Közös terhek az egyéni vállalkozásban?

vlenke # 2005.03.14. 18:53

Köszönöm, próbálom átvinni a válás topicba. Remélem tud majd valaki segíteni.
Neked pedig köszönöm, hogy visszanéztél!

old-guy # 2005.03.13. 19:35

Kedves vlenke,

Mindenképpen tereljétek a munkaügyi oldalára az ügyet, nevezetesen, hogy a férj a felesége alkalmazásában állt, és a Munka Törvénykönyve szerint a dolgozó nem felelős a munkáltatója mulasztásáért.

Ettől többet nem tudok segíteni.

Üdv.
old-guy

vlenke # 2005.03.09. 18:56

Tud valaki segíteni???
Köszönöm!

vlenke # 2005.03.08. 15:25

Kedves Old-guy!

Van egy újabb hírem, sajnos rossz:

a házassági vagyonmegosztásba tárgyalják a volt feleség egyéni vállalkozásának adó- és járuléktartozását.
Ha tudsz valamit segíteni, kérlek tedd meg!

Köszönettel! Vlenke

vlenke # 2005.01.28. 09:20

Old-guy!
Most olvastam vissza, korábban azt írtam, hogy a vállalkozás nem volt teher. :( De látom, Te is kitaláltad, hogy nem jól írtam (kapkodtam örömömben!), szóval helyesen: nem volt közös. :)
Köszönöm a választ! Megyünk előre! :))

old-guy # 2005.01.20. 19:12

Kedves vlenke,

Nem semmi egy év elteltével visszatérni a témára, de a GONDOLATMENET JÓ !

Továbbra is sok sikert kívánok!
old-guy

vlenke # 2005.01.20. 07:01

Kedves Old-Guy!

Van egy jóhírem: egy másik (ráadásul büntető) eljárás során a volt feleség nyilatkozott, hogy a vállalkozás nem volt teher.
Úgy gondolom ezt nyugodtan felhasználhatjuk a vagyonmegosztási perben. Hiszen, ha nem volt közös a vállalkozás, a vállalkozás eszközei, gépei, stb., akkor hogyan lenne közös a vállalkozás tartozása úgy, hogy az egyéni vállalkozó a feleség, az alkalmazott meg a férj?!
Jól látom, ugye?

old-guy # 2004.01.09. 19:27

A feleségnek külön perben kell bizonyítania, hogy az adósság a házastársi vagyonközösség ideje alatt keletkezett. Ennek önmagában semmi köze magához az egyéni vállalkozáshoz.
Az adóhatósági végrehajtás is elsősorban az adós vagyona terhére indul.

vlenke # 2004.01.05. 17:47

Szia!
A párom felesége egyszer csak nem fizette a járulékokat (egyéni vállalkozása van és a férje, akitől válik, segítő családtagként volt alkalmazásában). Ebből és az ÁFÁ-ból összejött egy szép kerek összeg, amit az APEH jogosan követel. A feleség viszont követeli ennek az összegnek a felét, hiszen ez az úgymond tartozás, még a házasságuk ideje alatt merült fel. Ezért nem értem, hogy ez miért közös. Menjünk be az APEH-ba és ott kérjünk felvilágosítást? Az egyik ügyvéd azt mondja közös tartozás a másik, hogy nem. Én már nem értem az egészet.... :((((

old-guy # 2004.01.02. 18:37

Kedves vlenke ,

Az adótartozásban is meg kell különböztetni a dolgozótól levont adókat és járulékokat (ennek be nem fizetése komolyabb szankciójú) a vállalkozást terhelő egyéb adóktól és járulékoktól. A vállalkozási adótartozásért csak a végrehajtásban merül fel a házastársi helytállás, ha az adós vagyona a tartozásra nem nyújt fedezetet és ha még fennáll a házastársi vagyonközösség, (de itt már elkezdődött a válóper).
Üdv.

vlenke # 2003.12.30. 18:18

Szia!

Valamit azt hiszem elírtam vagy félreértettél.
A tartozások a járulék, SZJA és egyéb adókból jöttek össze még akkor, amikor a férj a feleség alkalmazásában állt.
A válópert beadták, az azóta megyeget.
Nem volt végrehajtási eljárás, az APEH az egyéni vállalkozó (feleség) számlájáról levette azt, ami neki jár.
A vagyonmegosztás még el sem kezdődött.
Én arra volnék még mindig kíváncsi, hogy közös-e a tartozás? Hiszen minden hónapban volt annyi pénz a közösben, hogy ezek rendezésre kerüljenek, csak....
Köszönöm a segítséget és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok!

old-guy # 2003.12.19. 19:07

Kedves Béres-Deák attika!

A köszönettel vett jókívánságok mellett jelzem, hogy még nem értem rá átrágni a regiadó tv.-t

Üdv.
old-guy

old-guy # 2003.12.19. 19:04

Kedves vlenke,
igaza van az ügyvédnek, mert még nem kezdődött el a végrehajtás!
A per alatti tételekre is felfüggesztődik a végrehajtás.
Üdv.

vlenke # 2003.12.19. 08:37

Old-guy!

Azóta folyik a válóper! Akkor is közös?
Megkérdeztem egy ügyvédet és ő azt mondja nem. Akkor most mit tegyünk???

Köszi a segítséget!

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:35

Kedves Old-guy!
A regisztrációs adó februári bevezetésére kössél gombot légyszíves! Nem írom le az aggályaimat. Kíváncsi vagyok, hogy Te, mint általam legelismertebb adószakértő hogyan vélekedsz róla. Mindezek mellett Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt kívánok!

attika

old-guy # 2003.12.17. 20:55

A kötelezettségért való közös helytállás akkor áll be, ha végrehajtásra kerül sor. Ez az egyéni vállalkozásból eredő kötelezettségekre is vonatkozik (házastársak esetén).
A munkaviszonyból eredő viták eldöntésére a Munkaügyi Bíróság az illetékes, mert ott a munkáltató és a munkavállaló közötti jogviszony a vizsgálat tárgya, nem a tartozás.

vlenke # 2003.12.15. 08:46

Fordítsuk kicsit meg ezt a helyzetet!
Ha én alkalmazott vagyok valahol, akkor nem tudom, hogy utánam a munkáltató fizet-e járulékot vagy sem. Namármost, ha én segítő családtag vagyok, akkor ez kötelező teher nekem is - mármint az elmaradás közös és közösen kell befizetnünk? Miért? Hiszen, ha alkalmazott vagyok, még a tv. is engem véd, feljelenthetném a munkáltatóm az elmaradások miatt. Nem így van az egyéni vállalkozónál?

old-guy # 2003.12.14. 15:52

Sajnos, kedvezőtlen a válasz, mivel a házastársi különvagyonba nem tartozó értékek/vagyontárgyak mind-mind közös vagyonnak számítanak a házasságkötés ideje alatt. Ez viszont kiterjed a közös kötelezettségvállalásra is, függetlenül attól, hogy csak az egyik fél eladósodásából ered.
Az alkalmazotti jogviszony esetén tisztázandó, hogy az segítő családtagkénti-e vagy a Munka Tv.könyve szerinti munkaviszony stb.

vlenke # 2003.12.11. 20:53

Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy válás esetén közösnek kell-e tekinteni, ha az egyéni vállalkozónak adóssága van az APEH-felé?
(A férj a feleség alkalmazásában állt a válóper előtt.)
Köszönöm a válaszokat!