„szubone # e-mail 2012.05.11. 13:24 Üdv.A kérdésem az lenne,hogy munkanélküli vagyok,nem kapok semmi ellátást.Ha nem járok orvoshoz és nem fizetem a TB-t annak van valami következménye?Mert sajnos annyi mindent mondanak már,hogy nem tudom kinek mit higgyek!
Üdv.Az lenne a kérdésem,hogy munkanélküli vagyok,semmi ellátást nem kapok.Ha nem járok orvoshoz és nem fizetem a TB-t akkor van valami következménye?”
Főszabály szerint aki nem biztosított és egyéb módon sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra köteles bejelentkezni a NAV-hoz és megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
NAV=Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz az APEH.
Aki a fentieket -bár köteles lenne- nem fizeti meg, úgy az adók módjára 5 éven belül, bármikor behajtható.
Azt, hogy ki a biztosított a Tbj. 5.szakasza (§) taxatíve felsorolja.
Tbj=1997. évi LXXX törvény
Van egy olyan személyi kör, akik ugyan nem biztosítottak, mégis jogosultak eü-i szolgáltatásra.
Lásd Tbj. 16. § taxációját. Ilyenek pl. táppénzben, thgy-ban, GYED-ben, GYES-ben részesülők, a közép, vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerben tanulók, a fogvatartottak, hajléktalanok stb.
Jó, ha tudja, hogy ebbe a körbe tartozik az is, aki az 1993. évi III. törvény 54. szakasza (§) alapján szociálisan rászorult.
Aki szociálisan rászorult nem kell mefizetnie az eü-i szolg. járulékot.
Erről az előbb idézett törvény így rendelkezik:
54. § (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,
- akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
- aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.
(2) A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.
(3)A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.
Amennyiben a fentieknek megfelel keresse fel a lakóhelye szerint illetékes jegyzőt (nagyobb településen a polgármesteri hivatal szociális irodáját) és kérje a rászorultság megállapítását.