Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata

wers # 2016.10.14. 09:21

Az "ümbentartóinál" az okmányiroda nem fog elfogadni öröklést, újra fogja kérni a tulajdonos hozzájárulását. Ha ezt nem teszi meg, nem kerül az örökös nevére. Az egyéb úton kell érvényesítened. (gyanítom tulajdogjog átruházás, azaz vásárlás volt az, csak így "okosba" olcsóbb volt.)

A van is kocsi nincs is kocsi szintén hasonlónak tűnik.

Valóban, be kell ballagni a rendőrségre, és az általad leirtak alapján lopást kell bejelenteni. Mondjuk az, hogy még törzskönyv sincs, ciki, de nem tilos a törzskönyvet és a forgalmit is a kocsiban tartani, csak nem javasolt. Mivel a hugod nem jelentett be eladást, aki most használja nem, íratta a nevére, nincs sok kérdés.
Ezzel a jegyzőkönyvvel kell az okmányirodába bemenni, ami alapján ideiglenesen kivonják a forgalomból. Arra figyelj, hogy a jogerős hagyatéki után a 15 napot be kell tartani, különben még meg is birságolnak.
Azt nem tudom, hogy a rendőrségi jegyzőkönyv elég lesz-e, hogy az átírási eljárásodat felfüggesszék, vagy kérnek tőled pár soros kérelmet.

Egyébként öröklésnél az átírás nem kerül sokba, csak a törzskönyv és a forgalmi előállítási költsége, na meg persze biztosítás.

wers # 2016.10.14. 09:40

Még egy tanács, az üzembentartóihoz: ha ezt a jogodat az okmányirodán ismét érvényesiteni akarod, neked ismét kell vagyonszerzési illetéket fizetned, csak nem annyit, mint vásárlás esetén. Ha ér annyit az az autó, én a helyedben a tulajdonossal tulajdonjog átruházási szerződést köttetnék a te nevedre. Akkor kell hozzá az eredetiség vizsgálat is, de tényleg a tied lesz.

kormika06 # 2016.11.12. 20:46

Tisztelt Hozzászólók!
Érdeklődni szeretnék a menet iránt. Van egy autó, a tulajdonosa meghalt és hárman örökölték. Ők továbbadták a hagyatéki után egy személynek. Az a személy kb. egy hétre rá tovább adta nekem. Az autó műszakija negyed éve lejárt, a forgalmiban és a tőrzskönyvben az elhunyt neve szerepel. Valószinűsítem, hogy akitől vettem az nem íratta a nevére az autót ezek alapján. Ilyenkor én a nevemre tudom íratni? Vagy mi a teendő? Műszakira csak átírás után vihetem? A választ előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.12. 21:09

a forgalmiban és a tőrzskönyvben az elhunyt neve szerepel.
Akkor nem "a hagyatéki után" "adták tovább".

Dr.Attika # 2016.11.13. 07:45

A hagyatéki eljárás után adhatták el, de az örökösök nem lettek bejegyezve a forgalmiba, illetve a törzskönyvbe vélhetőleg.

kormika06 # 2016.11.13. 08:29

Akkor ilyenkor mi a teendő? Át se tudom a nevemre íratni? Van egy hagyatéki papírom,egy adásvételi, hogy valaki megvette a három örököstől, egy halotti anyakönyvi másolat és egy adásvételi, hogy én megvettem. A törzskönyv és a forgalmi is nalam van. Köszönöm a válaszokat!

kispajtás # 2016.11.23. 16:02

Tisztelt Szakértők!

Testvéremmel ketten örököltünk egy nem túl nagy (500.000 Ft) értékű autót. Mivel az autó gyakorlatilag az enyém volt, csak nem az én nevemen szerepelt, így abban egyeztünk meg mindannyian, hogy az én tulajdonomba kerüljön hivatalosan is.
A hagyatéki tárgyaláson közölték, hogy mivel testvérem 16 éves kiskorú, ezért nem mondhat le a rá eső tulajdonjogról, még a törvényes képviselő beleegyezésével sem.
Ha megvásárolnám a részesedését a járműből, akkor az a szokványos adás-vétel keretei között folyhat, vagy a gyámügytől engedélyt kell kérni rá?
Az új szabályzás értelmében már nem kell számlát nyitni a kiskorú gyermeknek, de ha a pénzösszeget elköltenék pl. egy új számítógépre vagy motorra akkor elegendő a számla/adásvételi szerződés a gyermek vagyoni helyzetének igazolására?
Előre is köszönöm a tisztelt szakértők válaszát!

drbjozsef # 2017.06.16. 20:08

Angyalka,

keresd meg az önkormányzatot, és kérdezd meg tőlük, melyik közjegyzőt jelölték ki a hagyatéki tárgyalás lefolytatására.

Aztán keresd meg a közjegyzőt, általában segítőkészek, elmondják nagyjábol mikor és mire számíthatsz. Valószínűleg fel fognak kérni egy hagyatéki leltár elkészítésére is.

Örökölni a lányotok fog, alapesetben Te, mint élettárs nem örökölsz. Ha van olyan élettársi közös vagyonotok, ami csak egyikőtök nevén van, ott lehetnek gondok, annak érvényesítése nem mindig egyszerű.

Ha nem értesz majd egyet a hagyatéki végzéssel, akkor neked kell feltehetőleg perelned a lányodat, aki mivel kiskorú, és ellenérdekelt az ügyben, ezért ügygondnokot fognak kijelölni mellé, aki az ő érdekeit fogja nézni.

Ez azért számíthat, mert ha pl. a telek csak a párod nevén volt, és hagyod az egészet a lányodnak örökölni, akkor a gyámhivatal bármilyen változtatásba bele fog szólni, és nem fogja engedni csak úgy eladni, még ha szükségetek is lenne a pénzre.

nonolet # 2017.06.17. 09:49

"utána szeretném eladni lányunk még csak 8 hónapos"

Akkor minden lépéshez, ami
a lányka örökölt vagyonát érinti
a gyámhivatal engedélye is kell.

Nem lesz sima ügy...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 11:51

Ez az új Ptk. szerint már nem így van.

nonolet # 2017.06.17. 21:06

Miben változott?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.18. 06:46

Főszabályként nem gyakorol annyira szoros ellenőrzést a gyámhatóság a kiskorú vagyona felett.

Fürge # 2017.10.03. 16:58

Tisztelt Ügyéd Urak,
Az következő problémával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményüket.Apám néhány hónapja meghalt és a hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy egy üres bankszámlát örököltem(-12000Ft).Valószínűleg a barátnőjének volt meghatalmazása a bankszámlához és nyilván átutalta magának az összes pénzt.(A számlán maradt -12000Ft tartozás az pont egy nagyobb értékű átutalás költsége) Mivel a kórház Őt értesítette először, erre megvolt a lehetősége és az ideje is amíg az információ eljutott a kórháztól az anyakönyvvezetőn és a közjegyzőn keresztül a bankig, hogy zárolják a számláját.Lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem, de mindenképpen szeretném megtudni, mert ha igen akkor engem illet a számlán lévő pénz.
Azt szeretném tudni, hogy hogyan lehetne ezt az információt megszerezni, hogy a bank kiadja visszamenőleg aznap reggelig a pénzmozgásokat?
A hagyatéki végzést 30 napig lehetett volna fellebbezni, de az már letelt.
Vagy perelni kellene valakit? De kit?
Köszönöm a választ

drbjozsef # 2017.10.03. 18:17

Fürge,

a közjegyző a banktól a haláleset napjára vonatkozó számlaegyenleget kéri le, függetlenül a zárolás időpontjától. Tehát abban biztos lehetsz, hogy apukád halálát követő napon már nem volt a számláján a pénz ezek szerint, pont azon a napon elvileg lehetséges hogy leemelték.

Az biztos, hogy még neked, mint örökösnek sem adják ki a számlatörténetet visszamenőleg.

Kizárólag bíróságtól lehet kérni, hogy kérjék ki a számlakivonatokat, akár évtizedekre visszamenőleg.

A sejtés, hogy leemeltek róla pénzt, így elsőre kevésnek tűnik, hogy pereljél. Ha perelsz, nyilván a barátnőt kell perelned. De valahonnan ennél több gyanú kellene. Ennyire nem voltál benne édesapád pénzügyeiben halála előtt?

Ha kiderül, hogy még a halála előtt átutalta (valaki) a pénzt, akkor az akár ajándék is lehet. De itt is sok minden számít, ha nyilván nem ő utalta át, mert kórházban volt, akkor az is felvethet kérdéseket, amit a bíróság vizsgálhatna, de per nélkül ezzel sem tudsz semmit kezdeni.

Nincs jó ötletem. Valahonnan infót kellene még szerezned.

Vadsuhanc # 2017.10.03. 18:26

Fürge nagyon rossz uton jársz.

A kérdésedre a választ a pénzintézetnek meg kellet volna adnia a közjegyzőnek.

Azt is tudnod kellene, hogy haláleseti rendelkezés volt-e elhalt édesapásnak a pénzintézeténél.

Őszintén ezt miért nem a hagyatéki eljárásban kérdezted és miért nem ott rendezted, de szerintem a hagyatéki végzésben erről konkrét intézkedés volt és történt! Olvasd át.....

Borisz72 # 2017.10.16. 06:01

Tisztelt Cím!
Teljes hatályú hagyatéki végzés alapján megörökölt autónak, idegen személynek (nem családtag) azonnali eladása esetén a gépjármű adásvételi szerződésben eladási dátumaként mit kell feltüntetni? A hagyatéki végzés időpontját, vagy annak jogerőre emelkedését ( Ha van ilyen, az mennyi nap?) ? Az autó átíratása egyenesen a vásárló személy lehet, vagy kötelező a megörökölt nevére íratni előtte? (2017. okt. 09. hagyatéki végzés időpontja)
Köszönöm válaszukat!

drbjozsef # 2017.10.16. 07:07

Borisz,

A jogerős hagyatéki végzésen van egy pecsét egy dátummal általában, hogy mikor vált jogerőssé. Ettől számított 15 napon belül az örökösnek át kell íratnia a nevére az autót. Ezután adhatja el. (Elvileg 15 nap a jogerőssé válás, de ez akkor indul, amikor az összes érintett közül az utolsónak kikézbesítették. Tehát ezt előre nem tudhatod mikor lesz, inkább 3-6 hét, téves cím vagy jogi képviselő megbízásának megszűnésének bejelentésének hiányában 1-2 hónap is lehet)

Habára tulajdonjogát visszamenőleg az örökhagyó halálának napjával szerzi meg, érvényes adásvételi szerződést nem köthet, amíg a hagyatéki végzés jogerőssé nem válik.

Át kell íratnia a nevére, és ki kell sajnos fizetnie az átírási illetéket. Utána adhatja el.

Várd meg a jogerőst. A közjegyző kiküldi ha megvan, de a posta is szokott szarakodni a tértivevényekkel. Érdeklődj az eljáró közjegyzőnél, hol áll az ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.16. 08:10

, érvényes adásvételi szerződést nem köthet, amíg a hagyatéki végzés jogerőssé nem válik.
Dehogynem!

drbjozsef # 2017.10.16. 11:30

Általában igen, de benyújtani nem fogja tudni az okmányirodában az átíráshoz, márpedig azt rendes adásvételnél is 15 napon belül kell, nem?

drbjozsef # 2017.10.16. 11:31

Mondjuk egy biztos : én nem vennék így autót, legalábbis nem fizetném ki. Bízzon bennem az eladó, ha akar, de én nem tenném.

Borisz72 # 2017.10.17. 06:26

Egy másik fórumon megkaptam a kérdésemre a választ: "A hatályba lépés dátumát kell megadnia., ez esetben nem kell fizetnie semmit sem az átírás miatt." Bemásoltam, ha valakinek szüksége lenne rá. Köszönöm a segítő hozzászólásokat.

drbjozsef # 2017.10.17. 06:30

Őszintén megmondom, én ebből a mondatból nem értek semmit. Mi az, hogy hatályba lépés? Miért nem kell fizetni semmit.

Végülis mindegy, a lényeg, hogy találtál egy neked tetsző választ, járj el aszerint, aztán kiderül, a hivatalok is így gondolják-e.

Ha erre jársz még, írd meg mire jutottál végül.

Borisz72 # 2017.10.17. 15:25

Ma a közjegyzőt is felhívtam (aki a hagyatéki eljárásban hivatalosan eljárt), ő is ugyanezt mondta. 15 nap múlva jogerőre emelkedik. Ezt jelenti a hatályba lépés. Ha ez az időpont meg lesz, azt kell ráírni az adásvételire, és így tényleg nem kell az átíratásért az örökösnek fizetni semmit, egyből lehet a vásárló nevére íratni.

Szomorú örökös # 2017.10.17. 16:19

Borisz72

Anno én is keresztapám autóját használtam így, hogy a hagyatéki végzés jogerőre emelkedéséig volt egyfajta szerződés közöttünk, utána pedig átírattam. Ez a rendje.

Esetleg addig lehet valami olyasmit próbálni, hogy az illető legalább üzembentartó legyen, mert nyilván senki sem akar fizetni helyette, ha tilos parkolásba vagy gyorshajtásba szalad véletlenül.

Borisz72 # 2017.10.17. 17:23

Köszönöm!