Állampolgárságról való lemondás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.03. 18:07

Az itteni ügyvédi szaknévsorban láttam két kollégát, akik megjelölték a román nyelvismeretet. Hátha román jog- még inkább joggyakorlatuk is van.

Józan ésszel azt mondanám, hogy a hatóság érje be a polgár büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozatával - de Románia azért Románia. Mégha léc alatt belimbózott is az Unióba.

Rexor # 2007.09.04. 06:42

Cardio, abből a definícióból nekem az jön le, ha tudja biztosítani a kölcsöntartozás törlesztését, akkor nincs gond, de persze ez csak az alkotmányból való levezetése a dolognak. Nincs esetleg egy állampolgársági törvény is?

KBS a hozzászólásod kissé "egyszerű" volt szerintem, már csak azért is, mert azért mi sem a léc felett ugrottunk be az Unióba...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.04. 06:46

Mikor töltöttél náluk huzamosabb időt? Tisztában vagy a kisebbségi politikikájuk napi gyakorlatával? A regionalizmusról alkotott hivatalos álláspontjukkal? A "demokráciájuk" működésével?

Egyébként igazad van: "Kazahsztánt az Unióba!"

Rexor # 2007.09.04. 07:05

KBS, nem akarok itt erről vitát nyitni, mert ez csak a topik offolása lenne. Maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet :)

cardio # 2007.09.04. 15:41

Rexor!De van egy állampolgársági, de ha jól értem a dolgot, akkor a hajam égnek áll. Nem mondhat le az aki Romániában született?
Idézet:
5 cikk
(Az állampolgárság)
(1) A román állampolgárság az alaptörvényben előirt feltételek között szerezhető meg, tartható meg vagy veszthető el.
(2) A román állampolgárság nem vonható vissza azoktól, akik azt a születésüknél fogva szerezték meg.

De lehet csak én nem értem a dolgot, már 10x elolvastam minedn oda vonatkozó rész.

Kovács Béla Sándor! Köszönöm az ötletet, a nyilatkozattal bepróbálkozunk:)

cardio # 2007.09.04. 15:45

Bocs, rájöttem közbe mit jelent a születés útján nem vonható vissza.

Rozleffe # 2010.03.09. 07:57

Bocs hogy eloasom ezt a regi topikot, de egy kerdesem lenne: tudja valaki, hogy milyen koltsegekkel jar a magyar allampolgarsagrol valo lemondas, es milyen elofeltetelei vannak?

Ezeket talaltam:
http://www.mfa.gov.hu/…gi_ugyek.htm
http://www.mfa.gov.hu/…as_aprol.pdf

De az ugyintezes dijairol sehol sem irnak.