nem!

Ki ezért, ki azért...

A fórum lényege, hogy az emberek eszmét cseréljenek, logikusan felépített, ész érvekkel alátámasszák valós, vagy vélt igazukat!

A nevelőotthonban a szobatársam erdélyi srác volt, úgy kapott állampolgárságot, hogy megvárta a törvényben meghatározott időt, dolgozott, fizetett mindent, amit kértek...

...hivatalos, pecsétes iratokkal igazolta, hogy a nagyszülei nemcsak MAGYAROK, hanem MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK is voltak!!!

Azaz nem ők költöztek Romániába, hanem a határt vitték odébb...
....abba pedig nem sok beleszólásuk volt!!!

A szlovákiai MAGYAROK sem települtek át tömegesen, pedig a lehetőség adott.

NEM, nem attól MAGYAR valaki, hogy melyik faluban él!

Szibinyányi Jank és gyermekei is MAGYARKÉNT lettek közismertek!

Bethlen Gábor sem Román, hanem ERDÉLYI fejedelem volt.

Zoltán György # 2004.12.03. 15:14

(törölve)

Asus # 2004.12.04. 10:20

Kedves fórumozók!

Elfogadom,hogy a fórum független, de nyílván fórum tagokból áll,s a tagok már nem azok.Alapvetően megyőztetek,ezért én is leírom,röviden a szubjektív véleményemet!

Nem szerencsés kettőt lépni előre,amikor egyet lépni is nehéz.Ezalatt azt értem,hogy szerencsésebb lett volna,ha első lépésként
a jelenleg hatályos 20 hónapos -magyarok esetében-várakozás időt lecsökkentenénk 2 hónapra.A 20 hónap túl sok.Ezt kersztül vinni,sem lenne egyszerű,de talán ez a többség számára elfogadható megoldás lenne.

Második lépéstnek kellene lennie,a , nem Magyarországon lakó, magyarokra vonatkozó kedvezményes honosítás.Erre a magyar társadalom sajnos nem érett meg.

Attól tartok,ha kettőt lép valaki,könnyen leeshet a lépcsőről.Nem vagyunk elég eddzetek ,hogy kettesésvel szedjük le az akadályokat.
DE!
Ha már a kérdésről szavaznunk kell,inkább lépjünk kettőt.minthogy egyet sem. Egy mexikói közmondás szerint,ha "egy tányér eltörik ,ha azt később meg is ragasztják sohasem lesz a régi"

NE SZABAD HAGYNI,HOGY ELTÖRJÖN!-IGEN-

Üdv!