Haszonélvezeti jog illetéke


oligaliga # 2020.01.23. 06:38

drbjozsef
petilacus

És még az is befolyásolja, hogy milyen jogcímen szerzi: ajándékozással vagy visszterhesen, az ajándékot kitől kapja.

drbjozsef # 2020.01.23. 06:21

petilacus,

Adót biztosan nem a haszonélvezet alapításakor.

Az illetéktörvény szerinti vagyonszerzési illetéket viszont igen, hiszen vagyoni értékű jogot szerez. Összege attól függ, határozott vagy határozatlan ideig tart, hány éves a szerző, és milyen forgalmi értékű az ingatlan.

Számold ki : Itv. 72.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

petilacus # 2020.01.23. 06:01

Üdvözlök mindenkit.
Kérdésem az, hogyha kiskorúnak a lakás pl 30%-ára lenne haszonélvezeti jog bejegyezve, kell-e adót fizetni, és mennyit?

Köszönöm!

lajcsó # 2019.10.27. 11:34

(3) A haszonélvezeti jog nem terjed ki arra, amivel a haszonélvezeti jog tárgya a haszonélvezet keletkezését követően gyarapszik, kivéve, ha a gyarapodás a haszonélvezet tárgyának a rendes gazdálkodás körében való hasznosításából származik.
(Ptk. 5:146. §)

drbjozsef # 2019.10.26. 07:35

domuss,

Azt azért érdemes tudni - bár nektek tényleg semmi közötök hozzá közvetlenül, nem a ti dolgotok -, hogy teljesen mindegy, hogy a haszonélvezet csak egy virágágyásra vonatkozik, vagy egy egész falura. NINCS kötelezően, törvény által előírt értéke a haszonélvezetnek a felek között, annyit kér érte a haszonélvező amennyit akar, legfeljebb nem kapja meg. Sokan azt hiszik, hogy az illetéktörvényben szereplő számítási mód a haszonélvezet értékére, az vonatkozik egy ilyen megegyezésre is, pedig nem, az CSAK az illeték megfizetésére vonatkozik. Bármennyit kérhet, függetlenül attól, mire vonatkozik, legfeljebb nem lesz megegyezés.

Mondjuk ha ezt az illető nem tudja, az nektek csak jobb, mintha tudná, de ha köti az ebet a karóhoz, akkor nem nagyon fog sikerülni az adásvétel, erre készüljetek fel azért.

domuss # 2019.10.25. 19:44

Így fogunk tenni. Szeretnénk azt az ingatlant, de haszonélvezővel a nyakunkban nem érünk vele sokat. Reméljük a tulajdonosoknak sikerül megegyezniük a haszonélvezővel.
Nagyon köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.25. 18:34

Ez nem a ti ügyetek. Ha lemond a haszonélvezetről, vegyétek meg, ha nem mond le, ne vegyétek meg. A többit ők beszéljék meg egymás közt.

domuss # 2019.10.25. 18:22

Valószínűleg nem vesszük meg, de akkor a haszonélvezetért cserébe járó összeg lényegesen kevesebb mint azaz összeg ami most nem tetszik neki. Akkor úgy jár jobban, ha a mostani összeget elfogadja - szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.25. 06:05

Ha azt, mondom, a haszonélvező joga csak a telekre maradt meg, akkor kockáztatsz, és megveszed?

domuss # 2019.10.24. 18:37

Igazából meg akarjuk venni azt a 80%-ig kész családi házat és a 3 tulajdonos el is akarja adni, de a haszonélvezővel gond van. Ez az egész azért furcsa, mert több mint 1 éve hirdették az ingatlant, most meg olyan mintha rácsodálkoznának, hogy valaki meg akarja venni. Most kezdenek osztozkodni a pénzen és itt van a probléma. Ezért kérdeztem, hogy van-e egyáltalán haszonélvezeti jog az újonnan felépített családi házra, mert ha nincs akkor a haszonélvező hiába kevesli amit kapna, lehet nem is járna neki.
Elég fura az ügy.
Tisztelettel:
Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.24. 16:46

Nem lett volna jobb az építkezés előtt kérdezni?

domuss # 2019.10.24. 13:31

Szép napot Mindenkinek!

Haszonélvezettel kapcsolatban lenne kérdésem, egy telekről és házról van szó:
Igaz-e az, hogy a haszonélvezet arra az ingatlanra vonatkozik ami a haszonélvezet létrejöttekor a telken állt?
Ha azóta azt az épületet (műhelyt) lebontották és helyette lakóházat építettek, akkor a haszonélvezet tényleg nem érvényes a lakóházra csak a telekre?
Illetve milyen feltételek esetén érvényes a házra is?
A családi ház nem rég kapta meg a használatba vételi engedélyt, ami alapján nyilvántartásba vette a Földhivatal, arra érvényes-e ("átöröklődik-e") a haszonélvezet, ha a régi épületről nem vették le, vagy így már csak a telekre érvényes?
Remélem valamelyest érthetően írtam le a kérdésemet és előre is nagyon hálás vagyok ha valaki felvilágosít ebben a témában.
Andrea

kalex62 # 2019.01.17. 09:55

Hétvégén jönnek a testvéremék hozzánk, összeülünk Apukámmal és megpróbálunk valamilyen közös megoldást találni. Mindenesetre köszönöm a tippeket, remélem sikerül valahogy megoldani az ügyet!
Köszönöm, hogy foglalkoztak velem!

Tisztelettel

Sándor

drbjozsef # 2019.01.17. 07:12

kalex62,

Ha máshogy nem megy, akkor próbálhatjátok azt is, hogy elmondjátok neki, hogy egyikőtök bajba került, hitelt kellene felvenni, és szükség lenne, hogy jelzálog kerüljön a házra. Nyilván nem örülne ennek.
De ha felvesztek 10 évre valami kisebb kölcsönt, amihez jelzálog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom lesz feljegyezve a tulajdoni lapra, akkor nem fogja tudni kicsalni alóla senki.
A pénzt berakjátok a bankba, fizetgetitek a hitelt. A kamatok miatt (betéti nincs, hitelre meg fizetni kell) buktok rajta valamennyit, de felfoghatjátok ezt biztosítási díjnak is, hogy az ingatlan megmaradjon...

oligaliga # 2019.01.16. 17:22

Olyan, ami illetékmentes lenne, nincs igazán. A legjobban az ügyvéd vagy a közjegyző védhetné meg, akihez esetleg elcipelik, hogy aláírassák az adás-vételit.

Próbáljátok meggyőzni egy olyan megoldásról, ami mindannyiótok előnyére válik.

kalex62 # 2019.01.16. 13:37

oligaliga

Köszönöm szépen a válaszokat! Szerintem az ajándékozásba valószínűleg nem fog beleegyezni, nem biztos, hogy megérti a lényegét sajnos. Ha lehet még egy kérdésem, nincs rá az ajándékozáson kívül valami más lehetőségünk, amivel megakadályozhatnánk,hogy valaki átverje, aláírasson vele pl. adás-vételt, amit lehet, hogy nem is ért meg? Persze megpróbáljuk rábeszélni, ezek alapján úgy tűnik ez lenne a legjobb megoldás.

Elnézést,hogy feltartottam, még egyszer köszönöm az eddigi válaszokat!

Tisztelettel:

Sándor

oligaliga # 2019.01.15. 16:21

Vagy az is megoldás, hogy ha rajtatok kívül nincs más, aki örökölne, akkor édesapátok nektek ajándékozza a házat, és fenntartja magának a haszonélvezeti jogot. Ez is illetékmentes ügylet, de ehhez is ügyvéd vagy közjegyző kell.

Na ebben az esetben lehet nála próbálkozni, mert ami nem az övé, azt már nem tudja eladni.

oligaliga # 2019.01.15. 16:20

klaex62

A hosszú válasz: a haszonélvezet nem akadálya a ház eladásának. Előnye viszont, hogy amíg éltek és a házat használjátok, hasznosítjátok (akár bérbeadással), a vevő nem veheti birtokba.

Egyenesági rokonok között az ingyenes haszonélvezeti jog alapítás ajándéknak minősül, és így illetékmentes. a bejegyzéshez azonban ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett szerződés kell, ami pénzbe kerül.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.15. 15:17

Nem így van.

kalex62 # 2019.01.15. 11:42

Tiszteletem!
Szeretnék segítséget kérni! Apukám már elég idős, egy családi házban lakik, én és a testvérem nem lakunk vele. Már többször megkeresték, hogy úgy hallották, hogy el akarja adni a házat. Ez persze nem így van, nem akarja. Mi a testvéremmel úgy hallottuk, hogy ha rátennénk a haszonélvezetet a házra, persze az Apukánk hozzájárulásával, akkor a kettőnk hozzájárulása nélkül nem lehet eladni a házat. Azt szeretném kérdezni, hogy ez így van-e tényleg és, ha igen akkor ezt hogyan kell intézni és mennyi illetéket kell a haszonélvezet miatt fizetni?

Köszönöm előre is a választ!
Sándor

drbjozsef # 2018.11.07. 05:38

Nem.
Adók módjára az állam majd behajtja rajta.

Benifer # 2018.11.06. 20:51

Azt szeretnem kerdezni ha a haszonélvező nem fuzeti ki az illetéket annak milyen következménye lehet? Törölhetik mint haszonelvezot?

drbjozsef # 2018.09.14. 06:30

Már miért ne adhatnád ki Te? Köttök egy szerződést a fiaddal, és ő átengedi neked a hasznosítás jogát. Nem tilos ez, igaz, a telekkönyvbe bejegyzett haszonélvezeti jog jobban véd, és nem felbontható, mint egy szerződés.

Neo2a # 2018.09.14. 06:10

Kedves Uraim!
Szeretnék segítséget kérni.
A fiamnak van egy kis 50nm alapterületű hétvégi háza.
Szeretnék erre haszonélvezeti jogot szerezni, mert ő nem használja én pedig ki szeretném kiadni. Én csak akkor adhatom ki ha legalább haszonélvezeti jogom van rajta.
Úgy tudom, hogy egyenesági leszármazott esetén ajándékozás miatt nem kell illetéket fizetni.
Más költségek vagy adók valamelyik oldalon felmerülnek?
(csak a haszonélvezeti jog átruházása kapcsán)
Köszönettel
István

drbjozsef # 2018.08.15. 11:13

Ja, az illetékalap az Illetéktörvény 72§ szerint számolandó. Görgess vissza pár hozzászólást, itt van bemásolva alattunk.