Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.23. 07:28

Előtte is.

tgergely # 2021.02.16. 09:20

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám tavaly októberben hunyt el és hagyott maga után egy személyautót is. Az autó forgalmija március 16-án jár le, addig műszaki vizsgára kéne vinnünk. Az interneten talált régebbi cikkek alapján ezt a hagyatéki eljárás lezárultáig nem tehetem meg, viszont a vírushelyzet miatt a forgalmik érvényessége, úgy tudom, meghosszabbított.

Kérem a hozzáértők segítségét, használhatjuk a hagyatéki eljárás lezárásáig az autót ebben az esetben? Valóban csak a hivatalos végzés után vihetjük el vizsgázni?

A válaszokat köszönöm, és elnézést, ha a kérdés már előkerült a fórumon.

drbjozsef # 2021.02.16. 10:13

tgergely,

A 63/2021. rendelet újra meghosszabbította a forgalmik lejárati idéjét, a vészhelyzet vége+60 napra, de még a vészhelyzet sem ért véget.

Addig használhatjátok.

Valóban, a KGFB esetére rendelkezik a törvény a birtokos általi továbbfizetés lehetőségéről, de amennyire tudom a műszaki érvényességére nincs ilyen, azt (normális esetben) csak az örökös tudja, csak a jogerős hagyatékival intézni.

(egyébként nem tudom pontosan, de úgy rémlik, hogy ha a a tavaszi és az őszi vészhelyzet KÖZÖTT jár le az okmány, akkor az nem hosszabbodik. Ha nov.4 előtt járt le, akkor nem használhatjátok)

wers # 2021.02.16. 10:22

márciusban fog lejárni

63/2021. rendelet? ez érvényes?

drbjozsef # 2021.02.16. 10:58

Persze. 4 napja, a paragrafusai beleépültek a 500/2020. (XI. 13.)-ba.

tgergely # 2021.02.18. 02:49

drbjozsef, köszönöm szépen a választ! :)

Olga50 # 2021.06.16. 14:28

Tisztelt Fórumozók!
Férjem 3 hónapja hunyt el. Hagyatéki természetesen kilátásban sincs még. Van egy kocsink ami az Ő nevén volt mivel nekem nincs jogosítványom. A kocsit a lányom kapná meg. Tudom átíratni csak a hagyaték után lehet, de vezetheti, tehát használhatja addig a kocsit? Van valakinek erről valami információja?? A KGFB természetesen lerendezi. Várom a mielőbbi választ.

drbjozsef # 2021.06.17. 05:01

Olga50,

Természetesen. Az örökösök megegyezése szerint - annak hiányában az addigi birtokos - minden további nélkül használhatja, a KGFB törvényben még kifejezett passzus is van rá :

4.§(6) Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

Egyébként az átíratást is rosszul tudod : ha te és a lányod vagytok az örökösök, akkor osztályos egyezség keretében egyből örökölheti a lányod, ennek van pár feltétele, vagy előadjátok a közjegyzőnek a hagyatéki tárgyaláson, vagy lehet az nem is lesz, akkor érdemes előre jelezni neki a megegyezéseteket, hogy úgy foglalja a végzésbe.

Az osztályos egyezségnek 3 feltétele van : csak örökösök köthetik (ez ok), csak a hagyaték tárgyaira (ez is ok), és csak akkor ha mindenki örököl valamit. Ez utóbbira kell figyelni (különben a közjegyző is ajándékozásként írja a végzésbe), ha a lányod kapja az autót, akkor te is örökölj valamit. Bármit. Könyvet, aranyrudat, fogpiszkálót - nem számít. Akár általában az elhunyt "személyes ingóságait".

Orosz Ferenc # 2021.12.02. 18:58

Tisztelt fórumozók!
A következő a kérdésem édesapám 8 éve elhunyt a hagyatékin lemondtunk az örökségről ami egy hiteles személyautó volt! Úgy volt hogy a államkincstar elviszi de nem jöttek érte én pedig el kezdtem használni, le is tudtam műszakiztatni rendőri igazoltatásnál se szóltak. Lehet e ebből problémám hogy használtam az autót?

wers # 2021.12.03. 04:56

Ez jó kérdés, ilyent még nem hallottam. (ez még jobb, mint a múlt héten KBS esete)

Az államkincstárnak be kellett volna jelentenie, hogy a tulajdonába került, bejegyzik a nyilvántartásba és utána ki szokták vonatni a forgalomból, vagy mint az autókereskedőknél a forgalmiba kézzel tesznek egy hivatalos bejegyzést. De mindenképpen bejegyzik a tulajdonjogot.

Hogyan van rajta biztosítás? Hogyan műszakiztattad le?

Szerintem ha használni akarod az autót keresd meg az államkincstárat, ajánljad fel a megvásárlását.