December 5! Népszavazás


dr Zákányi Csaba # 2004.12.05. 10:22

Kedves Asus!
Szellemes, amit írtál, akár egyet is lehet vele érteni. Feltéve, hogy a lépések IRÁNYA mindenki számára ugyanaz ! És akkor még azok is ott vannak, akik a Te irányodat elfogadják, de még az egy lépést is sokallják. Ezek is honfitársak, nem hazaárulók.

Asus # 2004.12.05. 21:42

Kedves Csaba!

Nem gondoltam soha,hogy aki nem úgy gondolkodik,ahogy én, az hazaáruló lenne.Ez már-már üldözési mániává váló gondolat. Valóban elhangzanak ilyen kijelentések másoktól,de nem tőlem!
Éppúgy,ahogyan a bal oldal egyes publicistái nacionalistának nevezik az elképzelést.
Ehhez csak anyit tennék hozzá,nagy hiba lenne ha homogénnek képzelnénk el a két oldalt,mert az igen heterogén.

Ennek ellenére,nem gondolom,hogy minden
"meliorista" nacionalistának tartana.

Mindig tiszteletben tartottam mások véleményét.Egy jó barátnőm is nemmel szavazott,de nem szakítottam meg vele a kapcsolatot.:-)

A szavazás lezajlott,eredménytelen lett.

Szereetnék felvetni egy valóban alkotmányjogi kérdést!
A valódi félelem
mondjuk ki,a kormány -nyíltan nem merte kimondani-
attól tartott ,ha a határon túliak,megkapnák az állampolgárságot,akkor előbb-utóbb választójogot is kapnának.Az alkotmánybíróság elé kerülne a kérdés;
Lehet-e diszkriminálni állampolgárokat?

Abban részben igaza volt a baloldalnak,hogy nem tudjuk pontosan miről is szavaztunk.
Úgy gondolom,ha nyíltan előre rögzítette volna a jobboldal,hogy nem kívánnak szavazati jogot,a nem Magyarországon élőknek,máshogy is alakulhatott volna.
Vajon mi itt az igazság?Ha így is tett volna,
mit mondana az alkotmánybíróság ilyen helyzetben?A kettős állampolgárok mely országban szavaznak?Tisztázni kellett volna.

Üdv!

Legislator # 2004.12.06. 03:29

Kedves Szilágyi Úr!

A szakmaiságot a méhmagzattal kapcsolatos témában is többek figyelmébe kellene ajánlania.

Tisztelettel:

legislator


Sunshine after the rain.

mikud # 2004.12.06. 06:59

Kedves Asus!

A kormány valóban ettől félt, meg még ennek a kérdésnek- mármint, hogy nemzetként össze tud fogni az ország - valamennyi lelket erősítő dimenziójától. Ennek a kormánynak nem jó az erős nemzettudatú polgárság, mert az már nem vevő a bóvlira.

Ami a kérdésed a szavazati joggal kapcsolatban illeti, egyszerű a helyzet. A választójogi törvény pontosan eligazít:

"12. § A helyi választási iroda vezetője a választás kitűzését követően a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai és a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása alapján szavazókörönként összeállítja a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékét, és azon a változásokat folyamatosan átvezeti.
13. § (1) A névjegyzékbe fel kell venni azokat a választójoggal rendelkező személyeket, akiknek a lakóhelye (a továbbiakban: lakcím) a szavazókörben van."

Aki nem Mo-n lakik tehát, legyen akár magyar állampolgár is, nem jogosult választani.

Ha valaki viszont itt él, a magyar nemzetthez tartozik, akkor milyen alapon vonnánk meg tőle ezt a jogot?

üdv,

  • udvarhelyi -
Szilágyi Károly # 2004.12.06. 10:27

Law1 hozzászólása [2004.12.06. 11:15:11] áthelyezve:
javaslatok, kritikák, vélemények > Észrevételek, kritikák

Law1 # 2004.12.06. 10:36

Ami pedig a határon túli magyarok ügyét illeti azt kell mondanom, hogy NAGYON örülök, hogy a tegnapi népszavazáson nem jött össze a dolog. Én is határon túli magyar vagyok, több mint 28 évig Ausztriában éltem, részben ott jártam egyetemre, részben Budapesten. Minket a kutya nem kérdezett, hogy akarjuk-e a magyar állampolgárságot. Na de nem is ez a lényeg.

Férre téve minden érvelést - melyre egyesek elég hamar rávághatják, hogy demagók - világítsuk meg szakmai oldalról a helyzetet, hisz elsősorban jogászok vagyunk és nem politikusok. Vagyis - annak ellenére, hogy ezek az emberek magyar nemzetiségüek - ők elsősorban román, ukrán illetve szerbia-montenegrói állampolgárok. Magyarországnak nincs joga egy másik szuverén állam belügyébe beleszólni, nincs joga egy független állam állampolgárait egymással szemben diszkriminálni. Már pedig az diszkrimináció, hogy ha mától kijelentjük, hogy holnaptól a magyar nemzetiségü románok jöhetnek, a többi román meg nem. Ne felejtsétek el, egy demokratikus ország egyik alapelve az, hogy a törvény előtt MINDEN állampolgár egyenlő, akár szinesbőrü, akár zsidó, nő, férfi vagy valamelyik kisebbséghez tartozik. Ezzel a beavatkozással viszont pont, hogy különbséget tennénk román és román állampolgár, ukrán és ukrán állampolgár között.

A másik nagy ellentmondás ebben a históriában az, hogy egyrészt azt mondjuk, hogy ezeknek az embereknek azért kell megadni az állampolgárságot, mert otthon nem tudják gyakorolni a magyar szokásokat,stb. De másrészt Magyarország ugyan úgy a többi EU-tagországgal aláírta azt a szerződést Romániával, mely Romániának lehetővé teszi, hogy 3 év múlva tagja legyen az EU-nak. Na akkor most már döntsük el, hogy Románia egy diktatúra, mely elnyomja a kisebbségeit, vagy egy olyan ország, mely magával hozza azokat a kritériumokat, amely alapján nemsokára teljesen EU-kompatibilis?

Nevetséges ez az egész, komolyan.

Asus # 2004.12.06. 11:02

Kedves Law 1!

"Magyarországnak nincs joga egy másik szuverén állam belügyébe beleszólni, nincs joga egy független állam állampolgárait egymással szemben diszkriminálni”"

Nos,ezzel vitatkoznék,ha Romániának van ehhez joga,Szlovákiának van ehhez joga,Horvátországnak van ehhez joga,akkor Magyarprszágon miért ne lenne joga megadni
a határon túliaknak megadni az állampolgárságot?

Kedves Csaba!

Annyit tennék még hozzá,hogy tisztelem,az a liberális gondolatot ,hogy nincs kétfajta magyar állampolgárság,első és másodrangú,hanem csak egy van.
Ezért ellenezték a kérdést,következetesen és nyíltan,nem úgy mint a nagyobbik kormánypárt!!!

Kedves Mikud!

Ami a kérdésed a szavazati joggal kapcsolatban illeti, egyszerű a helyzet. A választójogi törvény pontosan eligazít:

A kérdés pontosan az,hogy nem alkotmányellenes-e ez a törvény,ha nincs "kétfajta"magyar állampolgárság.
Nyílván én tudom,hogy 2/3-os törvényről van szó,de a jobboldali politikusok is csak ezt mondták.Nem cáfolták viszont nyíltan,hogy ezen nem is kívánnak változtatni!Ez komoly probléma.

Asus # 2004.12.06. 11:03

Elnézést a gépelési hibákért!

igen? # 2004.12.06. 14:17

Law 1 beszélj csak a magad nevében. A többi határon túli magyart nem kellett megkérdezni, mivel ez az igény természetes. A diszkriminációról kifejtett nézőpontod egyszerűen érthetetlen. Nem diszkriminációról van szó, hanem kedvezményről. Magyarázzam? Nem diszkriminálná egy ilyen lehetőség a pl. román állampolgárokat, hanem felelősséget vállalna a honfitársainkért. Egész Európa megvethet most minket, amiért megtagadtuk saját véreinket. Apropó, ha Te határon túlinak tartod magad, és most örülsz, illetve Téged "senki nem kérdezett", akkor mit keresel itt?

mikud # 2004.12.06. 18:07

Kedves Law1!

Ha jól értem, te osztrák állampolgár vagy, avagy voltál és ezzel összefüggésben veted fel, hogy téged annak idején a kutya sem kérdezett meg, hogy akarsz-e magyar állampolgár lenni.

Megbocsáss, de - amennyiben így van, ahogy fent írtam - álláspontod felettébb cinikus. Azok, akiknek a kettős állampolgárság ma –elsősorban - igényük nem rendelkeznek olyan egyébként nagyobb biztonságot nyújtó állampolgársággal, mint pl. az osztrák. Õk többnyire olyan román, olyan szerb, ukrán stb. állampolgárok, akik a saját hazájukban sok tekintetben csak másodosztályú állampolgárok lehetnek. Ne felejtsd el, hogy akkor, amikor a te osztrák állampolgárként Tauschkind voltál (vagy lehettél volna) mondjuk éppen Norvégiában, vagy nyári munkát végeztél egy kanadai nyári táborban, akkor ők magyar utónevüket is csak románul anyakönyveztethették, arról meg nem is álmodhattak, hogy valaha is eljussanak Norvégiába, Kanadába stb. Sőt még ma is azért kell küzdeniük, hogy adott esetben a "Székelyföld" feliratot ne vegyék le éjjel román honfitársaik, ha nappal kiteszik.

Számomra szakmailag megdöbbentő, hogy miképpen lehet egyáltalán a kérdést felvetni, miszerint diszkriminatív volna egy második állampolgárság egy országban azokkal szemben, akiknek csak egy lehet. Több állampolgárság megengedése vagy éppenséggel meg nem engedése ugyanis szuverenitási kérdés. Mindig egy állam maga dönt arról, hogy kinek ad állampolgárságot és ugyancsak arról is, hogy milyen feltételek mellett ismeri el a másik állam által adott állampolgárságot a saját maga által adott meglévő állampolgárság mellett.

Az az állam, amely állampolgárságot ad egy másik ország állampolgárának, az nem diszkriminál, a diszkrimináció ebben az összefüggésben nem vizsgálható, irreleváns.
Ebben az esetben ezt a „második” állampolgárságot ez az ország vagy elismeri vagy nem. Ez is szuverenitási kérdés, a diszkriminációnak itt sem igen van relevanciája.

Diszkriminációról abban az esetben van értelme beszélni, ha olyan jog megadása vagy meg nem adása a kérdés, amely egyébként mindenkinek vagy másoknak jár. Az állampolgárság jól láthatóan nem ilyen.

Ha a diszkrimináció lehetőségét vizsgáljuk a többes állampolgársággal kapcsolatban, annak csak abban a tekintetben lehet létjogosultsága, ha mondjuk egy állam bizonyos ország állampolgárságát elismerné „másodikként”, míg más országokét nem.

üdv.

  • udvarhelyi -
Legislator # 2004.12.06. 21:05

Az ausztriai magyarok kérdése nekem nagy vesszőparipám. Szeretném elmondani az embereknek, hogy Ausztriában magyarellenes kulturális holokauszt volt. Európa legstabilabb határa az osztrák-magyar volt, amíg a trianoni békediktátum jogtalanul nem dobta oda a vesztes Ausztriának az Õrvidéket. Elvették többek között azt a Németújvárt (ma Güssing a német neve), ahol egy 15. század óta folyamatosan(!) létező magyar könyvtár volt (ilyet nem ismer még egyet a magyar könyvtörténet), amely egyházi kezelésben állt. Az osztrák könyvtárosok hidegvérrel semmisítettek meg, selejteztek ki 15. századi magyar nyelvemlékeket (németújvári glosszák nevű nyelvemlék példának okáért). Eszembe jut még egy utazásom a csodálatos Rusztra és Fertőmeggyesre. Ruszt volt a legkisebb magyar szabad királyi város, amely most osztrák kézen van. A buszon a magyar idegenvezető egy szóval nem mondta ezeket, sőt azt sem, hogy ezek a városok magyar városok, úgy tett, mintha ezek örökkön Ausztriához tartoztak volna. Ez az agymosás oda vezetett, arra az útra, melynek december 5. lett a végpontja.


Sunshine after the rain.

Law1 # 2004.12.14. 08:40

@mikud

Lehet, hogy igazad van néhány dologban, de egyszerüen nem hiszem, hogy a magyar állampolgárság megadása adott esetben javítana a romániai magyarok helyzetén. Vagyis attól, hogy Julcsi néninek és Jani bácsinak magyar útlevele is lesz nem lesz nekik jobb Romániában. Továbbra is románul kell írniuk hivatalosan a nevüket, továbbra is előfordulhat, hogy románul kell beszélniük az iskolákban, egyetemeken, stb.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy az idők változnak, vagyis Szlovákia már tagja az EU-nak, Románia pedig nemsokára az lesz. Ezzel azt akarom mondani, hogy az EU igen is lehetővé teszi a kisebbségek kibontakozását. Ezt Romániának is teljesíteni kell. És ezt nyilvánvalóan Magyarország elismerte, különben nem szavazta volna meg Románia EU-tagságát, nem de? Tehát akkor miről beszélünk?

Law1 # 2004.12.14. 08:46

"Apropó, ha Te határon túlinak tartod magad, és most örülsz, illetve Téged "senki nem kérdezett", akkor mit keresel itt?" (írta: igen?)

Attól, hogy határon túli vagyok nem kell még rábólogatnom a kettősállampolgárságra. Egyszerüen nem látom értelmét, és úgy gondolom, hogy a valódi problémákon SEMMIT SEM változtat. Aki meg azt mondja, hogy éppen ezért csak szimbólikus jelentősége lett volna az HAZUDIK!!! Hazudik, mert egy állampolgárság soha nem csak szimbólikus jelentőségü, hanem - és ezt nekünk jogászoknak kellene a legjobban tudni - mindig jogokkal és kötelezettségekkel jár. Kérdés, hogy ezeket a jogokat és kötelezettségeket átháríthatjuk a határon túl élő magyar nemzetiségü román, szlovák és ukrán állampolgárokra.

Law1 # 2004.12.14. 08:56

Aki meg fel van háborodva, hogy a románok megkövetelik a magyaroktól, hogy románul használják nevüket, annak azt mondom, hogy a magyarok itt Magyarországon semmivel sem jobbak. Amikor nemrég honosítattam magam, akkor nekem is nevet kellett változtatni. Vagyis huszon-x év után Andreas helyett ma Andrásnak hívnak és baromira nem örülök neki. Már pedig a magyarok azt mondták, hogy csak így anyakönyveznek és kész. Sok más "külföldit" ismerek Budapesten, aki a honosításánál így járt. Ausztriában ilyen elő sem fordulhat. Sok magyart ismerek, akik idő közben osztrákok lettek és nem kellett nevet változtatni. Tehát aki Tamásként született, az továbbra is Tamás maradt, aki Andrásként jött az országba, az András is maradt és nem pedig Thomas meg Andreas.

igen? # 2004.12.14. 10:02

Szóval innen fúj a szél... Ahhoz képest, hogy a saját bőrödön tapasztaltad a honosítás minden nyűgét, érdekes, hogy másoknak is ezt kívánod. Persze érthető, ha neked át kellett esned rajta, miért legyen másoknak könnyebb... Ez amolyan szomszéd tehene dolog...
Egyébként pedig csak erről szólt (volna) a dolog, hogy a honosítás kedvezményesen történjék. Hogy ne kelljen a sokszor megalázó, kétes, hosszadalmas, költséges eljárásnak kitenniük magukat a kérelmezőknek.

igen? # 2004.12.14. 10:07

Még csak annyit, hogy nem kell, hogy értelmét lásd. (azt írod: "nem látom értelmét") Azt is elhiszem, hogy"SEMMIT SEM változtat", ha befejezed a mondatot, és hozzáteszed, hogy a saját életeden. Kérdezd meg inkább azokat, akiknek ez sokat jelentett volna.
Egyébként meg nézz utána a szótárban, mit jelent, hogy "szolidalitás", valamint "nemzeti öntudat" és gondolkozz el rajta, mi következik a kettőből.

Rexor # 2004.12.14. 10:57

Kedves igen. Pont ez a fő probléma, hogy alapvetően az egész kérdés nem könnyitett volna semmit sem a határon túl élő magyarok helyzetén. Elég sok embert megkérdeztek, kb. 80%-uk akkor sem élt volna az államoplgárság megszerzésének lehetőségével, a maradék pedig csak azért szerezte volna meg, mert gyakorlati érdeke fűződött volna hozzá (pl. Magyarországon akar dolgozni). Tehát kinek is jelentett volna ez sokat? Szolidaritás, nemzeti öntudat: igen remek politikai jelszavak, de ezeket hagyjuk meg szerintem a politikusoknak.

Law1 # 2004.12.14. 11:27

Rexor, teljes mértékben egyet értek Veled! De sajnos vannak em´berek ebben az országban, akik ezt nem értik, ilyen pl "igen?" is. Mondtam már, jogász vagyok és nem politikus. Innentöl kezdve felteszem a kérdést, hogy miért vállaljak szolidarítást egy román vagy egy szlovák állampolgárért, akiért elsösorban nem Magyarország a felelös, hanem Románia, stb. Miért vállaljak szolidarítást egy román állampolgárért, aki SEMMIT nem tesz Magyarországért, nem fizet adót, nem szolgál a magyar hadseregben, egyszóval semmit nem tesz azért, hogy Magyarország elöre jusson.

Én úgy gondolom, hogy akkor fogunk itt Európában békében élni egymás mellett, hogy ha elöre nézünk és közösen összefogunk. De Európa soha nem fog megvalósulni akkor, ha az emberek újra és újra visszanéznek a múltba, felidéznek régi sebeket és reakcióként állampolgárságot osztogatnak határon kívül élö idegen állampolgároknak.

Hova jutnánk, hogy ha Dánia állampolgárságot osztana a Németo.-ban élö dánoknak? Mémeto. állampolg.-ot osztana a Rajna bal bartján, Sziléziában,stb?

Ezzel a hozzáállással soha nem jutnánk el abba az Európába, melyet már 50 éve el akarunk érni.

Law1 # 2004.12.14. 11:34

..... és még mielött valamelyik nagy okos a fejemhez vágná, hogy Németo. állampolgárságot biztosít pl a sziléziai németeknek, akkor annak azt mondom, hogy ez így ebben a formában nem igaz. Németország csak azt honosítja kedvezményesen, aki

  1. Németo.-ban született 1945-ig az 1945-ig fennálló német területeken;
  2. német nemzetiségü, de honosítási kérelme elött áttelepült Németo.-ba.

Ez számomra egy teljesen elfogadható gyakorlat. De lengyel falvakban élö sziléziaiaknak német útlevelet osztogatni hatalmas nagy baromság lenne - MERT NEM OLDANA MEG SEMMIT!

Law1 # 2004.12.14. 11:46

Sajnos a történelem újra és újra igazolja, hogy ott, ahol nagy szegénység van, ott az emberek nem rendelkeznek kifórt politikai kultúrával, hanem a nacionalista indulatok, a nacionalista tendenciák uralják az emberek hozzáállását. Pedig a magyaroknak nem kellene vissza tekinteni a múltba, mert látom, hogy rengeteg degenerált fideszesnek már csorog a nyála, hogy nemsokára nemcsak 10 millió magyar fölött, hanem akár már 15 millió magyar fölött lehetne uralkodni. De ezeket az embereket ki kell, hogy ábrándítsam. Euróap nem erröl szól. Itt nem a trianon elötti határok visszaállítása a cél, nem egy újabb Nagy-Magyarország probagálása, hanem itt néhány éven belül eltünnek a határok és Lyontól Csikszeredáig az emberek le...ják, hogy milyen útlevelük van. Németo.-ból is leszakítottak rengeteg területet, de mégsem nyavajog a Dániában, Franciao.-ban élö német kisebbség, hogy nekik német útlevél kell. Azért nem nyavajognak, mert ugyan úgy élhetnek a Rajna bal partján mint a másik oldalon. És nem az számít, hogy milyen szinü az útleelem, hanem az számít, hogy holnap is lesz-e munkám, holnap is meg fogok tudni adni mindent a családomnak.

Law1 # 2004.12.14. 11:55

Nem egy ilyen nevetséges kérdésért kellett volna százmilliókért v. akár milliárdokért népszavazást rendezni, akkor amikor sokkal marginálisabb problémákal küzdünk itt Magyarországon és Romániában is: a szegénységgel, a gazdasági lemaradással és az ezzel járó jóval alacsonyabb életszinvonallal a nyugateurópai országokhoz képest. Ezek az életminöség szempontjából meghatározó kérdések és Európa szempontjából relevánsok, de az semmi kép nem lehet ennél fontosabb, hogy milyen útleelem van - föleg akkor nem, hogy ha néhány év múlva ez semmi szerepet nem fog játszani. De az, hogy miböl fogok megélni, az hogy lesz-e munkám és hogy egészséges maradok az még 40 év múlva is lényeges lesz.

Megmondom öszintén, hogy akik a kettösállampolgárságot támogatják, azok a szememben a múltba tekintö, Nagy-Magyarországról álmodozó, szánalmas emberek, akik agyilag nem értek meg ahhoz, hogy felfogják Európa valódi céljait, és azt, hogy az embereknek valóban mi fontos.

igen? # 2004.12.14. 12:31

Ad1
Ezek nem politikai jelszavak. Ez egy jellemvonás, ami vagy jellemez egy embert, vagy nem. A politikát ne keverjük ide, elég baj az, hogy ide keveredett.

Ad2
Egyetértek azzal, hogy sokan nem élnének a lehetőséggel, de ez a saját döntésük lenne, és nem a lehetőség hiánya. Azt viszont VISSZAUTASÍTOM és ALJAS RÁGALOM, hogy pusztán gyakorlati érdekek vezérelnék azokat, akik élnének a lehetőséggel. Én szégyellem magam az ehhez hasonló kijelentések miatt.

Ad3
Azért mondtam kedves Andreas, hogy nézz utána ezeknek a fogalmaknak, mert látszik, hogy távol állnak tőled. Egy erdélyi magyarnak még sértő is lehet, hogy "lerománállampolgározod", az meg hogy nem tesz semmit, egyenesen gyomorforgató. Valószínűnek tartom, hogy többet tesz a magyar kultúra ápolása érdekében, mint az átlag "magyarállampolgármagyar". Vagy szerinted ami "csak" a magyarság érdeke, az nem Magyarország érdeke?
Mégegyszer mondom, nagy baj, ha idegen állampolgárt látsz és nem erdélyi, felvidéki, stb. magyart. Ezt úgy sem fogod felfogni.

Ad4.
Dánia nem Románia.

Ad5.
Senki nem emlegetett trianont. Ez éppen határrevízió nélkül nyújthatna megoldást/vigaszt, azoknak akik elvitték a balhét Magyarország világháborúkban történő szerepvállalásáért. Tudod, nem ők rosszalkodtak, hogy oda kerülhessenek.

Ad6.
Bár "degenerált fideszeseket" emlegetsz - tudtommal egyik sem vagyok - akkor sem választom ezt a stílust, és nem nevezem meg, kik azok, akiknek eszébe jut nacionalista indulatokat emlegetni, ha a nemzeti érzések megnyilvánulnak. Kevés annyira önzetlen és felemelő érzés van, mint ez. De erről is hiába mesélnék.

igen? # 2004.12.14. 12:34

Kedves Andreas!

Szerintem meg az szánalmas, aki ezeket az értékeket nem tekintheti magáénak.
Gyökerek nélkül nincs jövő.

Law1 # 2004.12.14. 12:56

Kedves igen?

  1. Azt irod, hogy az állampolgárság kedvezményes megadása a határon túli magyarok részére éppen határrevízió nélkül nyújt megoldást. Kérdésem: milyen megoldásról beszélsz? Jobban fog ezáltal Romániában érvényesülni magyarként mint eddig? A válasz egyértelmüen az, hogy NEM! Emelkedni fog ezáltal az életszinvonala? A válasz egyértelmüen az, hogy NEM!
  2. Azt irod, hogy sértö, hogy ha ezeket az embereket "lerománállampolgározom". Most akkor román állampolgárok vagy nem? A válasz egyértelmüen az, hogy IGEN!
  3. Dánia nem Románia, ebben teljesen igazad van. De ha Románia tagja szeretne lenni az EU-nak - már pedig 2 éven belül nagyon úgy fest a helyzet, ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet - akkor biztosítania kell ugyan azokat a körülményeket a kisebbségei számára, mint Dánia, Németo., Franciao., Lengyelország, stb. Tehát akkor miröl is beszélünk?
  4. "Ezek nem politikai jelszavak. Ez egy jellemvonás, ami vagy jellemez egy embert, vagy nem" (írta: igen?)

Kicsit összefüggéstelen ez a mondatod! Elmagyaráznád?!

5. Az rendben van, hogy Te is szánalmasnak találsz valamit, csak azt nem értem, hogy mit? Milyen értékekröl beszélsz? Én Európai értékeket tekintek magaménak:

  • béke
  • egy Európa határok nélkül
  • minden európai nép együtt küzd, és nem egymás ellen.

De ha valaki azt hiszi, hogy "Nagy-Magyarországosdit" játszani manapság még idöszerü, akkor annak azt mondom, hogy ez a balf....ság nem tartozik az én értékrendemhez.

Asus # 2004.12.14. 13:11

KI VÉLETLENÜL ERRE JÁR ,EGY FURCSA ORSZÁGOT TALÁL
A SZÉP MAGYAROSZÁG, NEM VITÁS A TÖBBINÉL EGY KICSIT MÁS
KI ÖSSZEVISSZA UTAZOTT,ÉS MINDENT VÉGIG OLVASOTT
NEM SEGÍTI A SOK TUDÁS,A MI ORSZÁGUNK MÁS:
MERT EZ A NÉP ITT NEM OLYAN,HOGY BÉKÉBEN ÉLJEN, BOLDOGAN
A VÉRÉBEN A HARC, A LÁZ A MI ORSZÁGUNK MÁS
Az ORSZÁG ITT KETTÉSZAKADT TÖRVÉNY, AZ NINCS CSAK AKARAT
KÉT OLDAL FOLYTON HARCBAN ÁLL KÖZÉPÚT NINCSEN, EZ SZABÁLY
HOGY LEGYEK BÖLCS ÉS JÓZAN ÉN EGY HORDÓ LÕPOR TETEJÉN???
EGY ÕRÜLT VILÁG!EGY SZÉDÜLT VILÁG!
A SZÉP ERDÉLY ÍGY KÖSZÖNT:VIGYÁZZ, A BOSSZÚVÁGY ELÖNT!
SZÉPEK A LÁNYOK, ASSZONYOK A KERTEK, PARKOK GAZDAGOK
LEHETNÉNK FÖLDI MENYORSZÁG!HÁT BELÛL MIÉRT A POKOL RÁG?
EGY ÕRÜLT VILÁG!HIÁBA KÉRÉS, KÖNYÖRGÉS
HIÁBA SÚLYOS BÜNTETÉS MINDENT MEGTESZEK, DE ITT
MÁR SEMMI NEM SEGÍT HÁT, AKKOR JÖJJÖN VASSZIGOR
JÖJJÖN AZ OSTOR, SZOLGASOR A SZÉP SZÓRA A SOK LATOR
MÁR RÁ SEM HEDERÍT...
MERT EZ A NÉP ITT NEM OLYAN,HOGY BÉKÉBEN ÉLJEN, BOLDOGAN
AZ EMBER MEDDIG TÛRHETI, HOGY FOLYTON FÉLELEMBEN ÉL
HOGY ITT A TÖRVÉNY ENNYIT ÉR MIÉRT VAN, HOGY EREIKBEN ITT
VÉR HELYETT GYÛLÖLET ÉS PÉNZ FOLYIK?
EGY ÕRÜLT VILÁG!