TB fizetés

markab # 2011.12.21. 13:28

Több éve nincs munkaviszonyom és munkanélküli segélyt sem kapok.
A TB járulékot magán úton sem fizettem be, természetesen más sem fizette helyettem.

Azt hallottam, hogy az APEH felszólítást és büntetést küldözget azoknak a magán személyeknek, akik nem fizették be az egészségügyi járulékot.
És visszamenőleg behajtja ezt az összeget.
Kérdésem a következő:
Tényleg behajtják ez elmaradt TB befizetést a magán embertől? (én 8 éve nem fizetek és még nem keresett meg az APEH ez ügyben)
Hány hónapot vagy évet kell visszamenőleg befizetni?

Szokták mondani, ha akarok ingyenes orvosi ellátást, akkor fizetni kell a TB-ét, bla, bla bla..
,de a kérdésem nem az orvosi ellátásról szól. Nem akarok ingyenes orvosi ellátást.

Rexor # 2011.12.21. 13:56

Ez sajnos nem kívánságműsor. 5 évre visszamenőleg kérhetik az un. egészségügyi szolgáltatási járulékot.

vzoli0917@citromail.hu # 2011.12.23. 12:36

Azt szeretném tudni,hogy az élettársam 2006-ban lejárt a gyes.Innentől kezdve nem fizettük a tb-jét mivel fogalmunk sem volt róla ,hogy kell .azóta regisztrált munkanélküli munkahelye nincs keresete nincs .Nemrég az apeh kiküldte a számláit 2006-2011-ig visszamenőleg ,ez 370000 ft.Irtam ,hogy engedjék el méltányosságból és következő hónaptól fizetem neki de ezt elutasította mivel elvileg be tudnám fizetni a rendelkezésre álló adatok alapján.Nagyjából 32000 ft marad fejenként hitel van 4-is amit alig tudok fizetni.Kérdésem lenne mit kell tegyek ez ügyben milyen jogi megfogalmazást kell tennem hogy valami történjen.

végrehajtó1 # 2011.12.23. 12:53

Fellebbezd meg ha még lehet.
Bár az az igazság hogy 1 fokon kellett volna legalább vélelmezned hogy az adó megfizetése a magad és a veled élő hozzátartozók megélhetését veszélyezteti

nyikiric # 2011.12.26. 14:25

Tisztelt HOzzáértők!

segítséget szeretnék kérni. Kb. 5 hónapja nincs munkahelyem. Regisztrálva vagyok a munkaügyön, de onnan járandóságot már nem kapok. Jelenleg a kisfiammal vagyok itthon gyesen mert tartósan beteg. Bár a gyes és a csp a férjem nevén van. Namost mióta a munkaügytől nem kapok semmit a tb-t nem fizeti utánam senki tehát én sem. Azt szertném kérdezni, hogy ha a gyest és a csp-t a nevemre kéretem akkor abból levonásra kerül a tb vagy ez hogy működik. Mert mikor még gyesen voltam nem kellett a tb-t külön fizetnem ezért gondolom, hogy abból vonták.
A férjemnek van munkája és eddig az ő nevén volt a gyes. Tehát a nevemen jövedelem nincs abszolút. Így kaphatok büntetést az APEH-tól? Valamint akkor ha a gyes a nevemre kerül akkor kell fizetnem utána Tb-t vagy nem? Ha igen mennyit és hova kell fizetnem akkor? Köszönöm szépen

végrehajtó1 # 2011.12.27. 00:18

Jelenleg a kisfiammal vagyok itthon gyesen

biztosítva vagy

I-83 # 2011.12.28. 13:41

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésem lenne: 2012 januártól szeretném kérni az önkormányzattól a tb fizetésének átvállalását 1 évre, azonban nem tudom pontosan, hogy ehhez milyen papírok beadása szükséges?
Válaszokat előre is köszönöm!

éhező # 2012.01.04. 11:16

Olyan kérdésem lenne, hogy fizettem magam után TB-t míg nem volt állásom.
Most már van munkám, viszont kaptam elmaradásról szóló papírt.
utána kérdeztem és azt mondták, hogy valamilyen nyomtatványon kell kérni a lemondását, mivel nem szűnt meg magától a dolog.
Meg tudná valaki mondani, hogy honnan tudom a megfelelő nyomtatványt letölteni?

végrehajtó1 # 2012.01.05. 10:37

I-83

Ha jövedelempótlót kapsz akkor ezzel automatikusan jár.
Ha nem akkor írásban kérd és az anyagi helyzetedtől valamint a veled élők anyagi helyzetétől függően adható.
Az egy főre jutó jövedelem 28500 ft-t nem haladhatja meg.

végrehajtó1 # 2012.01.05. 10:38

éhező
Aki mondta attól kérdezd.

I-83 # 2012.01.05. 17:20

végrehajtó1

Köszönöm a válaszod, nem kapok jövedelempotlót és a munkaügyi központban sem vagyok regisztrálva. Ez jelenthet akadályt az ügyintézésben szerinted? A feltételeknek (amiket leírtál) megfelelek, de gondolom ezt papírral kéne igazolnom.

Szanci89 # 2012.01.26. 12:27

Sziasztok!

Próbaidő alatt derült ki, hogy babát várok, így sajnos munkanélküli lettem. 90 napig kaptam munkanélküli segélyt. Ez lejárt a hónapban, így a tb-m is lejárt... A férjemmel élek együtt , ő 80 000 ft-ot keres, így gondolom nem vagyok jogosult arra, hogy az Önkormányzat fizesse helyettem a tb-m. Pedig sajnos jól jönne,mivel, csak a rezsink 60 000 Ft!

Válaszotokat előre is köszönöm!!

vujutka # 2012.02.09. 10:36

Jó napot!
Az lenne kérdésem hogy fizettem magam után a Tb járulékot a 2011-es évben. Idén újra meg kell kérnem vagy automatikusan küldik a 2012-est?

mucogi # 2012.02.09. 15:50

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne csak!
Megkértem az önkormányzattól TB-támogatást.Megadták,de szeretném tudni,be kel menjek az APEH-hoz valamit kitölteni vagy nem?mert az idei csekket még nem kaptam meg.köszönöm.

mucogi # 2012.02.09. 15:50

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne csak!
Megkértem az önkormányzattól TB-támogatást.Megadták,de szeretném tudni,be kel menjek az APEH-hoz valamit kitölteni vagy nem?mert az idei csekket még nem kaptam meg.köszönöm.

végrehajtó1 # 2012.02.09. 17:05

nem kell bemenned.Önkormányzat le jelenti

mucogi # 2012.02.10. 07:47

Köszönöm!

vujutka # 2012.02.10. 09:02

Szép jó napot!
Ismét felteszem a kérdésemet, remélem nem veszi ezt senki tolakodásnak.
Tehát én is és a párom is fizettük magunk után a Tb-t 2011-ben. Idén még nem jött semmilyen csekk és újabb határozat sem, semmi nem változott az idei évben sem. Január 12-én fizettem be az utolsó csekket. Én várok, de lehet hiába. A 2012-es csekkeket ki küldik vagy be kellene mennem kérni?

Ars Iustitiae # 2012.02.10. 10:01

nem kell bemenned!
Önkormányzat fizeti, így nem is fognak majd csekket küldeni!Ha megkaptad a határozatot, akkor az 1 évig érvényes!

ildikoka63 # 2012.02.10. 10:05

A következő lenne a kérdésem: tartós munkanélküliként szoc. rászorultság alapján eddig kaptam az önkormányzattól a tb fizetés alól a mentességet. Ez 2012. márc. 7-én lejár. Mi a teendőm,mert továbbra nem leszek jogosult a rászorultságra.Úgy hallottam az illetékes Apeh-tól kell csekket kérni. Ezt lehet elektronikus úton is intézni,vagy csak személyesen? Köszi a segítséget!

moncsi88 # 2012.02.27. 09:23

A következő lenne a kérdésem.3 éve végeztem el az iskolát,azóta nem dolgozom,munkanélküliként sem vagyok regisztrálva.Tb-t nem fizettem egyáltalán,orvosi szolgáltatást sem vettem azóta igénybe.Most szeretném befizetni a tb-t.Visszamenőleg kifizettetik velem?Orvosi ellátást,vagy gyógyszertárat egyáltalán nem vettem igénybe.

laurel87 # 2012.02.27. 16:49

Üdvözlök mindenkit!

A problémám a következő: szeptemberben kértem TB támogatást a tartózkodási helyem önkormányzatánál, ahol életvitelszerűen élek. Mostanáig nem jött semmi válasz, egyetlen levél sem! Múlt héten orvoshoz kellett mennem, ott derült ki, hogy nem kaptam meg a támogatást. Mivel így most lett hátralékom (dec. 15-ig kellett volna bejelentkeznem, hogy fizetem a TB-t, de ezt nyilván nem tettem meg, mivel azt hittem, kapok támogatást, ugyanis az önkormányzatnál azt mondták, az adatok alapján jogosult vagyok rá!), az APEH akár ki is szabhat bírságot.
Kérdezem: mit tegyek, ha egyszer ők maguk nem küldtek választ, nem küldtek semmilyen elutasítást és indoklást, de azért most megbírságolnának a hátralékért?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Zsanka87 # 2012.02.28. 12:28

Üdv Mindenkinek!

A kérdésem a következő: Január óta munkanélküli vagyok, március 5-el lejár a munkanélkülim. Magánszemélyként hogyan fizethetem a TB-t?
Idén még szeretnénk babát, és úgy tudom, hogy az előző évi fizetésemből számolják ki a GYED-et, ami csak abban az esetben van így, ha a szülés pillanatáig biztosítva vagyok. Hogyan fizessem a biztosítást magam után, és mennyi az az összeg, amit fizetnem kellene

sudocrem # 2012.03.02. 13:51

Üdvözlöm.
Ma kaptam egy olyan papírt,hogy 2010.07.-tól nem vagyok jogosult a tb támosatásra.Sajnos jelenleg nincs munkahelyem,és úgy adódott,hogy egyedül nevelem a 2 gyerekemet.Kérhetek-e ez alól a fizetés alól valamilyen mentességet.Ha nem akkor legalább arra,hogy visszamenőleg ne kelljen kifizetnem.Van-e valami PTK-amire lehetne esetleg hivatkozni??
Üdv.H.M

dbori # 2012.03.05. 07:46

Kedves Mindenki,

Testvérem tavaly augusztusban kiment Angliába dolgozni, de nem jelentette be az Apehnál, biztos az azóta eltelt hónapokra fizetnie kell az egészségügyi biztosítást, ugye? Mit tegyünk, menjek be minél előbb és próbáljam (lehet-e?) valahogy elintézni, hoyg ő valójában Angliában fizeti ugyanezt (National Insurance), itt nem is tud egészségügyi szolgáltatást igénybe venni... és akkor legalább a bejelentéstől számítva nem kell ezt fizetnie? Az SZJA-val kapcsolatban mi lehet a helyzet?
Köszönöm szépen,
Bori