Tevékenységi kör, számla adás


wers # 2019.04.19. 13:10

egyéni vállalkozóknál ezt azonnal ellenőrzik

Csodálom, hogy kft-nél nem de hát lassan már semmire sem tudok rácsodálkozni.

Tehát Kft-ben akár agysebész is lehetek. Újjéé

Sherlock # 2019.04.19. 10:25

ha ez így van, az régen rossz. Mármint ellenőrzés nélkül. Bejelenthetem holnaptól, hogy én pl. szikvíz töltő vagyok végzettség igazolása nélkül, ha az Kft?

Igen, bejelentheted, nincs velem probléma. Ha szükséges végzettség (a legtöbb tevékenység nem ilyen), akkor azt megbízási/vállalkozási szerződéssel vagy alkalmazottal is biztosíthatod. Ellenőrizni pedig alapból nem ellenőrzi senki. A könyvelő bejelenti a T201T nyomtatványon az új tevékenységi kört, a cégjegyzékben pedig NAV megkeresés alapján fog megjelenni (az ügyvéd az alapítást kivéve nem is tud semmit kezdeni a tevékenységi körökkel).

wers # 2019.04.18. 16:52

Ha a cégem ma kiad egy számlát, amelyen pl. festés szerepelt, s én eddig azt sem tudtam, mi az az ecset, nos, akkor a könyvelőm ezt bejelenti a NAV-nak, s kész.

ha ez így van, az régen rossz. Mármint ellenőrzés nélkül. Bejelenthetem holnaptól, hogy én pl. szikvíz töltő vagyok végzettség igazolása nélkül, ha az Kft? Vállalkozóként nem lehetne. Már ehhez is kell oskola.

Egyéni vállalkozó esetén, be kell ismerjem, nem tudom.

Ahogy írtam, azonnal megy a végzés, "mutassa be" (magunk közözött csak : na mutasson be nekünk - volt a címe :))) )

Szerintem az adóhatóság a számlán megjelölt tevékenységi köröket lecsekkolja ellenőrzés során. Persze nem csak ez.

Nem kellemes élmény, ha valami nem egyezik.

ius latratus # 2019.04.18. 16:12

Lemaradt a Bélának írt:

Persze, hogy nem ez a baj. Miért ne adhatna a vállalkozás ki számlát...

ius latratus # 2019.04.18. 16:10

wers

Elbeszélünk egymás mellett. Ha a cégem ma kiad egy számlát, amelyen pl. festés szerepelt, s én eddig azt sem tudtam, mi az az ecset, nos, akkor a könyvelőm ezt bejelenti a NAV-nak, s kész. Sőt, s ez még jobban fel fog háborítani, erre van 14 napja... De az például az e-cégjegyzéken nem lesz ott...
:)
Egyéni vállalkozó esetén, be kell ismerjem, nem tudom.

Béla

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.18. 15:53

Ugye, ugye. Tehát a kérdező problémája egyáltalán nem az, hogy adhat-e számlát az a vállalkozás vagy nem. De még csak nem adóügyi vagy pénzügyi.
Hiába, kérdezni is tudni kell.

wers # 2019.04.18. 15:39

wers

Ezt most nekem?

NEM, természetesen, akkor még nem is láttam.

Már meg ne haragudj, de a nyilvános adatbázis az pont nem jó arra, hogy abból megállapíttassék: mit végezhet egy cég, s mit nem.

Ezt én értem (bár szerintem az elérhető adatbázis elég megbízható) de nem hiszem, hogy egy cég folytathat tevékenységet, amire nem jogosult. Ha jogosult, akkor vegye fel a tevékenységi körébe.
Nem tudom, ez Kft-nél hogyan működik, vállalkozónál miután jelezte az új tevékenység felvételét, azonnal megy a levelecske, hogy "mutassa be a tevékenység gyakorlásához szükséges..... különben a ... tevékenység gyakorlását felfüggesztjük"

Persze, hogy nincs harag :))) viccelsz?

OFF

rég láttalak erre, üdv.

ON

ius latratus # 2019.04.18. 14:56

wers

Ezt most nekem?
A könyvelőt én úgy értettem, hogy elég, ha van egy könyvelő, aki az új tevékenységet bejelenti a NAV-nak. Ennyi. S tényleg ennyi az egész.
A könyvelő legfeljebb (ha nagyon ráér) annyit tehet, hogy a számla befogadása előtt elmegy inni egy kávét. Már meg ne haragudj, de a nyilvános adatbázis az pont nem jó arra, hogy abból megállapíttassék: mit végezhet egy cég, s mit nem.
Nincs harag, ugye?
:)

wers # 2019.04.18. 14:17

ajajj, egy alapos, normális könyvelő egy ilyen számlát be sem fogad. Előzetesen mindent ellenőrizni kell.

Mi egyszer belefutottunk egy esetbe, régi partnert megbíztunk alvállalkozóként egy munkára, régebben sokat dolgozott a cégnek. Elvállalta, megcsinálta, minden rendben, számla, kifizetve.

Adóellenőrzés, mi "barátunk" már vagy egy évvel előbb megszüntette hivatalosan a vállalkozását. Dehát vót még neki megkezdett számlatömbje, gondolta, tud ő számlát adni.

Nem nagyon tudom, mit javasoljak. Gyanítom, pénzt vissza nehezen kaptok, jobb lenne peren kívül valahogy megegyezni. Ha nem, hát, mégiscsak megbíztátok, másképp nem, szóban. Ennyire amatőr a közös képviselő? Döbbenet.

ius latratus # 2019.04.18. 14:10

A második bekezdésed első mondatához azért annyit hadd tegyek hozzá, hogy az, hogy utána néztetek a tevékenységi körének, az még nem azt jelenti, hogy azt amit kifogásolsz, nem végezheti.
Igen, még akkor is elvégezhette, ha ti azt nem láttátok felsorolva. Annak a rossz gyakorlatnak már régen vége van, hogy kizárólag a cégbíróság jóváhagyó végzése után lehetett új tevékenységi kört felvenni. (mondjuk ez nem biztos, hogy jó mondat lett, mert lehet, hogy elég volt pusztán bejelenteni a cégbíróságnak, de mindegy, ma már elég hozzá a könyvelő is...)

Katsa # 2019.04.18. 13:28

Visszamenőleges vizsgálaton derült ki. Nincs megrendelő, nincs megbízás. A közös képviselő nem kötött megbízási szerződést. Sajtcetlin, aláírás és dátum nélkül (tehát nem tudjuk, hogy ki) "összegezte", így: anyagárak X.-Ft, munkadíj: Y-Ft. Teljesítési igazolás sincs. A közös képviselő a pénzt átutalta.
Ezért néztünk utána a vállalkozó adatainak, és kiderült, hogy nincs a tevékenységi körében. Ráadásul kontár munkát csináltak, és másik vállalkozóval kellett korrigáltatni, ami tulajdonképpen dupla kiadás lett ugyanarra a munkára.

wers # 2019.04.18. 11:54

A számla a történet vége. Megbízást adtatok egy cégnek olyan tevékenységre, amirt nem folytathat. Itt kezdődik.

Katsa # 2019.04.18. 11:30

Köszönöm szépen a válaszotokat.
Igen, szó szerint úgy értelmezem, ahogy írtam.
Pl. a cég tevékenységi körében, mondjuk, építőanyag kereskedés(!) és klf. vendéglátóipari tevékenység áll,
ugyanakkor kiad egy számlát víz-csatorna szerelésről?
A közös képviselőt számon kértük, és azt válaszolta, hogy cég arról állít ki számlát, amiről akar, ha "elvégezte" azt a munkát.
Én ezzel vitatkozom, ezért van szükségem szakemberek véleményére, ami nyomatékot jelent.
Én is azt feltételezem, hogy a számla csak papírforma,
a pénzről egyezkedés folyhatott valójában.
Van-e esély ilyenkor a közel másfél milliót visszaperelnünk?

wers # 2019.04.18. 09:59

Igen, igazad van, kiállítani bármiről lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.18. 08:56

A konkrét kérdésre a konkrét válasz az, hogy igen. Hogy aztán a kérdező azt kérdezte-e, amit valójában akart, más kérdés.

wers # 2019.04.18. 08:02

szerinted? ugye ez csak költői volt

(megjegyzem, nem éppen (csak) a számlával lenne gond, valahogy felmerülne, hogy a számla mögött tevékenység is lapul, és nagyobb gáz, ha azt a tevékenységet nem végezheti)

Katsa # 2019.04.18. 07:35

Tisztelt Jogászok!
Kiadhat-e számlát egy cég olyan munkáról, mely a bejegyzett tevékenységi körében nem szerepel?
Köszönettel: Kátsa