TB fizetés

intentio # 2012.08.30. 08:02

Claudia075

Magyarországon társadalmi kockázatközösségen alapuló, kötelező egészségbiztosítás van. A jogi háttere a következő:

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről1

Tbj. 2. § (1)2 A társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és e törvény külön rendelkezése alapján más természetes személyeket az e törvényben meghatározott szabályok szerint magába foglaló, társadalmi szintű kockázatközösség.

(2)3 A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező.

(3)4 A kötelező társadalombiztosítás rendszerében a biztosított – e törvény vagy társadalombiztosítási ellátást megállapító törvény eltérő rendelkezése hiányában – az egyéni felelősség elvének megfelelően, az e törvényben meghatározott járulékfizetési kötelezettség alapján szerezhet jogot saját maga és törvényben meghatározott hozzátartozója javára az egyes társadalombiztosítási ellátásokra. A pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege – ha törvény kivételt nem tesz – arányban áll a biztosítottnak az ellátás fedezetére szolgáló járulék alapjául szolgáló jövedelmével.

Magyarország Alaptörvénye

XIX. cikk
(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

6. § (1) A Tbj. szerint biztosított személy valamennyi, e törvényben szabályozott ellátásra jogosult.

(2) A II. és III. fejezet alkalmazásában a Tbj. szerinti biztosítottal azonos ellátás illeti meg a Tbj. szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeket, ideértve azokat a személyeket is, akik után a központi költségvetés egészségbiztosítási járulékot fizet.

29. § (4) A Tbj. szerint biztosított vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (a továbbiakban: TAJ szám) igazoló hatósági igazolványát köteles bemutatni.

(Nem, senkit "nem hajtanak ki a rendelőből, ha haldoklik", sűrgősségi (életmentő) ellátásra mindenki azonnal jogosult anélkül, hogy a biztosítását vizsgálnák.

Aki nem biztosított és más módon sem mentesül az eü-i szolg. járulékfizetési kötelezettség alól (erről a lehetőségről ha visszalapoz részletesen olvashat) az köteles a Tbj-ben meghatározott összegű eü-i szolg. járulékot fizetni.

A járulékkal a NAV foglalkozik, megfizetésének az elmaradása esetén az adók módjára hajtandó be. Lásd az Art. rendelkezéseit.

(Ha ellátják és kiderül, hogy nincs biztosítása, sőt ezen járulékot sem fizette értesítik a NAV-ot és a járulékot 5 évre visszamenőleg kiróják. Ezt kell befizetni és nem az ellátás költségét.)

Danee90 (törölt felhasználó) # 2012.09.15. 07:24

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a problémám:
A NAV-tól (APEH) édesanyámnak szüksége lenne a tavalyi évről egy jövedelemigazolásra. Kb 2002-től 2010-ig alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott, ez után egy munkahelyváltás volt, de talán már a következő hónaptól folytatta szintén alkalmi munkavállalóként. Jelenleg is ezen a helyen dolgozik, havonta kb 15 napot van bejelentve a munkáltató által. 1990-től 1993-ig GYES-en volt velem, 1993-tól 2001-ig otthon volt, nem dolgozott. Nem tudom hogy ebben a 8 évben fizetett-e TB-t.
A kérdésem az lenne, hogy ezek közöl akkor mely időszakra volt rendesen fizetve a TB-je?
Főleg az érdekelne hogy jelenleg (a havi 15 bejelentéssel az APEH felé) biztosítva van-e? Illetve ha nincs, akkor visszamenőleg 5 évre behajtják-e a TB összegét ha a jövedelemigazolás kikérésekor látják hogy nincs biztosítva?
Talán kicsit zavaros lett, de remélem azért érthető.

Köszönöm a válaszokat!

Bea78 # 2012.09.27. 13:22

Kedves Forum!
A kerdesem az lenne, hogy 18 ev kulfoldon (USA) tartozkodas utani hazatelepulesem eseten hogyan tanacsolt ujra elkezdenem fizetni az egeszsegugyi jarulekot? Annak idejen nem jelentettem be, hogy kulfoldre tavoztam es most mar tudom, hogy 2007 ota van egy torveny, ami kotelezi az allando magyar lakcimmel rendelkezoket, h fizessek a havi jarulekot allampolgari kotelessegkent. Sajnos tobben bele is futottak abba, h akar 5 evre visszamenoleg kovetelik ezt az osszeget rajtuk, ha nem EU-s tagallamban elnek ott kotott biztositassal. Nos, engem meg nem kerestek meg ezzel, de nem szeretnem felkelteni a NAV figyelmet azzal, h megjelenek az APEH-nal es felteszem ott ezt a kerdest. Egyszerubb lenne eloszor "kijelentkeznem" majd ujra "bejelentkeznem"? Van ebben valami precedens talan? Koszonom szepen valaszukat.

zsuzsa75 # 2012.10.04. 22:07

Tisztelt fórumozók!
3 évig nem fizettem TB-t.Munkanélküli voltam és nem kaptam már semmiféle támogatást.Most a férjem keresetéből fizetjük.Sajnos egy összegben kellene kifizetni 140 000Ft-ot.Ha fizetési könnyítést kérek,azt max.hány hónapra lehet megkérni?

Verus53 # 2012.10.06. 07:26

Verus53

Kedves Intentio, 1998.jan.01. előtt egykorú okirattal ÉS tanúvallomással, vagy egykorú okirattal VAGY tanúvallomással? Tehát elég lehet-e a tanúvallomás? Akikkel együtt dolgoztam, azok közül 2 ember tanúskodna ( a többiek nem élnek már). Személyesen kell tanúskodniuk? Illetve milyen jogkövetkezménye lesz az akkori munkáltatóra nézve ha nem voltam esetleg bejelentve? Egyéni vállalkozó, 1997-ben megszűnt a vállalkozása, már nyugdíjas. Köszönettel,Verus

Intentio:
"Az 1998.01.01. előtti jogviszonyok fennállását egykorú okirattal és tanúvallomással is lehet igazolni.

1997.12.31. utáni biztosítási időt szolgálati időnek elismerni csak akkor lehet, ha az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták és megfizették. (Tny. 37. §)

A jogviszony tartama igazolható (harmonika szerű) TB igazolvánnyal, munkakönyvvel, vagy Igazolás a munkaviszony megszűnésekor elnevezésű nyomtatvánnyal.

Ezen kívül érdemes megnézni a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság NYENYI, valamint az APEH (NAV) és az EBSZSZ (volt MEP) nyilvántartását."

Mariann222 # 2012.10.18. 10:22

Kedves Fórum!

A Párom Vajdasági, januárban lett magyar állampolgár, vagyis most kettős állampolgár. Az állampolgársági eskü letétele után be is jelentkezett hozzám állandó lakcímre. Azóta sem kapott munkát, jelenleg is regisztrált munkanélküli. Most hallottam egy ismerősömtől, hogy a munkanélkülieknek is kell TB-t fizetni. Valóban így van? Meddig mentesül a munkanélküli a fizetési kötelezettség alól.TB-t nem vettünk igénybe, de adókártyát és TB kkártyát is kértünk számára, hogy minél előbb munkát tudjon vállalni. De sajnos hiába a 4 nyelv tudás és a közgazdasági diploma a környéken nem talált állást. Szerbiában van betegbiztosítása, és állandó bejelentett lakása is.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Szinuhe1 # 2012.10.23. 20:14

Kedves Fórumozók!

Körülbelül 1 hónapja rendelkezem rehab kártyával, de nem dolgozok több mint 10 éve. Eddig én fizettem magamnak a TB-t, de büszke kártyabirtokosként nem tudom kell-e még fizetnem tovább, vagy ez csak a munkáltatókra vonatkozik?
Segítség!!:)

Natti24 # 2012.10.26. 05:15

Sziasztok!

Az egyik ismerősömet munkahelyi baleset érte Németországban,1 éve dolgozik kint és mikor megtörtént a baleset meg is műtötték kint másnap,a szerződése szerint kiküldetésben van kint,de viszont kapott adó papírt is,hogy mennyit vonnak le tőle stb.A magyar Tb kéri a munkavállalási igazolást és addig míg nem kapják meg addig felfüggesztették a magyar táppénzt!Az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor mindkét táppénzre jogosult-e?A balesetről megvan a német baleseti jegyzőkönyv is,ilyenkor a kórház nem jelenti a balesetet, nem értem ezeket a dolgokat,hogy -hogyan is működnek!
Köszönöm válaszát!

kovalik # 2012.10.26. 07:32

Kedves Fórumozók !
Segítsége szeretnék kérni:
Novembertől lesz állásom, de előtte nem fizettem a tb-t magamnak mert munka nélkül voltam, tehát nyilván van tartozásom a Tb felé.Ha november után megyek orvoshoz(amikor is már fizetem rendesen a tb-t), akkor az orvosnál a rendszerben hogy jelentkezik ez ? Ellátásra jogosult vagyok vagy nem ? Kibukik, hogy nem fizettem évekig ? Köszönettel Andrea

Rexor # 2012.10.26. 09:14

Kedves Andrea,

Ha novemberben mész orvoshoz, akkor már a munkaadód révén biztosított leszel, tehát ezzel nem lesz gonodod. Az más kérdés, hogy az egészségügyi szolgáltatási járadékot fizetni kellett volna, ezt behajthatja rajtad a NAV.

katababa01 # 2012.10.28. 10:55

hello!
olyan kérdésem lenne, hogy nappali tanulói jogviszony van, akkor ugye az állam fizeti a tb-t, de hamarosan egy 6 órás bejelentett munkahelyem lesz, akkor automatikusan a cég fogja fizetni? vagy lehetséges e olyan hogy két helyről lenne fizetve?

köszönöm a választ!

Norbig # 2012.10.30. 12:22

Kedves kovalik!

Az orvos csupán annyit lát, hogy jelenleg rendezett a jogviszonyod és az alapján részesít ellátásban.

Az orvosnál bukik ki, hogy nem volt rendezett a tb-d.
Más kérdés, hogy a NAV "észlelheti", de ha a munkáltatód kezdi fizetni a járulékokat, akkor nem nem törvényszerű.

Norbig # 2012.10.30. 12:23

Bocsi, helyesen: az orvosnál NEM bukik ki...

Zulu # 2012.11.10. 16:38

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni! Ez év június végéig élt hivatalosan a hallgatói jogviszonyom egy felsőoktatási intézményben végbizonyítványom megszerzése miatt. De október 31-ig volt diákigazolványom. Tudtommal nov. 1-től kellett volna státuszomat lejelenteni a munkanélküli hivatalban. Most akkor a tb járulékomat ki és meddig fizeti, fizette meddig? Fontos lenne...
Természetesen első dolgom lesz hétfőn a NAV-nál érdeklődni efelől, de most nagyon idegesít a dolog.
Köszönöm előre is a választ!

andi1971 # 2012.11.12. 06:15

Sziasztok
Azt szeretném meg tudni ha valaki volt 2008-ban betegségre nyugdíj felül vizsgálaton , de nem érte el az 50%
csak a 40% annak nem érvényes a tb kártya ?
Üdv Andi

jávorfa # 2012.11.14. 08:42

A kérdésem, csak az lenne havi 8 napot dolgozom ami után fizetik a tb , de a többi napok után nem. Akkor most nekem kell-e külön fizetnem! Ebben az évben végig így dolgoztam , de én még nem fizetem. Köszönöm a választ előre is.

nandy # 2012.11.16. 08:37

A munkaviszony mindenképpen biztosítási jogviszonyt hoz létre, függetlenül a munkaidőtől.
Ha folyamatos munkaviszonyod van, akkor annak megfelelően biztosított vagy.
Ha csak az adott napokra kötnek veled (akár egyszerűsített...) munkaszerződést, akkor csak azokon a napokon leszel biztosított.

andetta # 2012.11.19. 12:51

jónapot

Szeretnék segítséget kérni a TB-fizetéssel kapcsolatos ügyemmel.
2011.Augusztusával megszünt a munkaviszonyom Magyarországon és szeptember 8-án költöztem ki Németországba, ahol először munkába állni 2011.december 12én tudtam. Innentől kezdve dolgoztam és természetesen bejelentett munkáról van szó.
Sajnos nem fizettem tb-t a kettő közti időintervallumban ( augusztus, szeptember, október, november, december 12ig), és nem is jelentettem az OEPnél, hogy Németországban végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek 2011 december 12-től.

Semmilyen papírt nem küldtek nekem, hogy igazoljam a fizetési jogviszonyomat. Ez miért lehet?
Így sajnos utólag tudtam meg 1 év elteltével, hogy nekem kikellett volna töltenem egy papírt 15 nappal azután, hogy munkába áltam itt.
Arra gondoltam, hogy most Magyarországon leszek 1 napot a héten, így pénteken tudnék bemenni az OEP Teve utcai iródájukba mert szeretnék pontot tenni az ügy végére.
Az lenne a kérdésem, hogy ha én most kitöltve odaadnám a papírt az OEP Teve utcai irodájukban a megfelelő kezelőnek, hogy 2011.december 12től Németországban végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek, akkor milyen összegre számíthatók? Van lehetőség kifizetni egyösszegben aznap ott? Illetve, ha jól számolom akkor 5 hónap elmaradást kellene kifizetni ( nem tudjátok, hogy mennyi lehet nagyságrendileg?) és remélem sikerül a büntetést elkerülni.
köszönöm a segítséget.

egy másik kérdés : az országból ,csak személyesen lehet kijelentkezni? aláírott papírral megbízott nem tud engem kijelenteni az országból?

Dávid

mákospite # 2012.11.20. 04:03

Sziasztok!
Tud valaki nekem segíteni?
Úgy néz ki, hogy munkáltatóm évek óta nem jól adta ki a szabadnapjaimat.
Lehet e kérni és ha igen mennyi időre visszamenően a rendezést?
Köszönöm!

Winnike # 2012.11.23. 12:17

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha felmondási idő alatt bizonyosodik be a terhesség és az orvos is úgy látja el lehet-e menni táppénzre veszélyeztetett terhesként az egész terhesség idejére? És ha igen, ilyenkor is az előző évi kereset alapján fogom a gyed-et kapni?

Válaszát előre is köszönöm!

pazs # 2012.11.23. 16:06

Nincs passzív táppénz, csak a felmondási időd alatt lehetsz táppénzen. Ha a szülés napján nem vagy biztosított, tgyás/gyed sem jár, csak gyes.

Winnike # 2012.11.23. 18:06

Köszönöm a választ, de nem ezt kérdeztem! Ha azt mondja az orvos, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, tehát nem kellene dolgoznom, akkor mi van? Egy az, hogy terhesen nem tudok elhelyezkedni, új munkahelyet találni, tehát mi a teendő ilyenkor? Ugyanúgy megy a táppénz, mintha lenne munkám?

Winnike # 2012.11.23. 18:20

Tovább folytatom, hátha érthetőbb leszek: dec. 14.-ig tart a felmondásom a volt munkahelyemen. Ha a doki azt mondja pl. november 29.-én, hogy veszélyben a baba és nem kéne dolgoznom, tehát táppénzre kellene mennem, akkor dec. 14.-ig még biztosított vagyok, tehát ha akkor mennék el táppénzre is csak a GYES járna majd? Ha igen mit kellene tennem ilyen helyzetben azért, hogy megkapjak majd mindent szülés után? Munkanálküli központ, vagy mi? Terhesen új munkahely kizárva!! Ez nem ugyan olyan, mint ha munkaidő alatt mennék el táppénzre veszélyeztetett terhességgel? Végül is a munkaviszonyom még tart és az alatt mennék el.Tehát nem a passzív táppénzről beszélek, hanem a veszélyeztetett terhességről!!

Nagyon fontos lenne ezt tisztán látnom, kérem segítsen!!

Gigi1982 # 2012.11.24. 20:43

Tisztelt Taácsadó!

A férjemnek 2012. január elején megküldte az APEH, hogy 2008 óta nem fizette az egészségügyi hozzájárulást. Jövedelmi helyzetünkre kértem a tartozás elengedését, vagy legalább részletfizetés lehetőségét. Sajnos egyiket sem kaptuk meg. Sajnos nem tudjuk megfizetni az így felhalmozódott tartozást, az idei évre előírt havi hozzájárulást is csak nehezen tudjuk fizetni.
Kérdésem az, hogy azon kívül hogy gyarapszik az összeg a késedelmi pótlékkal, mit tehet az adóhatóság az összeg behajtása érdekében, illetve elévülhet-e ez a tartozás valamikor.
Válaszát előre is köszönöm!

Kicsicsiga # 2012.11.26. 14:24

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, mert nem teljesen tiszta pár jogi szabály a TB fizetéssel kapcsolatban.

Tehát röviden a történetem. 2009-ben végeztem a nappali tagozaton a főiskolán, ekkor először az APEH-hez mentem, mivel munkahelyem még nem volt, de tudtam azt, hogy a TB-t fizetnem kell....ott mondták is,hogy decembertől kell fzetnem a TB-t, így is lett. Eközben beregisztráltam a munkaügyi központba is, ahol azt mondták, hogy semmilyen juttatást nem kapok (ami persze tudom, h jogszerű,mivel még nem volt munkaviszonyom), de a TB-t sem fizetik, esetleg elmehetek az önkormányzathoz ez ügyben, de nem igazán szokták átvállalni ezt az összeget, ezzel ennyiben is maradt a dolog. Az idő múlásával sem a munkaügyi központ, sem sajnos én nem találtam munkahelyet számomra. Hozzátartozik,h 2009 szeptemberétől levelező tagozatra is felvettek, ami szintén nem fizeti ugye a TB-t. 2011-ben kijelentkeztem saját döntésemre a munkaügyi központból, majd (ideiglenesen) új városba költöztem 2012 októberében és újból bejelentkeztem a helyi munkaügyi kp-ba. Sajnos 2009 óta semmilyen állandó munkahelyet nem sikerült találnom, szóval már 3 éve fizetem a TB-t. Csak diák-munkákat vállaltam ez idő alatt.
Kérdésem, hogy milyen feltételnek kell megfelelnem ahhoz,hogy egyáltalán átvállalja a TB-t az önkormányzat, illetőleg most 3 év múltán bemehetek-e az önkormányzathoz, kérvényezni a TB átvállalását, mert állandó jövedelem híján egyre nehezebb viselni ennek a költségét. Válaszokat előre is köszönöm!